Connect with us

ACTUALITATE

Detonare controlată la Doicești. Turnurile de răcire au fost puse la pământ. VIDEO

Publicat

pe

Încă un simbol al industriei dâmbovițene s-a prăbușit, răpus de economia de piață, de noile reguli ale capitalismului global și, de ce nu, de incapacitatea celor care au condus România de a reanima celulele economice edificate în perioada comunistă.

VIDEO DETONARE

Termocentrala de la Doicești a intrat în agonie încă de la sfârșitul anilor 90, iar procesul de distrugere a fost definitivat în perioada 2000-2010.

Dezintegrarea acestui mamut energetic s-a înfăptuit cam în același pas cu mina de la Șotânga. Politicienii buni de gură care s-au perindat pe la conducerea județului au aruncat în spațiul public informații pseudo-încurajatoare, că termocentrala va fi repusă în funcțiune, că se va retehnologiza, ba că vor veni investitori chinezi etc. Nu s-a întâmplat nimic. Vorbe.

Unitatea economică a fost dezmembrată bucată cu bucată. Toate componentele metalice, feroase și neferoase, au fost extrase și revalorificate. La vedere, au rămas doar zidurile și câteva turnuri de răcire și de eliminare a fumului toxic. Astăzi și acestea au fost puse la pământ, fiindcă vin în sfârșit americanii.

Pe amplasamentul fostei termocentrale se va construi o centrala atomică modulară. Prima din Europa. Și, din câte se aude, americanii pun bazele unui asemenea obiectiv și la ei acasă. Punerea în funcțiune a unor minireactoare nucleare la Doicești a fost privită cu circumspecție de cetățenii comunei și de cei ai localităților învecinate. Dar ce-i hotărât la nivel înalt e hotărât și lucrurile merg mai departe indiferent de ceea ce susțin anumiți vectori de imagine din zona opiniei publice.

Astăzi la ora 14:00 când la Doicești au fost detonate controlat cele două turnuri se strânseseră în zonă mulțime de curioși, localnici, participanți la trafic pe DN71, opriți de Poliție pentru circa 15 minute. Mobilizare de forțe pentru a preîntâmpina orice accident neprevăzut.

Toată lumea comenta în fel și chip evenimentul. Se vorbea despre ce a reprezentat cândva termocentrala și unde s-a ajuns. Părerile despre mini reactoarele atomice care vor fi instalate la Doicești în vederea producerii de energie electrică erau împărțite. Unii spuneau că sunt deosebit de utile și ne pot scoate din criza energetică în care suntem afundați până la gât, alții insistau pe faptul că centrala atomică va reprezenta un pericol imens pentru întreaga zonă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats