Connect with us

Dâmboviţa

Titus Corlățean, senator: Guvernul de la Chișinău este obligat să înregistreze oficial Mitropolia Basarabiei

Publicat

pe

Titus Corlățean, președintele al Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României, salută primul pas realizat spre restaurarea unui regim juridic corect, nediscriminatoriu pentru Mitropolia Basarabiei, precum și rolul decidentului politic la guvernare în Republica Moldova.

Fostul ministru de Externe al României își exprimă speranța că proiectul de lege va fi adoptat și că va continua procesul vizând repararea unei pagini negre împotriva identității românești în Basarabia, inclusiv a celei religioase, rezultat al politicii odioase a ocupantului sovietic și al succesorilor săi politici de la Chișinău după declararea independenței Republicii Moldova, la 27 august 1991.

„Demersurile de susținere a Mitropoliei Basarabiei, în consonanță cu Patriarhia Română, inclusiv a procesului legitim istoric și juridic de restituire a proprietăților confiscate abuziv în perioada ocupației sovietice (1940-1941) și, ulterior, sub regim sovietic în Basarabia încep să dea rezultate.

Un proiect legislativ depus de partidul de guvernământ PAS de la Chișinău prevede transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Practic, este vorba de o retrocedare, sub forma unui alt titlu juridic.

Reamintesc că, în perioada ocupației și ulterior regimului sovietic, mare parte din cele aproximativ 1090 de biserici parohiale și 30 de mănăstiri au fost închise, vandalizate, profanate, incendiate sau distruse complet, unii preoți au fost torturați sau împușcați, proprietățile confiscate, iar Mitropolia Basarabiei interzisă.

În decembrie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care însă a suferit în continuare mai mulți ani de un tratament discriminatoriu din partea autorităților de la Chișinău, a căror orientare, sub diferite guvernări, a continuat să fie dependentă de Moscova.

După condamnarea Republicii Moldova de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2001, în iunie 2002, Guvernul de la Chișinău este obligat să înregistreze oficial Mitropolia Basarabiei”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Deputat Carmen Holban: Lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie un efort comun

Publicat

pe

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, a participat, astăzi – 12 aprilie 2024, alături de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse – Natalia Intotero și alți colegi parlamentari, la întâlnirea organizată în cadrul Caravanei naționale „Fără bariere – Tot adevărul despre droguri”.

Evenimentul s-a dovedit a fi, consideră Carmen Holban, o experiență profundă și emoționantă, toți cei prezenți având ocazia să asculte poveștile unor persoane care au suferit din cauza consumului de droguri.

„Fiecare poveste spusă în fața tinerilor prezenți la Cinematograful „Independența” a fost o lecție de viață, un apel la conștiință și un semnal de alarmă pentru toți cei care pot fi tentați să încerce drogurile. Acum, mai mult ca oricând, lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie un efort comun”, ne-a precizat deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Elevă de la Liceul Voinești, violată de mai mulți colegi de școală

Publicat

pe

Comunitatea oamenilor gospodari, pașnici, la locul lor, din Voinești, județul Dâmbovița, a fost tulburată de o veste dramatică, bulversantă. S-a aflat tocmai acum (de ce oare așa târziu?) că în luna martie, pe teritoriul localității, s-ar fi consumat două oribile abuzuri sexuale și emoționale. Protagoniștii acestor fapte reprobabile sunt patru elevi de la Liceul Tehnologic din localitate. Adolescenții, din categoria de vârstă 15 și 16 ani, sunt din Bărbulețu și Pietrari. Victime ar fi fost două eleve de la aceeași școală, fete aflate în plasament la două familii, din Pucheni și Bărbulețu. Cele două tinere prezintă și unele dizabilități.

Una dintre fapte, cea documentată sigur de anchetatori, s-ar fi consumat în perimetrul unei stații de autobuz din Izvoare-Suduleni, pe DN 72A, într-o zonă mai retrasă. Atunci, cei patru ar fi abuzat sexual o elevă de 17 ani. Fata s-ar fi dus acasă în stare de șoc. Părinții adoptivi au intrat la bănuială și, în final, au aflat ce se întâmplase.

Au fost anunțate Poliția și Protecția Copilului, instituție care are în atribuiții să supravegheze atent familiile și copiii aflați la asistenți maternali. Fata ar fi recunoscut că a fost violată de patru colegi de la liceu. Băieții au fost reținuți, apoi arestați preventiv pentru 30 de zile. Acum, s-ar afla depuși în arestul IPJ Teleorman, la Dâmbovița nemaifiind locuri în celule.

Cel de-al doilea abuz sexual s-ar fi consumat, se pare, în februarie, în toaleta școlii, victimă fiind o altă fată, care prezenta aceleași probleme de sănătate. Autorul ar fi unul dintre elevii arestați deja.

Au fost demarate și anchetele efectuate de Inspectoratul Școlar Județean și de Protecția Copilului, plus investigațiile efectuate de polițiști.

Comunicat IPJ Dâmbovița
În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, la data de 8 aprilie a.c., patru minori, în vârstă 15 și 16 ani, au fost reținuți pe bază de ordonanță pentru 24 de ore.

Ulterior, la data de 9 aprilie, aceștia au fost prezentați magistraților, pe numele celor în cauză fiind emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din investigațiile efectuate s-a stabilit că, în zilele de 28 și 29 martie a.c., o minoră de 17 ani, în timp ce s-ar fi aflat într-o zonă izolată din satul Suduleni, ar fi fost constrânsă de minori pentru a întreține acte de natură sexuală.

Cei patru minori sunt cercetați în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunilor de agresiune sexuală, viol, tentativă la infracțiunea de viol, complicitate la tentativă la infracțiunea de viol, complicitate la infracțiunea de viol.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pa lângă Judecătoria Târgoviște.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite