Connect with us

ACTUALITATE

Să-ți spun despre credința mea!

Publicat

pe

Un eseu scris din suflet despre lucrurile și confuzia care ne înconjoară, alimentată de zbuciumul existențial care parcă încercă, zadarnic, să înăbușe credința ortodoxă, a scris, pe pagina sa de Facebook, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

„Atacată, agresată, distorsionată, negată sau luată în râs, despre care adesea ai citit în presă sau pe unele conturi de facebook, mai ales în perioadele de post sau în apropierea marilor sărbători și totuși biruitoare, strălucitoare, mereu seducătoare și interesantă și mai ales adevărată.

Te întrebi despre ce-ți vorbesc? Îți vorbesc despre credința mea! Și a ta și a celor de acolo și a celor de aici. Despre Ortodoxie, despre lumina adevărului ce strălucește cu putere, izbucnind din Răsăritul Cel de Sus spre a lumina întreaga lume. Pentru că astăzi este Duminica Ortodoxiei sau a biruinței Ortodoxiei contra tuturor acelora care au încercat de-a lungul timpului să o distrugă sau măcar să o limiteze, fie prin puterea coercitivă a forței, fie prin intermediul deformărilor, a devierilor de la adevăr, a ideologizării sau a neînțelegerii ei autentice.

Poate te întrebi, asemenea multora cărora nu le place ceea ce este ortodox sau românesc, ce este Ortodoxia și de ce ținem atât la ea? Răspunsul este simplu: pentru că este credința care vine de la Mântuitorul Hristos, prin Sfinții Săi Apostoli, traversând veacurile și păstrând în mod fidel și nealterat adevărul de credință așa cum ne-a fost el încredințat de Dumnezeu. Este credința care a stat la baza edificării civilizației creștine răsăritene, fundamentată pe credința în Înviere, dar și pe nevoia îndumnezeirii omului. Lumina ei fascinantă, izvorâtă din lumina pururi neapusă a Celui ce ține toate a creat o cultură uimitoare.

Civilizația răsăritului ortodox valorizează viața ca dar dumnezeiesc, calitatea noastră a oamenilor de ființe create de Dumnezeu pentru a găsi în toate ale Lui veșnicia, persoane deschise spre comuniune care valorizăm libertatea, responsabilitatea și demnitatea ce ne-au fost oferite. Iar, frumusețea extraordinară a Răsăritului ortodox o vezi, atât în fascinantele scrieri ale Părinților Bisericii de limbă greacă și nu numai, dar și în literatura, muzica și arta acestui magnific spațiu, strălucind de neapusa Lumină a Bunului Dumnezeu. Este ceea ce nu auzi la televizor și nici nu citești în presă, ori pe rețelele de socializare, pentru că majoritatea încearcă acolo să te facă să te îndoiești de propria ta identitate, să-ți urăști credința, considerând-o învechită și retrogradă, de parcă s-ar putea învechi adevărul ce este dăruit de Cel pururi veșnic și neschimbabil!

Este vorba despre acea frumusețe zăgăzuită în inima ta, român botezat ortodox, acea minunăție care izbucnește și îți fură adesea lacrimi, mai ales când din nevoi de tot felul, ori aspirații, ai plecat din țara tara ta, din casa părinților tăi, departe, foarte departe. Iar, mirosul de tămâie, ori sunetul magnific al psalmodiei ortodoxe îți va fi adus aminte de multe ori de acea frumusețe a copilăriei, când dis de dimineață ai mers cu bunicii sau părinții la împărtășit. Iar, acea bucurie, încriptată în sufletul tău nu ți-o va lua vreodată cineva, ci-ți va aduce aminte mereu de bucuria credinței tale.

De aceea, astăzi, îi pomenim pe toți cei care au apărat Ortodoxia chiar cu viața lor și ne gândim la fidelitatea noastră spre adevăr și la nevoia de a ne aprofunda identitatea ortodoxă, comoara noastră ce vine de la Domnul, neschimbată și nealterată.

Astăzi, odată cu pomenirea triumfului Ortodoxiei contra tuturor celor ce au oprimat-o, ne aducem aminte și de părinții, moșii și strămoșii noștri care ne-au transmis comoara credinței și de faptul că ceea ce dă sens vieților noastre este numai și numai credința.

Să ne dăruiască Dumnezeu, mereu, acea bucurie a credinței înnoitoare, rodnică și care schimbă din temelii vieți, oameni, istorie și comunități”, a scris preotul Ionuț Ghibanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Radu Popa, deputat: Prin icoanele de la Costișata, ochii Iisus Hristos ne invitau să credem mai mult în noi înșine

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa a fost prezent, astăzi – 24 septembrie 2023, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, la invitația IPS Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, la târnosirea bisericii din satul Coștișata, comuna Bezdead.

„Biserica e o poartă spre cer, iar cu fiecare deschidere a unui nou lăcaș de cult, clerul face și o invitație credinciosului creștin spre redescoperire. Poate că și de aceea, ziua de astăzi a fost aleasă pentru târnosirea bisericii Costișata din comuna Bezdead Dâmbovița. Biserica poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și a fost ridicată cu eforturile preoților și al vrednicilor din zonă.

În mătasea icoanelor stau îngerii și cu forța energetică a spiritelor lor, aceștia se roagă pentru noi. În duminica în care Biserica amintește despre episodul minunii înfăptuite de Christos la pescuit, deschiderea unei noi biserici este o paralelă fericită cu întreaga taină reprezentată de gestul lui Isus, de simbolista corabiei, de semnificația peștilor dar si de propovăduirea unui nou orizont adus de acest miracol. Prin gestul său, Isus ne spune că avem acces la reinventare și arată forța transformatoare a credinței. Prin icoanele de la Costișata, ochii Lui ne invitau sa credem mai mult în noi înșine si in puterea gândului pozitiv”, spune Radu Popa.

La solemnul eveniment religios, alături de sutele de drept credincioși, au mai fost prezenți vicepreședinta Consiliului Județean Dâmbovița – Luciana Cristea și secretarul de stat Ionuț Săvoiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă

Publicat

pe

Una dintre problemele mari cu care s-a confruntat mulți ani Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgoviște a fost reprezentată de lipsa medicilor pentru anumite specialități. Prin implicare, căutare, perseverență, comunicare și negociere, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița și cea a Spitalului Județean de Urgență, respectiv președintele Corneliu Ștefan și managerul Claudiu Dumitrescu, au reușit să depășească această barieră a neprevăzutului și incertitudinii și să aducă la Târgoviște medici de calitate, în majoritate tineri dispuși să-și creeze aici o carieră, să se pună în slujba pacienților cu dedicație, în cam toate specializările.

Acest proces de atragere a cadrelor medicale către Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște continuă. În afară de dotările excepționale care există și de cele care vor urma, medicii care au ajuns la Spitalul Judeţean Târgoviște au realizat rapid că există aici o echipă omogenă, distinsă, că există colaborare și transparență decizională. Meritul pentru acest climat echilibrat, de colaborare, este al managerului Claudiu Dumitrescu. A spus că vrea o echipă medicală puternică la spitalul din Târgoviște și iată că s-a înfiripat! Și, ce este important în tot acest circuit al dezvoltării componentei umane la nivelul unității medicale, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a fost mereu aproape, decisă să sprijine total sistemul sanitar dâmbovițean.

De curând, la Spitalul Județean din Târgoviște, în Policlinică, s-a redeschis luna aceasta, după o lungă perioadă, un cabinet de Medicină Sportivă, despre care mulți spuneau că nu mai este posibil așa ceva. Sunt puține instituții medicale din regiunea de sud a țării care se pot lăuda că au în structură o asemenea componentă.

Dr. Matei Cristescu – specializare Medicină Sportivă

Tânărul medic al cărui cabinet a fost luat cu asalt încă din primele zile de dâmbovițeni și nu numai, este din București și a venit la Târgoviște prin transfer de la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc. Dr. Matei Cristescu ne-a făcut o impresie bună de la prima întâlnire. Este deschis, politicos, zâmbitor. Pregătit să facă față oricăror provocări profesionale, să răspundă exigențelor impuse de profesia sa, de colectivul căruia i s-a alăturat.

Era deja coadă la ușa cabinetului aflat în Policlinica din cadrul Spitalului Județean din Târgoviște. Am aflat că lista cu programări este plină. De consultațiile și recomandările medicului de Medicină Sportivă au nevoie sportivii profesioniști și amatori, persoanele care vor să practice o anumită disciplină sportivă în afara ariei competiționale, dar și copiii, tinerii, adulții care doresc să frecventeze o sală de fitness. Nu este indicat să te apuci să lucrezi la aparate de forță, să tragi de fiare cum zice românul, fără indicațiile prețioase ale specialistului în Medicină Sportivă.

Dr. Claudiu Dumitrescu – manager Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște

„Conform legilor în vigoare, avizul medico-sportiv are o valabilitate de 6 luni. La fiecare 6 luni, sportivii sunt nevoiți să își ia această viza fără de care nu pot participa la competiții. Ar fi bine, ar fi indicat, ca și cei care practică sportul de agrement, de întreținere, să treacă pe la cabinetul nostru. Chiar dacă te duci la sală, ai nevoie de o adeverință medicală. Nu ar trebui să facem sport după capul nostru”, ne-a explicat dr. Matei Cristescu.

În cadrul cabinetului de Medicină Sportivă, evaluarea constă într-un consult specific, examen EKG, analize de sânge, de efort și, pe viitor, ne-a spus tânărul medic Matei Cristescu, va fi diversificată gama de investigații.

Program Cabinet Medicină Sportivă
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște (Policlinică)
Luni-vineri: 08:00-15:00
Programările se fac la numărul de telefon: 0725.789.788

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats