Connect with us

ACTUALITATE

A pornit spre lumină o mlădiță mijită din Gorunul lui Horea de la Țebea

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean s-a aflat ieri la Țebea, pentru a onora, alături de alte mii de români, memoria marelui erou al neamului – Avram Iancu. A relatat cu emoție președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României că din legendarul și falnicul Gorun al lui Horea, aflat la câteva zeci de metri de mormântul lui Avram Iancu, mijise spre lumină o mlădiță.

„Izvorâtă de la baza gorunului, ea este o minune. Gorunul, care veghează aceste locuri de 400 de ani, a adăpostit la umbra sa întâlnirile lui Horea cu ceilalți moți ținuți în iobăgie, pentru a-i îndemna să se ridice la luptă”, a spus Titus Corlățean.

A povestit senatorul pe pagina sa de Facebook și despre trecerea prin timp a Gorunului lui Horea și întâmplările emoționante din jurul său, care au dat și dau mereu speranță neamului românesc.

„În 1924 copacul a fost consolidat cu cercuri de fier și cimentat pe interior. Coroana a fost ulterior retezată, pentru reîmprospătare, o creangă laterală dezvoltându-se în timp, aceasta din urmă fiind smulsă însă de o furtună în 2005. Din această creangă a fost sculptată „Crucea lui Horea”, de o înălțime de 1,8 metri, amplasată între Gorun și mormântul lui Iancu.

Poate că rădăcinile Gorunului de 400 de ani, în ciuda timpului scurs și a consolidării prin cimentuire interioară a copacului au rămas profunde, puternice și vii, așa cum neamul românesc a supraviețuit atâtor imperii care l-au dorit strivit și eliminat, însă fără succes…

Poate că o ghindă adusă de vânturi a prins rădăcini și a dat o nouă mlădiță, chiar la baza gorunului. Nu știu exact. Dar știu că acest miracol este dătător de speranțe pentru noi, românii. Dumnezeu a vegheat și veghează asupra acestui neam. Important este ca fiecare dintre noi, începând cu liderii acestei națiuni, să se situeze din nou la înălțimea vremurilor. Nu e ușor, dar asta vă privește și ne privește pe fiecare dintre noi în parte”, a mai precizat senatorul Titus Corlățean.

La marea sărbătoare de la Țebea, organizată în memoria marelui erou al națiunii române – Avram Iancu, s-a aflat o importantă delegație a Parlamentului României, care, alături de sutele de români veniți din mai multe județe ale țării, a adus un omagiu acestui luptător pentru unitate, pentru identitatea noastră românească și creștină.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

26 octombrie 2023, termen-limită la APIA pentru solicitarea sprijinului financiar de urgență acordat de Guvern

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește cereri de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023, inclusiv.

Potențialii beneficiari sunt așteptați la Centrele APIA pe a căror rază teritorială a fost depusă cererea unică din anul 2022, în vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

„Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepțional exprimat sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă valoarea unei cantități unitare de 78 litri/ha de motorină și că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

Valoarea schemei, reprezentând sprijinul unitar excepțional sub formă de grant, denumit în continuare grant, este de 2 lei/litru de motorină.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Judetean Dambovita a identificat 8923 de potentiali beneficiari , producatori agricoli care au avut in cererile unice 2022 culturi de porumb, orz, rapita si floarea soarelui si care au solicitat interventii in agricultura sectorul vegetal si in anul 2023″, informează APIA Dâmboviţa.

Sprijinul guvernamental excepțional sub formă de grant are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și reprezintă suma care se acordă acestora, exprimată în lei, pentru suprafețele cultivate cu porumb, orz, rapiță și floarea soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Atenție! Se întrerupe furnizarea apei în mai multe localități din Dâmbovița. Vezi lista!

Publicat

pe

de

Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița va întrerupe furnizarea apei, luni – 25 septembrie 2023 și marți – 26 septembrie, în mai multe localități din județ, pentru lucrări de igienizare a bazinelor de stocare, după cum urmează:

– în localitățile Ionești, Greci, Gherghești, Potlogeni Deal din comuna Petrești, în data de 25.09.2023, între orele 06:00-20:00;

– în localitățile Crângurile de Sus, Crângurile de Jos, Bădulești, Rătești, din comuna Crângurile, în data de 25.09.2023, între orele 08:00–16:00;

– în comuna Iedera, în data de 25.09.2022, între orele 08:00-18:00;

– în localitățile Petrești, Puntea de Greci, Coada Izvorului din comuna Petrești, în data de 26.09.2023, între orele 06:00-20:00.

„De la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și până la emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, se recomandă să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afișate pe site-ul Companiei de Apă Targoviște Dâmbovița, la adresa: catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asiguram că echipele noastre depun toate eforturile necesare în vederea finalizării lucrărilor de igienizare în cel mai scurt timp”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats