Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Dezbatere publică la Șotânga având ca temă stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor

Publicat

pe

În județul Dâmbovița se implementează unul dintre cele mai mari proiecte derulate la nivel național prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), privind gestionarea deșeurilor, proceduri de selectare și valorificare a gunoiului menajer. Inițițiator – Consiliului Județean. Beneficiar – toate comunitățile din județ.

În zona fostei exploatări minere de la Șotânga, unitate trecută pe linie moartă în anii 1996-1997, se va edifica o modernă stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor. Scopul acestei investiții de 100 de milioane de euro este acela de sortare și valorificare a deșeurilor menajere, folosindu-se cele mai noi tehnologii în materie, într-un sistem perfect adaptat la normele privind protecția mediului înconjurător.

Astăzi – 15 februarie 2023, proiectul a ajuns în faza de dezbatere publică. Evenimentul, într-o transparență deplină, s-a consumat în sala de ședințe a Primăriei Șotânga. La discuțiile pe marginea acestei investiții s-au aflat locuitori din comună, reprezentanți ai autorităților locale și județene și ai instituțiilor deconcentrate abilitate în avizarea și urmărirea derulării acestei investiții în conformitate cu normele legale în vigoare în ceea ce privește protecția mediului și sănătatea populației.

La prezidiu, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, s-au aflat: prefectul Claudia Gilia, primarul comunei Șotânga – Constantin Stroe, consultantul de proiect – Anca Tofan și Adriana Predescu – reprezentanta Agenției pentru Protecția Mediului Dâmbovița, care a deschis dezbaterile.

Apoi, președintele Corneliu Ștefan a făcut o scurtă prezentare a proiectului implementat și a vorbit despre importanța acestei investiții pentru județul Dâmbovița, pentru gestionarea judicioasă, în conformitate cu normele europene privind protecția mediului, a deșeurilor colectate de la populație. Din valoarea totală a obiectivului de 100 de milioane de euro care va fi realizat la Șotânga 26 milioane de euro va fi contribuția Consiliului Județean Dâmbovița.

Corneliu Ștefan a punctat avantajele acestui proiect, pornind de la pregătirea pentru neutralizarea și reciclarea a unei cantități apreciabile a deșeurilor rezultate în județul Dâmbovița și ajungându-se la cele economice. Nu vor mai ajunge în depozitele de gunoi de la Aninoasa și Titu decât maximum 10% din deșeurile colectate de la populație. Va fi redusă, de asemenea, depozitarea deșeurilor biodegradabile. Prin urmare, costurile vor fi considerabil mai mici. Toate acestea vor conduce în final la scăderea taxei de habitat pe care o achită cetățenii localităților dâmbovițene.

A amintit președintele Consiliului Județean celor de față un alt element important al proiectului de la Șotânga. La stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor se va produce energie electrică și termică, fără a fi afectat în vreun fel mediul înconjurător. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a solicitat celor implicați în implementarea proiectului să prezinte totul în amănunt, transparent, pentru ca cetățenii să poată înțelege demersul, importanța investiției și procesul tehnologic.

Consultantul de proiect Anca Tofan s-a conformat și a făcut o descriere completă a obiectivului ce urmează a fi construit pe amplasamentul fostei organizări miniere. Totul a fost prezentat de la A la Z. Pornind de la structura proiectului, amplasament, valori, componente, derulare a procesului tehnologic. A vorbit consultantul și despre proiecte asemănătoare, implementate cu succes în state din vestul Europei, în apropierea marilor orașe. Instalații de sortare și valorificare, de producere a biogazului și energiei electrice, a compostului folosit în agricultură pentru obținerea unor producții mari.

În timpul intervenției sale deosebit de documentate, au existat pauze în care consultantul a solicitat celor de față să intervină cu întrebări pentru lămurirea unor eventuale neclarități. A fost câteva interpelări cu privire la distanța obiectivului față de locuințele cetățenilor, a situației unor terenuri intravilane, despre platformele prin aport voluntar, drumurile pe unde vor circula autocamioanele etc. Problemele au fost lămurite rapid, pentru clarificare intervenind chiar și primarul Constantin Stroe. Una peste alta, cetățenii au fost edificați și convinși că totul se realizează în conformitate cu normele în vigoare, respectându-se standardele europene în materie de protecție a mediului înconjurător și a comunităților umane.

Elemente lămuritoare expuse transparent, sincer, vizavi de investiția de 100 de milioane de euro de la Șotânga a adus și primarul Constantin Stroe. Edilul a spus că instalaţia pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor, alături de alte obiective industriale care se vor construi în următorii ani, vor contribui la dezvoltarea și prosperitatea fostei localități miniere.

Ultimul cuvânt, concluziile dezbaterii i-au aparținut președintelui Corneliu Ștefan, care a mărturisit celor de față, dâmbovițenilor, că proiectul care se va materializa la Șotânga este singurul de acest nivel conturat în România. În luna martie, există șansa maximă de a se intra în linie dreaptă cu această investiție.

„Suntem singurul județ din România unde se va implementa un proiect cu o tehnologie pentru anii 2024-2025. Am fost la Deva și am văzut acolo o instalație de acest tip, dar având o tehnologie de anii 2004-2005”, a spus Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a ținut să menționeze, în mod special pentru cei care nu au înțeles importanța investiției, pentru ce este realizată, că la Șotânga nu vorbim de construirea unei gropi de gunoi, ci de o unitate serioasă de factură industrială.

„Și dacă am vrea noi să mai finanțăm așa ceva, nu mai putem. Uniunea Europeană nu mai finanțează nicăieri amenajarea de gropi de gunoi”.

A mai adăugat Corneliu Ștefan faptul că, prin aceste investiții care urmează a fi derulate, comuna Șotânga va deveni un pol de dezvoltare important pe harta României. Vor exista, a mai spus șeful administrației județene, elemente importante de infrastructură legate indisolubil de obiectivul intitulat „Instalații de tratare mecano-biologică”, precum centura ocolitoare a municipiului Târgoviște, o investiție de 120 milioane de euro, proiect ajuns în faza de aprobare a studiului de fezabilitate.

Consiliul Județean Dâmbovița, în asociere cu Primăria Șotânga, va realiza utilitățile pentru complexul de tratare mecano-biologică, respectiv rețele de apă și canalizare. De asemenea, toată rețeaua de drumuri de la Priseaca spre zona fostei unități miniere va fi modernizată, pe aici urmând să circule autocamioanele cu deșeuri.

Dezbaterea publică de la Șotânga având ca temă proiectul privind construirea, cu finanțare asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a instalațiilor de tratare mecano-biologică a deșeurilor a fost un exemplu de transparență și comunicare cu cetățeni. De consultare a dâmbovițenilor cu privire la implementarea unor proiecte de importanță vitală pentru bunul mers al comunităților locale.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

A fost eliberată autorizația de construcție pentru realizare rețea de gaze în toate satele comunei Voinești

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat, astăzi – 31 mai 2023, autorizația de construcție pentru înființare rețea de gaze naturale în satele Izvoare, Lunca, Suduleni, Mânjina, Manga, Oncești și extindere rețea de distribuție în Voinești și Gemenea Brătulești.

Investiția are o valoare de 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) și reprezintă cel mai mare proiect promovat vreodată de Primăria Voinești – spune edilul Dănuț Gabriel Sandu.

A mai precizat acesta că tot astăzi au fost încărcate pe platforma Ministerului Dezvoltării documente necesare pentru evaluare și semnarea contractului de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Teren multi-sport în satul Mărcești (comuna Dobra), realizat prin PJDL

Publicat

pe

Primăria Dobra a inaugurat, astăzi – 30 mai 2023, un teren multi-sport în satul Mărcești. Este a doua investiție de acest tip, după cea din satul Dobra, ambele realizate în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmboviţa, prin Programul Județean de Dezvoltare Locală inițiat de președintele Corneliu Ștefan. Edilul Daniel Nica le-a spus localnicilor prezenți la evenimentul inaugural că și-a propus să nu facă diferențe între cele două sate care alcătuiesc comuna, astfel că planul investițional este conceput ținând cont de acest principiu.

„Terenul multi-sport pe care îl inaugurăm astăzi în satul Mărcești oferă foarte multe oportunități pentru activități sportive și recreative în aer liber. Este un obiectiv care a fost foarte mult așteptat de elevii Școlii Iulian Rusu Mărcești, cât și de tineretul din sat. Au tot întrebat când va fi gata… De asta ne-am grăbit să îl inaugurăm astăzi, înainte de 1 iunie”, a declarat primarul Daniel Nica. De reținut că a fost promovat la Compania Națională de Investiții și un proiect care vizează construirea unei săli de sport, lângă terenul multi-sport inaugurat astăzi.

De asemenea, edilul le-a mai prezentat sătenilor din Mărcești și celelalte investiții pe care administrația publică locală le are în derulare, tot în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmboviţa. Este vorba despre construire șanțuri, trotuare și podețe de acces în ambele sate.

„În continuarea acestora, am depus un nou proiect pentru continuarea amenajării șanțurilor și accesoriilor în proprietăți pe alte străzi. Și vreau să vă mai spun că nu am uitat nici de strada Chinezu. Am depus și pentru aceasta un proiect, pentru extinderea rețelei de apă și a canalizării, la Consiliul Județean, și apoi o să asfaltăm și bucata aceea de drum”, a mai spus edilul comunei Dobra.

Prezent la Mărcești, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a felicitat administrația publică a comunei Dobra pentru activitatea investițională și pentru că a ales să le facă un dar așa frumos copiilor din Mărcești, cu prilejul zilei de 1 iunie.

„Inaugurăm un nou obiectiv realizat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, program unic in România. Am inițiat acest program la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, pentru a ne asocia cu toate unitățile administrativ-teritoriale din județul nostru pentru a realiza investiții în comun. Îl felicit pe domnul primar. Cred că nu putea să facă un cadou mai frumos celor din satul Mărcești având în vedere că joi este Ziua Copilului.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 500.000 de lei, contribuția Consililului Județean Dâmbovița fiind de 220.000 de lei. Acesta este al treilea proiect pe care îl finanțăm în comuna Dobra. A mai fost construită o bază sportivă în satul Dobra, investiția ridicându-se la 365.000 de lei, cofinanțată de Consiliul Județean Dâmbovița cu suma 150.000 de lei. Cel mai mare proiect, de 3.500.000 de lei și la care se lucrează, are ca obiectiv amenajarea scurgerii apelor și acceselor la proprietăți. Consiliul Județean Dâmbovița a asigurat aici 1.600.000 de lei. Doar prin aceste trei proiecte, comunei Dobra i-au fost alocate aproximativ 2.000.000 de lei.

Încă o dată se dovedește faptul că Programul Județean de Dezvoltare Locală își atinge scopul de a diminua decalajele dintre mediul urban și cel rural, indiferent de proiectele care sunt finanțate prin acesta”, a declarat președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Au mai fost prezenți astăzi în mijlocul sătenilor din Mărcești: deputatul Ionuț Vulpescu – fiu al comunei, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan – fiu al satului, prefectul județului – Claudia Gilia, vicepreședinții CJ Dâmbovița Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul general al județului – Dan Nicolae Popa Stănescu, viceprimarul municipiului Târgoviște – Cătălin Rădulescu și primarul comunei Bilciurești – Adina Stoican.

Le-au mai vorbit participanților la evenimentul inaugural organizat astăzi la Mărcești primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan și directorul școlii din sat – Cristina Neagu. Ca fiu al satului, Daniel Cristian Stan a punctat diferențele dintre terenul pe care se practica sportul în trecut și cel de acum. De asemenea, a mai vorbit despre schimbările survenite în comună, în plan edilitar-gospodăresc. La rândul său, Cristina Neagu a spus că școala din Mărcești a înregistrat, în ultimii ani, un program semnificativ în ceea ce privește baza materială. În acest proces se înscrie și terenul multi-sport.

Cu ocazia inaugurării terenului multi-sport din satul Mărcești, construit în apropierea școlii, primarul Daniel Nica i-a premiat pe copiii din comună care au câștigat diferite concursuri la nivel județean și national.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats