Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Moreni: Grădiniță cu program prelungit la standarde moderne pentru 300 de copii

Publicat

pe

Investițiile curg pe bandă în municipiul Moreni. Administrația publică locală, echipa de elaborare și implementare a proiectelor cu finanțare europeană a stat continuu la pândă și nu a pierdut nicio oportunitate investițională. Acum, în ton cu toamna frumoasă, se culeg roadele.

Astăzi – 7 octombrie 2022, în municipiul de pe Cricov, a fost inaugurată Grădinița Nr. 4. Instituția de învățământ preșcolar, cea mai mare din oraș, a fost supusă unui amplu program de reabilitare, extindere și dotare cu mobilier și echipamente didactice. Proiectul, cu o valoare de 6.557.529 de lei, a fost depus la ADR Sud-Muntenia în 2018. În martie 2019, municipalitatea a fost informată că a fost admis pentru finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Câteva luni mai târziu, în iulie, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, a fost semnat contractul de finanțare de către primarul Constantin Dinu și directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat. Un an mai târziu, în 2020, era semnat contractul de proiectare și execuție.

Unitatea de învățământ preșcolar cu program prelungit dată în folosință în anul 1975, avea nevoie de ample lucrări de reabilitare, modernizare și dotare în ton cu actualele cerințe în domeniul educației. Fondurile europene au fost folosite în mare parte pentru componenta de construcție și reabilitare, dotarea unității realizându-se prin alocare de la bugetul local. Grădinița nr 4 dispune de 11 săli de grupă, spațioase, luminoase, sală de mese și sală multifuncțională destinată activitățile culturale și sportive. Copiii vor beneficia și de o curte largă, acoperită cu gazon natural, și un spațiu special în care au fost instalate module de joacă.

La deschiderea de astăzi – 7 octombrie, alături de primarul municipiului Moreni – Constantin Dinu, s-au aflat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședintele Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu, directorul general al ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat, directorul general al Parcului Industrial Moreni – Gabriel Purcaru, directorul Automecanica Moreni – Corneliu Vișoianu, consilieri locali și județeni, cadre didactice și locuitori ai municipiului Moreni.

Primarul Constantin Dinu a trecut în revistă momentele de debut ale investiției, oportunitatea modernizării, neajunsurile și piedicile întâmpinate pe parcursul derulării proiectului, ca urmare a pandemiei și crizei energetice accentuate, la care s-au adăugat și problemele economice generate de războiul din Ucraina.

„După o perioadă atât de lungă de funcționare (grădinița a fost dată în folosință în 1975), se simțea nevoia de a interveni. Existau deja diferite neajunsuri, sălile nu mai corespundeau standardelor unui act educațional modern, civilizat și confortabil. Copii serveau masa pe holuri. S-a mai pus și problema eficientizării energetice. Tocmai de aceea, am luat hotărârea, la nivel de municipalitate, să introducem un proiect pentru a moderniza această grădiniță cu program prelungit”, a spus primarul municipiului Moreni.

A enumerat edilul toate lucrările efectuate la Grădinița Nr. 4: înlocuirea instalațiilor de apă, canalizare, termice, electrice. A fost, de asemenea, construit un alt acoperiș, au fost înlocuite ușile, ferestrele, pardoselile. Pe acoperiș, au fost montate panouri fotovoltaice pentru producerea apei calde menajere și a energiei electrice. Aceste dotări, realizate în concordanță cu ultimele cerințe europene, vor asigura grădiniței o oarecare autonomie energetică, diminuându-se astfel facturile la curentul electric.

„Avem camere de supraveghere video în toate spațiile comune. Unitatea dispune de o bucătărie modernă, dotată cu ustensile din inox de ultimă generație. Avem loc unde copiii pot servi masa. Am făcut tot ceea ce a depins de municipalitate, astfel încât această grădiniță să fie una dintre cele mai dotate și moderne din județ”, a mai precizat Constantin Dinu.

La inaugurarea Grădiniței Nr. 4, primarul municipiului Moreni a invitat și cadrele didactice, educatoarele prin mâinile cărora au trecut de-a lungul anilor generații de copiii. Printre invitatele de onoare, s-a aflat și prima directoare a Grădiniței – Florica Bănulescu. Edilul le-a oferit distinselor doamne diplome de recunoștință și câte un buchet de flori.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a mărturisit celor de față că astăzi, la Moreni, și-a deschis porțile una dintre cele mai frumoase grădinițe din județ.

„Municipiul Moreni și-a schimbat înfățișarea prin investițiile ample în educație pe care le realizează administrația publică locală. Două școli vor intra în program de reabilitate și modernizare. Va fi construită și o creșă nouă. Vă felicit pentru toate investițiile realizate în domeniu educației”, a spus Corneliu Ștefan.

Șeful administrației județene a mai vorbit despre parteneriatul existent între Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Moreni, „un parteneriat stabil, strategic și, nu în ultimul rând, un parteneriat de viitor, ținând cont de toate investițiile pe care le avem împreună. În perioada următoare municipiul Moreni se va schimba din toate punctele de vedere”, a mai adăugat președintele CJ Dâmbovița.

Prefectul Claudia Gilia a felicitat reprezentanții administrației publice locale și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în Grădinița Nr. 4.

„Astăzi este un moment de sărbătore pentru întreaga comunitate din Moreni. Inaugurăm o grădiniță extraordinar de frumoasă, modernă, una dintre cele mai mari din județul nostru. O grădiniță care a presupus foarte multă muncă, foarte multă implicare”, a precizat Claudia Gilia.

Un mesaj a adresat celor de față și directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. A mărturisit directorul instituției de implementare a proiectelor cu finanțare europeană că pleacă de la Moreni cu o satisfacție deosebită, văzând cum se prezintă acest obiectiv educațional realizat prin Programul Operațional Regional Sud-Muntenia 2014-2020.

„Toți cei care au fost implicați în realizarea acestui proiect, derulat pe parcursul a 4 ani, trebuie să primească felicitările noastre. Echipa Primăriei, în frunte cu domnul primar, conducerea Consiliului Județean care sprijină din toate puterile și cu toată convingerea tot ce înseamnă educație în județul Dâmbovița. Trag nădejdea că cele 80 de milioane de lei care sunt prinse în proiectele din municipiul Moreni pe POR își vor găsi utilitatea pentru toți locuitorii acestui municipiu. Trag nădejdea că viitorul POR 2021-2027 va aduce la Moreni multe alte proiecte pentru a crește calitatea vieții locuitorilor din urban cât și din rural, atât în domeniului sănătăți cât și în domeniul educației. Sunt convins că aceste proiecte se vor întâmpla așa cum s-a întâmplat și acum”, a fost mesajul directorul ADR Sud-Muntenia – Liviu Mușat.

Cuvinte de felicitare a avut și inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu.

Cat îi privește pe copii, aceștia au primit câte un cadou consistent din partea autorităților locale de la Moreni. Pe măsuțele de lucru și joacă, toți cei 300 de preșcolari care frecventează această grădiniță au găsit pachete frumos ambalate, pe care le-au deschis cu emoție și curiozitate maximă, în care au descoperit rechizite și câte un ghiozdan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ADMINISTRAŢIE

S-a trecut la asfaltări pe cel mai mare proiect de infrastructură al CJ Dâmbovița

Publicat

pe

Au început lucrările de asfaltare pe drumul județean DJ 712, Târgoviște – Șotânga – Vulcana Pandele – Brănești – Pucioasa, inclus în cel mai mare proiect de modernizare a infrastructurii rutiere implementat de Consiliul Județean Dâmboviţa cu fonduri europene nerambursabile, primul din Regiunea Sud Muntenia.

Până la acest moment, ne informează președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan, au fost configurate accesele la proprietăți, au fost montate borduri și, pe anumite porțiuni, a fost amenajat sistemul de scurgere a apelor.

Valoarea investiției pe acest tronson se ridică la aproximativ 101.000.000 lei. Sunt incluse următoarele lucrări:
– Două straturi de asfalt pe 15,77 km de drum;
– 26.000 mp de trotuare;
– 18 km de șanțuri din beton;
– 1,5 km rigole de acostament;
– 8,7 km rigole carosabile acoperite;
– 2.000 de accese la proprietăți;
– Demolarea și construirea unui pod nou în Șotânga;
– Reabilitarea și modernizarea altor două poduri de pe traseu;
– Amenajarea a 36 de stații de autobuz.

Proiectul include, pe lângă DJ 712 (Pucioasa – Brănești – Vulcana-Pandele – Șotânga – Târgoviște), încă două loturi, respectiv: DJ 720 (Gura Ocniței – Ocnița) – lotul 2 și DJ 720 A (Gura Ocniței – Adânca – Bucșani – Mărcești – Finta – Postârnacu – DN 1A) – Lotul 3. În total – 59,8 km de drumuri județene. Valoarea totală a investiției se ridică la 64,2 milioane de euro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște: Școala Nr. 10 – „Radu cel Mare” va arăta ca una nou-nouță în luna septembrie

Publicat

pe

Școala Nr. 10 – „Radu cel Mare” din Târgoviște (Micro IV) face obiectul unui proiect de reabilitare, extindere și modernizare care a ajuns la acest moment la un grad de execuție de peste 70%. Fondurile au fost obținute de municipalitate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Vorbim despre aproximativ 11 milioane de lei.

Dacă se păstrează ritmul de lucru actual, investiția va fi dată în folosință odată cu începerea noului an școlar, în luna septembrie 2024 – a precizat primarul Daniel Cristian Stan, la finalul vizitei de lucru pe care a efecuat-o pe șantier, astăzi – 12 iunie.

„Imobilul va fi termoizolat, va fi schimbată tâmplăria, vor fi schimbate geamurile, vor fi instalate surse alternative de producere a energiei, vor fi schimbate instalațiile electrice, în general, cam tot ceea ce înseamnă lucrări de anvelopare termică și instalații. Vorbim despre o unitate de învățământ care nu a cunoscut niciodată până acum lucrări importante”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Pe lângă această investiție prin PNRR, administrația publică locală implementează la această școală și un proiect cu finanțare de la bugetul local, de aproximativ 2,5 milioane de lei, de refacere a bazei sportive și a împrejmuirii.

„Putem spune că întreaga unitate de învățământ va fi schimbată radical. Până la începutul anului școlar, finalizăm proiectul la care lucrăm în acest moment, urmând ca la baza sportivă să se intervină după reluarea procesului de învățământ. Școala Radu cel Mare a fost și dotată, pe un alt proiect, care a vizat dotarea tuturor unităților de învățământ din municipiul Târgoviște”, a declarat edilul municipiului Târgoviște.

Reamintim și faptul că, în acest moment, se lucrează la mai multe instituții de învățământ din municipiul Târgoviște, respectiv: Școală Nr. 9, Grădinița Nr. 2, Grădinița Nr. 11.

„Totodată, este în licitație și partea finală la Școala Tudor Vladimirescu, unde a trebuit să refacem integral proiectul, pentru a înlătura neconformitățile legate de structura de rezistență.

De asemenea, am semnat contractele de execuție la Grădinița Nr. 3, la Grădinița Nr. 14. În plus, avem în licitație proiecte importante precum cel de la Liceul Voievodul Mircea, cu o valoare de 45 de milioane de lei. Totodată, proiectul de la Colegiul Economic Ion Ghica, de peste 30 milioane de lei.

Avem în pregătire proiecte la Școala Vasile Cârlova, cu ambele locații, la Școala Ioan Alexandru Brătescu Voinești. Căutăm soluții de finanțare pentru Grădinița Nr. 1.

Din punctul meu de vedere, în următorii 2-3 ani, ar trebui să rezolvăm această problemă la nivelul tuturor școlilor, grădinițelor, creșelor, liceelor și colegiilor din municipiul Târgoviște”, a mai spus primarul Daniel Cristian Stan.

Edilul a fost însoțit în timpul vizitei pe șantierul de la Școala Nr 10 – „Radu cel Mare” de viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și de directorul unității de învățământ – prof. Ovidiu Nițescu.

„Școala noastră este prima din Târgoviște, reabilitată prin PNRR. La final, vom avea o școală total transformată și nu mă refer doar la partea de reabilitare, ci și la dotări – digitalizare, mobilier etc. Această școală va fi una modernă. Vă dați seama că va crește semnificativ și calitatea educației”, a punctat și directorul Ovidiu Nițescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite