Connect with us

ACTUALITATE

Peste 2.200 de „boboci” și-au început studiile la Universitatea Valahia din Târgoviște

Publicat

pe

Târgoviște dispune de o zestre cultural-educațională cum puține există în România. Pe lângă Vechea Cetate de Scaun a Țării, pe lângă izvorul tiparului românesc, a fost zămislită acum 30 de ani și a crescut viguros Universitatea Valahia, pepinieră de cadre pregătite temeinic pentru a sluji în varii domenii de activitate.
Universitatea Valahia dispune în momentul de față, prin implicarea celor care s-au aflat și se află la cârma instituției, a reprezentanților administrației publice locale și județene, de unul dintre cele mai moderne campusuri universitare din România, singurul construit după 1990. Puține clădiri academice destinate actului educațional și cercetării arată și sunt dotate tehnic și material ca cele ale Universității Valahia din Târgoviște.

Astăzi – 3 octombrie 2023, într-un cadru festiv, profitându-se de vremea frumoasă a miezului de toamnă, pe platoul din fața corpului central al instituției de învățământ superior, s-a consumat ceremonialul de deschidere a anului universitar 2022-2023. La eveniment au fost prezenți peste o mie de studenți de la toate cele 10 facultăți ale universității târgoviştene. Alături de cadrele didactice, de rectorul instituției, prof. Laura Gorghiu, s-au aflat, pentru a saluta deschiderea anului universitar: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul județului Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, deputata Carmen Holban, alți reprezentanți ai administrației publice locale și județene. Oficiile de gazdă, de prezentare a invitaților, de introducere a acestora în scenariul evenimentului, i-au aparținut rectorului Laura Gorghiu.

Vicarul eparhial, preot Ionuț Ghibanu, a transmis celor de față mesajul adresat cadrelor didactice și studenților de către Înalt Prea Sfinția Sa Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. Ierarhul nu a putut participa la manifestările dedicate deschiderii noului an universitar, fiind angrenat în alte activități desfășurate la Patriarhia Română. Prin vocea vicarului eparhial ÎPS Nifon, a transmis un cuvânt de încurajare și binecuvântare pentru studenți, profesori și ceilalți ostenitori din spațiul învățământului superior târgoviştean.

„Debutul noului an universitar reprezintă o deosebită ocazie pentru a evidenția rolul deosebit de important pe care educația îl are pentru viața și lumea noastră, ca fundament al oricărei bune, profunde și substanțiale dezvoltări. Prin intermediul ei, tot ceea ce au mai bun înaintașii noștri, cunoștințe, valori și principii, se transmit noilor generații care totodată aprofundând roadele minții umane se pregătesc pentru a înfrunta provocările specifice timpului nostru. Așa cum a făcut-o dintotdeauna, biserica sprijină educația, știința și cultura, ca aspirații și creații firești și necesare omului în care Dumnezeu se manifestă inspirând, călauzind și descoperind”.

ÎPS Nifon apreciază rolul deosebit pe care Universitatea Valahia îl are în comunitatea noastră locală, în acestă regiune de dezvoltare socio-economică, ca instituție ce contribuie în mod evident și decisiv la pregătirea de specialiști în multe domenii de activitate.

După prezentarea mesajului ÎPS Nifon, rectorul Universității Valahia a venit din nou la microfon pentru a deschide calea la alocuțiuni pentru ceilalți invitați. A spus Laura Gorghiu că, prin prezența a mai mult de 2.200 de noi studenți, comunitatea academică târgovișteană se dezvoltă și întinerește.

„Îi felicitam pentru alegerea făcută și ne bucurăm de încrederea pe care ne-au acordat-o. Îi asigurăm că au făcut o alegere de bun augur, întrucât principiile care ne ghidează în activitățile pe care le desfășuram zi de zi sunt calitatea în educație și performanța în cercetare, în toate domeniile pe care le acoperă cele 10 facultăți din cadrul Universității Valahia”, a precizat rectorul instituției de învățământ superior.

Următoarele intervenții le-a pregătit, mărturisind că se află la deschiderea anului universitar trei oameni importanți, „trei exemple de succes: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – doctor economist Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Gilia – conferențiar universitar și primarul municipiului Târgoviște – jurist Cristian Daniel Stan. Suntem mândri de parcursul domniilor lor. Suntem încântați că ne reprezintă cu brio în activitățile pe care le desfășoară și ne bucurăm că putem materializa o serie de proiecte și evenimente comune, în cadrul parteneriatului strategic existent între instituțiile noastre, menit să conducă la dezvoltarea academică, culturală și economică a județului Dâmbovița”, a spus Laura Gorghiu.

Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița, i-a felicitat pe studenți fiindcă au ales pentru a se pregăti profesional, pentru a-și făuri viitorul, Universitatea Valahia din Târgoviște.

„Este cea mai tânără instituție de învățământ superior de stat din România. A crescut permanent de la înființare până astăzi, din punct de vedere al corpului didactic, al bazei materiale. Mulți dintre cei care s-au format pe băncile Universității Valahia Târgoviște au reușit ulterior să își construiască un drum de succes în viața. O voi spune de fiecare dată cu mândrie. Am studiat la Universitatea Valahia din Târgoviște! Am lucrat aici, am crescut odată cu această instituție, iar drumul meu în viață, în carieră, a fost și va fi un punct de plecare de la Universitatea Valahia din Târgoviște. În calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, afirm faptul că administrația județeană va fi în continuare un partener deschis al Universității, întrucât suntem conștienți de buna pregătire a studenților de astăzi și, nu în ultimul rând, de viitorul Universității Valahia din Târgoviște. Vă adresez îndemnul de a depune toate eforturile necesare și de a folosi cât de mult puteți avantajele educaționale pe care le are Universitatea Valahia din Târgoviște”, a spus Corneliu Ștefan.

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, a precizat la microfon că este extrem de emoționată, iar această stare interioară este datorită faptului că este absolventă a acestei Universității și cadru didactic aici.

„Universitatea Valahia din Târgoviște este un reper pentru Cetatea Târgoviștei, pentru județul nostru. Educația este un pilon de bază pentru dezvoltarea oricărei societăți, de aceea permiteți-mi să vă felicit pe toți cei care, de astăzi, veți începe cursurile la Universitatea noastră. În cei 30 de ani de existență, Universitatea Valahia a reușit să facă față multiplelor provocări din societatea românească Universitatea noastră are o structură deosebită, are cadre didactice foarte bine pregătite. Instituția Prefectului are un parteneriat puternic cu Universitatea Valahia, de aceea eu voi susține orice investiție care aduce plus valoare universității noastre fiindcă știu că orice leu care este investit în universitate în mod corect nu înseamnă decât beneficiu și se întoarce înzecit în comunitatea noastră”, a adăugat prefectul Claudia Gilia.

Primarul Cristian Daniel Stan a declarat, cu deplină satisfacție, că Universitatea Valahia reprezintă o adevărată emblemă educațională a municipiului Târgoviște și a județului Dâmbovița.

„În urmă cu 25 de ani, eram și eu student și mă încercau emoții. Erau așa amestecate, speranțe, încredere, și până la urmă s-a dovedit că alegerea făcută a fost una foarte bună pentru cariera mea profesională, alegere pe care ați făcut-o și dumneavoastră astăzi. Mă adresez studenților. Valorificați timpul pe care îl petreceți la universitate, este foarte important să deprindeți cunoștințele profesionale și aptitudinile de natură să vă permită să faceți în viață ceea ce vă place din punct de vedere profesional. O profesie nu o ai pentru un an, pentru doi, o ai pentru toată viața”, a mărturisit Cristian Daniel Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Modificări importante în ceea ce privește decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică - inspector școlar general adjunct ISJ Dâmboviţa

Guvernul Ciucă a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea educației în ceea ce privește decontarea cheltuielilor cu transportul pentru elevii școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit inspectorului școlar adjunct al ISJ Dâmboviţa, liberalul Dan Alexandru Tică, se va acorda o sumă forfetară în cuantum de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km, care va fi suplimentată cu 6 lei/km pentru distanțele mai mari.

„Pentru a exemplifica, în cazul unui elev care locuiește, să spunem, la 20 de kilomentri de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 17 rămași, rezultând un total de 162 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului. Pentru a înțelege creșterea realizată, până acum un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km, la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km în plus, în total 81 de lei.

Mai avem o situație, în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, iar în acest caz, această sumă poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor emise de operatorii de transport”, explică inspectorul școlar adjunct Dan Alexandru Tică.

Potrivit modificărilor legislative, elevii care sunt cazați la internat sau care stau în gazdă au dreptul la decontarea a patru călătorii dus-întors/lună către localitatea de domiciliu, cât și a unei călătorii dus-întors în perioada sărbătorilor legale, pe baza documentelor de transport.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”, un film-simbol pe care nu ar trebui să-l ratezi!

Publicat

pe

Aseară. Cinematograful Independența din Târgoviște. O premieră cinematografică. „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”. Un film impresionant, în care joacă și actorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, Liviu Cheloiu. Spectatori mulți, dar nu destui! În vremurile Netflixului, este probabil greu să mai aduci omul în sala de cinema.

Totul pleacă de la o poveste pe care bătrânul comisar Popilian i-o relatează marelui sculptor Constantin Brâncuși, în preajma șantierului unde se înălța printre schele „Coloana Infinitului”. La final, comisarul pleacă alene, ca un vis, spre Poarta Sărutului, pregătindu-se să intre parcă într-o fantă a timpului…

Producătorii au numit pelicula a fi una istorică. Este prin esență, prin momentul dramatic surprins, prin relatarea unui eveniment unic, eroic, cu accente de patriotism. Dar, filmul nu este musai istoric, ci unul care prezintă mai multe ecuații existențiale. Tare de caracter, de nație, mult umor, ironie, moravuri, caracteriologie neaoș românească, tradiție, curajul acelea simplu, naiv. Naturalețea unei comunități care trăiește între arhaic și modern.

Eroismul născut din întâmplare și necesitate, tratat firesc, normal, ca o prelungire apărută brusc în existența de zi cu zi și căreia trebuie să îi faci față cu orice mijloace. Chiar improvizând! Vezi scena când toată suflarea orașului pune mâna pe armele uitate într-un depozit al muzeului orășenesc de vreo 40 de ani, de pe vremea războiului din 1877, și, fără nicio umbră de teamă, pornesc spre pod, pentru a opri intrarea în oraș a trupelor austro-ungare înarmate și echipate ca la carte.

Ba ca să fie complexul identității noastre complet, au luat cu ei și lăutarii. Nu să tragă cu arma, ci să cânte la instrumentele lor. Folclor, bineînțeles! Să audă nemții, printre șuierul gloanțelor, că românii au ieșit la bătălie, veseli, fără teamă, neabandonând firescul vieții, obișnuitul.

Nevoia i-a adunat acolo pe localnici, pe cercetașii în sufletul și trupurile cărora abia mijise adolescența. Eroismul lor este unul întâmplător, curat. A fost adus la pod și un tun. La fel de bătrân ca și puștile! Cu zgomotul lui, i-au speriat pe nemți. Ghiulele, lipsă!

Nu am mai văzut de mult timp un film românesc în care să fie concentrate atâtea forțe umane. Un film cu accente istorice nu poate fi realizat într-un apartament sau pe un colț de stradă sau de parc. Este nevoie de mai multe locații, figurație suficientă, decor adecvat, cazarmamentul necesar scenelor de război.

Filmul nu are un interpret principal. Un erou care duce greul de la început până la sfârșit. Aici, parcă întreaga comunitate se află în prim-plan. De la cercetași, la comisarul Popilian, oamenii din oraș, până la Fane Nebunu’ care se afla mereu cu polițiștii pe urmele sale. În final, și acesta, în mâinile nemților, unde a ajuns prin voia sa, pentru a-i abate pe cotropitori de la planurile lor, afișează o doză de patriotism…

Se poate identifica în film și o poveste de dragoste discretă, naivă, dar pe care nu s-a pedalat prea mult, pentru a nu exista o depărtare de tema centrală.

Un joc actoricesc impresionant l-au avut cei doi frați, Emanuel și Robert Cercelaru. Dezinvolți, netrădând nici un firicel de emoție. Erau din acea lume veche și îmbâcsită de metehne. Spirite libere, deschise, dornice de aventură. Așteptau războiul ca pe o curiozitate, ca pe o formă prin care poți consuma energia tinereții.

După film, în aplauzele publicului, pe scena de la „Independența” au urcat actorul Liviu Cheloiu, regizorul Silviu Tripăduș și frații Emanuel și Robert Cercelaru, care au interpretat, cu o naturalețe și o stăpânire de sine impecabilă, rolurile lui Grigore și Aristică. Băieți simpli, caractere modeste, chiar timizi. Nu afișau deloc dezinvoltura din film. Comportament tipic actoricesc. Când nu sunt acolo, în mediul și în aerul lor, unde se pot manifesta, sunt oameni tăcuți, care se strecoară discret prin viață și atât.

Regizorul Silviu Tripăduș și Liviu Cheloiu au povestit publicului despre „facerea” acestui film. Cum a pornit de la o poveste publicată într-o carte pentru copii din România anilor 70. Au dezvăluit câteva întâmplări inedite, comice, petrecute pe platou sau în locațiile de filmare. Tripăduș a mai spus că seria dedicată cercetașilor nu de oprește aici, vor mai urma altele.

Distribuția filmului
Liviu Cheloiu: Comisarul Popilian
Emanuel Cercelaru: Grigore
Robert Cercelaru: Aristică
Catalina Romanet: Polina
Daniel Nuță: Fane Nebunu’
Mihai Tuca: Crusher of Transylvania
Radu Botar: Dragoș Stroie
Regia: Sergiu Prodan și Silviu Tripăduș.

Urmărește programul pentru luna decembrie 2022 la Cinematograful „Independența” din Târgoviște și nu rata filmul „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats