Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Dezbatere publică la Șotânga având ca temă stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor

Publicat

pe

În județul Dâmbovița se implementează unul dintre cele mai mari proiecte derulate la nivel național prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), privind gestionarea deșeurilor, proceduri de selectare și valorificare a gunoiului menajer. Inițițiator – Consiliului Județean. Beneficiar – toate comunitățile din județ.

În zona fostei exploatări minere de la Șotânga, unitate trecută pe linie moartă în anii 1996-1997, se va edifica o modernă stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Scopul acestei investiții de 100 de milioane de euro este acela de sortare și valorificare a deșeurilor menajere, folosindu-se cele mai noi tehnologii în materie, într-un sistem perfect adaptat la normele privind protecția mediului înconjurător.

Astăzi – 15 februarie 2023, proiectul a ajuns în faza de dezbatere publică. Evenimentul, într-o transparență deplină, s-a consumat în sala de ședințe a Primăriei Șotânga. La discuțiile pe marginea acestei investiții s-au aflat locuitori din comună, reprezentanți ai autorităților locale și județene și ai instituțiilor deconcentrate abilitate în avizarea și urmărirea derulării acestei investiții în conformitate cu normele legale în vigoare în ceea ce privește protecția mediului și sănătatea populației.

La prezidiu, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, s-au aflat: prefectul Claudia Gilia, primarul comunei Șotânga – Constantin Stroe, consultantul de proiect – Anca Tofan și Adriana Predescu – reprezentanta Agenției pentru Protecția Mediului Dâmbovița, care a deschis dezbaterile.

Apoi, președintele Corneliu Ștefan a făcut o scurtă prezentare a proiectului implementat și a vorbit despre importanța acestei investiții pentru județul Dâmbovița, pentru gestionarea judicioasă, în conformitate cu normele europene privind protecția mediului, a deșeurilor colectate de la populație. Din valoarea totală a obiectivului de 100 de milioane de euro care va fi realizat la Șotânga 26 milioane de euro va fi contribuția Consiliului Județean Dâmbovița.

Corneliu Ștefan a punctat avantajele acestui proiect, pornind de la pregătirea pentru neutralizarea și reciclarea a unei cantități apreciabile a deșeurilor rezultate în județul Dâmbovița și ajungându-se la cele economice. Nu vor mai ajunge în depozitele de gunoi de la Aninoasa și Titu decât maximum 10% din deșeurile colectate de la populație. Va fi redusă, de asemenea, depozitarea deșeurilor biodegradabile. Prin urmare, costurile vor fi considerabil mai mici. Toate acestea vor conduce în final la scăderea taxei de habitat pe care o achită cetățenii localităților dâmbovițene.

A amintit președintele Consiliului Județean celor de față un alt element important al proiectului de la Șotânga. La stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor se va produce energie electrică și termică, fără a fi afectat în vreun fel mediul înconjurător. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a solicitat celor implicați în implementarea proiectului să prezinte totul în amănunt, transparent, pentru ca cetățenii să poată înțelege demersul, importanța investiției și procesul tehnologic.

Consultantul de proiect Anca Tofan s-a conformat și a făcut o descriere completă a obiectivului ce urmează a fi construit pe amplasamentul fostei organizări miniere. Totul a fost prezentat de la A la Z. Pornind de la structura proiectului, amplasament, valori, componente, derulare a procesului tehnologic. A vorbit consultantul și despre proiecte asemănătoare, implementate cu succes în state din vestul Europei, în apropierea marilor orașe. Instalații de sortare și valorificare, de producere a biogazului și energiei electrice, a compostului folosit în agricultură pentru obținerea unor producții mari.

În timpul intervenției sale deosebit de documentate, au existat pauze în care consultantul a solicitat celor de față să intervină cu întrebări pentru lămurirea unor eventuale neclarități. A fost câteva interpelări cu privire la distanța obiectivului față de locuințele cetățenilor, a situației unor terenuri intravilane, despre platformele prin aport voluntar, drumurile pe unde vor circula autocamioanele etc. Problemele au fost lămurite rapid, pentru clarificare intervenind chiar și primarul Constantin Stroe. Una peste alta, cetățenii au fost edificați și convinși că totul se realizează în conformitate cu normele în vigoare, respectându-se standardele europene în materie de protecție a mediului înconjurător și a comunităților umane.

Elemente lămuritoare expuse transparent, sincer, vizavi de investiția de 100 de milioane de euro de la Șotânga a adus și primarul Constantin Stroe. Edilul a spus că instalaţia pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor, alături de alte obiective industriale care se vor construi în următorii ani, vor contribui la dezvoltarea și prosperitatea fostei localități miniere.

Ultimul cuvânt, concluziile dezbaterii i-au aparținut președintelui Corneliu Ștefan, care a mărturisit celor de față, dâmbovițenilor, că proiectul care se va materializa la Șotânga este singurul de acest nivel conturat în România. În luna martie, există șansa maximă de a se intra în linie dreaptă cu această investiție.

„Suntem singurul județ din România unde se va implementa un proiect cu o tehnologie pentru anii 2024-2025. Am fost la Deva și am văzut acolo o instalație de acest tip, dar având o tehnologie de anii 2004-2005”, a spus Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a ținut să menționeze, în mod special pentru cei care nu au înțeles importanța investiției, pentru ce este realizată, că la Șotânga nu vorbim de construirea unei gropi de gunoi, ci de o unitate serioasă de factură industrială.

„Și dacă am vrea noi să mai finanțăm așa ceva, nu mai putem. Uniunea Europeană nu mai finanțează nicăieri amenajarea de gropi de gunoi”.

A mai adăugat Corneliu Ștefan faptul că, prin aceste investiții care urmează a fi derulate, comuna Șotânga va deveni un pol de dezvoltare important pe harta României. Vor exista, a mai spus șeful administrației județene, elemente importante de infrastructură legate indisolubil de obiectivul intitulat „Instalații de tratare mecano-biologică”, precum centura ocolitoare a municipiului Târgoviște, o investiție de 120 milioane de euro, proiect ajuns în faza de aprobare a studiului de fezabilitate.

Consiliul Județean Dâmbovița, în asociere cu Primăria Șotânga, va realiza utilitățile pentru complexul de tratare mecano-biologică, respectiv rețele de apă și canalizare. De asemenea, toată rețeaua de drumuri de la Priseaca spre zona fostei unități miniere va fi modernizată, pe aici urmând să circule autocamioanele cu deșeuri.

Dezbaterea publică de la Șotânga având ca temă proiectul privind construirea, cu finanțare asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a instalațiilor de tratare mecano-biologică a deșeurilor a fost un exemplu de transparență și comunicare cu cetățeni. De consultare a dâmbovițenilor cu privire la implementarea unor proiecte de importanță vitală pentru bunul mers al comunităților locale.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ADMINISTRAŢIE

Încep lucrările de reabilitare și modernizare a două pavilioane de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște

Publicat

pe

Planșă foto din proiect - Secția Recuperare

Președintele Consiliului Județean Dâmboviţa a semnat, ieri – 9 octombrie 2024, contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare a Secției Recuperare și a clădirii Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Este vorba despre un proiect în valoare de 7,6 milioane de lei, fonduri nerambursabile accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență – precizează Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița.

Cele două clădiri, Secția Tratamente Recuperatorii, cu o suprafață construită desfășurată de 3.091 mp, și Pavilionul Administrativ, cu o suprafață construită desfășurată de 877 mp, vor beneficia de următoarele lucrări:

– Reabilitare termică;
– Instalare, reabilitare și modernizare a sistemelor de încălzire;
– Reabilitare și modernizare a sistemului de iluminat;
– Îmbunătățirea sistemelor de climatizare și ventilare pentru a asigura o mai bună calitate a aerului din interior;
– Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu.

Planșă foto din proiect – Pavilionul Administrativ

„Totodată, se vor amenaja și două stații electrice de reîncărcare a automobilelor electrice. În ultimii patru ani, proiectele Consiliului Județean Dâmbovița la Spitalul Județean de Urgență s-au ridicat la 100.000.000 de lei. Nu ne oprim însă aici. Vom investi în continuare pentru a îmbunătăți infrastructura medicală și pentru a oferi cele mai bune servicii pacienților din județul Dâmbovița”, a declarat Corneliu Ștefan – președintele CJ Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Malu cu Flori, în ciuda bugetului local precar, merge cu fruntea sus pe drumul dezvoltării

Publicat

pe

Să mergi la Malu cu Flori toamna este minunat! Natura își schimbă veșmintele. Ușor, inspirată la un soi de nesupunere de soarele care încă dogoare pe cer a vară. Verdele încă rezistă, picurat fin cu nuanțe de ruginiu. De data aceasta nu am mers în frumoasa localitate de pe Valea Dâmboviței pentru a descrie pitorescul și farmecul locurilor în mijloc de toamnă. Altul a fost scopul nostru. Acela de a afla ce a mai făcut bun în localitate și ce urmează să mai realizeze pentru comunitate primarul Ion Constantin, Onișor cum îl știu oamenii. Știm că efortul pe care îl depune nu este unul tocmai ușor.

Comuna Malu cu Flori nu dispune de resurse financiare nebănuite. Bugetul local se formează greu. Doar din taxe și impozite colectate de la cetățeni. Agenții economici sunt puțini și mititei. Investitori care să se lipească de Malu cu Flori nu prea sunt, deși localitatea ar putea să ofere resurse pentru cei care ar dori să dezvolte agroturismul, dar și alte activități. Edilul speră ca, până la urmă, să se deschidă și această poartă. Până atunci, vrea să pună la punct întreaga infrastructură de utilități. Trăim vremuri în care civilizația și confortul sunt cele mai importante elemente existențiale, așa că mai este de lucrat pentru execuția totală a rețelelor de apă și canalizare. Se vrea la Malu cu Flori și sistem de alimentare cu gaze naturale, însă acest proiect este mai greu de implementat. Tocmai de aceea pentru realizarea sa s-au înhămat mai multe localități din această zonă, inclusiv din Argeș.

Cu toate greutățile existente, primarul Ion Constantin nu a disperat. Cu calm și răbdare, cu încredere și multă implicare, a reușit să depășească multe obstacole, să ducă la capăt unele investiții pe care alții nu le-ar mai fi crezut finalizate. Evident, sprijinul a venit și prin finanțarea nerambursabilă obținută prin diferite programe europene, guvernamentale sau de la Consiliul Județean Dâmbovița, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală pus în practică de președintele Corneliu Ștefan. Vorbim despre Școala din centrul localității. Proiectul de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a acestei instituții a primit finanțare prin Programul Operațional Regional derulat prin Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia.

A mai reușit edilul de la Malu cu Flori să achiziționeze pentru comunitate un tractor și utilajele aferente, absolut necesare pentru efectuarea unor lucrări de interes gospodăresc sau pentru a interveni în cazuri de urgentă necesitate, vorbim despre zăpezi abundente, reparații de drumuri, alunecări de teren, inundații etc. A fost pus la punct și iluminatul public stradal printr-un proiect de creștere a eficienței energetice derulat cu bani de la Autoritatea Fondului de Mediu.

O altă prioritate a primarului Ion Constantin au reprezentat-o drumurile de interes comunal. Într-o zonă de deal, căile de comunicație, din cauza geografiei locului, necesită maximă atenție atunci când sunt reabilitate și modernizate. De obicei, asfaltarea trebuie să fie însoțită de o serie de amenajări hidrotehnice, șanțuri dalate, podețe etc.

Primăria Malu cu Flori, printr-un proiect derulat prin PJDL, modernizează circa 4 km de drum în Micloșanii Mari. Finanțarea provine 50% de la Consiliul Județean Dâmbovița, iar cealaltă jumătate trebuie asigurată de administrația publică locală. Valoarea acestei investiții este de 3 milioane de lei. Lucrările au fost executate într-un procent de 70%. Ion Constantin dorește ca, anul viitor, drumul să fie gata. Ar mai rămâne circa 2 km de asfaltat să se ajungă până la granița cu comuna Bărbulețu. Pe Programul Național vde Investiții „Anghel Saligny” la Malu cu Flori se vor mai moderniza încă 3,5 km de drumuri sătești. Vorbim despre 24 de străduțe în toate satele. Proiectul, ne-a spus primarul Ion Constantin, se află în faza de licitație. Odată definitivate și aceste lucrări, administrația publică locală de la Malu cu Flori se va putea lăuda că drumurile au fost modernizate în proporție de 85%. Ne-a precizat primarul că acest proces va mai dura totuși. Edilul vrea să încheie mai întâi lucrările de montare a conductelor rețelelor de apă și de canalizare și abia apoi să continue programul de modernizare a drumurilor.

Malu cu Flori beneficiază de o rețea de canalizare funcțională pe o lungime de 7 km. Pentru a fi acoperită întreaga comună, ar fi nevoie de circa 40 de km. Printr-un proiect realizat prin Programul Național „Anghel Saligny”, se vor mai executa 20 de km de rețea de canalizare și 15 km rețea de apă potabilă. Proiectul este în faza de licitație.

„Noi sperăm ca anul viitor să începem lucrările pentru ambele proiecte. Vrem să introducem mai întâi apa și canalizarea și apoi să continuăm cu asfaltarea, să nu mai facem greșeala din trecut, să modernizăm drumul după care să-l stricăm”, ne-a spus primarul Ion Constantin.

Nu a fost uitat nici proiectul privind introducerea rețelei de gaze naturale. Pentru ca investiția să reușească, s-au asociat mai multe comune, respectiv: Stoenești și Cetățeni din Argeș, Văleni și Malu cu Flori din Dâmbovița. Deocamdată, pentru această investiție, s-a alocat, prin „Anghel Saligny”, suma de 10 milioane de lei. Banii se pare că ajung doar pentru a fi făcute conexiunile la conducta magistrală care trece prin Stoenești.

„Vrem să ajungem măcar să ne legăm de conductă. Apoi, putem dezvolta singuri un proiect, să obținem finanțare pentru execuția lucrărilor în comuna noastră”, precizează edilul de la Malu cu Flori.

Un alt proiect important privește componenta de digitalizare. Este vorba despre o investiție de 2 milioane de lei, fonduri obținute prin PNRR pentru achiziționarea de computere, softuri pentru Primărie și montarea a 120 de camere video de supraveghere stradală. În program este inclusă realizarea unei stații de încărcare electrică, plus achiziționarea unui microbuz școlar electric.

Mai dorește primarul de la Malu cu Flori să transforme fosta școală de la Micloșanii Mici într-un cămin de bătrâni. Proiectul speră să îl pună în practică prin asociere cu un partener privat. De asemenea, ne-a spus că urmează reabilitarea, modernizarea și dotarea dispensarului medical. Totodată, a fost depus un proiect la Compania Națională de Investiții (CNI), pentru construirea unei săli de sport în vecinătatea școlii.

Un alt proiect care ar urma să primească finanțare prin Programul Operațional Regional are în vedere construirea unei grădinițe noi. Unitatea de învățământ preșcolar ar urma să fie ridicată în zona Capul Coastei, pe amplasamentul unei foste școli. Grădinița va dispune de două săli de grupă, sală de mese și o incintă multifuncțională pentru organizarea diferitelor evenimente.

„Un alt proiect pe care așteptăm să îl semnăm vizează realizarea unei platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd. Tot pe PNRR. Avem deja locația pregătită pentru execuția acestui obiectiv, undeva pe islazul comunal, ca să putem folosi ulterior îngrășământul rezultat. Depozitul va fi unul de o capacitate mai mică, în conformitate cu numărul de animale care mai sunt deținute de gospodarii noștri. Pe lângă fondurile pentru construcția platformei de gunoi de grajd, vom primi un buldoexcavator, un tractor cu vidanjă, dar și o remorcă. Suntem acum în faza de semnare a contractului. În 6 luni cred că vom fi gata”, ne-a mai informat primarul de la Malu cu Flori.

Tot în cadrul acestui proiect vor fi amenajate, în vecinătatea gospodăriilor celor care cresc animale, și 12 mini platforme de depozitare a gunoiului de grajd.

Și nu a epuizat lista cu proiecte primarul de la Malu cu Flori! Ne-a spus că vrea întâi să le ducă la bun sfârșit pe cele enumerate mai sus. Dar, nu a exclus posibilitatea apariției unor oportunități, așa, pe rapid. Ion Constantin este pregătit să acceseze orice proiect de interes comunitar cu finanțare nerambursabilă. Pentru o localitate ca Malu cu Flori, care are un buget local destul de mic, proiectele cu finanțare nerambursabilă, europeană sau guvernamentală, sunt aur curat.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite