Connect with us

ACTUALITATE

Tradiții, spiritualitate și cultură, de „Zilele Cetății Târgovişte” 2023

Publicat

pe

Vineri, 8 septembrie. Primul act din cele trei ale Zilelor Cetății 2023. Vremea a ținut cu târgoviștenii. Vara a mai zăbovit în urbea noastră și de Sfânta Marie Mică. Soare. Cald. Vânt ușor răcoros, cu amprente fragile de toamnă. Târgoviștea, gătită de sărbătoare. În Parcul Chindia, târgul meșteșugarilor și mulțime de terase la care se pot servi preparate tradiționale românești.

În scuarul Primăriei, de acum obișnuitul târg de carte din ce în ce mai dezvoltat, mai de-al casei și solicitat de iubitorii de lectură. De asemenea, nenumărate standuri de antichități, de obiecte de decor rare, păstrate și aduse în prezent de iubitorii și strângătorii acestor nestemate ale trecutului.

Culoarea și forța acestor manifestări au izvorât spiritual din Biserica Mitropolitană. Aici s-a săvârșit slujba de Sfânta Marie, în prezența reprezentanților administrației publice locale și județene, a unor invitați de marcă, dar și a sute de târgovișteni. Apoi, așa cum cere tradiția, s-a plecat în procesiune pe arterele municipiului, din centru și până în inima Vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești, locul de unde au pornit rădăcinile acestui târg și de unde, într-o vreme tumultoasă a istoriei neamului nostru românesc, se conduceau treburile țării. Procesiunea face parte din ființa acestui oraș încărcat de vibrații ale trecutului. Autoritățile locale și județene și Arhiepiscopia Târgoviștei au ținut și țin la această tradiție care solidifică credința și autenticitatea ritualului săvârșit.

Au parcurs acest traseu, în cântec de fanfară, având antemergători preoții care purtsu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, primarul Cristian Daniel Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul județului – Claudia Gilia, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa, Marian Țachianu și Ionuț Vulpescu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public – Gabriel Boriga, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia – Liviu Mușat, primarii din Târgovișhte (Bulgaria) și Corbetta (Italia), consilieri locali și județeni, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, numeroși cetățeni.

După ce în fața Bisericii din incinta Curții Domnești toți cei prezenți au urmărit un scurt recital al Corului Appassionato, s-a coborât în sala tronului, unde s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște, dar asta nu înainte ca participanții să treacă pentru a săruta și a se închina la icoana Sfintei Maria.

Reclama

Ședința s-a consumat după regulile bine stabilite. Amfitrionul întâlnirii a fost primarul Cristian Daniel Stan. Corul Appassionatalo a intonat Imnul de Stat, după care a încărcat atmosfera cu emoția de sărbătoare prin interpretarea câtorva piese muzicale.

A urmat o rundă de alocuțiuni având ca temă Zilele Cetății Târgoviște, rostite de primarul Cristian Daniel Stan, vicarul eparhial Ionuț Ghibabu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, ambasadorul Statului Israel la București – ES Reuven Azar, prefectul județului Claudia Gilia, primarii localităților Corbetta (Italia) și Târgovișhte (Bulgaria).

După consumarea acestor momente, s-a derulat festivitatea de înmânare a titlurilor de cetățean de onoare al municipiului Târgoviște. Au primit înaltele distincții profesorul, istoricul și scriitorul Mihai Oproiu, pentru întreaga activitate depusă în slujba Cetății, și tânărul Andrei Radu Lecoiu, pentru rezultatele merituoase obținute la olimpiadele naționale și internaționale la disciplina matematică. Tânărul târgoviștean, care a studiat la Colegiul Ienăchiță Văcărescu, este acum student la prestigioasa universitate nord americană Harvard.

Diploma de Excelență a municipiului Târgoviște a fost acordată profesorului universitar doctor Alain Redslob, pentru contribuția deosebită la renumele Universității Valahia în Europa.

Ședința festivă a Consiliului Municipal s-a încheiat cu lansarea a două excelente lucrări semnate de profesorul universitar Petre Gheorghe Barlea – „O româncă spre Polul Nord” – pe urmele Smarandei Gheorghiu și „Pe urmele lui Grigore Alexandrescu”. Despre cele două cărți a vorbit autorul.

Reclama

Ziua s-a încheiat în Parcul Chindia, cu un spectacol susținut de Horia Brenciu și HB Orchestra, urmat de un show de lasere și lumini.

 

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Admitere 2024: Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Valahia din Târgoviște

Publicat

pe

De

Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște vă invită să vă alăturați unei comunități academice dinamice și inovative.

Oferim programe de studii moderne și variate, adaptate cerințelor pieței muncii și dedicate pregătirii viitorilor specialiști în domeniul economic.

Programe de studii de licență, cu durata de studiu de 3 ani:

 • Business administration;
 • Contabilitate și informatică de gestiune;
 • Economia comerțului, turismului și serviciilor;
 • Finanțe și bănci;
 • Management (IF/ID);
 • Marketing.

Programe de studii de master, cu durata de studiu de 2 ani:

 • Auditul entităților publice și private;
 • Contabilitate;
 • Management financiar-bancar;
 • Managementul informațiilor;
 • Managementul organizației;
 • Marketing.

Domenii de studii doctorale:

 • Contabilitate;
 • Management.

Vă așteptăm să faceți parte din comunitatea noastră academică!

Înscrierile pentru concursul de admitere se pot face atât online, pe site-ul oficial al Universității „Valahia” din Târgoviște, cât și la sediul facultății.

Pentru informații suplimentare despre înscriere și admitere, vă invităm să vizitați site-ul www.admitere.valahia.ro.

Reclama

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Prețul energiei electrice a explodat. În România, de trei ori mai mare decât în Germania!

Publicat

pe

Deputatul Radu Popa, care a venit, în permanență, cu soluții în vederea redresării sistemului energetic național, de punere în valoare a resurselor energetice de care dispunem, atrage atenția asupra problemelor cu care se vor confrunta românii din cauza costurilor vieții care o vor lua spre aiurea, stimulate de creșterea prețurilor la energie.

„Prețul energiei livrate mâine a sărit și pragul de 4.500 de lei /MWh iar pe preț mediu orar al zilei, România are cel mai mare preț din Europa, din nou”, a remarcat Radu Popa.

Mai spune deputatul social-democrat că premierul Marcel Ciolacu are dreptate să fie supărat pe Ministerul Energiei. Într-o ultimă declarație a primului ministru pe tema energiei, a fost vizat și fostul ministru de resort – Virgil Popescu.

„Toată această explozie a prețurilor se datorează volumului mare de energie fotovoltaică pe care nu reușim să îl estimăm și să îl calculăm anticipat din lipsa digitalizării rețelelor și de aici pleacă toate problemele: nu putem să-i modelăm un preț și nici nu avem posibilitatea să stocăm energia pentru a o vinde la un preț competitiv. Asta e stocarea pe care o cerea premierul și pe care Virgil Popescu “a uitat” să o planifice. Părerea mea e că nu a uitat, e doar un golan idiot care a prins fotoliul de ministru și în urma căruia azi contabilizăm dezastrele.

Vă dau un singur exemplu: dacă ar fi terminat centrala de la Iernut, așa cum a asumat la prima numire în funcție, azi am fi avut cu 400 MWh mai multă energie în sistem. Dacă ar fi introdus în PNRR, era ministru când s-a scris, și digitalizarea rețelelor, astăzi nu discutam despre căderea rețelelor la Spitalul Fundeni.

Reclama

Gândiți-vă doar la un aspect: rețeaua de transport a energiei electrice a fost proiectată în anii 60 și finalizată tot pe atunci. În perioada aceea, România nu avea 32% dintre gospodării alimentate cu aparate de aer condiționat, românii nu aveau toți televizoare și nici frigidere și nici mașini de spălat și nici centrale cu pompe! Acestea toate sunt acum în consum și trag din rețea. De unde consumă și când ar fi trebuit să ne spună digitalizarea”, a precizat Radu Popa.

A mai adăugat deputatul că, dacă în martie 2023, costul total pentru echilibrarea sistemului a fost de 14 milioane de euro, prețul energiei active fiind de 81 de euro/MWh, în martie 2024 acesta a ajuns la 59 de milioane de euro, prețul fiind de 415 euro/MWh.

Așa că am ajuns într-o zonă periculoasă pentru viața de zi cu zi a românilor. Prețul de azi al energiei pe piața din România este 236 euro/MWh în timp ce în Germania este 72 și în Franța 76 euro/MWh. Tot să trăiești bine!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Reclama
Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite