Connect with us

OPINII

Drama bătrânilor din azilele groazei, spectacol de sunet și răzbunare!

Publicat

pe

Nu-i așa că suntem o țară specială, cu obiceiuri și tradiții sociale aproape unice? La noi, cartofii, fiindcă suntem producători, sunt mai scumpi decât portocalele, roșiile din Programul Tomata se vând cu 15 lei kilogramul, iar litrul de apă plată este mai scump decât în Grecia, țară care nu dispune de un bazin hidrografic și izvoare ca în România. Și am putea continua la nesfârșit cu acest tip de curiozități…

Dar, trebuie să revin la ceea ce mi-am propus. Poate nu v-ați dat seama. La azilele groazei și controalele de după nenorocire. Așa se întâmplă la noi. Trebuie mai întâi să moară omul, să fie chinuit, abrutizat, maltratat, ca apoi să pornească hoarda de birocrați în controale. Probabil deranjați și cu inima strânsă din cauza legăturilor de amiciție cu cei care trebuie verificați, măcar așa, până trece valul. Cu sărut mâna, mă scuzați, ăsta e ordinul!

Nu am vrut să scriu despre acest subiect. Poate din cauza faptului că am fost și sunt plin ochi de indignare și subiectivism uman. Și, pe lângă toate astea, lansarea, subit, a acestui spectacol, consumat ani de zile pe nevăzute, are iz de comandă. Pare că nu s-a vrut restabilirea normalității, salvarea unor oameni aproape exterminați de un sistem corupt, ci, mai degrabă, execuția cu cântec și în pas de defilare, cu tot tacâmul de rigoare, a unor lideri politici. Momentul este propice. În an preelectoral.

Nu pare să conteze prea mult patronul de azil, coana Mița, îngrijitorul călău sau asistenta indiferentă posesoară de X8 sau 9. Sunt luate la țintă Firea, miniștrii de resort, primarul Pandele și alte rude și rubedenii cu funcții și ranguri. Nu neg, au și aceste personalități vina lor. Poate indiferența și încrederea prea dezvoltată în anumiți oameni, să nu zicem mai mult. Ce mai contează. Sunt haliți la imagine!

Sincer. Până la Firea și alte tipuri de miniștri, sunt o întreagă pleiadă de organe de control, de inspectori, de specialiști, nu mai punem la socoteală și ONG-urile care tot bat apa în piuă cu menirea lor și aplecarea spre problematica persoanelor lovite de soartă, aflate în situații limită. Se organizează simpozioane, dezbateri, școli de vară, la munte și la mare, cu astfel de teme. Ba chiar spectacole caritabile. Se scrie multă poezie. Mofturi! Văzurăm că realitatea este alta. Ar trebui să le fie rușine la toți. Nu noi am inventat viața de lagăr, dar o tolerăm și menținem în secolul 21. Prin neimplicare. Prin nepăsare. Prin interese.

Ciudat! În loc să luptăm cu mijloace corecte pentru eradicarea unui asemenea fenomen, transformăm această dramă inimaginabilă în metodă de discreditare a unor lideri politici și a unor partide. Trecem de la general la particular. Și așa pierdem urma. Problema rămâne. Suntem tari în spectacole!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Revoluția fiscală și mita de un milion de lei

Publicat

pe

Se întâmplă ceva trist și ciudat. Politicienii români, prinși în rosturile planetare, nevrând să iasă din plutonul secular în care ne aflăm cu blândețea și pacea noastră, uneori profundă până la naivitate, nu realizează că pierd teren în fața cetățenilor români, că prostimea începe să își pună întrebări, să facă alergie la tronurile de aur ale lumii și la planurile lor de a ne transforma în oameni de fermă.

Înainte cu câteva luni de super anul electoral 2024, pentru români începe încă un pic de urgie, se dă iar drumul la câinii taxelor și impozitelor. Premierul Ciolacu ne asigură că ține bine de lanțul fiarelor, că nu îi lasă să ne muște profund, doar ne zdrențuiesc un pic izmenele. Motive sunt multe. Și, cum se întâmplă mereu în politică, se pasează responsabilitatea eșecului în gestionarea țării asupra celor care au diriguit treburile țării în pandemie și după. De parcă mulți dintre cei aflați acum la cârmă nu beau și fumat trabucuri cu Orban Ludovic prin Palatul Victoria, pe vremea când oamenii simpli umblau năuci pe străzi, oblujiți în măști neconforme aduse de firme de casă de pe te miri unde!

Politica, cam întotdeauna, se bazează pe sintagma „una zicem, alta facem”. Nu se potrivesc pliantele și flayerele electorale cu ceea ce este pe ogor. Știe toată lumea treaba asta, dar coana Mița, politiciana, trebuie gătită bine. Și uite unde am ajuns! Din nou la fundul sacului. Pentru noi, pulimea, cei care mergem la vot și nu știm dacă opțiunea noastră rămâne aceeași sau este convertită pe rețele și în servere complexe, începe din nou depresia. Poate din cauza asta stau liniștiți politicienii din vârful absolut. Știu ei ce știu! La alegeri, se merge pe calcule exacte, algoritmi, procente, permutări și un pic de entuziasm de fațadă ascuns în imagini fotoshopate.

Acum, parcă totul ține doar de ambalaj. Cei care mai performează, care vor să demonstreze că politica este totuși pentru oameni, pentru prosperitatea poporului, sunt loviți imediat sub centură de câte un pumn a la Buzatu. Păi, unuia care ia mită, la o strigare, la un petec de drum, milionul de lei, ce îi mai pasă de revoluția fiscală a lui Marcel Ciolacu? Îl doare în cot!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Politica, la tejghea!

Publicat

pe

O solicitare bizară din gama politicianismului ieftin a venit dinspre AUR Dâmbovița. Reprezentanții acestui partid fac tot ceea ce le stă în putință pentru a câștiga imagine, pentru a-și face loc pe scenă. Oricum, au! Depinde de ei cât timp rămân acolo.

Înțeleg să lupți, să te zbați pentru țară, pentru cetățeni, dar să o faci bazându-te pe argumente solide, să scoți la suprafață ilegalitățile, neajunsurile, complicitățile, nepăsarea, nu să vii cu acadele ultimative, cu lozinci mitraliate ca pe parapeții autostrăzilor și capetele de pod. E jenant.

Cei de la AUR Dâmbovița au cerut demisia primarului municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan. Aoleu! Chiar așa? Motivația AUR-iștilor pare de-a dreptul penibilă. A îndatorat municipiul. Prea multe credite, pentru una, pentru alta. Municipalitatea chinuie cetățeanul. Viitorul este în pericol.

Hai, să fim realiști! Nu sunt fan extrem al primarului Cristian Daniel Stan. Nici nu cred că sunt în bagajul său prim de simpatii, dar trebuie să îi recunoaștem niște merite. Administrația Cristian Daniel Stan a performat. Târgoviștea s-a schimbat, fie că le place politicienilor care trăiesc doar din declarații însiropate cu venin, fie că nu le place! Investițiile au curs în ultimii ani pe bandă rulantă. Avem școli, grădinițe, parcuri, străzi, trotuare, locuri de joacă, ba chiar și stadion, cu toate cheltuielile aferente, cum nu sunt în multe reședințe de județ. Chiar și floricele avem! Au și ele rostul lor în comunitate, chiar dacă se leagă de ele AUR-iștii.

De ce îi ceri demisia, tu, AUR, primarului Cristian Daniel Stan? Pentru creditele angajate pentru binele și dezvoltarea comunității? Că s-au acumulat datorii? Aiurea! Aflarea în treabă pe scena politicii. Dansul paparudei.

Mă întreb ce ar fi făcut un primar de la AUR la Târgoviște. Ar fi lăsat să crească volbura prin parcuri și sensuri giratorii? Ar fi închis școlile și grădinițele? Ar fi prins băncile în pioneze? Ne-ar fi adus la transportul public șarete cu cai? Dacă ați fi găsit furtișaguri, dovezi despre conturi ascunse, afaceri necurate, incompatibilități, dacă l-ați fi găsit pe primar căzut beat pe undeva sau l-ați prins urinând în spatele Primăriei, aveați motive să îi cereți demisia. Aș fi fost și eu de acord.

Dar, să vii cu placa asta cu demisia, acum, când Târgoviștea s-a dezvoltat ca niciodată în ultimii 30 de ani, este o inabilitate politică. Se încearcă marea cu un deget bont.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite