Connect with us

OPINII

Drepturi și… haos!

Publicat

pe

M-am închinat când am văzut filmulețul în care niște adolescenți de țară, de 12-13 ani, își băteau joc de profesora de limba engleză în timpul cursurilor. Un spectacol incalificabil pe care îl urmărea, cu plăcere de trib, din mijlocul junglei, întreaga clasă. Scene desprinse dintr-un vis urât sau dintr-o colectivitate descoperită cine știe pe unde, în străfundurile de început ale civilizației umane.

Așa ceva nu am văzut nici în filmele cu umor exagerat realizate după scenarii scrântite. Să te duci, tu, elev, un copil până la urmă, lângă dascăl și să mimezi actul sexual și alte măscării este de-a dreptul incalificabil. Parcă întreaga societate primește prin acel exemplu întunecat o lovitură cruntă. O corigență greu de depășit!

Din înregistrarea făcută cu un telefonul părea că scenele respective erau, de fapt, un repetir. Nu ar fi fost o premieră la ora de engleză un asemenea comportament inimaginabil din partea elevilor. Mai degrabă se producea un alt spectacol dintr-o serie mai largă apărută probabil din prea multă toleranță.

Profesoara, culmea, mi s-a părut a fi prea degajată, indiferentă, ba, pe alocuri, parcă și zâmbea. Era în lumea ei. Pierduse conexiunea cu clasa. Nu știu cum putea să mai susțină lecția, dacă se mai puteau numi așa ceva momentele penibile în care elevii se comportau de parcă atunci ar fi coborât din copac.

Nici urmă de impunere, de reacție la cadrul didactic. Parcă nici nu exista. Un fel de păpușă cu care se jucau acei elevi. Cum poți să ai comportamentul acela impasibil când în jurul tău era în toi o dezlănțuire aproape inumană? Este de studiat aprofundat și de luat măsuri în consecință.

Copiii din ziua de azi au numai drepturi. Unele chiar ciudate și ieșite din firescul istoric al educației. Nu îi mai poți lovi cu nuielușa peste mâini, să-i tragi de ureche, să-i pui la colț, nici să-i trimiți la școli de corecții, să-i exmatriculezi, certați sau măcar să-i pedepsești, izolându-i temporar în ultima bancă.

Cineva spunea că haosul apare și din prea multă libertate, drepturi și lipsă de reguli coercitive. Cred că are dreptate!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. Nicoleta

    aprilie 10, 2023 at 2:05 pm

    Mi se pare oribil ca scoala si copiii au ajuns asa. Totul pleaca tot din educatia precara de la noi din tara si nu ma refer doar la sistemul de invatamant, mai degraba la gandirea noastra in general.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Politica, la tejghea!

Publicat

pe

O solicitare bizară din gama politicianismului ieftin a venit dinspre AUR Dâmbovița. Reprezentanții acestui partid fac tot ceea ce le stă în putință pentru a câștiga imagine, pentru a-și face loc pe scenă. Oricum, au! Depinde de ei cât timp rămân acolo.

Înțeleg să lupți, să te zbați pentru țară, pentru cetățeni, dar să o faci bazându-te pe argumente solide, să scoți la suprafață ilegalitățile, neajunsurile, complicitățile, nepăsarea, nu să vii cu acadele ultimative, cu lozinci mitraliate ca pe parapeții autostrăzilor și capetele de pod. E jenant.

Cei de la AUR Dâmbovița au cerut demisia primarului municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan. Aoleu! Chiar așa? Motivația AUR-iștilor pare de-a dreptul penibilă. A îndatorat municipiul. Prea multe credite, pentru una, pentru alta. Municipalitatea chinuie cetățeanul. Viitorul este în pericol.

Hai, să fim realiști! Nu sunt fan extrem al primarului Cristian Daniel Stan. Nici nu cred că sunt în bagajul său prim de simpatii, dar trebuie să îi recunoaștem niște merite. Administrația Cristian Daniel Stan a performat. Târgoviștea s-a schimbat, fie că le place politicienilor care trăiesc doar din declarații însiropate cu venin, fie că nu le place! Investițiile au curs în ultimii ani pe bandă rulantă. Avem școli, grădinițe, parcuri, străzi, trotuare, locuri de joacă, ba chiar și stadion, cu toate cheltuielile aferente, cum nu sunt în multe reședințe de județ. Chiar și floricele avem! Au și ele rostul lor în comunitate, chiar dacă se leagă de ele AUR-iștii.

De ce îi ceri demisia, tu, AUR, primarului Cristian Daniel Stan? Pentru creditele angajate pentru binele și dezvoltarea comunității? Că s-au acumulat datorii? Aiurea! Aflarea în treabă pe scena politicii. Dansul paparudei.

Mă întreb ce ar fi făcut un primar de la AUR la Târgoviște. Ar fi lăsat să crească volbura prin parcuri și sensuri giratorii? Ar fi închis școlile și grădinițele? Ar fi prins băncile în pioneze? Ne-ar fi adus la transportul public șarete cu cai? Dacă ați fi găsit furtișaguri, dovezi despre conturi ascunse, afaceri necurate, incompatibilități, dacă l-ați fi găsit pe primar căzut beat pe undeva sau l-ați prins urinând în spatele Primăriei, aveați motive să îi cereți demisia. Aș fi fost și eu de acord.

Dar, să vii cu placa asta cu demisia, acum, când Târgoviștea s-a dezvoltat ca niciodată în ultimii 30 de ani, este o inabilitate politică. Se încearcă marea cu un deget bont.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

Zadarnice așteptări!

Publicat

pe

În ce perioadă perioadă incertă trăim! Aproape că nu ne mai știm rosturile. Orbecăim prin realitatea crudă, așteptând să se mai întâmple ceva bun. Nu o să vedem așa ceva prea curând. Nu are cine să se ocupe de soarta celor mulți. Este inflație de nepăsare.

Politicienii pe care i-am ales și pe care îi vom alege frenetic în continuare își văd de treburile lor, de nunțile copiilor, încropite pe la hoteluri de lux venețiene sau prin vile de marghilomani, de afaceri cu tot ce este la modă acum și se cheamă neconvențional, de jocuri și permutări subiective.

Am fost preocupați și ocupați discret și indiscret cu explozii de stații GPL, cu accidente mortale produse de beizadele protejate de sistem și de polițiști beți și drogați, cu tinere decedate prin spitale fiindcă doctorii cu mii de euro pe lună, bașca șpagă, ne tratează ca pe puii de Avicola, cu drone care se împrăștie prin stufărișul din Deltă, iar puternicii zilei nu știu cum să catalogheze această experiență. Unii spun da, alții nu. Iar noi comentăm ca proștii în fel și chip fără să știm care sunt dedesubturile lumii.

Așteptăm să vedem ce se întâmplă cu pensiile speciale, fiindcă pare că s-a uitat problema în avionul de linie spre Bruxelles, cu subvențiile la energie, cu bonurile de masă și voucherele de vacanță, cu grâul românesc sufocat de cerealele care au năvălit din Ucraina, cu sporurile de frecat în cur, cu posturile blocate dar finanțate, cu mafia de peste tot, cu găștile de prin partide care gâtuie tot, de la viață socială la economie, cu plimbăreții care, în plină stare de crize, de debusolare cronică, își pregătesc undițele și vor să plece în haită la pește, cu profesorii nemulțumiți de salariile deja mărite, cu polițiștii care și-au uitat menirea și se bat între ei pentru funcții, se toarnă și se anchetează reciproc… Asta când nu ies la grevă!

Vrem să vedem ce se va mai întâmpla cu unii primari care au devenit un soi de baroni locali purtători de șorțulețe, care au transformat localitățile în feude personale și nu le mai ajungi la nas, poate doar la tatuajul cu șerpi de pe umăr.

Așteptăm prea multe. Oare se va schimba ceva sau, triști, vom mai adăuga ceva la listă?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats