Connect with us

ACTUALITATE

„Crizantema de Aur”, 55 de ani de existență sau lungul drum spre nemurire al romanței

Publicat

pe

Când a fost organizată cea de-a 50-a ediție a Festivalului Național „Crizantema de Aur”, mulți erau convinși că acest eveniment, care promovează un gen de muzică prea sensibilă pentru vremurile acestea grăbite în care ne ducem existența, se va stinge, fiindcă nu mai este loc pentru trecut într-o lume care își subminează cultural, spiritual, social, ba chiar și politic, valorile. Și totuși „Crizantema de Aur” rezistă! A ajuns în acest octombrie 2022, an marcat de tabieturile militariste ale unui mare stat de la Răsărit și fluctuațiile spinoase ale unei crize energetice, la ce-a de-a 55-a filă a existenței sale.

Ca să reziste așa de mult în acest imprevizibil ghiveci al timpului, „Crizantema de Aur” a avut nevoie de niște grădinari pe măsură. Îi numim aici pe reprezentanții Primăriei Târgoviște, ai Consiliului Județean Dâmbovița, ai Teatrului Tony Bulandra și pe managerul instituției – Mc Ranin, un regizor emerit care nu pare neapărat un iubitor al romanței dar care s-a preocupat merituos pentru ca totul să curgă ireproșabil, cu vână artistică. Nu în ultimul rând, îi numim pe cei care țin aprinsă această flacără a romanței de aur, păzitori ai acestei comori locale – Alina și Teodor Vasiliu.

La această jumătate de octombrie, Festivalul Național „Crizantema de Aur” parcă se află la un nou început. Ediția 55 se consumă în spațiul proaspăt al sălii multifuncționale „Independența”. Cinematograful cum îl știe tot dâmbovițeanul! Așezământul cultural a fost redeschis după mulți-mulți ani de amorțire, după ce imobilul a fost supus unor lucrări de reabilitare, modernizare și dotare. Și acum Crizantema s-a mutat în casă nouă. La fel și publicul iubitor al acestei poezii muzicale care este romanța.

 

Decorul „Crizantemei de Aur” – simpluț, discret, înglobând elemente caracteristice ale manifestării muzicale, notele de miez de toamnă, flori de crizanteme, mere, piese de mobilier de epocă, picturi, corpuri de iluminat, ca semne ale înrădăcinării acestui festival-maraton prin vremuri.

Public, destul. Doar câteva locuri goale. Probabil melomani întârziați sau căzuți în alte zone ale neprevăzutului existențial ori, poate, un abuz de rezervări.

Pe scenă, încadrată de buchete mari de crizanteme, se instalase Orchestra „Dor românesc”, avându-l ca dirijor pe Ștefan Cigu. În aplauzele publicului, au intrat în lumina reflectoarelor prezentatorii primei părții a serii de 20 octombrie: actorii Miruna Ionescu și Silviu Biriș. Aceiași vervă proaspătă, zâmbete calde și mesaj de calitate. Deschiderea a fost făcută de primarul Târgoviștei – Cristian Daniel Stan, reprezentantul instituției care suflă viață an de an peste acest festival-simbol al municipiului. A spus primarul că vrea să transmită publicului spectator, telespectator și virtual câteva cuvinte de pe scena celui mai longeviv festival muzical din România: „Crizantema de Aur”.

„Municipiul Târgoviște are cel puțin două simboluri importante. Unul este Turnul Chindiei, iar cel de-al doilea, o adevărată emblemă muzicală a Târgoviștei, romanța și „Crizantema de Aur”. Primăria Târgoviște și Consiliul Județean sprijină acest festival. Un cuvânt de aleasă prețuire transmit și maestrului Eugen Doga, căruia îi mulțumesc pentru faptul că înnobilează acest festival cu prezența domniei sale, prin recitalul pe care îl va susține. Maestre, suntem onorați și ne bucurăm să vă avem în mijlocul nostru. Ne dorim acest lucru cât mai mult timp de acum înainte. Să rămâneți mereu tânăr. Le mulțumesc celor care, de-a lungul timpului, au păstrat această tradiție muzicală la Târgoviște și astăzi, iată că, ne putem bucura de un festival cu o ținută artistică deosebită. Le doresc succes interpreților, succes compozitorilor, succes celor care vor susține recitaluri aici, pe scena din municipiul Târgoviște”, a fost mesajul primarului Cristian Daniel Stan.

S-a intrat rapid în programul secțiunii de interpretare. Primul concurent Anca Dragu, din Târgu Neamț. Au urmat Darius Divian Iordănescu din Timișoara, Elisa Gheorghe, din satul Gheboieni, comuna Tătărani, județul Dâmbovița, Florentina Soare din Brăila, Alexandru Aghenie din Râmnicu Vâlcea, Georgiana Păduraru din Bacău, Florian Popa din Sulina, județul Tulcea, Taisia Caraman din Chișinău și Ciprian Cucu din Brașov. Concursul de interpretare va continua mâine seară.

În sala expozițională a cinematografului Independența și-au lansat cărțile Eugen Doga – Viața mea așa cum a fost să fie; Paul Surugiu, alias Fuego – Confesiuni. Cu sufletul pe scena vieții; Narcis Avădanei – Nebun de dragoste și Tăinuind o lumină.

Partea a doua a primei seri a Festivalului Național „Crizantema de Aur” a fost dedicată compozitorului Eugen Doga printr-un concert omagial. Alături de Orchestra de Cameră a Operei Române din Craiova, au cântat Paula Seling, Paul Surugiu (Fuego), Ana Maria Donose, Natalia Tanasiiciuc și Samuel Barani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats