Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Ritm bun de dezvoltare la Răzvad. Toată comuna este șantier în lucru! FOTO

Publicat

pe

Comuna Răzvad ține ritmul de dezvoltare cu municipiul Târgoviște. Tânărul primar Emanuel Spătaru este în permanență pe baricade, atent la toate oportunitățile investiționale care apar, pregătit să declanșeze imediat procedurile de atragere a fondurilor europene sau guvernamentale nerambursabile, în vederea materializării unor proiecte de interes comunitar.

Fonduri importante pentru modernizarea drumurilor

Am aflat de la edilul Emanuel Spătaru că, în această perioadă, este angrenat în acțiunea de reabilitare și modernizare a tuturor străzilor din comună. Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, se derulează în momentul de față un proiect care include 10,8 km de drumuri. Valoarea investiției este de 6 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Contribuția administrației locale se ridică la 150.000 de lei.

 

Ne-a precizat primarul de la Răzvad că lucrările au demarat la începutul lunii iulie, iar în acest moment stadiul fizic de execuție a depășit 50%. Sunt incluse în proiect străzile Preot Goglea și Furtunești – tronsoanele unde s-a introdus rețeaua de canalizare; Gura Văii, Livada cu Pruni, fostei Primării, Câmpului, Percepției, Gării – tronsonul spre stadion; Dispensarului, Luncă – patru tronsoane (ultimele care rămăseseră neasfaltate); Bleaju și Fântânele – trei tronsoane.

Tramă stradală în satul Valea Voievozilor, pe Tudor Vladimirescu

Prin Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), o inițiativă meritorie a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, la Răzvad se realizează trama stradală în satul Valea Voievozilor. Proiectul a ajuns la un stadiu fizic de execuție de 50%. Valoarea investiției este de 3,5 milioane de lei. Anterior, tot printr-un proiect cu finanțare prin PJDL, s-au efectuat racordurile la canalizare, pentru gospodăriile care nu aveau. Valoarea obiectivului realizat s-a ridicat la 1,2 milioane de lei.

Școala Răzvad va fi inaugurată la începutul anului școlar 2023-2024

Lucrările la Școala Răzvad, una dintre cele mai mari instituții de învățământ gimnazial din județul Dâmbovița, se apropie de finalizare.

„Se mai lucrează la amenajările din curte – teren de sport, foișor, asfaltare. Unitatea școlară va fi inaugurată odată cu începerea noului an școlar 2023-2024, în luna septembrie”, ne-a spus Emanuel Spătaru.

Centru de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice

În parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Razvad a depus pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un proiect care vizează construirea unui Centru de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice.

Edificiul va fi construit în satul Valea Voievozilor, pe locația fostului Cămin Cultural, aflat acum în degradare și care va fi demolat. Proiectul are o valoare de 1,2 milioane de euro. Se așteaptă evaluarea.

Investiții importante la biserici

Administrația publică locală are în vedere toate etapele firești din existența umană, tot ce ține de drumul nostru prin această lume. În acest sens, edilul a fost preocupat să construiască pe lângă bisericile din Răzvad de Sus și Răzvad de Jos capele mortuare, așa după cum prevăd normele europene. La Valea Voievozilor și Gorgota, există.

„Cele două investiții sunt susținute din bugetul localității. Este vorba despre 500.000 lei pentru capela de Răzvad de Sus și 870.000 lei pentru cea de la Răzvad de Jos. Pentru construcția acestor obiective, au contribuit și parohiile, cu o mică parte din sumă”, ne-a precizat primarul Emanuel Spătaru.

Termenul de finalizare a lucrurilor la ambele obiective este sfârșitul anului 2024. Capelele vor dispune, pe lângă camera mortuară, de oficiu, baie și un birou administrativ pentru preoți. La Răzvad de Sus, lucrările au demarat imediat după Sărbătorile de Paște, iar la Răzvad de Jos – la sfârșitul lunii iulie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Exces de zel sau abuz la Primăria Mogoșani? Nu-ți vine să crezi de ce este purtat pe drumuri un fermier!

Publicat

pe

Un caz de-a dreptul de neimaginat pentru vremurile pe care le trăim, în care zicem că ne-am adaptat la normele de civilizație și conduită occidentală, l-am întâlnit la Mogoșani, o comună din județul Dâmbovița aflată la câțiva kilometri de orașul Găești. Cum spun localnicii, aproape. Imediat ce treci calea ferată București-Pitești, dai în Mogoșani.

Niște cetățeni din localitate, am putea spune oameni simpli și foarte muncitori, înstăriți, cu pământ, tractoare și tot soiul de utilaje agricole, au de ceva vreme probleme cu autoritățile locale. Normal ar fi, dar ce mai înseamnă normalitate, ca oamenii gospodări, cei care, prin ceea ce întreprind, aduc plus valoare comunității, să fie sprijiniți de Primărie, de factorii de decizie locali, să fie considerați repere ale dezvoltării și prosperității. De unde! La Mogoșani se lucrează altfel. De ce? Nu știm. Nu ne-am propus să intrăm în măruntaiele acestui caz, să analizăm și să investigăm, jurnalistic evident, toată cazuistica. Ne oprim la o situație pe care o considerăm de-a dreptul absurdă. De neînchipuit. O problemă soră bună cu abuzul.

Cum spuneam, membrii familiei Amuza din Mogoșani sunt oameni destoinici. Cu situație. Trudesc de dimineață până seara pe ogoare. Frații Amuza au lucrat o vreme în străinătate. Au adunat bănuți și s–au întors acasă. Și-au cumpărat tractoare, utilaje agricole, au arendat pământ și s-au apucat de treabă. Un mare sprijin pentru ei le-au reprezentat proiectele cu finanțare europeană pe diferite măsuri. Și acum au unul pe Măsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Beneficiarul proiectului de 40.000 de euro este Daniela Geanina Amuza, soția unuia dintre frați. Proiectul a fost elaborat ca la carte de una dinte cele mai apreciate instituții de acest tip din județ – Centrul de formare pentru întreprinzătorii din mediul rural, coordonator Florin Istrate, specialist desăvârșit în acest domeniu. Numai că proiectului doamnei Daniela Geanina Amuza s-a împotmolit. Nu la consultant sau unitatea finanțatoare sau cine știe pe unde, ci în noianul birocratic existent la Primăria Mogoșani!

Nu-ți vine să crezi. În majoritatea situațiilor, aleșii locali, funcționarii administrației comunale sunt alături de cetățenii gospodări, de cei care muncesc pământul, care dezvoltă afaceri locale. La Mogoșani, din cazul pe care îl vom derula mai jos, sub motto-ul „incredibil”, reiese că se întâmplă altfel.

Geanina și Mihai Amuza

Geanina și Mihai Amuza

Daniela Geanina Amuza, în cadrul proiectului accesat, în planul de afaceri, are de edificat și un solar pentru legume, cu o suprafață de 100 mp. Și-a procurat componentele solarului, tot ceea ce trebuie pentru a fi amenajat și, deocamdată, atât.

Fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană, a mers la Primărie să i se elibereze un document din care să reiasă că nu are nevoie de autorizație de construcție pentru edificarea solarului. Zis, dar nu făcut! Ajunsă la administratorii comunei Mogoșani, beneficiarei proiectului i se spune că nu este așa de simplu cu solarul. Trebuie să obțină certificatul de urbanism, în baza căruia i se va elibera autorizația de construcție. Rețineți! Pentru un solar acoperit cu folie de celofan! Construcție provizorie! Daniela Geanina Amuza s-a conformat. A scris cererea, a obținut certificatul de urbanism, după care a început calvarul. Timp pierdut și cheltuieli.

Aproape că nu i-a venit să creadă! Pentru un solar acoperit cu folie de celofan, construcție provizorie, a mers, la recomandarea notabilităților comunei care i-au spus că ei respectă legea, la un arhitect. 2.600 de lei! Atât a costat proiectul de arhitectură.

Consultantul Florin Istrate, cu mii de proiecte pe fonduri europene la activ, când a auzit despre cerințele autorităților de la Mogoșani, a zis că așa ceva este inadmisibil, o situație cu care nu s-a mai întâlnit niciodată. Cum, tu, Primărie, în loc să îți sprijini cetățeanul, îl sufoci? Îl determini să își ia lumea în cap?

Florin Istrate – consultant

„Noi, ca să facilităm accesul doamnei la Primărie, am luat legătura cu secretarul, i-am pus la dispoziție documentele, ca să nu apară alte probleme și interpretari, fiindcă dumnealui o dădea că ba trebuie, ba nu trebuie autorizație de construcție. Am vorbit cu domnul secretar de mai multe ori, pentru a-i explica cum stau lucrurile. Degeaba. Domnul secretar a ținut-o lungă pe a dumnealui că, după lege, acestă construcție, adică solarul, se autorizează și trebuie o serie de avize și de documente. Ca pentru o casă”, ne-a spus, bulversat de această situație, Florin Istrate – președintele Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra”.

În cele din urmă, Daniela Geanina Amuza s-a achitat de obligațiile absurde instituite de Primăria Mogoșani. A dus toate avizele solicitate și a obținut autorizația de construire pentru un solar. Dar, lucrările nu s-au încheiat aici! Autorizația nu a însemnat sfârșitul problemelor. Mai are nevoie de aviz de securitate împotriva incendiilor de la pompieri, certificat de eficiență energetică, plus comisie de recepție la fața locului… Totul de parcă ar fi construit o vilă cu 30 de camere!

Familia Amuza este deznădăjduită. Cer ca lucrurile să fie limpezite, să nu se mai trezească și alții în situația lor. Aceasta este și dorința reprezentanților firmei de consultanță. Florin Istrate ne-a spus că a ridicat problema la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, la cabinetele președintelui și la cel al arhitectului șef.

„Ca să clarificăm toată treaba asta care ni se pare absurdă, ne-am adresat la Consiliului Județean Dâmbovița, la arhirectul șef, să ni se comunice dacă este normal ce se întâmplă la Primăria Mogoșani. Arhitectul șef a solicitat un punct de vedere la Ministerul Dezvoltării Regionale și la Inspectoratul General în Construcții, de unde a venit răspuns că nu este nevoie la un solar de autorizația de construcție”, a mai arătat Florin Istrate.

Ministerul Dezvoltării a răspuns la fel. „Pentru înființarea de culturi de legume amenajate în solarii (teren acoperit cu folii transparente de polietilenă, fixate pe arce din țeavă metalică fără a fi prinse în fundații), considerăm că nu este necesar obținerea autorizației de construire”.

Pentru a ne edifica în legătură cu această situație anormală, am discutat cu mai mulți primari din județ, cu insistență pe cei care conduc comunității unde solariile au fost construite din belșug. Peste tot, am primit același răspuns: pentru solarii, construcții provizorii de interes agricol, nu este necesară autorizație de construire. Unii primari chiar au râs în hohote când le-am pus întrebarea.

„Nu există așa ceva! Solariile sunt construcții provizorii. Cultivi în ele legume. Atât. Faci, sezonier, agricultură. Este absurd să ceri autorizație de construcție. Nu trebuie să ne batem joc de oameni. Astă e un abuz, dacă cineva a procedat așa”, ne-a spus unul dintre primari cu care am discutat.

Florin Istrate, președintele Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra”, ne-a precizat că vrea să rezolve această problemă cât mai rapid, să nu se mai confrunte cu autoritățile locale pe teme asemănătoare. Toate aceste șicane întârzie proiectele, îi pune în dificultate pe agricultori care, în loc să își vadă de treburi, să producă, sunt puși inutil pe drumuri.

Consultantul Florin Istrate ne-a mai spus că se va adresa Instituției Prefectului Dâmbovița, doamnei prefect Claudia Gilia, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, pentru a se implica în acest caz. Dorește convocarea unei ședințe de dialog social, la care să fie invitate toate părțile, instituțiile implicate și fermierii pentru lămurirea situației.

Despre problemele invocate de Daniela Geanina Amuza și președintele Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra” – Florin Istrate, consultantul de proiect, am vrut să discutăm și cu reprezentanții administrației publice locale de la Mogoșani. Am mers la Primărie. Din păcate, luni – 18 septembrie 2023, puțin înainte de ora 15:00, nu am găsit în instituție pe niciunul dintre factorii de bază. Nici primar, nici viceprimar și nici secretar. I-am întrebat pe ceilalți funcționari, care ne priveau suspicioși, unde pot fi găsite notabilitățile. Nimeni nu ne-a spus precis cu ce activități sunt plecați. Că unul este prin comună, celalalt la Târgoviște. Nici măcar numărul de telefon nu ni l-au dat sau măcar să îi deranjeze, să îi anunțe de prezența noastră în localitate…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Ordinea de zi a ședinței CJ Dâmbovița din 21 septembrie 2023

Publicat

pe

de

Consiliul Județean Dâmboviţa se întrunește, astăzi – 21 septembrie 2023, în ședință ordinară de lucru, de la ora 14:00, cu următoarea ordine de zi:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats