Connect with us

ACTUALITATE

Au fost publicate normele de aplicare a noii Legi Pensiilor. Începe marea recalculare!

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Ministerul Muncii a publicat proiectul de hotărâre privind aprobarea normelor de aplicare a legii ce vizează sistemul public de pensii. După noul act normativ, calculul pensiei se va realiza înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. De precizat că, punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, în septembrie 2024, dată la care legea a intrat în vigoare.

Ca noutate, vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. Cu această prevedere, se vrea o corecție a inechităților și a corela mai bine legea cu principiul contributivității. Conform legii, toate pensiile vor fi recalculate pe baza unei formule care nu cuprinde indici de corecție. Dacă, după recalculare, pensia rezultată este mai mică, se va menține nivelul actual. Majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale și cu rata inflației.

Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus. Dacă stagiul de cotizare este mai mare de 25 de ani, o persoană primește bonusuri în puncte, respectiv 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Persoanele aflate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de ieșire la pensie pot alege menținerea în activitate, anual, desigur cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Pentru a încuraja principiul contributivității, noua lege prevede ca stagiul minim de cotizare și stagiul complet să fie condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Stagiul minim de cotizare se va majora în concordanță cu evoluția speranței de viață din România.

Femeile care au stagiul complet de cotizare contributiv beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți. De asemenea, vor fi luați în calcul și copiii adoptați.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au început „Zilele Municipiului Giurgiu”. Concerte seară de seară până pe 23 aprilie

Publicat

pe

Astăzi – 19 aprilie 2024, au debutat „Zilele Municipiul Giurgiu” – cinci la număr, adică până la Sf. Gheorghe – patronul spiritual al orașului. Activitățile pregătite de autoritățile includ evenimente cultural-artistice și de recreere, precum și concerte în aer liber, susținute de artiști consacrați începând cu ora 19:30. Locul de desfășurare: Parcul Tineretului, adiacent Steaua Dunării.

  • În această seară, vor urca pe scenă soliștii de muzică populară Constantin Bahrin, Elena Mândrescu și Ștefan Enășel.
  • Sâmbătă – 20 aprilie 2024, va fi un concert susținut de Adriana Gavrilă, Emilian și Bibi.
  • Duminică – 21 aprilie 2024, urmează Cristina Ene, Cabron și Lora.
  • Luni – 22 aprilie 2024: Dan Cernăvodeanu, Iuliana Zlatov, Shondy și Jean de la Craiova.
  • Marți – 23 aprilie 2024, concertul va fi susținut de Daniel Sima, Selena Mărgean, Iulian Urlea, Mihaela Băbaru, Ioana Lărgeanu, Reta Baltag, Georgeta Vasile Măsură, Mariana Simion, Adelina Găujdeanu, Adina Roșca și Cătălin Doinaș.

Pentru desfășurarea acestor evenimente în condiții de siguranță, jandarmii le recomandă participanților să respecte indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, să evite consumul de alcool, iar în situații care presupun intervenția forțelor de ordine să solicite sprijin în mod direct sau prin 112.

De asemenea, este strict interzisă folosirea aeronavelor fără pilot la bord (drone) deasupra zonelor dens populate sau a adunărilor de oameni organizate în aer liber la o înălțime mai mică de 300 de metri față de orice obstacol fix situat pe o rază de 600 de metri de la aeronavă, sancțiunea fiind cuprinsă între 25.000 și 50.000 lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Atenție! Casele de marcat devin obligatorii și la automatele comerciale

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale – informează ANAF.

Toți cei care nu se conformează, vor fi sancționați cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, începând cu data de 1 octombrie 2024. De asemenea, se va dispune confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite