Connect with us

ACTUALITATE

Jurnal din Turcia (II). În drum spre Cappadocia, scurt popas în orașul dervișilor

Publicat

pe

Ora 8:30. Am pornit spre Cappadocia. După un savuros și bogat mic dejun oferit de hotelul Castival. 550 de kilometri până în inima Turciei. Acolo unde, zic mulți, este o parte importantă din leagănul civilizației umane. Drumul lung. Nu neapărat spectaculos. În cea mai mare parte a traseului parcurs, am trecut prin localități cu un aer ușor cenușiu și parcă pustii, neumblate. Multe ferme agricole. Întinderi nesfârșite de pământ, care se pierdeau la linia orizontului sau se izbeau de câte un munte căruia abia îi putea fi perceput conturul în zare.

Plouă. Motorul autocarului toarce plăcut. Te trage la somn. Privim pe geam spectacolul oferit de o altă lume. O altă civilizație, structurată cam pe aceleași valori. Nu poți să spui că Turcia este o țară săracă, dar nici nu mustește de bogăție. Se observă din plin simplitatea. Luxul este amestecat cu modestia.

Ozy ne-a tot povestit istoria tuturor locurilor pe care le-am parcurs. Scurt. Anecdotic. Vesel și trist, totodată. Ghidul, psiholog fin, ne-a „ginit” că suntem oarecum morcoviți din cauza ploii. A încercat să ne administreze un vaccin. „Ploaia bună la noi. Face bine la agricultură. La pământ… În vara, am avut secetă la noi, în Antalya. Temeratur trecut de 50 de grade Celsius”.

Trecem pe lângă nesfârșite coloane de sere, solarii, parcuri industriale, păduri, apoi, câte o halcă mare de pustiu ușor deprimant. Suntem pe vechiul drum al mătăsii. Șosea expres, bună. Întreținută. Noi rar avem așa ceva în țară. Mai avem până îi prindem pe turci din urmă la acest capitol al infrastructurii rutiere. Drumul șerpuiește prin munți. Am urcat pe Taurus. Până la altitudinea de 1.825 m. Ozy ne-a vorbit de flora și fauna acestor locuri. Aici, pe un areal destul de întins, trăiesc peste 40.000 de porci mistreți. Există și câteva familii de leopard. Cu câțiva ani în urmă, în zona muntelui Taurus, s-a declanșat un incendiu nimicitor. Au fost distruse de flăcări câteva mii de hectare de pădure.

Nostim ghidul. A dat câteva sfaturi turiștilor. Printre ele, unul care ne-a făcut să râdem cu poftă. A spus, pe tonul său sincer și într-o română stâlcită, că cine nu știe să vorbească limbi străine nu are decât să se înțeleagă în tarzaniană, adică prin semne.

Cu ploaie, fără, socializând, moțăind, am ajuns în Konya. Un centru sacru pentru musulmani. Orașul dervișilor. O localitate cu rădăcini adânci în istorie. Meleag al hitiților. Primele așezări în această regiune din Anatolia Centrală au apărut în anii 9000 î.e.n. În ziua de astăzi, Konya este considerat cel mai conservator și mai religios oraș din Turcia .

Conduși de Ozy, am vizitat muzeul Mevlana, unul dintre cei mai cunoscuți gânditori ai lumii islamice. Aici, se află mausoleul lui Hamal ad-Din Rumi. Am mai aflat că, pe teritoriul orașului Konya, nu se consumă băuturi alcoolice. Am cumpărat câteva suveniruri. Ieftine. 1 euro bucata. Derviși în miniatură și alte câteva mărunțișuri cu rol sigur de amintire.

Din nou, la autocar. Ne-am continuat călătoria spre Cappadocia. Între timp, coborâse noaptea. Beznă deplină. Turcii cam fac economie la electricitate. Străzile nu sunt chiar așa de iluminate. Prin locuințe se folosesc, cu siguranță, becuri super economice… La capitolul ăsta, noi suntem tari.

Nu am vorbit nimic despre prețuri. Bune. La cam orice produs. Cu mult sub ce este la noi. Deși lira turcească este deplină, la ea acasă, poți să îți faci cumpărăturile, să mergi la restaurant și să plătești cu euro și dolari. Un dolar sau un euro sunt cotate la circa 30 de lire turcești.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Informare CNAS privind obligațiile furnizorilor de servicii medicale în raport cu sistemul e-Factura

Publicat

pe

De

Conform prevederilor legislației referitoare la sistemul naţional privind factura electronică [1], intrate în vigoare la începutul acestui an, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA – au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu instituţiile publice.

Această prevedere se aplică și furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, pentru facturile emise în baza acestor relații contractuale.

Pentru utilizarea și accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV). Informațiile referitoare la înregistrarea în SPV sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), linkul direct fiind: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv .

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România. De la 1 aprilie 2024, nerespectarea acestui termen se va sancționa cu amendă.

Într-o a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, transmiterea facturilor electronice de la emitenți către destinatari se va face obligatoriu prin intermediul sistemului RO e-Factura.

Casele de asigurări de sănătate nu vor accepta la plată facturile netransmise prin intermediul sistemului menționat. Totodată, atenționăm furnizorii că netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatar a unei facturi netransmise prin acest sistem, în relațiile dintre ei sau cu alți operatori economici constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Accesul la aplicația de generare a facturii în format XML, pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor, nu necesită autentificare, aceasta putând fi astfel utilizată la scară largă. Aplicația menționată se găsește pe portalul Ministerului Finanțelor, linkul direct fiind: https://mfinante.gov.ro/ro/web/efactura/aplicatii-web-ro-efactura .

În situaţia în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

Pe perioada în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare în sistem a facturilor electronice emise.

Perioadele de nefuncţionare a sistemului RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de Internet ale ANAF şi Ministerului Finanţelor.

Informații detaliate pe această temă se pot afla accesând Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică RO e-factura de pe site-ul Ministerului Finanțelor, linkul direct către acest document fiind: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/ghidE-FACTURA.pdf .

Biroul de presă

[1] Ordonanţa de Urgenţă nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul firmelor cu cel puțin 10 angajați

Publicat

pe

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, pe parcursul lunii februarie 2024, o campanie națională de promovare a negocierii colective, în întreprinderile mici și mijlocii. Inițiativa reprezentanților instituției a avut ca scop atragerea atenției angajatorilor, dar și a angajaților privind beneficiile negocierii colective, un instrument esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru stabil și echitabil.

Angajații beneficiază de mai multă stabilitate la locul de muncă, de salarii echitabile, condiții îmbunătățite de lucru, egalitate de șanse și un echilibru între viața profesională și cea personală. Există avantaje și pentru angajatori, printre acestea numărându-se un climat de muncă propice performanței, implicare și responsabilități sporite din partea personalului, dar și soluționarea timpurie a eventualelor litigii apărute.

„În conformitate cu dispozițiile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022, privind dialogul social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați și, potrivit dispozițiilor alin. (2) ale aceluiași articol, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali. Astfel, legea dialogului social prevede că, în cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă (CCM), angajatorul sau orice altă parte îndreptățită, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment”, se precizează într-un comunicat transmis de ITM Dâmbovița.

În această suită de campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a avut întâlniri informative cu reprezentanții a 157 de întreprinderi mici și mijlocii din județ, pentru a asigura „o înțelegere corectă a legislației și a avantajelor negocierii colective”.

Au fost identificate 1.358 de societăți, care au numărul de salariați cuprins între 10 și 250. Conducerea ITM a dorit ca informațiile prezentate să ajungă la cât mai mulți dintre antreprenori. Inspectorii de muncă au distribuit pliante informative, pe tema negocierii colective, a etapelor legale pe care aceasta procedură le impune, dar și a beneficiilor pe care le prezintă. Informațiile au fost afișate și la avizierul instituției și pe pagina web a ITM Dâmbovița.

„Pe lângă sesiunile de informare, campania a inclus și controale la angajatori, pentru a verifica respectarea legislației și pentru a oferi sprijin în procesul de negociere. În acest fel, se încurajează încheierea și înregistrarea CCM, care devin practic instrumente juridice cu aplicabilitate generală în unitate, asigurând că niciun contract individual de muncă nu va oferi condiții inferioare celor stabilite colectiv. Inspectorii de muncă dâmbovițeni au verificat 32 de unități și, acolo unde a fost cazul, au dispus măsuri de remediere a neconformităților depistate. ITM Dâmbovița a transmis și notificări către 10 unități ale căror CCM expiră în următoarele 90 de zile, pentru a le reaminti importanța încheierii unora noi”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

A mai spus Marius Lixandru că, la nivelul instituției pe care o coordonează, există o persoană desemnată cu gestionarea contractelor colective de muncă. Funcționarul asigură consultanță, verificarea documentelor și mediere, în cazul în care apar litigii de muncă în unitățile care au încheiate contractele colective de muncă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite