Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Moreni: Grădiniță cu program prelungit la standarde moderne pentru 300 de copii

Publicat

pe

Investițiile curg pe bandă în municipiul Moreni. Administrația publică locală, echipa de elaborare și implementare a proiectelor cu finanțare europeană a stat continuu la pândă și nu a pierdut nicio oportunitate investițională. Acum, în ton cu toamna frumoasă, se culeg roadele.

Astăzi – 7 octombrie 2022, în municipiul de pe Cricov, a fost inaugurată Grădinița Nr. 4. Instituția de învățământ preșcolar, cea mai mare din oraș, a fost supusă unui amplu program de reabilitare, extindere și dotare cu mobilier și echipamente didactice. Proiectul, cu o valoare de 6.557.529 de lei, a fost depus la ADR Sud-Muntenia în 2018. În martie 2019, municipalitatea a fost informată că a fost admis pentru finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Câteva luni mai târziu, în iulie, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, a fost semnat contractul de finanțare de către primarul Constantin Dinu și directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat. Un an mai târziu, în 2020, era semnat contractul de proiectare și execuție.

Unitatea de învățământ preșcolar cu program prelungit dată în folosință în anul 1975, avea nevoie de ample lucrări de reabilitare, modernizare și dotare în ton cu actualele cerințe în domeniul educației. Fondurile europene au fost folosite în mare parte pentru componenta de construcție și reabilitare, dotarea unității realizându-se prin alocare de la bugetul local. Grădinița nr 4 dispune de 11 săli de grupă, spațioase, luminoase, sală de mese și sală multifuncțională destinată activitățile culturale și sportive. Copiii vor beneficia și de o curte largă, acoperită cu gazon natural, și un spațiu special în care au fost instalate module de joacă.

La deschiderea de astăzi – 7 octombrie, alături de primarul municipiului Moreni – Constantin Dinu, s-au aflat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședintele Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu, directorul general al ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat, directorul general al Parcului Industrial Moreni – Gabriel Purcaru, directorul Automecanica Moreni – Corneliu Vișoianu, consilieri locali și județeni, cadre didactice și locuitori ai municipiului Moreni.

Primarul Constantin Dinu a trecut în revistă momentele de debut ale investiției, oportunitatea modernizării, neajunsurile și piedicile întâmpinate pe parcursul derulării proiectului, ca urmare a pandemiei și crizei energetice accentuate, la care s-au adăugat și problemele economice generate de războiul din Ucraina.

„După o perioadă atât de lungă de funcționare (grădinița a fost dată în folosință în 1975), se simțea nevoia de a interveni. Existau deja diferite neajunsuri, sălile nu mai corespundeau standardelor unui act educațional modern, civilizat și confortabil. Copii serveau masa pe holuri. S-a mai pus și problema eficientizării energetice. Tocmai de aceea, am luat hotărârea, la nivel de municipalitate, să introducem un proiect pentru a moderniza această grădiniță cu program prelungit”, a spus primarul municipiului Moreni.

A enumerat edilul toate lucrările efectuate la Grădinița Nr. 4: înlocuirea instalațiilor de apă, canalizare, termice, electrice. A fost, de asemenea, construit un alt acoperiș, au fost înlocuite ușile, ferestrele, pardoselile. Pe acoperiș, au fost montate panouri fotovoltaice pentru producerea apei calde menajere și a energiei electrice. Aceste dotări, realizate în concordanță cu ultimele cerințe europene, vor asigura grădiniței o oarecare autonomie energetică, diminuându-se astfel facturile la curentul electric.

„Avem camere de supraveghere video în toate spațiile comune. Unitatea dispune de o bucătărie modernă, dotată cu ustensile din inox de ultimă generație. Avem loc unde copiii pot servi masa. Am făcut tot ceea ce a depins de municipalitate, astfel încât această grădiniță să fie una dintre cele mai dotate și moderne din județ”, a mai precizat Constantin Dinu.

La inaugurarea Grădiniței Nr. 4, primarul municipiului Moreni a invitat și cadrele didactice, educatoarele prin mâinile cărora au trecut de-a lungul anilor generații de copiii. Printre invitatele de onoare, s-a aflat și prima directoare a Grădiniței – Florica Bănulescu. Edilul le-a oferit distinselor doamne diplome de recunoștință și câte un buchet de flori.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a mărturisit celor de față că astăzi, la Moreni, și-a deschis porțile una dintre cele mai frumoase grădinițe din județ.

„Municipiul Moreni și-a schimbat înfățișarea prin investițiile ample în educație pe care le realizează administrația publică locală. Două școli vor intra în program de reabilitate și modernizare. Va fi construită și o creșă nouă. Vă felicit pentru toate investițiile realizate în domeniu educației”, a spus Corneliu Ștefan.

Șeful administrației județene a mai vorbit despre parteneriatul existent între Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Moreni, „un parteneriat stabil, strategic și, nu în ultimul rând, un parteneriat de viitor, ținând cont de toate investițiile pe care le avem împreună. În perioada următoare municipiul Moreni se va schimba din toate punctele de vedere”, a mai adăugat președintele CJ Dâmbovița.

Prefectul Claudia Gilia a felicitat reprezentanții administrației publice locale și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în Grădinița Nr. 4.

„Astăzi este un moment de sărbătore pentru întreaga comunitate din Moreni. Inaugurăm o grădiniță extraordinar de frumoasă, modernă, una dintre cele mai mari din județul nostru. O grădiniță care a presupus foarte multă muncă, foarte multă implicare”, a precizat Claudia Gilia.

Un mesaj a adresat celor de față și directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. A mărturisit directorul instituției de implementare a proiectelor cu finanțare europeană că pleacă de la Moreni cu o satisfacție deosebită, văzând cum se prezintă acest obiectiv educațional realizat prin Programul Operațional Regional Sud-Muntenia 2014-2020.

„Toți cei care au fost implicați în realizarea acestui proiect, derulat pe parcursul a 4 ani, trebuie să primească felicitările noastre. Echipa Primăriei, în frunte cu domnul primar, conducerea Consiliului Județean care sprijină din toate puterile și cu toată convingerea tot ce înseamnă educație în județul Dâmbovița. Trag nădejdea că cele 80 de milioane de lei care sunt prinse în proiectele din municipiul Moreni pe POR își vor găsi utilitatea pentru toți locuitorii acestui municipiu. Trag nădejdea că viitorul POR 2021-2027 va aduce la Moreni multe alte proiecte pentru a crește calitatea vieții locuitorilor din urban cât și din rural, atât în domeniului sănătăți cât și în domeniul educației. Sunt convins că aceste proiecte se vor întâmpla așa cum s-a întâmplat și acum”, a fost mesajul directorul ADR Sud-Muntenia – Liviu Mușat.

Cuvinte de felicitare a avut și inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu.

Cat îi privește pe copii, aceștia au primit câte un cadou consistent din partea autorităților locale de la Moreni. Pe măsuțele de lucru și joacă, toți cei 300 de preșcolari care frecventează această grădiniță au găsit pachete frumos ambalate, pe care le-au deschis cu emoție și curiozitate maximă, în care au descoperit rechizite și câte un ghiozdan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Tătărani: Proiecte pentru azi, proiecte pentru mâine, proiecte pentru continuitate

Publicat

pe

Și comuna Tătărani, ca de altfel toată România, se pregătește de alegeri. După cum ne-au spus cetățenii, nu cu ironie, ci cu genul acela de decizie caracteristică omului de la țară care, de obicei, știe ce vrea, urmează încă un mandat pentru primarul Constantin Pătru, de la PSD. Localnicii nu prea au ce să îi reproșeze actualului edil.

Tătărani, în cei patru ani de mandat care sunt aproape scurși, s-a aflat într-un continuu proces de dezvoltare. Emblemele schimbării se văd la tot pasul. A fost și o perioadă mai grea, atunci, cu pandemia de COVID 19, când toate forțele erau concentrate pentru prevenție și pentru eradicarea virusului ucigaș. Încet-încet însă, lucrurile au intrat în normal, iar starea de echilibru, de edificare a unor obiective de interes local a continuat.

Inventarul investițiilor derulate la Tătărani, în baza unor proiecte cu finanțare europeană, guvernamentală sau județeană, prin PJDL – Programul Județean de Dezvoltare Locală inițiat și pus în practică cu succes de președintele Corneliu Ștefan, este lung. Vom trece în revistă doar câteva proiecte, recente și care conectează localitatea la noile cerințe ale modernității europene.

La Tătărani se lucrează în această perioadă pe mai multe planuri. Se află în implementare proiectul privind execuția rețelelor de canalizare și apă potabilă. Investiția este realizată cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), derulat prin Compania de Apă Târgoviște -Dâmbovița. Pe măsură ce se montează conductele, se intră și la reabilitarea și asfaltarea drumurilor din comună. Edilii comunei nu pornesc lucrările de modernizare a căilor rutiere înainte de instalarea rețelelor de apă și canalizare.

Ne-a spus primarul Constantin Pătru că, săptămâna trecută, a semnat, la Ministerul Dezvoltării, contractul de finanțare pe Programul „Anghel Saligny” pentru modernizarea a 18 străzi. Valoarea investiției este de 12 milioane de lei.

„Următorul pas este acela al organizării licitației de execuție. În cadrul acestui program vom realiza și o parcare pe Valea Satului, în zona bisericii Tătărani, la care vom adăuga șase podețe de acces în gospodării, peste pârâul Vâlcel. De asemenea, cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, al președintelui Corneliu Ștefan, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, vom asfalta alte 41 de străzi. Este vorba de 7,5 km. Practic, nu va rămâne nicio uliță din comuna noastră nemodernizată. Prin tot ceea ce întreprindem, prin toate eforturile noastre, ne apropiem de atingerea dezideratului intitulat comună europeană.

Oamenii din localitatea noastră, destoinici, gospodari, merită să beneficieze de confort, de civilizație, de utilități care să le facă existența cât mai ușoară și mai plăcută. Până la urmă, acesta este rostul nostru, al celor pe care cetățenii ne-au ales, au investit încrederea în noi, să căutăm continuu soluții, proiecte care să aducă bunăstare, confort și siguranță în comunitatea noastră”, ne-a precizat Constantin Pătru.

Și, ca să fie în pas cu vremurile, cu noile cerințe europene de a crea capacități de producere a energiei verzi, nepoluante, la Tătărani, administrația publică, printr-un proiect derulat prin Administrația Fondului de Mediu, va construi un parc fotovoltaic pe o suprafață de 4.600 mp, în zona târgului săptămânal.

„Este o investiție deosebit de importantă pe care o vom administra noi, Primăria. În afară de faptul că energia produsă în parcul nostru fotovoltaic va asigura necesarul de consum pentru instituțiile publice de pe teritoriul comunei, vorbim de școli, grădinițe, cămin cultural, primărie, iluminat public și pentru alte nevoi locale, vom livra energie electrică în rețeaua națională. Facem astfel importante economii la bugetul local. Vom putea folosi banii pentru inițierea altor proiecte utile pentru comunitate, vom putea asigura cotele de cofinanțare obligatorii atunci când accesăm fonduri pe diferite programe. Nu mai vorbim de faptul că, prin parcul fotovoltaic, ne înscriem și noi în rândul localităților din România producătoare de energie verde”.

La Tătărani a fost dat în funcțiune noul sistem de iluminat public stradal alimentat cu energie electrică produsă de panouri solare montate pe stâlpi de susținere a rețelei. Este prima comună din județ care s-a autorizat ca prosumator, pe componenta iluminat public.

În același ton al eficientizării energetice, Căminul cultural din satul Priboiu va intra într-un proiect de refacere a izolației termice și a acoperișului, plus montarea unei centrale termice noi care să funcționeze pe bază de peleți sau energie electrică. Imobilul va fi, de asemenea, dotat cu panouri fotovoltaice. Investiția este finanțată prin PNRR.

„Avem o listă lungă cu proiectele, pe care vrem să le punem în practică, la sugestia oamenilor, fiindcă noi ținem cont de doleanțele lor, de ceea ce cred ei că ar mai trebui realizat pentru ca circuitul socio, economic, cultural și educativ să se desfășoare la parametrii normalității. Am dovedit că, împreună cu cetățenii, încurajați de ei, putem realiza multe lucruri bune pentru comuna noastră. Și vom realiza în continuare! Sunt convins că de pe 9 iunie vom fi tot împreună și vom dovedi că merităm încrederea pe care oamenii din Tătărani ne-au acordat-o”, a mai adăugat primarul Constantin Pătru.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Proiect fără precedent pentru toate unitățile de învățământ din Târgoviște. Este unul dintre cele mai mari din România

Publicat

pe

În această dimineață, au ajuns la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște obiectele de mobilier achiziționate de Primărie în cadrul unui proiect cu fonduri nerambursabile care vizează toate unitățile de învățământ din municipiu. Contractul de furnizare a fost semnat în urmă cu o lună și în următoarele 30 de zile, crede edilul Daniel Cristian Stan, vor fi livrate toate dotările solicitate de fiecare unitate de învățământ în parte, respectiv: materiale didactice, echipamente digitale și mobilier, inclusiv pătuțuri pentru grădinițele cu program prelungit.

„Este un proiect fără precedent atât prin faptul că vizează toate unitățile de învățământ din municipiu, cât și dacă ne raportăm la valoarea acestuia – 35 de milioane de lei. Este unul dintre cele mai mari proiecte din România. Sperăm ca livrările să se deruleze cât mai repede și, în aproximativ o lună, să avem toate unitățile de învățământ din Târgoviște dotate la standarde europene.

Numai pe acest contract, care vizează mobilierul, avem achiziționate aproximativ 10.000 de pupitre individuale (nota redacției: bănci pentru elevi). De asemenea, aproximativ 1.600 de pătuțuri cu saltele pentru grădinițele cu program prelungit și alte elemente de mobilier de natură să îmbunătățească semnificativ condițiile pe care le avem acum la unitățile de învățământ din oraș.

Spun eu că este un pas important pentru infrastructura educațională din orașul nostru și mă bucur că am reușit, în cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă, cu participare zero a administrației publice locale, să accesăm acești bani, sumă care se apropie de bugetul anual al municipiului Târgoviște din taxe și impozite numai pe acest proiect.

Spunea cineva că ce merit avem, că sunt investiții pe fonduri nerambursabile. Păi cred că abia acesta este un merit important, întrucât să cheltui bani din bugetul propriu este ușor. Important este să găsești resurse, cu un buget de taxe și impozite de 50 de milioane de lei, să ai numai investiții de 200 de milioane de lei, fără a mai vorbi de finanțarea serviciilor publice, de salarizare și toate acele cheltuieli, care nu sunt puține, de natură să asigure funcționarea unei administrații locale, care încearcă să răspundă cât mai fidel intereselor cetățenilor”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Cât privește Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște, a spus edilul că această unitate de învățământ va intra, în ansamblu, într-un proiect important de reabilitare și modernizare.

„Suntem în faza de obținere a avizelor. Finanțarea o avem deja accesată. Este vorba despre aproximativ 30 de milioane de lei, pe programul de consolidare antiseismică a clădirilor publice din România. Este un program important, prin care am accesat bani și pentru Liceul Voievodul Mircea. De altfel, cam toate unitățile de învățământ din Târgoviște care mai sunt de reabilitat în acest moment vor primi finanțări, fie pe programul amintit, fie pe PNRR, fie pe POR. Urmează să semnăm contractele în scurt timp și, în parte, chiar să începem lucrările – spre exemplu, imediat după Paște, la Școala Nr. 9 „Grigore Alexandrescu”, din Micro XI, unde avem un proiect important de reabilitare a clădirilor”, a mai precizat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite