Connect with us

ACTUALITATE

Securitatea și sănătatea în muncă, prioritate zero a ITM Dâmbovița

Publicat

pe

Ziua Mondială a Securității și Sănătății la locul de muncă a fost celebrată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița printr-o dezbatere la care au fost invitați, alături de conducerea instituției, de profesioniștii în domeniu, angajatori dâmbovițeni, responsabilii cu SSM-ul și reprezentanții serviciilor externe cu atribuții în prevenirea și protecția muncii. Titulatura acestei întâlniri a fost „Securitatea și Sănătatea în muncă în era digitală”. Ședința a fost prezidată de inspectorul șef Marius Lixandru.

Temele abordate de organizatori și dialogurile libere au vizat creșterea gradului de sensibilizare cu privire la impactul noilor tehnologii digitale asupra muncii și locurilor de muncă și la provocările și oportunitățile asociate în materie de securitate și sănătate în muncă (SSM).

„Sub presiunea pandemiei, ne-am adaptat și am învătat să utilizam mai des tehnologia digitală în viata de zi cu zi. Cu atat mai mult, în activitatea profesională este necesară adaptarea la nou, integrarea în lumea “dosarului digital” fiind absolut necesară. Toti trebuie să fim constienti de rolul digitalizării în activitatea profesională si totodată să fim deschisi către aceasta nouă provocare care este digitalizarea. Sistemele bazate pe inteligență artificială și robotica avansată transformă modul în care este proiectată și desfășurată munca oamenilor. Acest lucru are implicații pozitive semnificative, nu numai pentru productivitatea întreprinderilor, ci și pentru SSM. De exemplu, lucrătorii pot fi scoși din mediile și sarcinile periculoase, iar volumul de muncă poate fi optimizat. Aceste sisteme pot efectua sarcinile cu risc mare sau sarcinile repetitive necreative, care sunt asociate cu o serie de riscuri tradiționale și emergente legate de SSM, lăsând lucrătorilor sarcinile cu risc mic și sarcinile de muncă productive sau chiar creative”, a precizat George Stoica – inspector SSM în cadrul ITM Dâmbovița.

Pe lângă discuțiile despre activitatea de SSM în contextul noilor tehnologii, inspectorul șef adjunct SSM, Amalia Bosnea, inspector șef adjunct la ITM Dâmbovița, a vorbit despre situația accidentelor de muncă, despre modul în care acestea pot fi evitate.

Între inspectorii ITM și participanți a existat un dialog menit să lămurească modul în care trebuie transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă documentele cu privire la producerea unui eveniment de muncă. Ce să conțină astfel de acte, ce trebuie evitat și cum se colaborează cu celelalte instituții ale statului abilitate în efectuarea unor cercetări cu privire la producerea unui accident la locul de muncă.

Inspectorul șef Marius Lixandru a spus celor de față că, de la începutul anului 2023 și până în prezent, ITM Dâmbovița a primit peste 70 de informări cu privire la producerea unor evenimente la locul de muncă.

„Nimeni nu își dorește astfel de evenimente, nici salariații, nici dumneavoastră, nici noi, dar dacă noi, în această situație, putem, pe linie de prevenție, doar să vă informăm și să vă sfătuim, dumneavoastră și angajații aveți un rol activ în prevenirea acestor evenimente. Rol pe care trebuie să vi-l asumați și să nu faceți rabat de la nimic – de la instruiri, de la echipamente de protecție, de la controale medicale, de la utilaje conforme și verificate periodic – pentru a reuși să minimizăm riscurile activităților realizate în județul Dâmbovița”, a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița.

Despre responsabilitatea pe care o au angajații în evitarea accidentelor de muncă a vorbit inspectorul SSM, Mihaela Spilcă.

„Implementarea unui mediu de muncă sigur și sănătos nu este doar responsabilitatea angajatorilor, ci și a angajaților. Aceștia trebuie sa fie conștienți de riscurile la locul de muncă și să ia toate măsurile necesare pentru a evita accidentele și a-și proteja sănătatea. Acest lucru include utilizarea corecta a echipamentelor de protectie, respectarea procedurilor de muncă și raportarea oricăror probleme de siguranță la locul de muncă.

În concluzie, un mediu de muncă sigur și sănătos este crucial pentru sănătatea și siguranța angajaților, precum și pentru productivitatea si satisfactia lor. Este responsabilitatea dumneavoastra, ca angajați și angajatori, să luați măsurile necesare pentru a crea un astfel de mediu de muncă si să vă asigurați că acesta este menținut în mod constant și adecvat”, a spus Mihaela Spilcă.

În partea a doua a întâlnirii desfășurate în sala de conferințe a Hotelului Dâmbovița, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița au răspuns angajatorilor și persoanelor abilitate cu securitatea și sănătatea în muncă pe diferite teme din cazuistica SSM. Relația cu Poliție. Schimbul de documente derulat cu organele de anchetă. Cum trebuie desfășurate cercetările la fața locului, elaborarea notelor de constatare, întocmirea dosarelor de cercetare, concordanțe și neconcordanțe în etapele derulării anchetei etc.

Inspectorul șef al ITM Dâmbovița a ținut cu această ocazie să atragă atenția unor agenți economici și să îi informeze că ședințele privind Sănătatea și Securitatea în muncă se desfășoară doar în limba română. Marius Lixandru i-a asigurat pe reprezentanții firmelor prezente în sală că inspectorii ITM vor căuta să fie prezenți la toate întâlnirile pe care le vor avea cu tematica Securitatea și Sănătatea în muncă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Radu Popa, deputat: Prin icoanele de la Costișata, ochii Iisus Hristos ne invitau să credem mai mult în noi înșine

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa a fost prezent, astăzi – 24 septembrie 2023, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, la invitația IPS Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, la târnosirea bisericii din satul Coștișata, comuna Bezdead.

„Biserica e o poartă spre cer, iar cu fiecare deschidere a unui nou lăcaș de cult, clerul face și o invitație credinciosului creștin spre redescoperire. Poate că și de aceea, ziua de astăzi a fost aleasă pentru târnosirea bisericii Costișata din comuna Bezdead Dâmbovița. Biserica poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și a fost ridicată cu eforturile preoților și al vrednicilor din zonă.

În mătasea icoanelor stau îngerii și cu forța energetică a spiritelor lor, aceștia se roagă pentru noi. În duminica în care Biserica amintește despre episodul minunii înfăptuite de Christos la pescuit, deschiderea unei noi biserici este o paralelă fericită cu întreaga taină reprezentată de gestul lui Isus, de simbolista corabiei, de semnificația peștilor dar si de propovăduirea unui nou orizont adus de acest miracol. Prin gestul său, Isus ne spune că avem acces la reinventare și arată forța transformatoare a credinței. Prin icoanele de la Costișata, ochii Lui ne invitau sa credem mai mult în noi înșine si in puterea gândului pozitiv”, spune Radu Popa.

La solemnul eveniment religios, alături de sutele de drept credincioși, au mai fost prezenți vicepreședinta Consiliului Județean Dâmbovița – Luciana Cristea și secretarul de stat Ionuț Săvoiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă

Publicat

pe

Una dintre problemele mari cu care s-a confruntat mulți ani Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgoviște a fost reprezentată de lipsa medicilor pentru anumite specialități. Prin implicare, căutare, perseverență, comunicare și negociere, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița și cea a Spitalului Județean de Urgență, respectiv președintele Corneliu Ștefan și managerul Claudiu Dumitrescu, au reușit să depășească această barieră a neprevăzutului și incertitudinii și să aducă la Târgoviște medici de calitate, în majoritate tineri dispuși să-și creeze aici o carieră, să se pună în slujba pacienților cu dedicație, în cam toate specializările.

Acest proces de atragere a cadrelor medicale către Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște continuă. În afară de dotările excepționale care există și de cele care vor urma, medicii care au ajuns la Spitalul Judeţean Târgoviște au realizat rapid că există aici o echipă omogenă, distinsă, că există colaborare și transparență decizională. Meritul pentru acest climat echilibrat, de colaborare, este al managerului Claudiu Dumitrescu. A spus că vrea o echipă medicală puternică la spitalul din Târgoviște și iată că s-a înfiripat! Și, ce este important în tot acest circuit al dezvoltării componentei umane la nivelul unității medicale, conducerea Consiliului Județean Dâmbovița a fost mereu aproape, decisă să sprijine total sistemul sanitar dâmbovițean.

De curând, la Spitalul Județean din Târgoviște, în Policlinică, s-a redeschis luna aceasta, după o lungă perioadă, un cabinet de Medicină Sportivă, despre care mulți spuneau că nu mai este posibil așa ceva. Sunt puține instituții medicale din regiunea de sud a țării care se pot lăuda că au în structură o asemenea componentă.

Dr. Matei Cristescu – specializare Medicină Sportivă

Tânărul medic al cărui cabinet a fost luat cu asalt încă din primele zile de dâmbovițeni și nu numai, este din București și a venit la Târgoviște prin transfer de la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc. Dr. Matei Cristescu ne-a făcut o impresie bună de la prima întâlnire. Este deschis, politicos, zâmbitor. Pregătit să facă față oricăror provocări profesionale, să răspundă exigențelor impuse de profesia sa, de colectivul căruia i s-a alăturat.

Era deja coadă la ușa cabinetului aflat în Policlinica din cadrul Spitalului Județean din Târgoviște. Am aflat că lista cu programări este plină. De consultațiile și recomandările medicului de Medicină Sportivă au nevoie sportivii profesioniști și amatori, persoanele care vor să practice o anumită disciplină sportivă în afara ariei competiționale, dar și copiii, tinerii, adulții care doresc să frecventeze o sală de fitness. Nu este indicat să te apuci să lucrezi la aparate de forță, să tragi de fiare cum zice românul, fără indicațiile prețioase ale specialistului în Medicină Sportivă.

Dr. Claudiu Dumitrescu – manager Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște

„Conform legilor în vigoare, avizul medico-sportiv are o valabilitate de 6 luni. La fiecare 6 luni, sportivii sunt nevoiți să își ia această viza fără de care nu pot participa la competiții. Ar fi bine, ar fi indicat, ca și cei care practică sportul de agrement, de întreținere, să treacă pe la cabinetul nostru. Chiar dacă te duci la sală, ai nevoie de o adeverință medicală. Nu ar trebui să facem sport după capul nostru”, ne-a explicat dr. Matei Cristescu.

În cadrul cabinetului de Medicină Sportivă, evaluarea constă într-un consult specific, examen EKG, analize de sânge, de efort și, pe viitor, ne-a spus tânărul medic Matei Cristescu, va fi diversificată gama de investigații.

Program Cabinet Medicină Sportivă
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște (Policlinică)
Luni-vineri: 08:00-15:00
Programările se fac la numărul de telefon: 0725.789.788

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats