Profesorii au declanșat greva generală. Se dorește salarii mai mari. Acum, când urlă criza pe noi. Când țara e întinsă precum plastilina de datorii. Dacă stai bine și pui lucrurile cap la cap, ajungi, fără mare subtilitate, la concluzia că și greva asta miroase a făcătură politică.
Se știe, cadrele didactice nu fac parte din categoria votanților fideli PSD. Au cam vibrat pe lângă liberali. Faptul că acum, fix când să se producă rotativa, se declanșează greva generală naște destule speculații pe palierul politic. Când să preia conducerea Guvernului Marcel Ciolacu, hop protestul, hop greva!
Condițiile puse de sindicaliști, cu minimum 4.000 de lei net pentru dascălul debutant și minimum 7.000 de lei pentru profesorul cu vechime, mi se par aberante. Forțate. Înțeleg, bat sus, spre normalitatea europeană! Mă întreb chiar de ce nu se solicită și pensii speciale.
Revenind la greva generală a profesorilor, mi se pare ceva putred în tot acest mecanism democratic. În ultimii trei ani, cadrele didactice nu au spus nimic, nu a existat niciun protest, nicio zvâcnire. Nu au cerut salarii mai mari celor trei guverne liberale. Nu au protestat la porțile Cotroceniului. Primul om în stat este la origine profesor, iar soția, la fel. Nu i-a deranjat nimeni! Liniște pe toată linia. Pe deasupra, a mai avut Iohannis și acel proiect eșuat „România educată”. Acum, în pragul rotativei, hai în stradă! Preiau PSD-iștii cârma guvernării, ia să-i vedem cum mișcă în front. Cum depășesc această criză. Să le punem în cârcă și această povară. Ingenioasă mișcare.
Numai că Ciolacu, circumspect, văzând cum stau lucrurile, a oprit motorul rotativei guvernamentale până când se rezolvă problema cu lefurile profesorilor. Oricum, vor avea de acoperit multe găuri.
Sunt de acord cu cererea profesorilor. Vor salarii mai mari, dar, hai, să avem și rezultate, promovabilitate, aplecare spre actul educațional, note bune la titularizări. Să facem carte în școală, nu la meditații plătite cu 100 de lei ședința!
Apropo, ce vină au părinții care nu au în această perioadă cu cine să își lase copiii acasă? Pe ei cine îi despăgubește? Și apoi, după ce sunt satisfăcute revendicările, o să auzim că vor fi chemați elevii sâmbăta la școală, să recupereze orele pierdute în grevă. Asta e! Democrația, dorința normalității, a îndestulării produc victime colaterale. Ne sacrificăm unii pe alții…
Urmărește Incomod Media și pe Google News