Nu ne confruntăm cu COVID-ul, cel puțin oficial, dar ne luptăm cu gripa. Se pare, un virus mutant care creează mari probleme. Numărul cazurilor înregistrate la nivel național crește de la o zi la alta. Autoritățile nu au declarat stare de epidemie care, după cum precizează deputata Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate și Familie din Parlamentul României, ar fi impus luarea unor măsuri privind izolarea și carantinarea persoanelor afectate. Deocamdată, suntem în stare de alertă epidemică.
„Ministrul Sănătății, prof. universitar dr. Alexandru Rafila consideră că experiența COVID poate fi evitată prin luarea unor măsuri de prevenție, colaborare și recomandări de care trebuie să țină cont instituțiile statului, producătorii și distribuitorii de medicamente, mediul privat și, nu în ultimului rând, cetățenii”, a precizat Carmen Holban.
La inițiativa ministrului Alexandru Rafila, pentru controlul și reducerea cazurilor de gripă, sistemul medical românesc, producătorii și distribuitorii de medicamente au fost angrenați într-un program care să îndepărteze pericolul luării unor măsuri dure, care să ne reamintească de pandemie.
„S-a hotărât înființarea și organizarea centrelor de evaluare, care stau la dispoziția celor cu simptome ușoare sau medii. În acest fel, Unitățile de Primiri Urgențe nu vor fi aglomerate și blocate. Interzicerea exportului de medicamente specifice în tratamentul gripei. Informarea populației despre beneficiile medicamentelor alternative. Asigurarea stocurilor necesare de către producătorii și distribuitorii de medicamente, printr-un flux bidirecțional al comunicării și al informării. De asemenea, este absolut necesară colaborarea tuturor entităților cu Ministerul Educației astfel încât cursurile școlare să decurgă în cele mai bune condiții”, a mai adăugat deputata PSD Carmen Holban.

Reprezentanții Ministerului Sănătății recomandă ca, în această perioadă, să fie evitată aglomerația și îmbulzeala în spațiile închise. Dacă acest lucru nu se poate realiza din varii motive, trebuie folosite măștile de protecție.
„Igiena mâinilor este foarte importantă, la fel ca și folosirea batistelor de unică folosință în caz de tuse sau strănut. Consultarea medicului de familie sau a cadrelor medicale din centrele de evaluare de la nivel județean la apariția simptomelor. Nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală are rezultate foarte bune. Am văzut cât de mult a fost afectată educația copiilor de cei doi ani de pandemie și restricțiile impuse de aceasta. Așadar, trebuie pus accent pe prevenție și pe responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
În fiecare instituție de învățământ trebuie realizat un triaj zilnic. Sunt recomandate măștile de protecție pentru personalul din învățământ și, eventual, pentru elevi. Părinții trebuie să fie informați asupra simptomelor pentru a nu aduce la școală copiii bolnavi. Unitățile de învățământ trebuie să poată asigura materiale de dezinfecție a mâinilor și suprafețelor. Clasele de curs trebuie aerisite periodic. Elevii, dar și cadrele didactice trebuie să folosească batistele de unică folosință în caz de tuse sau strănut.
De asemenea, pentru evitarea blocajelor la nivelul unitățile sanitare este necesar efectuarea triajul zilnic al personalului și purtarea echipamentului de protecție de către acesta. Programul de vizite al rudelor și prietenilor pacienților trebuie readaptat. Stocurile de antivirale trebuie să fie suficiente. Personalul unităților sanitare trebuie să fie vaccinat antigripal.Se impune asigurarea stocurilor de dezinfectate, a materialelor de protecție și a celor antiseptice”, a spus deputata Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate și Familie din Parlamentul României.
Aceleași măsuri de control și prevenție trebuie luate și în cadrul societăților comerciale, a unităților de producție și a celor care asigură diferite servicii către populație.
Urmărește Incomod Media și pe Google News