Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Moreni: Grădiniță cu program prelungit la standarde moderne pentru 300 de copii

Publicat

pe

Investițiile curg pe bandă în municipiul Moreni. Administrația publică locală, echipa de elaborare și implementare a proiectelor cu finanțare europeană a stat continuu la pândă și nu a pierdut nicio oportunitate investițională. Acum, în ton cu toamna frumoasă, se culeg roadele.

Astăzi – 7 octombrie 2022, în municipiul de pe Cricov, a fost inaugurată Grădinița Nr. 4. Instituția de învățământ preșcolar, cea mai mare din oraș, a fost supusă unui amplu program de reabilitare, extindere și dotare cu mobilier și echipamente didactice. Proiectul, cu o valoare de 6.557.529 de lei, a fost depus la ADR Sud-Muntenia în 2018. În martie 2019, municipalitatea a fost informată că a fost admis pentru finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Câteva luni mai târziu, în iulie, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, a fost semnat contractul de finanțare de către primarul Constantin Dinu și directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat. Un an mai târziu, în 2020, era semnat contractul de proiectare și execuție.

Unitatea de învățământ preșcolar cu program prelungit dată în folosință în anul 1975, avea nevoie de ample lucrări de reabilitare, modernizare și dotare în ton cu actualele cerințe în domeniul educației. Fondurile europene au fost folosite în mare parte pentru componenta de construcție și reabilitare, dotarea unității realizându-se prin alocare de la bugetul local. Grădinița nr 4 dispune de 11 săli de grupă, spațioase, luminoase, sală de mese și sală multifuncțională destinată activitățile culturale și sportive. Copiii vor beneficia și de o curte largă, acoperită cu gazon natural, și un spațiu special în care au fost instalate module de joacă.

La deschiderea de astăzi – 7 octombrie, alături de primarul municipiului Moreni – Constantin Dinu, s-au aflat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședintele Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu, directorul general al ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat, directorul general al Parcului Industrial Moreni – Gabriel Purcaru, directorul Automecanica Moreni – Corneliu Vișoianu, consilieri locali și județeni, cadre didactice și locuitori ai municipiului Moreni.

Primarul Constantin Dinu a trecut în revistă momentele de debut ale investiției, oportunitatea modernizării, neajunsurile și piedicile întâmpinate pe parcursul derulării proiectului, ca urmare a pandemiei și crizei energetice accentuate, la care s-au adăugat și problemele economice generate de războiul din Ucraina.

„După o perioadă atât de lungă de funcționare (grădinița a fost dată în folosință în 1975), se simțea nevoia de a interveni. Existau deja diferite neajunsuri, sălile nu mai corespundeau standardelor unui act educațional modern, civilizat și confortabil. Copii serveau masa pe holuri. S-a mai pus și problema eficientizării energetice. Tocmai de aceea, am luat hotărârea, la nivel de municipalitate, să introducem un proiect pentru a moderniza această grădiniță cu program prelungit”, a spus primarul municipiului Moreni.

A enumerat edilul toate lucrările efectuate la Grădinița Nr. 4: înlocuirea instalațiilor de apă, canalizare, termice, electrice. A fost, de asemenea, construit un alt acoperiș, au fost înlocuite ușile, ferestrele, pardoselile. Pe acoperiș, au fost montate panouri fotovoltaice pentru producerea apei calde menajere și a energiei electrice. Aceste dotări, realizate în concordanță cu ultimele cerințe europene, vor asigura grădiniței o oarecare autonomie energetică, diminuându-se astfel facturile la curentul electric.

„Avem camere de supraveghere video în toate spațiile comune. Unitatea dispune de o bucătărie modernă, dotată cu ustensile din inox de ultimă generație. Avem loc unde copiii pot servi masa. Am făcut tot ceea ce a depins de municipalitate, astfel încât această grădiniță să fie una dintre cele mai dotate și moderne din județ”, a mai precizat Constantin Dinu.

La inaugurarea Grădiniței Nr. 4, primarul municipiului Moreni a invitat și cadrele didactice, educatoarele prin mâinile cărora au trecut de-a lungul anilor generații de copiii. Printre invitatele de onoare, s-a aflat și prima directoare a Grădiniței – Florica Bănulescu. Edilul le-a oferit distinselor doamne diplome de recunoștință și câte un buchet de flori.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a mărturisit celor de față că astăzi, la Moreni, și-a deschis porțile una dintre cele mai frumoase grădinițe din județ.

„Municipiul Moreni și-a schimbat înfățișarea prin investițiile ample în educație pe care le realizează administrația publică locală. Două școli vor intra în program de reabilitate și modernizare. Va fi construită și o creșă nouă. Vă felicit pentru toate investițiile realizate în domeniu educației”, a spus Corneliu Ștefan.

Șeful administrației județene a mai vorbit despre parteneriatul existent între Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Moreni, „un parteneriat stabil, strategic și, nu în ultimul rând, un parteneriat de viitor, ținând cont de toate investițiile pe care le avem împreună. În perioada următoare municipiul Moreni se va schimba din toate punctele de vedere”, a mai adăugat președintele CJ Dâmbovița.

Prefectul Claudia Gilia a felicitat reprezentanții administrației publice locale și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în Grădinița Nr. 4.

„Astăzi este un moment de sărbătore pentru întreaga comunitate din Moreni. Inaugurăm o grădiniță extraordinar de frumoasă, modernă, una dintre cele mai mari din județul nostru. O grădiniță care a presupus foarte multă muncă, foarte multă implicare”, a precizat Claudia Gilia.

Un mesaj a adresat celor de față și directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. A mărturisit directorul instituției de implementare a proiectelor cu finanțare europeană că pleacă de la Moreni cu o satisfacție deosebită, văzând cum se prezintă acest obiectiv educațional realizat prin Programul Operațional Regional Sud-Muntenia 2014-2020.

„Toți cei care au fost implicați în realizarea acestui proiect, derulat pe parcursul a 4 ani, trebuie să primească felicitările noastre. Echipa Primăriei, în frunte cu domnul primar, conducerea Consiliului Județean care sprijină din toate puterile și cu toată convingerea tot ce înseamnă educație în județul Dâmbovița. Trag nădejdea că cele 80 de milioane de lei care sunt prinse în proiectele din municipiul Moreni pe POR își vor găsi utilitatea pentru toți locuitorii acestui municipiu. Trag nădejdea că viitorul POR 2021-2027 va aduce la Moreni multe alte proiecte pentru a crește calitatea vieții locuitorilor din urban cât și din rural, atât în domeniului sănătăți cât și în domeniul educației. Sunt convins că aceste proiecte se vor întâmpla așa cum s-a întâmplat și acum”, a fost mesajul directorul ADR Sud-Muntenia – Liviu Mușat.

Cuvinte de felicitare a avut și inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu.

Cat îi privește pe copii, aceștia au primit câte un cadou consistent din partea autorităților locale de la Moreni. Pe măsuțele de lucru și joacă, toți cei 300 de preșcolari care frecventează această grădiniță au găsit pachete frumos ambalate, pe care le-au deschis cu emoție și curiozitate maximă, în care au descoperit rechizite și câte un ghiozdan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primar Târgoviște: Terminăm stadionul și se dărâmă subiectul electoral al liberalilor

Publicat

pe

Liberalii încearcă să reducă tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, din punct de vedere investițional, în municipiul Târgoviște la o singură chestiune: lucrările de la stadionul „Eugen Popescu” – spune primarul Daniel Cristian Stan, după ce, ieri – 20 martie 2023, consilierul local PNL Dan Alexandru Tică a formulat mai multe acuze într-un comunicat transmis către mass-media.

„Nici măcar nu e o replică sau un răspuns. Când auziți un liberal vorbind despre Târgoviște, despre câte sunt rele aici și câte puteau fi bune, puteți să-l blocați brusc: Ce-a făcut partidul dumitale pentru acest oraș? Ce bani a adus partidul dumitale pentru acest oraș cât a fost la putere cu USR? Câți bani a primit acest oraș pentru Stadion? Dar pentru alte proiecte? Veți auzi o tăcere rușinoasă. Pentru că atât au putut produce aceste personaje, care și-au construit o iluzie de campanie pe o ipocrizie.

Terminăm rapid Stadionul și se dărâmă și subiectul lor electoral, pentru că altceva n-au găsit. Încearcă să reducă tooooot ce s-a întâmplat în Târgoviște, în acești ani, la o singură chestiune. Mare bogăție de idei! În fine, nu vreau nici să le acord prea multă importanță, pentru că avem multe de făcut, dar nici să le permit unora care n-au adus nici 0,1% beneficiu acestui oraș să creadă că oamenii sunt plastilina lor electorală. Vor vedea asta în 2024!”, a scris primarul municipiului Târgoviște, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Biblioteca din Gura Ocniței va deveni centru pentru dezvoltarea abilităților digitale

Publicat

pe

Primarul comunei Gura Ocniței, Sorin Vasile Ioniță, a semnat cu reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița un acord privind implementarea investiției „Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale la biblioteci”. Proiectul se va materializa prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Vom reabilita energetic Biblioteca Comunală Gura Ocniței și vom moderniza spațiile destinate activităților de educație și formare în domeniul digital. Biblioteca Comunală Gura Ocniței va fi echipată cu tehnologie digitală modernă, inclusiv tablete interactive, calculatoare desktop, laptopuri, tablete, dispozitive de proiectare și prezentare, cameră videoconferință, casetofon cu microfon, sistem de sunet, imprimantă multifuncțională. Suntem bucuroși să fim parte în acest proiect care va sprijini deopotrivă tinerii și adulții din comunitatea noastră pentru a dobândi abilități digitale esențiale pentru viitor”, a precizat primarul Sorin Vasile Ioniță.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats