ACTUALITATE
Tradiții, spiritualitate și cultură, de „Zilele Cetății Târgovişte” 2023

Vineri, 8 septembrie. Primul act din cele trei ale Zilelor Cetății 2023. Vremea a ținut cu târgoviștenii. Vara a mai zăbovit în urbea noastră și de Sfânta Marie Mică. Soare. Cald. Vânt ușor răcoros, cu amprente fragile de toamnă. Târgoviștea, gătită de sărbătoare. În Parcul Chindia, târgul meșteșugarilor și mulțime de terase la care se pot servi preparate tradiționale românești.
În scuarul Primăriei, de acum obișnuitul târg de carte din ce în ce mai dezvoltat, mai de-al casei și solicitat de iubitorii de lectură. De asemenea, nenumărate standuri de antichități, de obiecte de decor rare, păstrate și aduse în prezent de iubitorii și strângătorii acestor nestemate ale trecutului.
Culoarea și forța acestor manifestări au izvorât spiritual din Biserica Mitropolitană. Aici s-a săvârșit slujba de Sfânta Marie, în prezența reprezentanților administrației publice locale și județene, a unor invitați de marcă, dar și a sute de târgovișteni. Apoi, așa cum cere tradiția, s-a plecat în procesiune pe arterele municipiului, din centru și până în inima Vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești, locul de unde au pornit rădăcinile acestui târg și de unde, într-o vreme tumultoasă a istoriei neamului nostru românesc, se conduceau treburile țării. Procesiunea face parte din ființa acestui oraș încărcat de vibrații ale trecutului. Autoritățile locale și județene și Arhiepiscopia Târgoviștei au ținut și țin la această tradiție care solidifică credința și autenticitatea ritualului săvârșit.
Au parcurs acest traseu, în cântec de fanfară, având antemergători preoții care purtsu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, primarul Cristian Daniel Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul județului – Claudia Gilia, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa, Marian Țachianu și Ionuț Vulpescu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public – Gabriel Boriga, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia – Liviu Mușat, primarii din Târgovișhte (Bulgaria) și Corbetta (Italia), consilieri locali și județeni, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, numeroși cetățeni.
După ce în fața Bisericii din incinta Curții Domnești toți cei prezenți au urmărit un scurt recital al Corului Appassionato, s-a coborât în sala tronului, unde s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște, dar asta nu înainte ca participanții să treacă pentru a săruta și a se închina la icoana Sfintei Maria.
Ședința s-a consumat după regulile bine stabilite. Amfitrionul întâlnirii a fost primarul Cristian Daniel Stan. Corul Appassionatalo a intonat Imnul de Stat, după care a încărcat atmosfera cu emoția de sărbătoare prin interpretarea câtorva piese muzicale.
A urmat o rundă de alocuțiuni având ca temă Zilele Cetății Târgoviște, rostite de primarul Cristian Daniel Stan, vicarul eparhial Ionuț Ghibabu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, ambasadorul Statului Israel la București – ES Reuven Azar, prefectul județului Claudia Gilia, primarii localităților Corbetta (Italia) și Târgovișhte (Bulgaria).
După consumarea acestor momente, s-a derulat festivitatea de înmânare a titlurilor de cetățean de onoare al municipiului Târgoviște. Au primit înaltele distincții profesorul, istoricul și scriitorul Mihai Oproiu, pentru întreaga activitate depusă în slujba Cetății, și tânărul Andrei Radu Lecoiu, pentru rezultatele merituoase obținute la olimpiadele naționale și internaționale la disciplina matematică. Tânărul târgoviștean, care a studiat la Colegiul Ienăchiță Văcărescu, este acum student la prestigioasa universitate nord americană Harvard.
Diploma de Excelență a municipiului Târgoviște a fost acordată profesorului universitar doctor Alain Redslob, pentru contribuția deosebită la renumele Universității Valahia în Europa.
Ședința festivă a Consiliului Municipal s-a încheiat cu lansarea a două excelente lucrări semnate de profesorul universitar Petre Gheorghe Barlea – „O româncă spre Polul Nord” – pe urmele Smarandei Gheorghiu și „Pe urmele lui Grigore Alexandrescu”. Despre cele două cărți a vorbit autorul.
Ziua s-a încheiat în Parcul Chindia, cu un spectacol susținut de Horia Brenciu și HB Orchestra, urmat de un show de lasere și lumini.
ACTUALITATE
Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației

Când un onorabil director de liceu își dă demisia pubic, își anunță retragerea din funcția de conducere pe rețelele de socializare, nu este de șagă, este clar că, pe undeva, este ceva putred, sistemul de învătământ este în avarie. Mult promisul program „România Educată” al președintelui mut, nesemnificativ pentru țară, al președintelui Iohannis a fost ratat. Era de așteptat. Nu are decât valoare de lozincă.
Profesoara Ana-Maria Gheorghe, directorul Liceului Teoretic Petru Cercel, și-a depus demisia la Inspectoratul Școlar Dâmbovița. Vestea a dat-o în ședința Consiliului Profesoral. Atunci, le-a spus colegilor că este pentru ultima oară când conduce acest format de întâlniri în calitate de director. Ana-Maria Gheorghe nu a expus în motivația deciziei sale generalități, cum de fapt se obișnuiește, grosul problematicii rămânând neștiut, ci a menționat tot ceea ce a nemulțumit-o.
„Scăparea din legislație a prevederii ca, pentru unitățile care învață în două schimburi, să existe poziția de director adjunct, indiferent de numărul de clase (legea permite 1 director adjunct dacă sunt peste 25 de clase; iceul Teoretic Petru Cercel are 24); deși am corespondat cu Ministerul Educației pe această speță, propunând soluții de modificare a legislației prezente, în sensul individualizarii ei, nu am obținut amendament pe noua lege sau pe ROFUIP.
Obligația de catedră a directorului unic la 8 h, față de 6 h atunci când exista și director adjunct (practic, o anomalie).
90% funcție de execuție și doar 10% de conducere.
Eliminarea indemnizației de conducere (începând cu anul 2016, indemnizație care putea urca până la 25%, dacă nu mă înșeală memoria).
Imposibilitatea de recompensare financiară și de stimulare a competiției în cadrul instituției prin eliminarea „salariului de merit” (10%) sau a bonusului de 2% (prin anii 2000 și un pic).
Dragi prieteni, sunt și directori de instituții publice (printre care mă numar) care au ridicat școlile pe care le-au condus, care au organizat concursuri corecte de ocupare a posturilor (didactic, auxiliar, nedidactic), concursuri transparente, care au adus oameni de calitate în școală, prin criterii specifice unității, care au dotat școala prin proiecte cu finanțare externă, care au reușit să obțină autorizarea ISU (când acest lucru era în sarcina lor), care au obținut evaluarea externă cu FB pe linie, care au obținut titlul de „Școală Europeană”, care au oferit perspective noi elevilor și profesorilor prin programele Erasmus, care au stimulat participarea elevilor la olimpiade naționale, aducând premii și onoare școlii. Directori care au avut ca singur beneficiu creșterea încrederii comunității in instituția respectivă.
Am văzut astăzi în ochii colegilor mei si tristețea. Bucuria lor că o să am mai mult timp pentru mine, dar tristețea că nu le mai sunt director. Așa cum ei au spus: „am traversat o perioadă frumoasă, în care școala a crescut mult, atmosfera a fost una democrată, transparentă, de colaborare și respect”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Ana-Maria Gheorghe, directorul demisionar al Liceului Teoretic Petru Cercel din Târgoviște.
A mai precizat profesoara că închide mandatul, anterior expirării lui, cu un procent de promovabilitate la Bacalaureat de 93%, cu titlul de „Școală Europeană”, o școală sigură, curată, prietenoasă.
ACTUALITATE
Întâlnire emoționantă dintre parlamentarii români și absolvenții din Kurdistanul irakian ai facultăților românești

Senatorul Titus Corlățean se află acum la Madrid, unde va participa la Reuniunea președinților Comisiilor de Politică Externă, respectiv cea de Apărare și Securitate Națională din Parlamentele Naționale ale Statelor membre UE. Despre dialogurile și intervențiile președintelui Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României la reuniunea de la Madrid vom reveni. Acum, ne vom referi la ultima întâlnire pe care Titus Corlățean a avut-o în Irak. Una cu caracter emoționant, petrecută la Erbil în compania absolvenților din Kurdistanul irakian care au studiat în anii ’80 în universitățile din România. Gazda evenimentului a fost a fost Sabah Barceloglu, absolvent al Facultății de Construcții din București.
„A fost o bucurie atât pentru acești oameni cu părul argintat, care vorbesc incredibil limba română după atâția ani și care au păstrat România în inimile lor, dar și pentru noi, senatori români din diferite grupuri parlamentare. Mi-au spus, pe rând, „eu sunt oltean” (omul terminase la Craiova), „eu sunt moldovean” (altul terminase la Iași), „eu sunt ardelean” (terminase la Cluj) sau „noi suntem bucureșteni”.
Ingineri, constructori, arhitecți, medici, absolvenți de ASE, toți oameni de succes în patria lor de origine, Irak, împliniți profesional, chiar foarte prosperi, dar tânjind după România, pe care o vizitează periodic.
Să nu uit, acești oameni se întâlnesc de două ori pe săptămână ca să vorbească românește, să își sune foștii colegi români aflati în țară, să își aducă aminte de perioada tinereții și de studenția în România, așa cum era acea perioadă comunistă, pe care nu au în nici un caz, ne-au spus ei, de ce să o judece.
Mărturisesc cu regret că am văzut nu puțini români care mi-au lăsat impresia că își iubesc țara mai puțin decât acești oameni minunați din Kurdistanul irakian.Cinste acestor oameni care iubesc România.
Pe unii îi vom revedea zilele următoare în România, își programaseră de mai mult timp o deplasare la București..Așa că le-am spus că îi invităm să viziteze Parlamentul. S-au simțit foarte onorați, iar noi chiar mai mult decât ei”, a scris senatorul Titus Corlățean.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Imobilizat în pat de 19 ani, Marian își dorește să poată folosi un scaun cu rotile! Haideți să-l ajutăm să ajungă la recuperări! VIDEO
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă
-
ACTUALITATEacum 3 zile
ITM Dâmboviţa, precizări privind salariul minim brut începând cu 1 octombrie 2023
-
ACTUALITATEacum 6 zile
„Bine, la școală”, program-pilot implementat în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum 4 zile
O mamă de 26 de ani din Găești are nevoie urgent de donații de sânge!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
S-a electrocutat când meșterea la instalația de iluminat public stradal în Crevedia
-
Giurgiuacum 4 zile
Copil bătut în curtea școlii. Agresorul a fost arestat preventiv
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Natură, relaxare și produse ecologice la Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni