Ziua Mondială a Securității și Sănătății la locul de muncă a fost celebrată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița printr-o dezbatere la care au fost invitați, alături de conducerea instituției, de profesioniștii în domeniu, angajatori dâmbovițeni, responsabilii cu SSM-ul și reprezentanții serviciilor externe cu atribuții în prevenirea și protecția muncii. Titulatura acestei întâlniri a fost „Securitatea și Sănătatea în muncă în era digitală”. Ședința a fost prezidată de inspectorul șef Marius Lixandru.
Temele abordate de organizatori și dialogurile libere au vizat creșterea gradului de sensibilizare cu privire la impactul noilor tehnologii digitale asupra muncii și locurilor de muncă și la provocările și oportunitățile asociate în materie de securitate și sănătate în muncă (SSM).
„Sub presiunea pandemiei, ne-am adaptat și am învătat să utilizam mai des tehnologia digitală în viata de zi cu zi. Cu atat mai mult, în activitatea profesională este necesară adaptarea la nou, integrarea în lumea “dosarului digital” fiind absolut necesară. Toti trebuie să fim constienti de rolul digitalizării în activitatea profesională si totodată să fim deschisi către aceasta nouă provocare care este digitalizarea. Sistemele bazate pe inteligență artificială și robotica avansată transformă modul în care este proiectată și desfășurată munca oamenilor. Acest lucru are implicații pozitive semnificative, nu numai pentru productivitatea întreprinderilor, ci și pentru SSM. De exemplu, lucrătorii pot fi scoși din mediile și sarcinile periculoase, iar volumul de muncă poate fi optimizat. Aceste sisteme pot efectua sarcinile cu risc mare sau sarcinile repetitive necreative, care sunt asociate cu o serie de riscuri tradiționale și emergente legate de SSM, lăsând lucrătorilor sarcinile cu risc mic și sarcinile de muncă productive sau chiar creative”, a precizat George Stoica – inspector SSM în cadrul ITM Dâmbovița.
Pe lângă discuțiile despre activitatea de SSM în contextul noilor tehnologii, inspectorul șef adjunct SSM, Amalia Bosnea, inspector șef adjunct la ITM Dâmbovița, a vorbit despre situația accidentelor de muncă, despre modul în care acestea pot fi evitate.
Între inspectorii ITM și participanți a existat un dialog menit să lămurească modul în care trebuie transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă documentele cu privire la producerea unui eveniment de muncă. Ce să conțină astfel de acte, ce trebuie evitat și cum se colaborează cu celelalte instituții ale statului abilitate în efectuarea unor cercetări cu privire la producerea unui accident la locul de muncă.
Inspectorul șef Marius Lixandru a spus celor de față că, de la începutul anului 2023 și până în prezent, ITM Dâmbovița a primit peste 70 de informări cu privire la producerea unor evenimente la locul de muncă.
„Nimeni nu își dorește astfel de evenimente, nici salariații, nici dumneavoastră, nici noi, dar dacă noi, în această situație, putem, pe linie de prevenție, doar să vă informăm și să vă sfătuim, dumneavoastră și angajații aveți un rol activ în prevenirea acestor evenimente. Rol pe care trebuie să vi-l asumați și să nu faceți rabat de la nimic – de la instruiri, de la echipamente de protecție, de la controale medicale, de la utilaje conforme și verificate periodic – pentru a reuși să minimizăm riscurile activităților realizate în județul Dâmbovița”, a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița.

Despre responsabilitatea pe care o au angajații în evitarea accidentelor de muncă a vorbit inspectorul SSM, Mihaela Spilcă.
„Implementarea unui mediu de muncă sigur și sănătos nu este doar responsabilitatea angajatorilor, ci și a angajaților. Aceștia trebuie sa fie conștienți de riscurile la locul de muncă și să ia toate măsurile necesare pentru a evita accidentele și a-și proteja sănătatea. Acest lucru include utilizarea corecta a echipamentelor de protectie, respectarea procedurilor de muncă și raportarea oricăror probleme de siguranță la locul de muncă.
În concluzie, un mediu de muncă sigur și sănătos este crucial pentru sănătatea și siguranța angajaților, precum și pentru productivitatea si satisfactia lor. Este responsabilitatea dumneavoastra, ca angajați și angajatori, să luați măsurile necesare pentru a crea un astfel de mediu de muncă si să vă asigurați că acesta este menținut în mod constant și adecvat”, a spus Mihaela Spilcă.
În partea a doua a întâlnirii desfășurate în sala de conferințe a Hotelului Dâmbovița, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița au răspuns angajatorilor și persoanelor abilitate cu securitatea și sănătatea în muncă pe diferite teme din cazuistica SSM. Relația cu Poliție. Schimbul de documente derulat cu organele de anchetă. Cum trebuie desfășurate cercetările la fața locului, elaborarea notelor de constatare, întocmirea dosarelor de cercetare, concordanțe și neconcordanțe în etapele derulării anchetei etc.
Inspectorul șef al ITM Dâmbovița a ținut cu această ocazie să atragă atenția unor agenți economici și să îi informeze că ședințele privind Sănătatea și Securitatea în muncă se desfășoară doar în limba română. Marius Lixandru i-a asigurat pe reprezentanții firmelor prezente în sală că inspectorii ITM vor căuta să fie prezenți la toate întâlnirile pe care le vor avea cu tematica Securitatea și Sănătatea în muncă.
Urmărește Incomod Media și pe Google News