Austria ne-a dat cu flit. Europa ne-a întors spatele mai mult sau mai puțin voalat, folosindu-se de un vehicul special, consecvent în duritate și arătat a fi clar dușmanul României (vezi gestica și mimica cancelarului austriac când vorbea despre România). Dar asta nu este totul! Înfrângerea noastră, abandonarea țării noastre, din nou, la porțile închise ale Europei se datorează, după cum a precizat deputatul social-democrat Radu Popa, și celor aflați în fruntea țării, primilor diplomați cu numele, respectiv președintele Klaus Iohannis și ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
„Sentimentul de improvizație care a acoperit parcursul spre Schengen ne-a adus aici. Împăratul Prezidențial nu a coordonat mandatul de acțiune pe dosarul Schengen, și am atras atenția despre asta încă de acum două luni. Aurescu a ieșit din birou abia acum câteva zile, când era clar că zarurile fuseseră aruncate. Decizia Austriei era previzibilă, dacă făceai simpla lectură a presei de la Viena”, a precizat Radu Popa.
Parlamentul PSD pune câteva întrebări pertinente, izvorâte din logica faptelor. Probleme care ar fi trebuit să fie analizate cu mare atenție și rezolvate tacticos, pe îndelete. Nu în devălmășie, cum s-a întâmplat în ultimele zile, când se știa, zarurile fuseseră aruncate.
„Oare ambasadorul român l-a informat pe Împăratul Prezidențial despre evoluția partidului OVP, condus de cancelarul austriac și de ministrul lor de interne? Da, politicienii austrieci sunt legați de Moscova, dar nu cumva știam asta până acum?
Când Președinția României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer, doamnei Rauscher Isabel, ambasadorul Republicii Austria în România, atunci nu știam pe cine premiem? Dar când Președinția a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer doamnei dr. Kraker Margit, Președintele Curții de Audit a Republicii Austria, nu am știut că e Moscova infiltrată în politica austriacă? Dar când președintele Reiffeisen ieșea în Piața Victoriei și striga “Ciuma roșie” nu știam ca Rusia e în spatele lui? Sau atunci era util?
Oare Decidentul român a știut că tema migrației are legătură cu alegerile interne de la Viena? Calendarul electoral din Austria era cunoscut. În Austria sunt alegeri la termen, nu sunt alegeri anticipate! Deci, situația era cunoscută și putea fi anticipată dacă la Bucuresti ar fi existat un grup de lucru inter-instituțional care să lucreze pe dosarul Schengen”, a mai arătat deputatul PSD.
Nici Împăratul Prezidențial, cum îl numește Radu Popa pe Klaus Iohannis, și nici Ministerul Afacerilor Externe, nu au luat nici o măsură de contracarare a acestor calcule politice cu repercusiuni asupra României.
„Sondajele foarte proaste ale partidului OVP condus de cancelarul Karl Nehammer l-au făcut să adopte poziția contra României. Așa au abordat tema în cheie electorală. După o săptămâna au verificat impactul sociologic al temei migrației și au văzut că avea aderență. Apoi, cancelarul austriac a asumat tema migrației și a tranformat-o în politică de stat. Sigur că e și o influență externă în decizia austriecilor, dar tocmai de asta trebuia să avem un plan coordonat și un mandat asumat de decidentul român. Însă, calendarul electoral din Austria nu era secret, aveam nevoie ca Decidentul să citească avertizările timpurii și să dispună măsuri. Nu a făcut-o și pentru asta trebuie să răspundă serios și argumentat, nu pe Facebook”, a mai spus Radu Popa.
Parlamentarul PSD a precizat că va adresa o interpelare premierului Nicolae Ciucă și ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, în care le va solicita să explice care a fost mandatul lor, cine l-a coordonat și care au fost măsurile pe care fiecare instituție implicată le-a propus și le-a executat, cu referire la Președinție, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne.
„Dacă nu vom aduce specialiștii în funcție cheie și nu vom lăsa diplomații să abordeze dosarele de politică externă, nici anul viitor nu intrăm în Schengen. E timpul să facem o dezbatere serioasă la Academia Română, la BNR și abia apoi și la Parlament, despre condiția diplomației românești la începutul acestei lumi noi și despre modelul instituțional pe care România îl consolidează spre a-l propune Europei.
E timpul să renunțăm la discursurile aride ale politicienilor, la transmisiile sforăitoare din ușa biroului și să dăm spațiu de dezbatere ideilor și oamenilor deștepți. Altfel, vom aștepta alte rezultate, utilizând aceleași metode, adică ne vom fura aceiași căciulă”, a mai adăugat deputatul Radu Popa.
Urmărește Incomod Media și pe Google News