Connect with us

ACTUALITATE

Biserica veche de la Românești (Potlogi) se va contopi cu cea nouă, la finalul lucrărilor

Publicat

pe

Biserica de la Românești, comuna Potlogi, s-a aflat zilele acestea în centrul atenției. De fapt, a fost vorba despre o reluare a unei povești vechi de peste 20 de ani. Preotul paroh din acea perioadă, sprijinit de întreaga comunitate, a vrut să construiască o biserică nouă. Cea care exista și dăinuie de pe la 1878 nu mai făcea față afluxului de credincioși, comunitatea aflându-se într-o continuă dezvoltare. Și mai era, pe de altă parte, nevoie să faci față și cultelor protestante foarte bine înfiripate în localitate. Așa s-a pus bazele construcției unui nou așezământ de închinăciune. De strângerea fondurilor s-a ocupat parohia. Șantierul s-a deschis în aceeași curte, în imediata apropiere a bisericii vechi, cu hramul „Sfântul Nicolae”.

Din câte am aflat, se pare că prima intenție a fost aceea de a se solicita Ministerului Culturii declasificarea clădirii vechi din categoria monumentelor istorice, pentru a putea fi demolată. Documentele au fost trimise către instituțiile abilitate de acum 10 ani, dar până acum nu s-a oferit nicio soluție. Poate neinspirat, ctitorii locali au pornit ridicarea bisericii fără să dețină toate avizele și autorizațiile necesare, mizând pe faptul că, în timp, se va rezolva și această problemă. Din câte am aflat, reprezentanții Primăriei Potlogi nu au fost de acord cu emiterea autorizației de construcție. Ba chiar au întreprins demersuri legale, încă de acum 7-8 ani, pentru întreruperea lucrărilor până când se va intra în legalitate. Au existat somații în acest sens. Cert este că lucrările s-au oprit exact într-o fază care frizează absurdul! Și, evident, atrage atenția celui care nu cunoaște povestea.

Micuța biserică a fost înglobată în noua construcție, așteptându-se și acum avizul de declasificare din lista monumentelor istorice. Am mai aflat că, în 1932, prin grija unui negustor bogat din zona Răcari, pe numele său Iorgu Dumitrescu, la bisericuța tip navă s-ar fi adăugat turla, o șarpantă și alte elemente.

Pentru construcția noii biserici, s-ar fi obținut, în 2019, aviz de la Comisia zonală pentru monumente istorice, dar cu respectarea unor declasificări parțiale. Adică, se păstrează zidurile și anumite părți, elemente de valoare din biserica veche. Dosarul a fost înaintat la Comisia Națională pentru Monumente Istorice. După studierea documentelor, s-a cerut refacerea studiului istoric în conformitate cu unele îndrumări. După ce se va parcurge această etapă, se așteaptă avizul și respectarea celor hotărâte de Comisia zonală și de cea națională. Practic, în biserica nouă, când va fi gata, se vor regăsi masiv, la loc de cinste, masive elemente din așezământului ridicat la 1878.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasadoarea Greciei la București a participat la activitățile organizate la Potlogi, de „Zilele Județului Dâmbovița”

Publicat

pe

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost animat, astăzi – 3 iunie 2023, de o activitate inedită prin care organizatorii, Complexul Muzeal Curtea Domnească, Universitatea București – Facultatea de Limbi Străine, Consiliul Județean Dâmbovița și Ambasada Greciei la București, au dorit să le dezvăluie iubitorilor de istorie obiceiuri și tabieturi de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, întâmplate la Curtea Palatului construit în localitatea de pe Valea Sabarului.

Expoziția de elemente de îmbrăcăminte, decorațiuni, podoabe, obiecte și ustensile folosite în odăile Palatului la pregătitul și servitul mesei și a băuturilor s-a desfășurat sub titulatura „Rânduiala oaspețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principiilor fanarioți”. Majoritatea pieselor care comun această expoziție tematică provin din colecții particulare. Și nu a fost numai atât! Oaspeții și ceilalți vizitatori aflați astăzi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi au putut să guste din bucate preparate după rețete asemănătoare cu cele folosite în bucătăriile domnești cu câteva sute de ani în urmă.

Gazda acestui eveniment parte a manifestărilor socio-culturale și sportive desfășurate sub egida „Zilele Județului Dâmbovița – 511 ani de atestare documentară” a fost directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească – Ovidiu Cârstina. Invitat special – ambasadorul Greciei la București, Excelența Sa doamna Sofia Grammata. Înaltul oaspete a fost primit și însoțit în această vizită de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. De asemenea, au participat la acest eveniment vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, deputații Carmen Holban, Marian Țachianu și Radu Popa, secretarul general al județului – Dănuț Popa, primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, primarul interimar al comunei Potlogi, Viorel Draghici, alți reprezentanți ai vieții publice dâmbovițene și numeroși turiști veniți din toate colțurile țării.

Șeful administrației județene i-a adresat ambasadoarei Greciei un cuvânt de bun venit pe meleagurile dâmbovițene, în mod deosebit la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Corneliu Ștefan i-a spus Excelenței Sale Sofia Grammata că este oricând invitată în județul Dâmbovița pentru a vizita și a cunoaște și alte obiective de importanță turistică și istorică, tradițiile și ospitalitatea dâmbovițeană.

Ambasadorul Greciei a mulțumit gazdelor pentru primirea făcută. A vorbit despre prietenia româno-greacă, depre istoria comună și legăturile avute în timp, despre credința creștin-ortodoxă care ne unește, grecii și românii fiind singurele popoare neslave care își ghidează viața, conduita, crezul, după dogmele creștin ortodoxe.

Specialiștii în istorie au făcut o prezentare a expoziției, insistând asupra fiecărui element etalat, asupra provenienței sale și a utilității. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie.

Înainte de mult așteptata degustare de bucate gătite după rețete domnești, oaspeții au fost invitați la un miniconcert de muzică medievală susținut de formația „Trei Parale”, care are în componență cercetători de la Muzeul Țăranului Român.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Babel FAST 2023: Program Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Publicat

pe

Ediția de anul acesta a Festivalului Artelor Spectacolului Babel FAST (3 – 11 iunie 2023) reunește la Târgoviște trupe din 25 de țări, care dau viață la peste 100 de evenimente.

Există, după cum ne-a spus directorul Festivalului și al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, maestrul Mc Ranin, și un program pentru cei cărora… le este frică de teatru, pentru cei care nu rezonează cu sălile de artă dramatică. În piețele publice din municipiu și la Teatrul de Vară, vom avea muzică rock, tarafuri și spectacole de stradă. De asemenea, la această ediție a Babel FAST se va pune accent și pe film.

Program Babel FAST 2023 – Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats