Connect with us

ACTUALITATE

Managerul Spitalului Găești se luptă cu avertizorul de integritate și refuză accesul presei la ședința Comisiei de disciplină

Publicat

pe

Sursa foto: Ziarul Curentul

Managerul Spitalului Orășenesc Găești, dr. Laurențiu Belușică, a început, în data de 7 februarie 2023, o cercetare disciplinară cu scopul de a o concedia pe dr. Anca Stamate (fostă Băculea) – avertizor de integritate, pe care a schimbat-o deja din funcția de director medical, ca sancțiune disciplinară, deși aceasta avea contract de administrare și nu unul de muncă – scrie Ziarul Curentul.

Totul pleacă se pare de la faptul că dr. Stamate a depus mai multe sesizări în legătură cu ilegalitățile săvârșite în spital. De altfel, anul trecut, în luna aprilie, anchetatorii au efectuat percheziții într-un dosar penal în care managerul Belușică este anchetat pentru delapidare, abuz în serviciu și fals intelectual.

Având în vedere aceste aspecte, dr. Anca Stamate a solicitat, scriu colegii de la Ziarul Curentul, respectarea articolului 26 al Legii 361/2022 care prevede condițiile în care poate fi cercetat un avertizor în interes public: obligativitatea invitării presei și a unui reprezentant al sindicatului sau al unui reprezentant al salariaților.

„L-am sunat astăzi (nota redacției: miercuri – 15 februarie 2023) la ora 10:25 pe managerul Belușică și l-am anunțat că dorim să participăm la ședința comisiei de disciplină anunțate, acesta a acceptat pe loc, iar la întrebarea noastră, ne-a precizat că nu trebuie să trimitem vreo cerere scrisă de participare.

La ora 13.57, Belușică m-a sunat și mi-a comunicat că s-a răzgândit și nu ne mai primește, motivând că s-a consultat cu un avocat cu care colaborează iar acesta i-a zis că Legea 544 nu prevede posibilitatea ca presa să participe la Comisia de disciplină și că dacă ne ducem ne va ține la ușă, iar apoi ne va acorda un interviu dacă vrem.

I-am recomandat să citească nu Legea 544, ci legea avertizorului care ne permite să participăm, ba chiar e obligatoriu să ne primească, moment în care Belușică s-a enervat și a început să țipe „ce vreți doamnă, să-mi f*eți direcția?”, reproșându-mi apoi că nu apreciez eleganța lui manifestată prin faptul că m-a anunțat că nu va primi jurnaliștii la ședință”, au scris jurnaliștii de la Ziarul Curentul.

Ședința Comisiei de disciplină a fost convocată pentru vineri – 17 februarie 2023, la ora 13:00, printr-un anunț sec publicat pe site-ul Spitalului Găești. Vom reveni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite