Când a fost organizată cea de-a 50-a ediție a Festivalului Național „Crizantema de Aur”, mulți erau convinși că acest eveniment, care promovează un gen de muzică prea sensibilă pentru vremurile acestea grăbite în care ne ducem existența, se va stinge, fiindcă nu mai este loc pentru trecut într-o lume care își subminează cultural, spiritual, social, ba chiar și politic, valorile. Și totuși „Crizantema de Aur” rezistă! A ajuns în acest octombrie 2022, an marcat de tabieturile militariste ale unui mare stat de la Răsărit și fluctuațiile spinoase ale unei crize energetice, la ce-a de-a 55-a filă a existenței sale.

Ca să reziste așa de mult în acest imprevizibil ghiveci al timpului, „Crizantema de Aur” a avut nevoie de niște grădinari pe măsură. Îi numim aici pe reprezentanții Primăriei Târgoviște, ai Consiliului Județean Dâmbovița, ai Teatrului Tony Bulandra și pe managerul instituției – Mc Ranin, un regizor emerit care nu pare neapărat un iubitor al romanței dar care s-a preocupat merituos pentru ca totul să curgă ireproșabil, cu vână artistică. Nu în ultimul rând, îi numim pe cei care țin aprinsă această flacără a romanței de aur, păzitori ai acestei comori locale – Alina și Teodor Vasiliu.
La această jumătate de octombrie, Festivalul Național „Crizantema de Aur” parcă se află la un nou început. Ediția 55 se consumă în spațiul proaspăt al sălii multifuncționale „Independența”. Cinematograful cum îl știe tot dâmbovițeanul! Așezământul cultural a fost redeschis după mulți-mulți ani de amorțire, după ce imobilul a fost supus unor lucrări de reabilitare, modernizare și dotare. Și acum Crizantema s-a mutat în casă nouă. La fel și publicul iubitor al acestei poezii muzicale care este romanța.

Decorul „Crizantemei de Aur” – simpluț, discret, înglobând elemente caracteristice ale manifestării muzicale, notele de miez de toamnă, flori de crizanteme, mere, piese de mobilier de epocă, picturi, corpuri de iluminat, ca semne ale înrădăcinării acestui festival-maraton prin vremuri.
Public, destul. Doar câteva locuri goale. Probabil melomani întârziați sau căzuți în alte zone ale neprevăzutului existențial ori, poate, un abuz de rezervări.
Pe scenă, încadrată de buchete mari de crizanteme, se instalase Orchestra „Dor românesc”, avându-l ca dirijor pe Ștefan Cigu. În aplauzele publicului, au intrat în lumina reflectoarelor prezentatorii primei părții a serii de 20 octombrie: actorii Miruna Ionescu și Silviu Biriș. Aceiași vervă proaspătă, zâmbete calde și mesaj de calitate. Deschiderea a fost făcută de primarul Târgoviștei – Cristian Daniel Stan, reprezentantul instituției care suflă viață an de an peste acest festival-simbol al municipiului. A spus primarul că vrea să transmită publicului spectator, telespectator și virtual câteva cuvinte de pe scena celui mai longeviv festival muzical din România: „Crizantema de Aur”.
„Municipiul Târgoviște are cel puțin două simboluri importante. Unul este Turnul Chindiei, iar cel de-al doilea, o adevărată emblemă muzicală a Târgoviștei, romanța și „Crizantema de Aur”. Primăria Târgoviște și Consiliul Județean sprijină acest festival. Un cuvânt de aleasă prețuire transmit și maestrului Eugen Doga, căruia îi mulțumesc pentru faptul că înnobilează acest festival cu prezența domniei sale, prin recitalul pe care îl va susține. Maestre, suntem onorați și ne bucurăm să vă avem în mijlocul nostru. Ne dorim acest lucru cât mai mult timp de acum înainte. Să rămâneți mereu tânăr. Le mulțumesc celor care, de-a lungul timpului, au păstrat această tradiție muzicală la Târgoviște și astăzi, iată că, ne putem bucura de un festival cu o ținută artistică deosebită. Le doresc succes interpreților, succes compozitorilor, succes celor care vor susține recitaluri aici, pe scena din municipiul Târgoviște”, a fost mesajul primarului Cristian Daniel Stan.
S-a intrat rapid în programul secțiunii de interpretare. Primul concurent Anca Dragu, din Târgu Neamț. Au urmat Darius Divian Iordănescu din Timișoara, Elisa Gheorghe, din satul Gheboieni, comuna Tătărani, județul Dâmbovița, Florentina Soare din Brăila, Alexandru Aghenie din Râmnicu Vâlcea, Georgiana Păduraru din Bacău, Florian Popa din Sulina, județul Tulcea, Taisia Caraman din Chișinău și Ciprian Cucu din Brașov. Concursul de interpretare va continua mâine seară.

În sala expozițională a cinematografului Independența și-au lansat cărțile Eugen Doga – Viața mea așa cum a fost să fie; Paul Surugiu, alias Fuego – Confesiuni. Cu sufletul pe scena vieții; Narcis Avădanei – Nebun de dragoste și Tăinuind o lumină.
Partea a doua a primei seri a Festivalului Național „Crizantema de Aur” a fost dedicată compozitorului Eugen Doga printr-un concert omagial. Alături de Orchestra de Cameră a Operei Române din Craiova, au cântat Paula Seling, Paul Surugiu (Fuego), Ana Maria Donose, Natalia Tanasiiciuc și Samuel Barani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News