Connect with us

OPINII

Uraganul vine de nicăieri…

Publicat

pe

Planeta pare să fi intrat într-un ev trist. Lucrurile merg spre mai rău. Ce va fi la capăt, încă nu știm. Nici nu ne facem iluzii. De câțiva ani, o ducem din nenorocire în nenorocire. A fost pandemia. A venit războiul din Ucraina. Nu mai punem la socoteală celelalte fierbințeli înarmate care au măturat Orientul Apropiat! Acum se porniră măcelul în Israel.

Nu îți vine să crezi că într-un stat supermilitarizat, unde și femeile trec prin armată, unde se doarme cu pușca sub pernă, unde ființează cele mai dihai servicii de informații, s-au putut întâmpla asemenea atrocități demne de filmele horror. Ceva de neînchipuit. Să vezi că, din parapante cu motor, coboară hoarde de teroriști care îi omoară pe bieții israelieni ca pe puii de găină. Parcă se deschisese un înspăimântor sezon de vânătoare. Reacțiile autorităților cam târzii.

Unde au fost forțele speciale israeliene când criminalii îi alergau pe bieții tineri pe câmpul acela unde se consuma un festival muzical? Cum au putut năvăli teroriștii în așezările israelite fără să îi deranjeze nimeni? Nelătrați de un câine? Au pus la pământ gardul despărțitor dintre Gaza și Israel cu excavatoarele, de parcă ar fi dărâmat ulucile unei stâne nepăzite și apoi au năvălit cu mașinile de teren peste israelieni.

Ce au făcut serviciile de informații? Renumitul și legendarul Mosad? Chiar nu s-a știut nimic despre această invazie a morții? Niciun indiciu, nicio pistă, niciun zvon? Greu de crezut! Atunci care mai este rostul unor asemenea structuri super pregătite și dotate? Nu tocmai acela de a preîntâmpina producerea unor catastrofe, a unor genocide, acte criminale, atacuri sângeroase? S-au învățat doar să domine și să controleze doar ceea ce funcționează corect, să îi dirijeze din umbră pe simulacrii de politicieni? Să manipuleze societatea?

Ce s-a întâmplat în Israel în ultimele zile a demonstrat o totală ineficiență a zonei de informații. Superficialitate. La mai mult îmi este teamă să mă gândesc. Se conspiră prea mult în ziua de azi. Și, așa cum se obișnuiește, în perioada derulării nefaste a unor astfel de nenorociri zonale sau globale, o duc liniștiți politicienii. Rost berechet de conferințe, discursuri, luări de poziție. Problemele curente care stresează de obicei societatea sunt ușor date la o parte, trecute pe modulul indiferență. Se mai coc și afaceri. Vezi în pandemie câți bani au făcut unii pe fondul necesității și urgenței! Câtă liniște exista pe culoarele puterii. Mai interesa pe cineva de creșterea prețurilor, de pensii speciale, de salarii, de clanurile care galopau printre măști de protecție și acțiuni de dezinfecție cu apă de ploaie? Vezi scena memorabilă de la Palatul Victoria, când premierul de atunci, Ludovic Orban, și echipa stăteau degajați, beau și fumau trabuc cubanez.

Așa se întâmplă mereu. Omul de rând, când aude și vede chipul hâd al suferinței, se închină și tace. Trăim vremuri în care uraganul vine de nicăieri.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Indiferența, cea mai mare pierzătoare de oameni!

Publicat

pe

Un fapt nemaiîntâlnit până acum, care arată că prin Justiție, uneori, renumita și antica balanță, pe care o ține doamna legată la ochi, se mai blochează, iar dreptatea este privită dintr-un unghi superficial, s-a consumat, din păcate, de curând. O dovadă că noi, muritorii de rând, suntem priviți ca niște insecte.

Cum se pot juca unii cu viețiile noastre, din simpla neglijență sau datorită unei tare de comportament. Nu generalizez. Spun că se întâmplă! Dar nu le poți reproșa nimic magistraților. Sunt deasupra la tot ceea ce este trecător. Acea inamovabilitate care este excelentă când totul este… excelent! Dar, când apar ciudățenii, abateri de la proceduri, de la conduită, neglijență, independența poate produce dezastre. Vezi cazul de la Judecătoria Mangalia. Real și crud. Parcă ar fi dintr-un scenariu de film scris de un scriitor excentric.

Un magistrat a ajuns în atenția publicului, provocând fiori, neliniște și revoltă, după ce, la termenul unui proces unde era judecat Vlad Pascu, copilul de bani gata care, aflat sub influența drogurilor, la volanul unui bolid, vara trecută, în localitatea 2 Mai, pe Litoral, a omorât doi tineri, pe Roberta și pe Sebastian.

Culmea, judecătoarea, neatentă, poate nici măcar nu studiase dosarul cu atenție sau nu o interesa prea mult, a pus o întrebare care i-a făcut să se cutremure de durere pe părinții celor uciși, făcând, totodată, înconjurul țării.

S-a închinat România când s-a aflat că magistratul judecător, o femeie, a întrebat dacă Sebastian, cel omorât pe șosea, se află în sală. Ba chiar i-a cerut buletinul de identitate! Până și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că a paralizat citind că o judecătoare, din Mangalia, a întrebat dacă victima decedată e în sală.

S-a sesizat CSM-ul. S-a pornit ancheta! Alo! Noi nu neapărat de anchete interne avem nevoie. Sistemului îi lipsește altceva. Nu vedeți? Nu există suficientă aplecare, nu rezonează cum trebuie cu cetățeanul. Pare că fiecare este în lumea lui. Magistrații, acolo, sus, iar noi, restul, undeva, jos, insignifianți, tratați rece și loviți, uneori, crunt și nedrept, cu legea în cap. Sau, ca în cazul de față, nici măcar nu suntem atenți la ceea ce judecăm. Îi punem într-o lumină proastă pe toți cei care își fac meseria cu aplecare și har.

Și, ca un epilog trist al poveștii crunte și dramatice, au spus părinții tinerilor omorâți în accident de beizadeaua de București că judecătoarea, când a intrat în sală, mesteca gumă. Păcătoasa indiferență este cea mai mare pierzătoare de oameni!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Democrația a căzut pe-o rână…

Publicat

pe

Nici nu era nevoie să fii analist politic experimentat pentru a-ți da seama, după indiciile afișate cu larghețe de mai marii PNL și PSD, că vom avea alegerile locale și pe cele europarlamentare comasate. Toate drumurile, scenariile, declarațiile, scenele de gelozie politică, amenințările cu partajul și frica de pierderea privilegiilor au condus spre rezultatul prezentat aseară de cei doi „C” ai politicii actuale românești.

PSD se contopește cu PNL. Reacții adverse există, dar se trec cu vederea. Doctrinele, ura ancestrală, alergiile care apar, pe bună dreptate, din alăturarea celor două partide politice trebuie date la o parte. Se face abstracție de erupțiile apărute, de bubele urâte de pe imagine, dacă vrei să rămâi la putere și, ca să existe și izul acela patriotic!, dacă vrem să ținem țara în echilibru. Așa a apărut noul clișeu, care, cu siguranță, va fi la loc de cinste printre lozincile momentului, parcă adus din cruciadele Evului Mediu timpuriu. O coaliție a binelui care trebuie să lupte împotriva răului personificat de Șoșoacă și Simion, la care se adaugă alte mărunțișuri de pe partea dreaptă.

Păi, ce, nu puteau fi puși la respect conform regulilor corecte ale democrației? Ba da! Dar, de ce să ne complicăm? De ce să muncim mai mult? Alianțele împotriva naturii sunt născute din teamă și dorințe avide de putere. Există și reversul. Posibilitatea ca acest tip de comportament politic să creeze repulsie, ură, să alimenteze un val pe care nu îl mai poți opri cu una cu două și care să spulbere tot, respectiv construcțiile anormale, dar și pe cele normale.

Chiar am ajuns în situația în care alegerile să cadă în derizoriu, răpuse de săgețile interesului și ale calculului electoral? Da. Așa pare! Democrația a devenit plantă de cultură, pe care libertățile sunt acum altoite după cum este vrerea Comisiei Europene. Alor noștri conducători le place noul concept. Avem în sânge câte ceva din gena dictaturii, din dorința ușor patologică de a-i anihila prin diferite metode, chiar pseudo-democratice, pe cei care ne stau împotrivă.

Sincer, de la ceea ce se întâmplă acum, până la ziua în care va fi emisă o ordonanță de urgență prin care se declară stare de necesitate, iar unele partide politice sunt desființate și libertățile de expresie, de opinie, sunt anulate, ar mai fi un pas.

Alegerile care vin sunt doar un exercițiu al puterii. Se testează o nouă metodă. Dacă dă rezultate, cu siguranță, va fi continuată și la toamnă. Și… la mulți ani! Totdeauna, interesul și dictatura s-au ascuns sub plapuma bunelor intenții. Știu o mulțime de oameni politici adevărați care nu sunt de acord cu acest compromis stupid, dar se supun fiindcă nu te poți pune împotriva unui curent pornit din cele mai mari Cancelarii ale Europei. Te împotrivești, ieși!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite