Connect with us

ACTUALITATE

5 idei cum să petreci vacanța de iarnă cu copiii tăi

Publicat

pe

Sursa foto: pexels.com

Vacanța de iarnă este o ocazie excelentă pentru a face lucrurile preferate sau pentru a încerca ceva nou. Sărbătorile de Anul Nou și de Crăciun îți oferă o mulțime de zile libere. Cum le poți petrece astfel încât să fie interesant pentru tine și copii tăi?

Găsește în continuare o listă cu idei care te vor ajuta să petreci interesant timpul cu copii tăi în vacanța de iarnă

Așadar, ce ai putea face în vacanța de iarnă ca să le fie interesant atât copiilor, cât și ție?

Poți încerca:

  • Să organizezi seri pentru jocuri de societate

Jocurile de societate sunt o modalitate excelentă de a te distra și de a petrece timpul frumos și util cu copiii tăi.  Copiii se vor bucura în special de această activitate dacă pregătești mici cadouri pentru cei care câștigă. Poți alege unul dintre jocurile de societate de la Altex, unde găsești o mulțime de produse la prețuri avantajoase și pentru toate gusturile. Jocurile de masă pentru copii pot fi un mod eficient de a-i ajuta pe copii de vârstă școlară să dezvolte diverse abilități și să rezolve problemele cu care le este greu să se descurce. Pe lângă asta, jocurile sunt un mod optim de a-i încuraja pe copii de diferite vârste să se unească și să acționeze împreună – ceva ce vor trebui să facă pe tot parcursul vieții;

  • Să pregătești împreună cu copiii biscuiți de Crăciun

Pregătirea biscuiților de Crăciun este o activitate perfectă pentru o seară plină de confort și distracție. Implică-te în bucătărie alături de cei dragi, creând delicioși biscuiți tematici, și bucură-te de un moment de creativitate și bucurie în familie;

  •   Să privești un film sau un desen animat alături de copiii tăi

Pentru zilele în care preferi să te relaxezi la căldura casei tale, poți alege să te bucuri de un film de Revelion. Clasicul „Singur Acasă” nu poate lipsi din atmosfera sărbătorilor de iarnă, dar poți alege și alte filme festive sau desene animate care le plac copiilor. Aceasta este o modalitate excelentă de a te relaxa și de a te bucura de spiritul sărbătorilor. Astfel, poți avea parte de momente plăcute în familie, fără să depui niciun efort;

  • Să vizitezi bradul de Crăciun din oraș

Pentru a adăuga diversitate sărbătorilor, ia-ți copiii să vedeți bradul de Crăciun, care reprezintă centrul festivităților. Admiră împreună cu ei măreția și eleganța „frumuseții pădurii”, decorată cu ghirlande strălucitoare și înconjurată de figuri din gheață, în timp ce muzica de sărbătoare răsună în jur. Nu rata distracția oferită de plimbările cu cai, concertele și târgurile, unde vei găsi suveniruri și delicii specifice Crăciunului. Această experiență va fi cu siguranță memorabilă, oferind multă bucurie ție și copiilor tăi;

  • Să creezi împreună cu copiii chestii handmade

Invită-ți copiii să creeze meșteșuguri de Crăciun, fie pentru a decora bradul, fie pentru a le oferi cadou bunicilor sau prietenilor. Asigură-te că ai la îndemână provizii precum hârtie, vopsele, sclipici și alte materiale necesare procesului creativ. Găsește șabloane interesante după care să confecționezi ghirlande de hârtie, fulgi de zăpadă sau figurine de animale și oameni de zăpadă. Folosește-ți imaginația și ajută-i pe copii în realizarea unei întregi compoziții de iarnă, iar împreună puteți să confecționați și felicitări handmade pentru prieteni și familie. Aceste activități sunt perfecte pentru petrecerea timpului liber în familie, aducând emoții pozitive și creând amintiri frumoase ce vor rămâne cu tine pentru mult timp.

În concluzie, folosește ideile de mai sus pentru a diversifica modul în care îți petreci timpul liber în familie. Aceste opțiuni de activități sunt perfecte pentru a petrece timp alături de copii în vacanța lor de iarnă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Informare CNAS privind obligațiile furnizorilor de servicii medicale în raport cu sistemul e-Factura

Publicat

pe

De

Conform prevederilor legislației referitoare la sistemul naţional privind factura electronică [1], intrate în vigoare la începutul acestui an, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA – au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu instituţiile publice.

Această prevedere se aplică și furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, pentru facturile emise în baza acestor relații contractuale.

Pentru utilizarea și accesarea sistemului RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV). Informațiile referitoare la înregistrarea în SPV sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), linkul direct fiind: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv .

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise în sistemul RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România. De la 1 aprilie 2024, nerespectarea acestui termen se va sancționa cu amendă.

Într-o a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, transmiterea facturilor electronice de la emitenți către destinatari se va face obligatoriu prin intermediul sistemului RO e-Factura.

Casele de asigurări de sănătate nu vor accepta la plată facturile netransmise prin intermediul sistemului menționat. Totodată, atenționăm furnizorii că netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul RO e-Factura, precum și primirea și înregistrarea de către destinatar a unei facturi netransmise prin acest sistem, în relațiile dintre ei sau cu alți operatori economici constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Accesul la aplicația de generare a facturii în format XML, pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor, nu necesită autentificare, aceasta putând fi astfel utilizată la scară largă. Aplicația menționată se găsește pe portalul Ministerului Finanțelor, linkul direct fiind: https://mfinante.gov.ro/ro/web/efactura/aplicatii-web-ro-efactura .

În situaţia în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturii se suspendă până la repunerea în funcţiune a sistemului.

Pe perioada în care sistemul RO e-Factura nu este funcțional, emitentul facturii aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare în sistem a facturilor electronice emise.

Perioadele de nefuncţionare a sistemului RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de Internet ale ANAF şi Ministerului Finanţelor.

Informații detaliate pe această temă se pot afla accesând Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică RO e-factura de pe site-ul Ministerului Finanțelor, linkul direct către acest document fiind: https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/ghidE-FACTURA.pdf .

Biroul de presă

[1] Ordonanţa de Urgenţă nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul firmelor cu cel puțin 10 angajați

Publicat

pe

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, pe parcursul lunii februarie 2024, o campanie națională de promovare a negocierii colective, în întreprinderile mici și mijlocii. Inițiativa reprezentanților instituției a avut ca scop atragerea atenției angajatorilor, dar și a angajaților privind beneficiile negocierii colective, un instrument esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru stabil și echitabil.

Angajații beneficiază de mai multă stabilitate la locul de muncă, de salarii echitabile, condiții îmbunătățite de lucru, egalitate de șanse și un echilibru între viața profesională și cea personală. Există avantaje și pentru angajatori, printre acestea numărându-se un climat de muncă propice performanței, implicare și responsabilități sporite din partea personalului, dar și soluționarea timpurie a eventualelor litigii apărute.

„În conformitate cu dispozițiile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022, privind dialogul social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați și, potrivit dispozițiilor alin. (2) ale aceluiași articol, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali. Astfel, legea dialogului social prevede că, în cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă (CCM), angajatorul sau orice altă parte îndreptățită, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment”, se precizează într-un comunicat transmis de ITM Dâmbovița.

În această suită de campanii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a avut întâlniri informative cu reprezentanții a 157 de întreprinderi mici și mijlocii din județ, pentru a asigura „o înțelegere corectă a legislației și a avantajelor negocierii colective”.

Au fost identificate 1.358 de societăți, care au numărul de salariați cuprins între 10 și 250. Conducerea ITM a dorit ca informațiile prezentate să ajungă la cât mai mulți dintre antreprenori. Inspectorii de muncă au distribuit pliante informative, pe tema negocierii colective, a etapelor legale pe care aceasta procedură le impune, dar și a beneficiilor pe care le prezintă. Informațiile au fost afișate și la avizierul instituției și pe pagina web a ITM Dâmbovița.

„Pe lângă sesiunile de informare, campania a inclus și controale la angajatori, pentru a verifica respectarea legislației și pentru a oferi sprijin în procesul de negociere. În acest fel, se încurajează încheierea și înregistrarea CCM, care devin practic instrumente juridice cu aplicabilitate generală în unitate, asigurând că niciun contract individual de muncă nu va oferi condiții inferioare celor stabilite colectiv. Inspectorii de muncă dâmbovițeni au verificat 32 de unități și, acolo unde a fost cazul, au dispus măsuri de remediere a neconformităților depistate. ITM Dâmbovița a transmis și notificări către 10 unități ale căror CCM expiră în următoarele 90 de zile, pentru a le reaminti importanța încheierii unora noi”, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

A mai spus Marius Lixandru că, la nivelul instituției pe care o coordonează, există o persoană desemnată cu gestionarea contractelor colective de muncă. Funcționarul asigură consultanță, verificarea documentelor și mediere, în cazul în care apar litigii de muncă în unitățile care au încheiate contractele colective de muncă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite