Connect with us

Dâmboviţa

Deputat Radu Popa: Specialiștii și diplomații adevărați trebuie lăsați să lucreze, altfel nu intrăm în Schengen nici anul viitor!

Publicat

pe

Austria ne-a dat cu flit. Europa ne-a întors spatele mai mult sau mai puțin voalat, folosindu-se de un vehicul special, consecvent în duritate și arătat a fi clar dușmanul României (vezi gestica și mimica cancelarului austriac când vorbea despre România). Dar asta nu este totul! Înfrângerea noastră, abandonarea țării noastre, din nou, la porțile închise ale Europei se datorează, după cum a precizat deputatul social-democrat Radu Popa, și celor aflați în fruntea țării, primilor diplomați cu numele, respectiv președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

„Sentimentul de improvizație care a acoperit parcursul spre Schengen ne-a adus aici. Împăratul Prezidențial nu a coordonat mandatul de acțiune pe dosarul Schengen, și am atras atenția despre asta încă de acum două luni. Aurescu a ieșit din birou abia acum câteva zile, când era clar că zarurile fuseseră aruncate. Decizia Austriei era previzibilă, dacă făceai simpla lectură a presei de la Viena”, a precizat Radu Popa.

Parlamentul PSD pune câteva întrebări pertinente, izvorâte din logica faptelor. Probleme care ar fi trebuit să fie analizate cu mare atenție și rezolvate tacticos, pe îndelete. Nu în devălmășie, cum s-a întâmplat în ultimele zile, când se știa, zarurile fuseseră aruncate.

„Oare ambasadorul român l-a informat pe Împăratul Prezidențial despre evoluția partidului OVP, condus de cancelarul austriac și de ministrul lor de interne? Da, politicienii austrieci sunt legați de Moscova, dar nu cumva știam asta până acum?

Când Președinția României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer, doamnei Rauscher Isabel, ambasadorul Republicii Austria în România, atunci nu știam pe cine premiem? Dar când Președinția a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer doamnei dr. Kraker Margit, Președintele Curții de Audit a Republicii Austria, nu am știut că e Moscova infiltrată în politica austriacă? Dar când președintele Reiffeisen ieșea în Piața Victoriei și striga “Ciuma roșie” nu știam ca Rusia e în spatele lui? Sau atunci era util?

Oare Decidentul român a știut că tema migrației are legătură cu alegerile interne de la Viena? Calendarul electoral din Austria era cunoscut. În Austria sunt alegeri la termen, nu sunt alegeri anticipate! Deci, situația era cunoscută și putea fi anticipată dacă la Bucuresti ar fi existat un grup de lucru inter-instituțional care să lucreze pe dosarul Schengen”, a mai arătat deputatul PSD.

Nici Împăratul Prezidențial, cum îl numește Radu Popa pe Klaus Iohannis, și nici Ministerul Afacerilor Externe, nu au luat nici o măsură de contracarare a acestor calcule politice cu repercusiuni asupra României.

„Sondajele foarte proaste ale partidului OVP condus de cancelarul Karl Nehammer l-au făcut să adopte poziția contra României. Așa au abordat tema în cheie electorală. După o săptămâna au verificat impactul sociologic al temei migrației și au văzut că avea aderență. Apoi, cancelarul austriac a asumat tema migrației și a tranformat-o în politică de stat. Sigur că e și o influență externă în decizia austriecilor, dar tocmai de asta trebuia să avem un plan coordonat și un mandat asumat de decidentul român. Însă, calendarul electoral din Austria nu era secret, aveam nevoie ca Decidentul să citească avertizările timpurii și să dispună măsuri. Nu a făcut-o și pentru asta trebuie să răspundă serios și argumentat, nu pe Facebook”, a mai spus Radu Popa.

Parlamentarul PSD a precizat că va adresa o interpelare premierului Nicolae Ciucă și ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, în care le va solicita să explice care a fost mandatul lor, cine l-a coordonat și care au fost măsurile pe care fiecare instituție implicată le-a propus și le-a executat, cu referire la Președinție, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne.

„Dacă nu vom aduce specialiștii în funcție cheie și nu vom lăsa diplomații să abordeze dosarele de politică externă, nici anul viitor nu intrăm în Schengen. E timpul să facem o dezbatere serioasă la Academia Română, la BNR și abia apoi și la Parlament, despre condiția diplomației românești la începutul acestei lumi noi și despre modelul instituțional pe care România îl consolidează spre a-l propune Europei.

E timpul să renunțăm la discursurile aride ale politicienilor, la transmisiile sforăitoare din ușa biroului și să dăm spațiu de dezbatere ideilor și oamenilor deștepți. Altfel, vom aștepta alte rezultate, utilizând aceleași metode, adică ne vom fura aceiași căciulă”, a mai adăugat deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats