Connect with us

ACTUALITATE

31 mai – 4 iunie 2023: Zilele Județului Dâmbovița, un maraton cultural-artistic și sportiv! VIDEO

Publicat

pe

Perseverența, continuitatea demersului constructiv pentru comunitate, dorința de a aduce în prim-plan noul, de a promova ceea ce ne-a dat Dumnezeu și ne-a lăsat istoria sunt calități ale omului de administrație și ale politicianului Corneliu Ștefan. Mulți spuneau, anul trecut, după consumarea primei ediții a „Zilelor județului Dâmbovița” – 510 de atestare documentară a teritoriului udat de la nord spre sud de apele râurilor Argeș, Ialomița și Dâmbovița, că nu se va mai organiza o ediție viitoare. Iată că lucrurile nu au stat chiar așa cum au prorocit pesimiștii și răuvoitorii.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a mers mai departe Și, așa după cum se prezintă structura manifestărilor socio-culturale și sportive din cele 5 zile de sărbătore, totul este mult amplificat și mai consistent.

Astăzi – 8 mai 2023 , în cadrul unei conferințe de presă organizată la Muzeul de Artă din Târgoviște, Corneliu Ștefan a prezentat cronologic, cu puncte și subpuncte, întreg programul activităților care se vor desfășura pe cuprinsul acestui meleag, cu ocazia „Zilelor Județului Dâmbovița”.

A vorbit Corneliu Ștefan despre necesitatea organizării unor astfel de evenimente, nu numai pentru stimularea apetitului spiritual și cultural al dâmbovițenilor, de a răsfoi și intra în tumultul istoriei, al obiceiurile și tradițiilor acestor locuri, ci și de promovare națională și, de ce nu, internațională, a acestor meleaguri încărcate de legendă.

Programul expus cu lux de amănunte de președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, completat profesionist, cu tematică specifică, de directorul Centrului Județean de Cultură și cel al Complexului Muzeal „Curtea Domnească”, respectiv: maestrul Florin Georgescu și istoricul Ovidiu Cîrstina, este incitant, menit să trezească dorința dâmbovițeanului de a se lasă angrenat în acest concurs de împrejurări cultural- artistice și sportive.

„Zilele județului Dâmbovița pornesc”, așa cum a precizat președintele Corneliu Ștefan, de la două epicentre importante ale istoriei și culturii județene și naționale: vechea Curte Domnească a Țării Românești de la Târgoviște și Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Sunt locuri în care efervescența cultural-artistică va fi în cele cinci zile de sărbătoare la mare preț.

După cum a mărturisit maestrul Florin Georgescu, Dâmbovița este primul județ din România care organizează un astfel de eveniment. Și nu ar fi primul superlativ la care se înscrie județul Dâmbovița, dar nu ne-am propus să le înșirăm acum. Vorbim despre o manifestare care, așa cum a mai adăugat directorul Centrului Județean de Cultură, trebuie să ducă faima meleagurilor dâmbovițene până departe. Dâmbovița va fi pentru cinci zile capitală culturală a țării.

Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, a spus că instituția pe care o coordonează a pregătit o paletă vastă de acțiuni specifice. În afară de expoziții tematice, se va deschide pentru pasionații de istorie și arheologie situl de la Geangoești-Dragomirești, o așezare preistorică de acum 5000 de ani descoperită de căutătorii de trecut. Acțiunea poartă titulatura, bine inspirată, „O lume în lut”.

Tot în cadrul evenimentelor cuprinse în programul de „Zilele județului Dâmbovița” se înscrie și o sesiunea națională anuală de rapoarte arheologice. La această cea de-a 57 ediție vor fi prezenți la Târgoviște peste 150 de reprezentanți ai instituțiilor muzeale și universitare din România, arheologi de prestigiu.

Pe 1 iunie se va consuma încă o premieră culturală în Dâmbovița. Consiliul Județean și Complexul Muzeal „Curtea Domnească” vor organiza Salonul de pictură și grafică „Marin Petre Constantin”. Manifestarea poartă numele marelui artist plastic dâmbovițean care a lucrat în ultimii săi ani de viață, tăcut și aproape nevăzut de nimeni, în atelierul său din satul Bungetu, comuna Văcărești. După cum a spus Ovidiu Cîrstina, este vorba despre un concurs la care pot participa elevi de liceu pasionați de grafică și pictură. Lucrările lor vor fi expuse și jurizate de specialiști în artă. A mai dezvăluit directorul Complexului Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște că se lucrează de zor la refacerea interioară și exterioară a clădirii care adăpostește Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni. De zilele județului, vizitatorii vor putea admira o expoziție a scriitorilor contemporani dâmbovițeni.

Și lucrurile nu se opresc aici! La Potlogi, în incinta renumitului Palat Brâncovenesc, se va derula evenimentul „Rânduiala oaspețelor domnești”, organizat în colaborare cu Facultatea de Limbii Străine a Universității București. Vor fi atinse cu precădere obiceiurile și tradițiile culinare din perioadele domnitorului Constantin Brâncoveanu și a principilor fanarioți. Expoziția de la Potlogi va aduce în fața publicului zeci de obiecte originale aflate în colecții private. O mare parte dintre acestea nu au mai fost expuse până acum. Activitatea va fi completată de o demonstrație de artă culinară, de preparare a unor bucate după rețetele de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu. Această sarcină îi va reveni unui maestru bucătar venit special pentru acest eveniment.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite