Connect with us

ACTUALITATE

Jurnal din Turcia, țara de la marginea Asiei

Publicat

pe

Aeroport. Antalya. Spațios. Curat. Bine pus la punct. Trei grupuri de români veseli, peste 150 de oameni veniți să admire, să deslușesc, fiecare după posibilități, o țară fascinantă, un tărâm unde, peste tot freamătă istoria amestecată cu nou. Cum făcea cineva o glumă inspirată. „Dacă în urmă cu 30 de ani veneam aici cu valizele pline cu rulmenți, acum venim doar să ne plimbăm”.

Drumul de la aeroport către orașul megastațiune la Marea Mediterană curge printr-o zonă presărată cu hoteluri și resorturi de lux, moteluri și mii de sere și solarii, care ascund, nu vă vine să credeți, plantații de bananieri, ananas și alte soiuri de fructe exotice care, de obicei, vin din Africa sau țările sud-americane. Se simte un iz de Occident, amestecat cu tradițiile orientale.

Construcții fascinante, ce amintesc de vremuri trecute printre blocuri, ca la noi acasă. Și aici am văzut destule imobile părăsite, lăsate de izbește, un strop de sărăcie, semn că economia nu este totdeauna darnică chiar și într-o stațiune ultracunoscută și frecventată anual de sute de mii de turiști veniți din toate colțurile Europei.

În călătoria noastră avem și ghid. Pe Ozy, un turc simpatic care o rupe românești bine de tot. Este chiar haios când comunică cu noi. Ceva gen Ismail, personajul din „Toate Pânzele Sus”, interpretat de regretatul Jean Constantin. Știe să te surprindă. Îți capacitează atenția, făcându-și treaba profesionist, cu un discurs plăcut, comic, inspirat și de ținut minte.

Întreaga zonă care, în miez de vară, este superaglomerată și mustește de tot soiul de tentații, acum se află într-o ușoară amorțire. Dar turiști mai vin. Hotelierii parcă sunt într-un antrenament pentru competițiile dure care or să se ivească la deschiderea sezonului 2024.

Suntem într-o zonă de întrepătrundere a civilizaților și culturilor. Se simte briza Europei, dar bate puternic și sigur și vântul Asiei. De aici pornește o altă lume, alte tradiții și înțelegeri existențiale.

Prima oprire la Cascada de pe râul Düden. Locul unde un torent cu ape aproape cristaline coboară iute din munte, ostoit de focul de a se îmbrățișa cu undele Mediteranei.

La vărsare, formează o cascadă în câteva trepte, deosebit de frumoasă. Nu îți este dat să vezi mereu, de foarte aproape, când o apă curgătoare se pierde în imensitatea mării într-un salt fermecător de la aproape 50 de metri. Este o imagine de vis. Lânga cascadă, parcuri. Zone verzi întinse. Locuri de joacă. Copiii localnicilor care răscolesc nisipul. Am văzut si câini comunitari. Cum sunt destui și pe ls noi. Dar aici nu par a fi hăituiți. Conviețuiesc liniștiți pe lângă oameni.

Prima zi. Soare ca la început de vară, asortat cu nori grei de ploaie ce vin dispre mare sau dinspre munții Turciei.

La Hotel Castival, o megaconstrucție cu sute de camere. Au turcii aștia un sistem foarte bine pus la punct. Lux, confort, bine completat de utilitate. Și ceea ce atrage mult, sutele de sortimente de preparate culinare din bucătăria tradițională, dar și a celor de pe alte meridiane. Într-un restaurant turcesc dintr-un resort elitist, când iei masa, te prinzi, de fapt, într-un ritual al plăcerii, gustului și curiozității. Nu insist acum. Găsim o altă ocazie. Special.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Informare CNAS privind obligațiile furnizorilor de servicii medicale în raport cu sistemul e-Factura

Publicat

pe

De

Conform prevederilor legislației referitoare la sistemul naţional privind factura electronică [1], intrate în vigoare la începutul acestui an, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA – au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu instituţiile publice.

Această prevedere se aplică și furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, pentru facturile emise în baza acestor relații contractuale.

Pentru utilizarea și accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV). Informațiile referitoare la înregistrarea în SPV sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), linkul direct fiind: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv .

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România. De la 1 aprilie 2024, nerespectarea acestui termen se va sancționa cu amendă.

Într-o a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, transmiterea facturilor electronice de la emitenți către destinatari se va face obligatoriu prin intermediul sistemului RO e-Factura.

Casele de asigurări de sănătate nu vor accepta la plată facturile netransmise prin intermediul sistemului menționat. Totodată, atenționăm furnizorii că netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatar a unei facturi netransmise prin acest sistem, în relațiile dintre ei sau cu alți operatori economici constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Accesul la aplicația de generare a facturii în format XML, pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor, nu necesită autentificare, aceasta putând fi astfel utilizată la scară largă. Aplicația menționată se găsește pe portalul Ministerului Finanțelor, linkul direct fiind: https://mfinante.gov.ro/ro/web/efactura/aplicatii-web-ro-efactura .

În situaţia în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

Pe perioada în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare în sistem a facturilor electronice emise.

Perioadele de nefuncţionare a sistemului RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de Internet ale ANAF şi Ministerului Finanţelor.

Informații detaliate pe această temă se pot afla accesând Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică RO e-factura de pe site-ul Ministerului Finanțelor, linkul direct către acest document fiind: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/ghidE-FACTURA.pdf .

Biroul de presă

[1] Ordonanţa de Urgenţă nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul firmelor cu cel puțin 10 angajați

Publicat

pe

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, pe parcursul lunii februarie 2024, o campanie națională de promovare a negocierii colective, în întreprinderile mici și mijlocii. Inițiativa reprezentanților instituției a avut ca scop atragerea atenției angajatorilor, dar și a angajaților privind beneficiile negocierii colective, un instrument esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru stabil și echitabil.

Angajații beneficiază de mai multă stabilitate la locul de muncă, de salarii echitabile, condiții îmbunătățite de lucru, egalitate de șanse și un echilibru între viața profesională și cea personală. Există avantaje și pentru angajatori, printre acestea numărându-se un climat de muncă propice performanței, implicare și responsabilități sporite din partea personalului, dar și soluționarea timpurie a eventualelor litigii apărute.

„În conformitate cu dispozițiile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022, privind dialogul social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați și, potrivit dispozițiilor alin. (2) ale aceluiași articol, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali. Astfel, legea dialogului social prevede că, în cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă (CCM), angajatorul sau orice altă parte îndreptățită, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment”, se precizează într-un comunicat transmis de ITM Dâmbovița.

În această suită de campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a avut întâlniri informative cu reprezentanții a 157 de întreprinderi mici și mijlocii din județ, pentru a asigura „o înțelegere corectă a legislației și a avantajelor negocierii colective”.

Au fost identificate 1.358 de societăți, care au numărul de salariați cuprins între 10 și 250. Conducerea ITM a dorit ca informațiile prezentate să ajungă la cât mai mulți dintre antreprenori. Inspectorii de muncă au distribuit pliante informative, pe tema negocierii colective, a etapelor legale pe care aceasta procedură le impune, dar și a beneficiilor pe care le prezintă. Informațiile au fost afișate și la avizierul instituției și pe pagina web a ITM Dâmbovița.

„Pe lângă sesiunile de informare, campania a inclus și controale la angajatori, pentru a verifica respectarea legislației și pentru a oferi sprijin în procesul de negociere. În acest fel, se încurajează încheierea și înregistrarea CCM, care devin practic instrumente juridice cu aplicabilitate generală în unitate, asigurând că niciun contract individual de muncă nu va oferi condiții inferioare celor stabilite colectiv. Inspectorii de muncă dâmbovițeni au verificat 32 de unități și, acolo unde a fost cazul, au dispus măsuri de remediere a neconformităților depistate. ITM Dâmbovița a transmis și notificări către 10 unități ale căror CCM expiră în următoarele 90 de zile, pentru a le reaminti importanța încheierii unora noi”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

A mai spus Marius Lixandru că, la nivelul instituției pe care o coordonează, există o persoană desemnată cu gestionarea contractelor colective de muncă. Funcționarul asigură consultanță, verificarea documentelor și mediere, în cazul în care apar litigii de muncă în unitățile care au încheiate contractele colective de muncă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite