Connect with us

Dâmboviţa

Senatorul Titus Corlățean apreciază Raportul Comisiei de monitorizare a APCE privind România

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut o intervenție în plenul Adunării, în intervalul dezbaterii raportului ce avea ca temă îndeplinirea de către România a obligațiilor de stat membru al Consiliului Europei. Raportul a scos în evidență progresele înregistrate în ultima perioadă de către țara noastră privitor la reformele în justiție. Autoritățile române au fost felicitate pentru voința politică dovedită în vederea respectării standardelor democratice în materia drepturilor omului. Documentul a fost adoptat de către membrii Adunării cu majoritate de voturi, fiind acceptate o serie de amendamente, susținute anterior dezbaterii plenare de către senatorul Titus Corlățean în cadrul reuniunii comisiei de monitorizare prilejuite de sesiunea de toamnă a Adunării.

„În intervenția sa, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a arătat că, după mulți ani în care țara noastră a parcurs mai multe etape în cadrul procedurii standard de monitorizare a statelor membre ale Consiliului Europei, încheind cu succes procedura de monitorizare și cea de dialog post-monitorizare, acest raport de evaluare înaintat spre dezbaterea în Adunarea Parlamentară  ”este cel mai echilibrat și obiectiv și totodată cel mai bun raport despre România”, relevând în mare măsură aspecte pozitive incontestabile ale reformei în domeniul justiției, luptei împotriva corupției, privind protecția drepturilor omului, combaterea discursului motivat de ură și promovarea egalității de gen, precum  și în alte domenii care țin de competența Consiliului Europei.

În ceea ce privește reformele în justiție, senatorul român a menționat că au fost urmate recomandările Comisiei de la Veneția, luându-se măsura desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și depășindu-se astfel o serie de obstacole și controverse. A explicat, în context, că anumite evoluții grave din trecut au generat poziții critice din partea mai  multor asociații de magistrați, la adresa acestei soluții de desființare a SIIJ, pe fondul presiunilor, de altfel inacceptabile și profund nedemocratice, pe care aceștia le-au resimțit  în urma semnării Protocolului secret dintre responsabili importanți din justiție și serviciile secrete din România. În ceea ce privește îmbunătățirea situației din penitenciare, care creează aparența dificultăților legate de executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, există încă obstacole, mai ales financiare, care trebuie depășite”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Titus Corlățean a salutat si modul apreciativ în care raportul a scos în evidență gradul înalt de protecție a minorităților naționale din România. Acest lucru a fost menționat și în ultimele rapoarte ale Comitetului de experți al Cartei Europene a limbilor minoritare sau regionale, respectiv Convenției Cadru pentru Protecția  Minorităților Naționale, care consacră sistemul românesc în materie drept un model de bune practici la nivel european.

Ca urmare a intervenției senatorului Titus Corlățean, atât în cadrul Comisiei de monitorizare, cât și în plenul APCE, Adunarea a respins un amendament depus de parlamentari români de origine maghiară, sau din Ungaria, din coaliția de guvernare, pe tema situației minorităților naționale din România.

Senatorul român a formulat critici fundamentate la adresa modului în care Ungaria tratează discriminatoriu minoritățile din acest stat, începând cu minoritatea română. A spus Titus Corlățean că Ungaria ”nu este în măsură să dea lecții de moralitate altora”.

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a precizat că autoritățile române tratează cu seriozitate criticile adresate de raportori pe tema unei necesare transparentizări a sistemului de finanțare a partidelor politice în relația lor cu media.

„În încheierea intervenției sale, senatorul Titus Corlățean a menționat contribuția deosebită și eforturile depuse de România, în sprijinul Ucrainei, pentru a acorda refugiaților ucraineni sprijinul umanitar atât de necesar, pentru a asigura securizarea frontierelor, exportul de grâne din statul vecin, precum și pentru a soluționa multiple aspecte care țin de contextul deosebit de dificil din regiune. 

Totodată, senatorul român a exprimat încrederea că raportul pozitiv al APCE va avea un impact favorabil asupra evaluărilor în materie ale Comisiei Europene, în vederea încheierii Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a cărui utilitate pentru România în perioada de după aderarea la UE s-a transformat în ultimii ani, nejustificat, într-un tratament discriminatoriu aplicat țării noastre în raport cu alte state membre”, se mai menționează în comunicatul transmis de Senatul României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Va fi redeschisă Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Pe scenă, „Împărăteasa Chinei”

Publicat

pe

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Linia de măști de la Dragomirești a clacat după trei zile de produs… rebuturi

Publicat

pe

Povestea tragi-comică a liniei de fabricație a măștilor de protecție de la Uzina Militară de la Dragomirești, județul Dâmbovița, a fost comentată în fel și chip de jurnaliști, analiști și politicieni. Fabrica de măști deschisă la nevoie și nu a produs decât un lot, câteva mii de măști neconforme.

Mașinăria de confecționat adusă de prin China nu a funcționat, conform unui document de control decât câteva zile. A produs în ziua în care s-a inaugurat linia de fabricație, în prezența membrilor Guvernului de atunci.

„Pe 29.04.2020, premierul Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, tocmai inauguraseră linia de producție a măștilor FPP3. Având în vedere că mașina a funcționat doar în prezenta miniștrilor, propun să le facem biroul lângă linia de producție ca să putem salva fabrica”, a notat, pe pagina sa de Facebook, deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats