Connect with us

ACTUALITATE

Provocare la cunoaștere lansată dâmbovițenilor. Drumeții spre zonele mioritice ale județului

Publicat

pe

Montaniarzii din cadrul Asociațiilor Chindia Jurasic Park și Floare de Colț și-au propus să implice anul acesta în acțiunile lor cât mai mulți dâmbovițeni, de toate vârstele, pentru a cunoaște frumusețile aflate „la doi pași” de zonele urbane. În acest sens, duminică – 4 februarie 2024, au organizat o ieșire la „Stejarul de 1000 de ani”, un rar monument al naturii aflat pe valea Tisa, în pădurea de la intrarea în satul Drăgăești-Ungureni al comunei Mănești, apoi traseul a continuat până la Mănăstirea Bunea din zona Vulcana Băi.

„Renumitul stejar este, într-adevăr, un uriaș printre alți copaci mai tineri, iar perenitatea sa este justificată, din informațiile preluate de la localnici și de poziția lui ca bornă de tarla forestieră între moșiile vechilor proprietari, frații Dumitru și Nicolae Ivănescu, vechi boieri din zonă.

În ultimii ani au fost montate și câteva indicatoare turistice speciale, iar accesul se poate face auto, pe un drum utilitar care servește și instalațiile petroliere din zonă.

După fotografiile de rigoare în jurul monumentului și a unei mici acțiuni de ecologizare, drumeții au continuat plimbarea prin pădure și au colindat pe poteci sau drumuri forestiere până pe culmea ce domină atât valea Dâmboviței (dreapta), cât și valea Ialomiței, imortalizând imagini din zona Șotânga sau dinspre mărețul vârf Leaota.

La revenirea lângă stejar, iubitorii de natură și-au propus să contacteze atât Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița, cât și specialiștii de la Ocolul Silvic Sturzeni pentru a evalua mai bine vârsta arborelui, pentru a îl ocroti și a organiza eventuale „ore altfel” cu elevii de gimnaziu sau cu studenții facultăților de profil de la Universitatea „Valahia”.

Următorul obiectiv a fost vechiul schit Bunea, iar traseul auto ales a parcurs un drum recent modernizat, cel care leagă văile Dâmboviței și ale Vulcanei (Sticlăriei) prin comunele Pietrari și Vulcana-Băi. La schit s-a discutat, pe baza informațiilor lui Cezar Bolliac, după „excursiunea arheologică din 1869”, despre „Mormintele de pre Vulcana Mare”, dar și despre greutățile (în curs de rezolvare!) avute în restaurarea vechiului schit construit pe moșia armașului Bunea Grădișteanu. Și această temă va fi propusă spre studiu specialiștilor de la Universitatea „Valahia” și experților de la Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească”.

O tură frumoasă, într-o zi frumoasă, cu drumeție și povești, în mijlocul naturii. Peste două săptămâni vom reveni cu o tură în zona Fieni-Pietroșița”, ne relatează Nicolae Posta – președintele Asociației Chindia Jurasic Park.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Jandarmeria Giurgiu angajează psiholog

Publicat

pe

De

Ești absolvent al Facultății de Psihologie și vrei să faci parte din Jandarmeria Română? Acum ai ocazia!

Jandarmeria Giurgiu organizează concurs din sursă externă pentru 1 post de ofițer specialist psiholog.

Până pe data de 15 mai 2024 te așteptăm să-ți depui cererea de înscriere online la adresa: resurseumane@jandarmeriagiurgiu.ro

Pentru mai multe detalii accesați linkul următor: https://hub.mai.gov.ro/recrutare/anunt/view?id=1938

Informații suplimentare se pot obține de la structura Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu, telefon: 0246.219 631.

Sursa: IJJ Giurgiu 

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Doliu la Finanțe Publice Dâmbovița. Dumnezeu să-l odihnească pe Adrian Ion Chivu

Publicat

pe

De

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dâmbovița își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea fulgerătoare în nefiintă a colegului nostru – Adrian Ion Chivu, șeful Serviciului colectare persoane juridice. Un om deosebit, bun prieten și coleg, profesionist desăvarșit, familist, tatăl a doi copii.

Dispariția lui atât de timpurie lasă un mare gol în inimile noastre. În aceste momente de adancă tristețe, transmitem indoliatei familii întreaga noastră compasiune și sincere condoleanțe.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite