Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Spital de Pediatrie la Târgoviște, construit de la zero pe locația fostei Secții Infecțioase. Tu ce părere ai?

Publicat

pe

Încă un proiect interesant care se înscrie în programul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, cu titulatura „Sănătate pentru Dâmbovița”! Șeful administrației publice județene a propus astăzi, în premieră, în cadrul unei întâlniri cu presa desfășurată la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, punerea pe tapet a unui nou proiect important pentru Dâmbovița și, de ce nu, pentru întrega regiune de sud a României. Corneliu Ștefan are de gând să demareze construcția unui spital de pediatrie la Târgoviște.

Noua instituție medicală ar urma să fie edificată în centrul municipiului, pe amplasamentul fostei Secții de Boli Infecțioase. Clădirea veche zace închisă de mai mulți ani și se află într-un stadiu avansat de degradare. Pentru demararea proiectului propus de președintele Corneliu Ștefan este mai întâi nevoie de demolarea imobilului ajuns un adevărat focar de infecție, pericol public, întrucât nu mai prezintă deloc siguranță în exploatare și nici nu mai poate fi adaptat la cerințele de cazare, investigații și tratament cerute de normele europene.


Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, deocamdată, a lansat propunerea construirii Spitalului de Pediatrie și dezbaterea publică ce trebuie să survină, democratic, înaintea pornirii procedurilor legale. Cetățenii trebuie să se pronunțe în legătură cu oportunitatea construirii în Târgoviște, pentru prima dată în istorie, a unui spital destinat unei game largi de afecțiuni cu care se confruntă, din păcate, și copiii. Practic, va fi vorba de o secție externă a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște cu un regim special.

Inițiativa președintelui Corneliu Ștefan este una lăudabilă și curajoasă. Să te înhami la realizarea unei asemenea investiții în vremuri ca acestea nu este tocmai ușor. Dar, este de admirat faptul că șeful administrației județene se gândește la sănătatea copiilor noștri, la asigurarea unei baze de investigații și tratament adecvate, moderne și dotate corespunzător pentru aceștia.

A venit președintele Consiliului Județean și cu explicații punctuale despre necesitatea demolării Secției de Infecțioase de pe strada Nicole Filipescu, fostă Rodnei, și construirea unui nou obiectiv medical.

 

„Sunt mai multe motive și am să încep cu cele de ordin medical, expuse de medicii specialiști din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Clădirea este veche. Se găsește într-un stadiu avansat de degradare și nu mai corespunde din punct de vedere real unor condiții minime igienico-sanitare de funcționare a unui spital, încă din anul 2014. Nu mai pot fi asigurate circuitele funcționale pentru cazarea și îngrijirea curentă a pacienților pe perioada internării în spital. Compartimentarea actuală nu permite o izolare corespunzătoare pe categorii. Nu se mai poate asigura confortul psihic al pacienților și personalului la standarde normale”, a precizat Corneliu Ștefan.

De asemenea, ar trebui ca organizarea unei secții de Pediatrie în această clădire să asigure îngrijirea pacienților copiii, obligatoriu în compartimente distincte și în funcție de vârstă, lucru care este aproape imposibil de realizat în imobilul actual.

În clădirea construită în totalitate din zidărie de cărămidă, între anii 1935-1940, a funcționat mai întâi o școală. Suprafața totală a imobilului format din subsol, parter și două etaje este de 3.009 mp. Circulația între nivelurile clădirii a fost asigurată de trei scări. Două deservind un tronson iar una un singur tronson. Ventilația saloanelor și a spațiilor de tratament a fost una precară, realizată doar prin deschiderea ferestrelor, nefiind prevăzute alte sisteme de aerisire. Încălzirea Secției de Infecțioase se efectua printr-un sistem de încălzire rudimentar, bazat pe calorifere de fontă racordate prin conducte de două cazane termice montate la subsolul clădirii. Instalația electrică, depășită din toate punctele de vedere, genera probleme în activitatea medicală încă din perioada de funcționare a spitalului. Imobilul nu a fost prevăzut cu sisteme de detecție și de avertizare a incendiilor. Fosta secție nu mai corespunde nici atât din punct de vedere al protecției împotriva seismelor, fiind încadrată într-o categorie cu risc major.

„Așadar, în locul clădirii vechi de 87 de ani, cu semne vizibile ale degradării ca urmare a trecerii sale prin timp, tencuieli și ziduri fisurate, planșee și fundații fisurate, pereți cu infiltrații din cauza slabei hidroizolațiii, cu scări nesigure în exploatare, noi propunem construcția unui spital de pediatrie modern. Acesta va avea o suprafață de aproximativ 4.000 de mp. Vor fi înființate 40-50 de paturi de spitalizare continuă. Unitatea va avea un bloc operator cu ATI. Ambulatoriul va fi unul integrat de pediatrie cu mai multe specialități, respectiv spitalizare de o zi cu 4-6 locuri, un ambulatoriu RMN și Radiologie Pediatrică. De asemenea, va fi construită o parcare supraetajată pentru personalul spitalului și pacienți, cu 100 de locuri”, a precizat Corneliu Ștefan.

Valoarea estimată a investiției este de peste 20.000.000 de euro. Fondurile necesare investiției vor proveni dintr-o finanțare europeană, la care se va adăuga contribuția Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

„Decizia aparține dâmbovițenilor! Am prezentat aici principalele informații, astfel încât, în cunoștință de cauză, să putem lua cea mai bună hotărâre. Construim un spital nou de pediatrie sau un alt tip de clădire cu utilitate publică?”, îi întreabă președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, pe dâmbovițeni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

70 de investiții în derulare la Târgoviște. Vezi cum este structurat bugetul pentru 2023!

Publicat

pe

Bugetul municipiului Târgoviște pentru anul 2023, aprobat săptămâna aceasta în Consiliul Local, este unul care pune accent pe dezvoltare. Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, 55% din fonduri au fost alocate pentru investiții. Spune edilul că procentul va crește până la 70%, întrucât sunt proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobate prin Ordin de ministru, dar care nu au fost incluse în buget nefiind încă semnate contractele de finanțare. La fel, nu au fost luate în calcul proiectele depuse pe Programul Operațional Regional (POR) pentru care nu au fost încă semnate contractele de finanțare.

„Mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia – 35 milioane lei, blocurile prin PNRR -50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 de milioane de lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă. Se mai ridică problema, mai ales din zona instituțiilor de învățământ, de ce toate odată?! Păi nu se poate altfel, pentru că, pe PNRR, apelurile au fost deschise și au durat 5 minute, 20 de minute… Dacă nu depui proiectul în acel interval, nu mai poți să accesezi și pierzi banii. Nu puteam să ne permitem, spre exemplu la Școala Nr. 9 – Grigore Alexandrescu, ca, din cauza lipsei de preocupare, acolo e un cerc, dacă nu ai copii, nu ai finanțare, dacă nu ai finanțate nu poți să vii cu investiții, și am găsit în acest moment posibilitatea, prin PNRR, să investim 11 milioane lei, o sumă importantă, și cred că putem să facem din această școală o unitate care să deservească micro XI, micro XII și, parțial, micro IX, în condiții foarte bune, cu o curte a școlii generoasă. Este o zonă cu multe intrări, sunt 3 posibilități de acces la această școală, niciuna de pe un drum principal, este o unitate de învățământ gândită foarte bine, ca și zonă în care a fost amplasată.

La fel și celelalte investiții care sunt pe PNRR. Școala Nr. 10 – Radu cel Mare s-a confruntat cu scăderea numărului de elevi, sper să reușim să aducem și către această unitate de învățământ mai mulți elevi, cum se întâmplă de altfel la toate unitățile de învățământ reabilitate, pentru că nu e normal să avem la două-trei unități de învățământ câte 1000-1500 de copii, iar restul să fie în pericol de a se desființa din cauză că nu au numărul minim de copii.

Eu zic că nu va fi cu nimic mai prejos infrastructura care va fi oferită și de Școala 10, și de Școala 9, decât infrastructura care există acum în alte unități din Târgoviște. Actul educațional este la același nivel și atunci de ce să duci copilul cu mașina din micro XI la Școala 5 sau la Școala 2 când poți să cobori din bloc să duci copilul la școală și apoi îți vezi liniștit de treabă, de serviciu… Adică sunt lucruri care se pot face și pentru care am găsit în acest moment posibilități de finanțare.

În acest moment, bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe, datorate, în principal, finanțărilor nerambursabile. Ca să vă faceți o idee, anul trecut am încasat din impozite și taxe, nu vorbesc de TVA, de sumele defalcate care vin, 52 de milioane de lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor pe anvelopare termică. Atât!”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

A mai spus edilul că, din păcate, au crescut foarte mult și cheltuielile de funcționare, ca urmare a majorărilor de preț, dar și de salarii. Prin urmare, chiar dacă nu există niciun impediment legal, nu se vor mai face angajări la Primăria Târgoviște.

„Și la capitolul Bunuri și Servicii, ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an, vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean. Vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă. Și e normal să fie așa, pentru că ne impun vremurile și necesitatea de a fi permanent în contact cu cetățenii, raportat la noile tehnologii. Pandemia ne-a arătat că putem foarte mult să utilizăm mijloacele electronice. Avem un proiect european accesat pe această componentă și vom vedea unde vom ajunge, dar este clar că va trebui să regândim întreaga structură de prestare a serviciilor publice, din această perspectivă”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats