Câteva mii de credincioși și pelerini au venit astăzi, duminică – 30 octombrie, încă de la primele ore ale dimineții, să participe la ceremonia de resfințire a bisericii Mânăstirii Viforâta aflată la câțiva kilometri distanță de municipiul Târgoviște.
Slujba de resfințire a bisericii cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sf. Mare Mucenic Gheorghe, precum și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfinția Sa Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, împreună de un sobor de preoți și de diaconi. După consumarea acestui moment înălțător, a fost sfințită și trapeza complexului monahal care s-a aflat într-un amplu proces de modernizare și dotare.

La acest important eveniment spiritual, au fost prezenți Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședintele Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, parlamentarii PSD Titus Corlățean, Carmen Holban și Radu Popa, senatorul liberal Virgil Guran, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia – Liviu Mușat, primarul Municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, primarul comunei Aninoasa – Vlăduț Nicolae, șefi de instituții, edilii localităților învecinate cu Aninoasa.
În cuvântarea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a subliniat rolul important al Mânăstirii Viforâta, ctitorie voievodală, în cadrul spiritualității noastre ortodoxe și românești, arătând că, de-a lungul secolelor, Biserica strămoșească a fost aceea care a susținut cu tenacitate aspirațiile înaintașilor noștri, a promovat și a aprofundat valorile noastre naționale, fiind fundamentul spiritual al neamului românesc.
Înaltul Ierarh a acordat „Ordinul Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” maicii starețe Macaria Mavrodin, primarului comunei Aninoasa – Vlăduț Niculae și directorului ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat. De asemenea, au primit diplome de recunoștință Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, arhitect Doina Petrescu, inginer Gabriela Ivănescu, inginerii Mușatescu Dumitru și Petre Cătălin și restauratorul-conservator Andi Scărlătescu.

Resfințirea bisericii Mânăstirii Viforâta, ctitorie voievodală munteană, s-a oficiat după ce, în perioada anilor 2015-2022, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, s-au executat importante lucrări de consolidare și de restaurare a întregului ansamblu arhitectonic.
„Astăzi, am fost martorul unui eveniment cu adevărat istoric pentru creștinii ortodocși români: slujba de resfințire a bisericii Mănăstirii Viforâta. Ceremonia săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a strâns, în jurul lăcașului, enoriași veniți pentru a se bucura de acest eveniment cu o mare însemnătate pentru viața întregului județ. Monument religios și cultural național, biserica mănăstirii, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost în ultimii ani, sub atenta îndrumare a Înaltpreasfinției Sale, restaurată și consolidată, așa cum merită un lăcaș la adăpostul căruia s-a scris istorie de peste 500 de ani. Îl felicit cu această ocazie și pe Vlăduț Niculae, primarul comunei Aninoasa, pentru sprijinul acordat acestui amplu proiect. Totodată, cu recunoștință, mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon pentru diploma înmânată, astăzi, la Viforâta. Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop și Mitropolit”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Deputatul Radu Popa, prezent la acest eveniment înălțător, a spus că, pe lângă istoria glorioasă a Mănăstirii Dealu, județul Dâmbovița se sprijină și pe Mănăstirea Domnească de la Viforâta.
„500 de ani, în vremuri grele și prea puțin prielnice creștinismului, clopotul credinței a răsunat între pereții mănăstirii. Rugăciunea înseamnă solidaritate. De aceea, m-am bucurat să văd curtea mănăstirii plină până la refuz cu oameni care cred în lumina christică. Bătrâne care se sprijineau în baston și în Crucea Domnească, femei cu copii în brațe și tineri ridicând ochii spre altar au venit la sărbătoarea bisericească de la Viforâta. Este și acesta un semn că Dumnezeu Tatăl aude toate rugăciunile. Cu fiecare biserică consolidată fizic, reclădim speranțele tuturor românilor, reabilităm relația dintre om și spiritualitate. Este, acesta, începutul drumului spre timpuri mai bune, spre vremuri de pace și de liniște”, a spus Radu Popa.

Deputata Carmen Holban a fost profund emoționată de amploarea evenimentului, de valul imens de oamenii care au venit cu inima deschisă la resfințirea Sfântului lăcaș monastic de la Viforâta.
„Pace, unitate și reconciliere. Acesta a fost mesajul transmis astăzi, la Viforâta, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon în timpul slujbei de sfințire a bisericii mănăstirii peste care au trecut mai bine de 500 de ani. Cu binecuvântarea Sa, alături de mii de dâmbovițeni, am participat la ceremonialul care consfințește o nouă etapă în viața bisericii acestui lăcaș de cult de o valoare inestimabilă pentru creștinii ortodocși. Biserica Ortodoxă Română face parte din temelia acestui neam încercat de-a lungul istoriei sale, însă, în preajma slujitorilor ei și în umbra ctitoriilor domnitorilor creștini, ne-am păstrat identitatea națională și credința în Dumnezeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, deputata Carmen Holban.
Urmărește Incomod Media și pe Google News