Connect with us

Dâmboviţa

Ionuț Vulpescu, deputat: Creatori de cultură avem, dar îi lăsăm tot mai departe de lumea de peste graniță!

Publicat

pe

Deputatul Ionuț Vulpescu a atras atenția Guvernului României, printr-o declarație politică susținută, ieri – 15 februarie 2023, în Parlament, asupra situației de inerție în care se află Institutul Cultural Român condus în momentul de față de oameni incapabili să promoveze valorile României. Fostul ministru al Culturii a spus, de la înalta tribună a Parlamentului, că, în ultimul timp, Institutul Cultural Român a devenit un creator de conținut pentru Tik-Tok și un continuu subiect de bășcălie.

„ICR a devenit un soi de agenție de turism, care exportă forme de impostură managerială peste graniță. „Operațiunea Lisabona” – să o numim așa în spiritul ironiei deja create în jurul acestui episod, este doar cea mai flagrantă speță.

Am fost șocat să constat, la dezbaterea din Parlament pe bugetul din 2023, că reprezentanții ICR sunt mulțumiți pentru că au o relație bună cu Ministerul Finanțelor. Cum se traduce această declarație? Că sunt mulțumiți că au puțini bani la dispoziție pentru promovarea culturii române. Nu e un secret că resursele sunt sub nivelul așteptat și normal. ICR a fost creat după modelul Institutelor Cervantes, Goethe, Francez. Comparați bugetele și veți vedea cât de străini suntem de lumea normală. Suntem străini Occidentului nu pentru că ne aflăm geografic aici, ci pentru că ne aflăm niciunde în domeniile în care ar trebui să contăm.

Dacă există o vină a partidelor pentru impunerea unor manageri în fruntea instituțiilor de cultură, care nu sunt persoanele potrivite pentru acestea, fără îndoială, ea există și este cunoscută, dar trebuie să amintim că propunerile care se fac pentru pozițiile de conducere în filialele ICR sunt făcute de Președintele ICR, nicidecum de partide. ICR Lisabona și alte numiri suprarealiste, care au nedumerit și revoltat lumea culturală, reprezintă deja cazuri pierdute. Importantă e bătălia mai mare, pentru obrazul ICR ca ansamblu. Ne ajustăm însă speranțele în acord cu timpurile pe care le trăim.

Cum am putea curăța ICR de îmbâcsirea de decadență după procedurile unei lumi care istoric a murit, dar care încă trăiește de pe urmele consecințelor ei: contraselecție, amatorism, șefie regională și mioritică în loc de management occidental și emancipator?

Mă gândesc cu năduf și regret la oameni excepționali dedicați cercetării și promovării politicilor culturale, la acei connaisseuri ai spațiilor culturale ale lumii care asistă dezarmați la spectacolul gratuit în care experții în nimicologie le iau locul.

Profesioniști avem, dar îi ocolim.  Idei avem, dar nu știm să ne batem și financiar pentru ele. Cultură avem, dar a devenit tot mai mult un prilej de tranzacție transpartinică și o afacere de orgolii, nu un antreprenoriat de calitate pentru România.

Creatori de cultură avem, dar îi lăsăm tot mai departe de lumea de peste graniță. Mă tem că în România, aceste fenomene vor face ca singura rimă pereche să fie aceea dintre cultură și ură. Pentru că doar printr-o ostilitate susținută față de cultură, sau dintr-o prostie fundamentală, poți lăsa ca așa ceva să se întâmple. Și nu cred că ne dorim să fim în a doua situație, nu?”, a declarat deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Babel FAST 2023: Program Ziua I, sâmbătă – 3 iunie

Publicat

pe

Sâmbătă – 3 iunie 2023, la ora 14:00, se va deschide cea de-a XI-a ediție a Festivalului Artelor Spectacolului Babel FAST -Târgoviște, 3 – 11 iunie 2023. Anul acesta, spectacolele ce vor fi puse în scenă vor avea tema FORME. În total, vor fi peste 100 de evenimente, susținute de trupe din România, Italia, Franța, Belgia, Polonia, Scoția, Turcia, Coreea de Sud, India, Kazahstan, Algeria etc.

„Festivalul Babel este punctul zero al diversității pentru că își propune să reunească cele mai diferite culturi și forme de exprimare: acordă atenție unor minorități etnice și lingvistice care nu sunt la îndemână de găsit, nici măcar pe hartă.

Babel-ul teatral și artistic este un mod de a atinge Cerul nu printr-o construcție din cărămidă, ci prin ceva mult mai trainic: prin comuniune sufletească”, spune Mc Ranin – directorul Festivalului și al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte. 

Program Babel FAST 2023 – Ziua I, sâmbătă – 3 iunie

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Peste 4.000 de participanți la „Parada copiilor” organizată la Târgoviște

Publicat

pe

Activitățile organizate de Primăria Târgoviște pentru ziua de 1 iunie s-au încheiat cu „Parada copiilor”. Înainte de ora anunțată pentru începere – 18:00, soarele strălucea pe cer, astfel că „o mare de oameni” a însuflețit zona centrală a municipiului Târgoviște.

Mai bine de 4.000 de persoane, copii, părinți și bunici, s-au prins în acest spectacol al veseliei, pe traseul Primăria Târgoviște – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Calea Domnească – Stadionul Eugen Popescu. Au urmat aici reprezentații de dans, muzică și gimnastică.

De reținut că, luni – 5 iunie, va fi organizată la Târgoviște, de la ora 21:15, „Parada Babel FAST”, eveniment de tradiție pus în scenă de participanții la Festivalul Artelor Spectacolului „Babel”. Traseul de anul acesta va fi: Piata Mihai Viteazul – Bulevardul Libertății – Calea Domnească – Bulevardul Mircea cel Bătrân – Bulevardul Carol I – Teatrul Tony Bulandra.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats