Connect with us

ACTUALITATE

Pădurile României, în pericol. Se coace o lege prin care pot fi privatizate!

Publicat

pe

Astăzi – 12 ianuarie 2023, în Piața Victoriei din București, s-a consumat o manifestare unică în felul său pentru vremurile pe care le trăim. Au protestat silvicultorii, cei care mai administrează puținul „aur verde” care a rămas în proprietatea statului. Slujitorii pădurii nu au venit să ceară salarii mai mari, cum fac de obicei, atunci când rup Piața Victoriei, profesorii, gardienii din închisori și polițiștii. Nu! Au venit oamenii, cu mic cu mare, pentru a atrage atenția asupra unui act normativ venit de undeva, probabil cu dedicație specială pentru România, ce s-a dorit a fi trecut pe șest și prin care codrii țării ajung, tiptil-tiptil, la discreția mega-afaceriștilor. Adică, mai pe înțelesul omului simplu, se încearcă privatizarea pădurilor de stat.

Sindicaliști din silvicultură au solicitat Executivului, prins acum în mișcarea de rotație a Coaliției, să nu se atingă de pădurile României. De asemenea, au cerut Parlamentului să nu valideze legislația pusă pe tavă, probabil după o rețetă dată de cancelariile europene, și care destructurează proprietatea publică din țara noastră, după cum s-au exprimat silvicultorii.

În comunicatul transmis de Federația Sindicatelor Silva se cere aleșilor neamului să apere proprietatea publică și interesul național, să nu se lase conduși de instituțiile internaționale.

Redăm mai jos, aproape integral, strigătul de durere al silvicultorilor. Motivațiile expuse de aceștia sunt pertinente, adevărate. Rămâne de văzut dacă guvernanții și parlamentarii vor fi sensibilizați și vor lua o poziție românească, nu una cu capul în pământ și cu urechile atente la directivele din afară.

„Pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăție și resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă.

România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanți guvernamentali, și a unor recomandări trasate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică  (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depășește 100 miliarde euro.

Acest lucru se face la inițiativa Guvernului, care a promovat în data de 14.12.2022, conform anunțului de pe pagina oficială a Secretariatului General, un Proiect de lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, adoptat în mare grabă în ședința din 19.12.2022, fără respectare termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Conform Proiectului de lege inițiat și aprobat de Guvern fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, transmis apoi în procedură de urgență spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Totodată, se prevede și faptul că de la intrarea în vigoare a legii, nu mai pot fi înființate regii autonome care să desfășoare în principal activități economice.

Astfel, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii.

Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administrația Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și multe altele, este Regia Națională a Pădurilor, care administrează în prezent o suprafață de 3,1 milioane ha păduri, pe care statul român încă le mai are în proprietate, la care se mai adaugă o suprafața de 1,1 milioane hectare păduri aparținând altor categorii de proprietari, pentru care Romsilva asigură administrarea și serviciile silvice pe bază de contracte.

Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de S.R.L-uri. După înființarea acestor societăți pe acțiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc, vor putea deveni acționari majoritari (anumite firme cu capital străin care procesează cantități importante de lemn în România au deja poziții dominante pe piață față de operatorii economici autohtoni).

Astfel, pădurea publică de stat și lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes național funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepție.

Cu siguranță în administrarea pădurilor proprietate publică de stat, a unităților administrativ teritoriale, cât și a celor proprietate privată este loc de mai bine, dar putem eficientiza fără să distrugem, putem optimiza fără să concediem și putem îmbunătăți fără să desființăm un model de gospodărire care și-a dovedit funcționalitatea timp de zeci de ani”.

Susțin silvicultorii că, prin adoptarea acestei legi, statul definitivează procesul de înstrăinare a bunurilor naționale

„După ce a privatizat sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producția și distribuția de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare și mașini agricole, șantierele navale și toate celelalte, iar interesul național este ignorat total, deși pădurile sunt incluse în Legea siguranței naționale nr. 51/1991, care prevede că orice acţiuni sau inacţiuni ce lezează interesele economice strategice ale României, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale”.

Pe 19 decembrie 2022, la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social desfășurat la Palatul Victoria sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă, sindicaliștii din silvicultură și-au expus, cu argumente valide, punctul de vedere cu privire la Proiectul de lege inițiat de Guvernul României pentru modificarea și completarea OUG Nr 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Practic, acestea ar urma să fie desființate și reorganizate prin divizarea activităților de serviciu public, de activități comerciale care urmează a fi transferate către societăți pe acțiuni sau SRL-uri. Este vizată în mod special Regia Națională a Pădurilor Romsilva, mai precis cele 3,1 milioane de hectare de păduri pe care le mai are în administrare.

„Considerăm că statul român face o greșeală capitală, iar interesul național este călcat în picioare, în condițiile în care pădurile sunt incluse în legea siguranței naționale (conform art.1 lit.m) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României) conform căreia, orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României.

Temerea noastră, de simpli cetățeni ai acestei țări, văzând Proiectul de Lege inițiat de Guvernul României, de bună voie și nesilit de nimeni, este aceea că, în scurt timp va urma un nou val de ”privatizări de succes” în România, până ce totul va fi vândut pe câțiva bănuți și va ajunge în mâna grupurilor de interese care fac jocurile economice și politice la nivel european și mondial iar lucrătorii români, vor rămâne fără mii de locuri de muncă, care vor fi desființate și vor fi nevoiți să ia calea pribegiei prin Europa, alături de celelalte milioane de români, accetuînd și mai mult depopularea acestei țări și criza forței de muncă autohtone”, au mai spus sindicaliștii.

Guvernul României pare că la discuțiile din decembrie 2022 a rămas rece. Reprezentanții puterii au precizat faptul că „angajamentul din PNRR referitor la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice trebuie respectat, ba mai mult, va trebui pus în concordanță cu principiile guvernanţei corporative dezvoltate de către Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și cu Raportul referitor la îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor publice din România, elaborat de către OCDE și publicat în anul 2022”, au dezvăluit silvicultorii.

Nu s-a ținut cont de niciun argument, proiectul a mers mai departe. Punctele de vedere transmise oficial de silvicultorii primului ministrului, Guvernului României, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor și Secretarului General al Guvernului, prin care s-a solicitat neavizarea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, nu au contat. Guvernul a adoptat Proiectul de lege în forma inițială, fără a corecta art. II alin. (1) care prevede divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale.

Și am ajuns la mitingul de astăzi din Piața Victoriei. Un semnal de alarmă. Un strigăt de durere al silvicultorilor din România, care anticipează ceea ce urmează după validarea acestei legi în forma inițiată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasadoarea Greciei la București a participat la activitățile organizate la Potlogi, de „Zilele Județului Dâmbovița”

Publicat

pe

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost animat, astăzi – 3 iunie 2023, de o activitate inedită prin care organizatorii, Complexul Muzeal Curtea Domnească, Universitatea București – Facultatea de Limbi Străine, Consiliul Județean Dâmbovița și Ambasada Greciei la București, au dorit să le dezvăluie iubitorilor de istorie obiceiuri și tabieturi de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, întâmplate la Curtea Palatului construit în localitatea de pe Valea Sabarului.

Expoziția de elemente de îmbrăcăminte, decorațiuni, podoabe, obiecte și ustensile folosite în odăile Palatului la pregătitul și servitul mesei și a băuturilor s-a desfășurat sub titulatura „Rânduiala oaspețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principiilor fanarioți”. Majoritatea pieselor care comun această expoziție tematică provin din colecții particulare. Și nu a fost numai atât! Oaspeții și ceilalți vizitatori aflați astăzi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi au putut să guste din bucate preparate după rețete asemănătoare cu cele folosite în bucătăriile domnești cu câteva sute de ani în urmă.

Gazda acestui eveniment parte a manifestărilor socio-culturale și sportive desfășurate sub egida „Zilele Județului Dâmbovița – 511 ani de atestare documentară” a fost directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească – Ovidiu Cârstina. Invitat special – ambasadorul Greciei la București, Excelența Sa doamna Sofia Grammata. Înaltul oaspete a fost primit și însoțit în această vizită de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. De asemenea, au participat la acest eveniment vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, deputații Carmen Holban, Marian Țachianu și Radu Popa, secretarul general al județului – Dănuț Popa, primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, primarul interimar al comunei Potlogi, Viorel Draghici, alți reprezentanți ai vieții publice dâmbovițene și numeroși turiști veniți din toate colțurile țării.

Șeful administrației județene i-a adresat ambasadoarei Greciei un cuvânt de bun venit pe meleagurile dâmbovițene, în mod deosebit la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Corneliu Ștefan i-a spus Excelenței Sale Sofia Grammata că este oricând invitată în județul Dâmbovița pentru a vizita și a cunoaște și alte obiective de importanță turistică și istorică, tradițiile și ospitalitatea dâmbovițeană.

Ambasadorul Greciei a mulțumit gazdelor pentru primirea făcută. A vorbit despre prietenia româno-greacă, depre istoria comună și legăturile avute în timp, despre credința creștin-ortodoxă care ne unește, grecii și românii fiind singurele popoare neslave care își ghidează viața, conduita, crezul, după dogmele creștin ortodoxe.

Specialiștii în istorie au făcut o prezentare a expoziției, insistând asupra fiecărui element etalat, asupra provenienței sale și a utilității. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie.

Înainte de mult așteptata degustare de bucate gătite după rețete domnești, oaspeții au fost invitați la un miniconcert de muzică medievală susținut de formația „Trei Parale”, care are în componență cercetători de la Muzeul Țăranului Român.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Babel FAST 2023: Program Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Publicat

pe

Ediția de anul acesta a Festivalului Artelor Spectacolului Babel FAST (3 – 11 iunie 2023) reunește la Târgoviște trupe din 25 de țări, care dau viață la peste 100 de evenimente.

Există, după cum ne-a spus directorul Festivalului și al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, maestrul Mc Ranin, și un program pentru cei cărora… le este frică de teatru, pentru cei care nu rezonează cu sălile de artă dramatică. În piețele publice din municipiu și la Teatrul de Vară, vom avea muzică rock, tarafuri și spectacole de stradă. De asemenea, la această ediție a Babel FAST se va pune accent și pe film.

Program Babel FAST 2023 – Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats