Connect with us

ACTUALITATE

Vibrații ale patriotismului de 1 Decembrie la Târgoviște

Publicat

pe

Astăzi – 1 decembrie 2023, în Piața Tricolorului din Târgoviște, autoritățile locale și cele județene, parlamentari, consilieri, șefi de instituții, reprezentanți ai Arhiepiscopiei s-au aflat, alături de sutele de târgovișteni, cu toții strânși pentru a cinsti, cu emoție și bucurie, 1 Decembrie – Ziua Națională a României.

Au rostit alocuțiuni președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul județului – Claudia Gilia și primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan. De asemenea, secretarul eparhial, preot Alin Ștefan, a dat citire mesajului transmis cu ocazia Marii Sărbători a României de ÎPS Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.

„Aici, la Târgoviște, unde totul vorbește despre măreția culturii românești și unde bravii noștri voievozi ne-au oferit magnifice exemple de luptă și jertfă pentru țară, se aude cel mai bine îndemnul la unitate, mai ales, în aceste vremuri tulburi, dominate de război și crize de tot felul, de numeroase provocări ce ne încearcă viața și credința.

Ieri, 30 noiembrie, am celebrat pe Sfântul Apostol Andrei – Ocrotitorul României, cel care a adus Evanghelia lui Hristos pe aceste meleaguri și a pus bazele civilizației creștine aici, la noi, ceea ce se constituie într-un semn al unirii dintre credința strămoșească și neamul românesc. Să nu uităm că Biserica noastră Ortodoxă a fost întotdeauna alături de poporul român, în toate marile momente istorice, sprijinindu-i aspirațiile legitime de unitate, libertate și prosperitate și contribuind decisiv la toate importantele sale realizări, pe plan cultural, educațional și social.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, mai mult decât oricând, conștientizăm cu toții că la baza națiunii noastre stau valorile creștine și europene, cea mai frumoasă moștenire pe care o dăruim noilor generații.

Tuturor vă împărtăşesc arhiereşti binecuvântări, dorindu-vă sănătate, prosperitate, unitate”, a fost mesajul transmis de ÎPS Nifon – arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei.

Unirea, mândria, respectul și recunoștința, a spus președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan, sunt sentimentele cu care sunt îmbrăcate sufletele tuturor românilor în această zi de mare sărbătoare.

„La 1 Decembrie 1918, istoria s-a scris pentru noi! Când spunem 1 Decembrie, spunem recunoștință față de toți românii care au luptat pentru ca generațiile ce aveau să vină după ei să poată trăi libere și demne pe pământul strămoșesc. Lor le datorăm țara în care trăim, muncim și ne bucurăm noi și copiii noștri – România întreagă și liberă. Le doresc tuturor dâmbovițenilor și românilor de pretutindeni cele mai sincere urări de bine, sănătate și prosperitate! La Mulți Ani, România! La Mulți Ani tuturor dâmbovițenilor”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Primarul Cristian Daniel Stan a mărturisit că niciodată nu a știut cum să-și rostuiască discursul de Ziua Națională a României. Întotdeauna măreția acestei zile l-a pus în dificultate și a generat sentimentul de sfială.

„Știți de ce am acest sentiment? Pentru că, de fiecare dată, înainte, am ritualul de a reciti câteva pasaje din istorie. Nu doar Alba Iulia 1918, ci și 1600 – Mihai Viteazul, 1859 – Cuza, 1877, 1989, pasaje despre Mircea cel Bătrân, Ștefan, Vlad sau Avram Iancu, momente care ne-au croit, picătură cu picătură, așa cum suntem astăzi. Și, de fiecare dată, mi se face „pielea de găină” când mă gândesc la ce-am fost și cine-am fost înainte.

Ori nu despre asta e vorba de Ziua Națională? Nu despre întoarcerea la fibra din care-am fost făcuți și la asumarea, cu mândrie și curaj, a acestui trecut? Și, dacă se poate, la înțelegerea că a fi român este o binecuvântare pe care suntem datori să o mărturisim ca atare. Adică să fim români când suntem fericiți și avem satisfacții. Dar să fim români și când nu totul merge cum ne-am dori.

Să fim români când ne cresc copiii și ne fac mândri. Să fim români și când avem necazuri. Să fim români când suntem înfruntați, să fim ca românii din cărțile de istorie. Să fim ca românii de la 1918, care au uitat de orgolii și au înțeles că țara și interesul național nu se negociază. Să fim români în țară, dar și-n afara ei. Să nu mai râdem singuri de propriul neam, să nu ne mai ocărâm noi pe noi. Să fim români când triumfă ai noștri, dar și când pierd. Să fim români de când deschidem ochii până la sfârșit. Și, dacă nu ne e foarte greu, să fim români și mâine… și poimâine, nu doar de 1 Decembrie”, a spus primarul Cristian Daniel Stan.

Prefectul Claudia Gilia a menționat că astăzi, de 1 Decembrie, sărbătorim nu doar trecutul, ci și proiecția unui potențial viitor al acestei țări minunate. A spus Claudia Gilia că fiecare dintre noi ne fundamentăm prezentul pe moștenirea primită de la înaintașii noștri și pe ceea ce vom oferi noi viitoarei generații.

„Fără respect pentru generațiile care au creat România de astăzi și grija necondiționată pentru cei ce vor urma după noi, prezentul nu are niciun sens. Tinerii noștri sunt garanția progresului și evoluției acestei țări într-o direcție bună. Îi încurajăm să își urmeze pasiunile, să fie curajoși în fața provocărilor, să investească în educație, dar să își cultive și spiritul de inovare și colaborare, pentru că în unitate se află forța. Avem obligația să le oferim oportunități de dezvoltare și un trai mai bun la noi în țară. Îi vom încuraja să păstreze și să ducă mai departe valorile care ne definesc: solidaritatea, respectul și dorința de a face o schimbare. Fiecare generație are rolul ei în construirea istoriei noastre comune. Iar România are o istorie bogată, care poate inspira la fapte mărețe.

Generația UNIRII ne-a arătat că „se poate”. Dar înaintea acelor lideri au fost alții care au visat, care au pus bazele acestui „se poate” și i-au încurajat să facă pasul corect la momentul potrivit. Iată că în 1918 a fost momentul potrivit și tânăra generație de lideri a știut să facă unirea cu încredere și cu privirea spre viitor. Atunci, un vis a devenit realitate. Tot atunci s-a trasat o bornă pentru toate generațiile care au urmat după acel moment.

Au urmat alți lideri cu alte generații care au luptat pentru ca românii să beneficieze de aceleași drepturi ca restul națiunilor europene, au luptat cu regimurile totalitare, au readus țara pe un drum democratic și european, au asistat la integrarea României în NATO și UE și acum culegem roadele. România este o țară sigură, prosperă și dezvoltată. Acum știm că totul este posibil”, a fost mesajul prefectului Claudia Gilia.

La acest eveniment, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, de prefectul Claudia Gilia și de primarul Cristian Daniel Stan, s-au aflat: deputatul PSD Radu Popa, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, vicepreședinții CJ Dâmbovița – Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, viceprimarii Târgoviștei – Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public Gabriel Boriga, administratorul județului Cristian Avanu, consilieri județeni și locali, șefi ai unor instituții deconcentrate, cadre militare active, în rezervă sau în retragere.

Manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie din Piața Tricolorului din Târgoviște au avut în componență o paradă și o expoziție de tehnică militară.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Hai la meci! Preț redus la biletele pentru meciul Chindiei cu Metaloglobus București din 24 februarie 2024

Publicat

pe

Conducerea ACS Chindia Târgoviște vrea cât mai mulți suporteri în tribune, sâmbătă – 24 februarie 2024, ziua când echipa de fotbal fanion a județului Dâmbovița dispută primul meci oficial din acest an, de la ora 11:30, cu Metaloglobus București. De altfel, noul președinte al Clubului, Gabriel Boriga, a declarat, chiar în prima conferință de presă susținută după preluarea funcției, că prezența suporterilor pe stadion înseamnă un sprijin extrem de important pentru echipă, care urmărește calificarea în play-off și revenirea în prima ligă.

În acest sens, a fost redus prețul biletelor de acces la meciul din 24 februarie 2024, astfel: 10 lei la Tribuna a II-a (acces general), respectiv 15 și 20 lei la Tribuna I (15 lei – sectoarele A, B, F, G, 20 lei – sectoarele C, D, E), iar tichetul de parcare costă 10 lei. Copiii sub 14 ani au acces gratuit, în baza unui bilet valabil cu valoare 0 și doar însoțiți de un adult (plătitor de bilet).

Biletele se pot achiziționa online sau de la casele de bilete ale stadionului Eugen Popescu, deschise după următorul program:
– Vineri, 23 februarie – 10:00‑18:00
– Sâmbătă, 24 februarie – 09:00‑12:15

Biletele se pot cumpăra și din magazinele partenere Bilete.ro, respectiv: Vodafone – Bd. Independenței, Bl. 6PP, Sc. B, Parter și Str. Arsenalului, Bl. F2, Parter și Poșta Română – Str. Dr. Marinoiu Nr. 2 (Poșta Veche)

Persoanele cu dizabilități primesc bilete gratuite, în limita locurilor disponibile (Tribuna 2 și Tribună 1).
Biletele pentru persoanele cu dizabilități se ridică de la casele de bilete ale stadionului, pe baza certificatului de handicap, însoțit de Cartea de identitate sau prin cerere pe email: ticketing@afcchindiatargoviste.ro, însoțită de certificatul de handicap scanat.

Dacă întâmpinați probleme la cumpărarea biletelor va rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail ticketing@afcchindiatargoviste.ro sau pe furnizorul de servicii de ticketing scriind la office@bilete.ro sau telefonic la 0727.766.631.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Primarul de la Vulcana Băi, Emil Drăghici – președintele ACoR, a fost colaborator al Securității

Publicat

pe

Se apropie de sfârșit cariera politică și administrativă a longevivului președinte al Asociației Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici? După cum sunt semnele, și da și nu. Aflăm că primarul comunei Vulcana Băi, din județul Dâmbovița, a fost dezvăluit de CNSAS ca fiind colaborator al defunctei Securității ceaușiste. CNSAS a scos la iveală faptul că președintele ACOR a întocmit și semnat cu nume real, în iunie 1982, un angajament cu Securitatea. Numele său conspirativ ar fi fost „Dinu” a precizat PREShub.

Emil Drăghici îndeplinea în 1982 funcția de casier la Consiliul Popular din Vulcana Băi. Ar fi activat ca informator în perioada 1982-1987.

„Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum: ascultarea și colportarea știrilor transmise de posturile de radio interzise – nota informativă din 25.07-1984; comentarii negative la adresa conducerii de partid și de stat din țara noastră, sub regimul comunist”, se menţionează într-o notă informativă din 16.06.1982.

Întrebat de jurnaliștii de la PRESShub despre această situație delicată în care se află, dâmbovițeanul Emil Drăghici, președintele ACoR, a recunoscut că există o decizie definitivă de colaborator al Securității. A spus Drăghici că aceasta nu ar reprezenta o problemă pentru activitatea sa politică, nu îi afectează poziția de la ACoR. Poate, zicem noi, dar este o chestiune de moralitate. Dar, din câte am aflat, primarii comunele din România nu ar fi prea interesați de trecutul lui Emil Drăghici, de pecetea de informator al Securității.

Drăghici conduce comuna Vulcana Băi din 1992, iar ACoR din 1997. Bineînțeles, datorită funcției de responsabilitate pe care o deține de atâta amar de timp, nu prea mai poate sta prin comună, dar a avut întotdeauna la cârmă un viceprimar fidel, care și-a îndeplinit cu brio îndatoririle de edil.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite