Connect with us

ACTUALITATE

31 mai – 4 iunie 2023: Zilele Județului Dâmbovița, un maraton cultural-artistic și sportiv! VIDEO

Publicat

pe

Perseverența, continuitatea demersului constructiv pentru comunitate, dorința de a aduce în prim-plan noul, de a promova ceea ce ne-a dat Dumnezeu și ne-a lăsat istoria sunt calități ale omului de administrație și ale politicianului Corneliu Ștefan. Mulți spuneau, anul trecut, după consumarea primei ediții a „Zilelor județului Dâmbovița” – 510 de atestare documentară a teritoriului udat de la nord spre sud de apele râurilor Argeș, Ialomița și Dâmbovița, că nu se va mai organiza o ediție viitoare. Iată că lucrurile nu au stat chiar așa cum au prorocit pesimiștii și răuvoitorii.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a mers mai departe Și, așa după cum se prezintă structura manifestărilor socio-culturale și sportive din cele 5 zile de sărbătore, totul este mult amplificat și mai consistent.

Astăzi – 8 mai 2023 , în cadrul unei conferințe de presă organizată la Muzeul de Artă din Târgoviște, Corneliu Ștefan a prezentat cronologic, cu puncte și subpuncte, întreg programul activităților care se vor desfășura pe cuprinsul acestui meleag, cu ocazia „Zilelor Județului Dâmbovița”.

A vorbit Corneliu Ștefan despre necesitatea organizării unor astfel de evenimente, nu numai pentru stimularea apetitului spiritual și cultural al dâmbovițenilor, de a răsfoi și intra în tumultul istoriei, al obiceiurile și tradițiilor acestor locuri, ci și de promovare națională și, de ce nu, internațională, a acestor meleaguri încărcate de legendă.

Programul expus cu lux de amănunte de președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, completat profesionist, cu tematică specifică, de directorul Centrului Județean de Cultură și cel al Complexului Muzeal „Curtea Domnească”, respectiv: maestrul Florin Georgescu și istoricul Ovidiu Cîrstina, este incitant, menit să trezească dorința dâmbovițeanului de a se lasă angrenat în acest concurs de împrejurări cultural- artistice și sportive.

„Zilele județului Dâmbovița pornesc”, așa cum a precizat președintele Corneliu Ștefan, de la două epicentre importante ale istoriei și culturii județene și naționale: vechea Curte Domnească a Țării Românești de la Târgoviște și Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Sunt locuri în care efervescența cultural-artistică va fi în cele cinci zile de sărbătoare la mare preț.

După cum a mărturisit maestrul Florin Georgescu, Dâmbovița este primul județ din România care organizează un astfel de eveniment. Și nu ar fi primul superlativ la care se înscrie județul Dâmbovița, dar nu ne-am propus să le înșirăm acum. Vorbim despre o manifestare care, așa cum a mai adăugat directorul Centrului Județean de Cultură, trebuie să ducă faima meleagurilor dâmbovițene până departe. Dâmbovița va fi pentru cinci zile capitală culturală a țării.

Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, a spus că instituția pe care o coordonează a pregătit o paletă vastă de acțiuni specifice. În afară de expoziții tematice, se va deschide pentru pasionații de istorie și arheologie situl de la Geangoești-Dragomirești, o așezare preistorică de acum 5000 de ani descoperită de căutătorii de trecut. Acțiunea poartă titulatura, bine inspirată, „O lume în lut”.

Tot în cadrul evenimentelor cuprinse în programul de „Zilele județului Dâmbovița” se înscrie și o sesiunea națională anuală de rapoarte arheologice. La această cea de-a 57 ediție vor fi prezenți la Târgoviște peste 150 de reprezentanți ai instituțiilor muzeale și universitare din România, arheologi de prestigiu.

Pe 1 iunie se va consuma încă o premieră culturală în Dâmbovița. Consiliul Județean și Complexul Muzeal „Curtea Domnească” vor organiza Salonul de pictură și grafică „Marin Petre Constantin”. Manifestarea poartă numele marelui artist plastic dâmbovițean care a lucrat în ultimii săi ani de viață, tăcut și aproape nevăzut de nimeni, în atelierul său din satul Bungetu, comuna Văcărești. După cum a spus Ovidiu Cîrstina, este vorba despre un concurs la care pot participa elevi de liceu pasionați de grafică și pictură. Lucrările lor vor fi expuse și jurizate de specialiști în artă. A mai dezvăluit directorul Complexului Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște că se lucrează de zor la refacerea interioară și exterioară a clădirii care adăpostește Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni. De zilele județului, vizitatorii vor putea admira o expoziție a scriitorilor contemporani dâmbovițeni.

Și lucrurile nu se opresc aici! La Potlogi, în incinta renumitului Palat Brâncovenesc, se va derula evenimentul „Rânduiala oaspețelor domnești”, organizat în colaborare cu Facultatea de Limbii Străine a Universității București. Vor fi atinse cu precădere obiceiurile și tradițiile culinare din perioadele domnitorului Constantin Brâncoveanu și a principilor fanarioți. Expoziția de la Potlogi va aduce în fața publicului zeci de obiecte originale aflate în colecții private. O mare parte dintre acestea nu au mai fost expuse până acum. Activitatea va fi completată de o demonstrație de artă culinară, de preparare a unor bucate după rețetele de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu. Această sarcină îi va reveni unui maestru bucătar venit special pentru acest eveniment.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasadoarea Greciei la București a participat la activitățile organizate la Potlogi, de „Zilele Județului Dâmbovița”

Publicat

pe

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost animat, astăzi – 3 iunie 2023, de o activitate inedită prin care organizatorii, Complexul Muzeal Curtea Domnească, Universitatea București – Facultatea de Limbi Străine, Consiliul Județean Dâmbovița și Ambasada Greciei la București, au dorit să le dezvăluie iubitorilor de istorie obiceiuri și tabieturi de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, întâmplate la Curtea Palatului construit în localitatea de pe Valea Sabarului.

Expoziția de elemente de îmbrăcăminte, decorațiuni, podoabe, obiecte și ustensile folosite în odăile Palatului la pregătitul și servitul mesei și a băuturilor s-a desfășurat sub titulatura „Rânduiala oaspețelor domnești în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a principiilor fanarioți”. Majoritatea pieselor care comun această expoziție tematică provin din colecții particulare. Și nu a fost numai atât! Oaspeții și ceilalți vizitatori aflați astăzi la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi au putut să guste din bucate preparate după rețete asemănătoare cu cele folosite în bucătăriile domnești cu câteva sute de ani în urmă.

Gazda acestui eveniment parte a manifestărilor socio-culturale și sportive desfășurate sub egida „Zilele Județului Dâmbovița – 511 ani de atestare documentară” a fost directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească – Ovidiu Cârstina. Invitat special – ambasadorul Greciei la București, Excelența Sa doamna Sofia Grammata. Înaltul oaspete a fost primit și însoțit în această vizită de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. De asemenea, au participat la acest eveniment vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, deputații Carmen Holban, Marian Țachianu și Radu Popa, secretarul general al județului – Dănuț Popa, primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, primarul interimar al comunei Potlogi, Viorel Draghici, alți reprezentanți ai vieții publice dâmbovițene și numeroși turiști veniți din toate colțurile țării.

Șeful administrației județene i-a adresat ambasadoarei Greciei un cuvânt de bun venit pe meleagurile dâmbovițene, în mod deosebit la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Corneliu Ștefan i-a spus Excelenței Sale Sofia Grammata că este oricând invitată în județul Dâmbovița pentru a vizita și a cunoaște și alte obiective de importanță turistică și istorică, tradițiile și ospitalitatea dâmbovițeană.

Ambasadorul Greciei a mulțumit gazdelor pentru primirea făcută. A vorbit despre prietenia româno-greacă, depre istoria comună și legăturile avute în timp, despre credința creștin-ortodoxă care ne unește, grecii și românii fiind singurele popoare neslave care își ghidează viața, conduita, crezul, după dogmele creștin ortodoxe.

Specialiștii în istorie au făcut o prezentare a expoziției, insistând asupra fiecărui element etalat, asupra provenienței sale și a utilității. Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie.

Înainte de mult așteptata degustare de bucate gătite după rețete domnești, oaspeții au fost invitați la un miniconcert de muzică medievală susținut de formația „Trei Parale”, care are în componență cercetători de la Muzeul Țăranului Român.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Babel FAST 2023: Program Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Publicat

pe

Ediția de anul acesta a Festivalului Artelor Spectacolului Babel FAST (3 – 11 iunie 2023) reunește la Târgoviște trupe din 25 de țări, care dau viață la peste 100 de evenimente.

Există, după cum ne-a spus directorul Festivalului și al Teatrului Tony Bulandra Târgovişte, maestrul Mc Ranin, și un program pentru cei cărora… le este frică de teatru, pentru cei care nu rezonează cu sălile de artă dramatică. În piețele publice din municipiu și la Teatrul de Vară, vom avea muzică rock, tarafuri și spectacole de stradă. De asemenea, la această ediție a Babel FAST se va pune accent și pe film.

Program Babel FAST 2023 – Ziua a II-a, duminică – 4 iunie

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats