Connect with us

ACTUALITATE

Credința și încrederea în Dumnezeu au adunat mii de oameni la resfințirea bisericii Mănăstirii Viforâta

Publicat

pe

Câteva mii de credincioși și pelerini au venit astăzi, duminică – 30 octombrie, încă de la primele ore ale dimineții, să participe la ceremonia de resfințire a bisericii Mânăstirii Viforâta aflată la câțiva kilometri distanță de municipiul Târgoviște.

Slujba de resfințire a bisericii cu hramurile  Nașterea Maicii Domnului și Sf. Mare Mucenic Gheorghe, precum și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfinția Sa Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, împreună de un sobor de preoți și de diaconi. După consumarea acestui moment înălțător, a fost sfințită și trapeza complexului monahal care s-a aflat într-un amplu proces de modernizare și dotare.

La acest important eveniment spiritual, au fost prezenți Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședintele Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, parlamentarii PSD Titus Corlățean, Carmen Holban și Radu Popa, senatorul liberal Virgil Guran, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia – Liviu Mușat, primarul Municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, primarul comunei Aninoasa – Vlăduț Nicolae, șefi de instituții, edilii localităților învecinate cu Aninoasa.
În cuvântarea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a subliniat rolul important al Mânăstirii Viforâta, ctitorie voievodală, în cadrul spiritualității noastre ortodoxe și românești, arătând că, de-a lungul secolelor, Biserica strămoșească a fost aceea care a susținut cu tenacitate aspirațiile înaintașilor noștri, a promovat și a aprofundat valorile noastre naționale, fiind fundamentul spiritual al neamului românesc.

Înaltul Ierarh a acordat „Ordinul Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” maicii starețe Macaria Mavrodin, primarului comunei Aninoasa – Vlăduț Niculae și directorului ADR Sud Muntenia – Liviu Mușat. De asemenea, au primit diplome de recunoștință Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, arhitect Doina Petrescu, inginer Gabriela Ivănescu, inginerii Mușatescu Dumitru și Petre Cătălin și restauratorul-conservator Andi Scărlătescu.

Resfințirea bisericii Mânăstirii Viforâta, ctitorie voievodală munteană, s-a oficiat după ce, în perioada anilor 2015-2022, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, s-au executat importante lucrări de consolidare și de restaurare a întregului ansamblu arhitectonic.

„Astăzi, am fost martorul unui eveniment cu adevărat istoric pentru creștinii ortodocși români: slujba de resfințire a bisericii Mănăstirii Viforâta. Ceremonia săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a strâns, în jurul lăcașului, enoriași veniți pentru a se bucura de acest eveniment cu o mare însemnătate pentru viața întregului județ. Monument religios și cultural național, biserica mănăstirii, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost în ultimii ani, sub atenta îndrumare a Înaltpreasfinției Sale, restaurată și consolidată, așa cum merită un lăcaș la adăpostul căruia s-a scris istorie de peste 500 de ani. Îl felicit cu această ocazie și pe Vlăduț Niculae, primarul comunei Aninoasa, pentru sprijinul acordat acestui amplu proiect. Totodată, cu recunoștință, mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon pentru diploma înmânată, astăzi, la Viforâta. Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop și Mitropolit”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Deputatul Radu Popa, prezent la acest eveniment înălțător, a spus că, pe lângă istoria glorioasă a Mănăstirii Dealu, județul Dâmbovița se sprijină și pe Mănăstirea Domnească de la Viforâta.

„500 de ani, în vremuri grele și prea puțin prielnice creștinismului, clopotul credinței a răsunat între pereții mănăstirii. Rugăciunea înseamnă solidaritate. De aceea, m-am bucurat să văd curtea mănăstirii plină până la refuz cu oameni care cred în lumina christică. Bătrâne care se sprijineau în baston și în Crucea Domnească, femei cu copii în brațe și tineri ridicând ochii spre altar au venit la sărbătoarea bisericească de la Viforâta. Este și acesta un semn că Dumnezeu Tatăl aude toate rugăciunile. Cu fiecare biserică consolidată fizic, reclădim speranțele tuturor românilor, reabilităm relația dintre om și spiritualitate. Este, acesta, începutul drumului spre timpuri mai bune, spre vremuri de pace și de liniște”, a spus Radu Popa.

Deputata Carmen Holban a fost profund emoționată de amploarea evenimentului, de valul imens de oamenii care au venit cu inima deschisă la resfințirea Sfântului lăcaș monastic de la Viforâta.

„Pace, unitate și reconciliere. Acesta a fost mesajul transmis astăzi, la Viforâta, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon în timpul slujbei de sfințire a bisericii mănăstirii peste care au trecut mai bine de 500 de ani. Cu binecuvântarea Sa, alături de mii de dâmbovițeni, am participat la ceremonialul care consfințește o nouă etapă în viața bisericii acestui lăcaș de cult de o valoare inestimabilă pentru creștinii ortodocși. Biserica Ortodoxă Română face parte din temelia acestui neam încercat de-a lungul istoriei sale, însă, în preajma slujitorilor ei și în umbra ctitoriilor domnitorilor creștini, ne-am păstrat identitatea națională și credința în Dumnezeu”, a scris, pe pagina sa de Facebook, deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dâmbovița: Pensionarii dau alarma. Serviciile medicale la domiciliu sunt în declin!

Publicat

pe

Am mai spus și o repet ori de câte ori este nevoie: întâlnirile dintre reprezentanții Instituției Prefectului Dâmbovița și membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, chiar dacă nu pot fi numite „de lucru”, fiindcă ce se discută și se pune pe tapet aici nu are decât valoare de constatare, de teorie, nesusținută, din păcate, de practică, sunt un exemplu pentru mulți, la capitolul mod de expunere a problematicii, de politețe verbală și concordie.

Pensionarii dâmbovițeni vin în fața prefectului cu teme de actualitate, cu subiecte desprinse din comunitățile locale. Membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice sunt interesați în special de sistemul de sănătate și de acordare a asistenței medicale. Aici este buba lor, cea mai mare problemă cu care se războiesc zi de zi și, pe care, nu o văd rezolvată. Sistemul se lasă greu resetat!

Astăzi – 24 aprilie 2024, înainte de intrarea în tematica înscrisă pe ordinea de zi, prefectul Claudia Gilia l-a prezentat reprezentanților persoanelor vârstnice din Dâmbovița pe noul subprefect – Marian Tănase, fost viceprimar al comunei Șotânga. Probabil la primul său discurs în această calitate guvernamentală, Tănase s-a descurcat bine. A vorbit rontund. Propoziții scurte, cu subiect și predicat. Nu s-a pierdut în amănunte, nu l-a luat valul cum se întâmplă de obicei la unii vorbitori care turuie până se prăbușesc în abstract. Bravo!

Pensionarii au cerut astăzi informații despre cum mai stau lucrurile pe partea furnizorilor de servicii de sănătate la domiciliu, cum mai este asigurat actul medical, câți astfel de furnizori mai sunt pe piață, în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Și au aflat un fapt trist! Le-a comunicat trimisul CJAS, doctorul Florin Bucur, că au mai rămas 13 furnizori care asigură servicii de sănătate la domiciliu. Altădată, erau 25-30. Evident, reducerea numărului de astfel de instituții care asigură servicii medicale influențează negativ calitatea și rezolvarea rapidă a problemelor apărute.

Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, a spus președintele Gheorghe Popa, s-a adresat Guvernului României cu solicitarea ca îngrijirea la domiciliu să fie extinsă, să ajungă în căminele de specialitate cât mai puțini batrani. A mărturisit Gheorghe Popa că are informații din teritoriu că îngrijirile la domiciliu nu sunt efectuate așa cum trebuie.

Prefectul Claudia Gilia îi dă dreptate. Este mai bine ca bătrânii să fie îngrijiți la domiciliu, să rămână în familie. Este mult mai important acest lucru. Înstrăinarea, internarea într-un azil de bătrâni, ar trebui să fie ultima soluție.

Doctorul Florin Bucur a prezentat statistic cum stau lucrurile în ceea ce privește serviciile medicale la domiciliu în relație cu CJAS. A mai spus reprezentantul Casei că sunt probleme cu efectuarea controalelor. Sunt puțini cei abilități să facă aceste verificări. De obicei, se realizează controale în baza unor reclamații.

Au mai aflat pensionării că, începând de la 1 iunie, conform noilor modificări ale Codului Administrativ, birourile de control se desființează. Funcționarii care se ocupau cu astfel de activități vor fi distribuiți în cadrul altor birouri. Cum se vor mai efectua verificările la furnizorii de servicii nu se știe încă!

A mai vorbit despre problemele din sistemul sanitar, în special despre furnizorii de servicii medicale la domiciliu, fostul director al CJAS Dâmbovița – Cornel Crăciun și Marian Stanciu. Se dorește realizarea unei colaborări între furnizorii de servicii și autoritățile locale. Cred reprezentanții persoanelor vârstnice că administrațiile locale ar trebui să se implice mai mult, să sprijine financiar astfel de activități efectuate până la urmă în folosul cetățeanului.

A vorbit și Napoleon Dobra, reprezentantul pensionarilor din comunele de pe Valea Dâmboviței. Dobra a insistat pentru sprijinirea bătrânilor bolnavi care se chinuie singuri în propriile gospodării, neajutorați. Nu au lângă ei copii, nepoți, niciun sprijin. Nimeni nu îi ajută. A venit cu un exemplu de la Pietrari, unde un bătrân care nu se mai poate deplasa este ajutat doar din milă de vecini. Primăria nu a făcut nimic pentru acest om, a spus Napoleon Dobra. Nimeni nu se interesează de el.

La întâlnirea de astăzi, alături de prefectul Claudia Gilia și de președintele Gheorghe Popa, s-a aflat și consilierul județean Mihai Istrate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

ISU Giurgiu face angajări din sursă externă. Detalii aici!

Publicat

pe

De

Începând de astăzi – 24 aprilie 2024, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vlașca” al Județului Giurgiu.

Sunt vizate:
– un post de ofițer specialist II la Inspecţia de Prevenire, Compartimentul Avizare – Autorizare;
https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1731

– un post de ofițer I la Inspecţia de Prevenire, Compartimentul Control și Activități Preventive;
https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1757

– un post de ofițer specialist II la Serviciul Comunicații și Tehnologia Informației, Compartimentul Comunicații
https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1756

Informații despre condițiile de participare la concursuri, perioadele de înscriere, documentele necesare pentru constituirea dosarelor de candidat și organizarea concursurilor pot fi obținute de pe portalul “HUB de servicii și informații la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

La accesarea https://hub.mai.gov.ro, persoanele interesate trebuie să urmeze mai mulți pași, astfel:
✔️ alegerea secțiunii “Cariera MAI” – Serviciul pentru recrutare în vederea ocupării unor funcţii vacante;
✔️ selectarea județului Giurgiu, a statutului profesional “cadru militar” și a Armei “Situații de Urgență”;
✔️ consultarea anunțurilor publicate, de unde se pot afla toate informațiile referitoare la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a participa la concursuri.

Cererile de înscriere și dosarele de recrutare, în volum complet, se transmit la adresa de e-mail specificată în fiecare anunț.

Persoanele interesate de participarea la concursuri trebuie să citească cu atenție anunțurile și celelalte documente postate pe HUB și, dacă îndeplinesc toate condițiile menționate, să completeze cererea de înscriere și să pregătească dosarul de recrutare, în termenele indicate.

Alte date şi informaţii pot fi obținute de la Serviciul Resurse Umane al ISU Giurgiu, de luni până vineri, între orele 09:00-15:00, telefonic, la numărul 0246.215.150.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite