Connect with us

Dâmboviţa

Unirea Moldovei cu țara după modelul german, o soluție de a contracara dorința de expansiune a Rusiei!

Publicat

pe

Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlăţean, prezent la o emisiune de analiză politică difuzată la Antena 3CNN, a vorbit despre războiul din Ucraina și despre pericolul pe care Rusia îl reprezintă în momentul de față pentru Republica Moldova. Oricând, armata Rusiei poate ataca micul stat, ținând cont de faptul că ambițiile expansioniste ale lui Putin nu par să aibă limite. Cel puțin așa rezultă din ultimele sale anunțuri.

Fostul ministru de Externe al României a prezentat și o soluție prin care ar putea fi asigurată într-o oarecare măsură siguranța Moldovei. Să se înfăptuiască unirea cu România, după model german.

„Este clar că sunt niște lucruri foarte structurate care avansează simultan cu anunțul anterior al lui Vladimir Putin, „Odesa este rusească” și ceea ce Medvedev, fostul premier, a spus chiar ieri sau astăzi, faptul că Odesa și restul Ucrainei până la Kiev. Așa încât lucrurile par foarte bine structurate din perspectiva interesului ilegitim al Rusiei. Acum să înțelegem despre ce vorbim.

Transnistria a fost subiectul unei acțiuni, a unei operațiuni a Federației Ruse după 1990-1991 cu armata a 14-a, lucru confirmat de o instanță internațională care a condamnat Rusia în cazul Ilașcu la CEDO, la Curtea Europeană și care a constatat că Rusia este responsabilă de războiul de separatism, deci trupe de ocupație, în realitate nu trupe operative de menținere a păcii. Pe acest teritoriu, populația română în toți acești ani a fost subiectul unei represiuni constante, mergând până la copilașii din școlile de limbă română cu grafie latină, spun ei mai politicoși prin Europa.

Pe acest fundal, separatiștii din Transnistria de-a lungul anilor au organizat și referendum prin care au declarat așa-numita independență. Au și notificat la Națiunile Unite, au și cerut Federației Ruse, de vreo două ori, cel puțin să li se recunoască independența. Până astăzi, Rusia nu a recunoscut. Vedem însă într-o situație diferită și operativă în teren, cu un război în Ucraina, de agresiune, care nu mai merge bine pentru trupele ucrainene și cu niște ținte deja anunțate.

Eu cred că trebuie privit într-adevăr cu foarte mare seriozitate și eu presupun că la nivelul statului român și la nivelul partenerilor, aliaților și Chișinăului, bineînțeles, printr-o coordonare, cel puțin la nivelul CSAT-ului sunt lucruri deja discutate și sunt lucruri deja stabilite pentru a vedea o modalitate de susținere a integrității teritoriale a Republicii Moldova. Dacă într-o astfel de situație, cu agresiune rusă care continuă nu doar pe Ucraina, ci și împotriva Republicii Moldova, nu sunt foarte multe alternative.

Dacă se ajunge la Odesa, se ajunge în sudul Ucrainei, aproape de gurile Dunării și se ajunge pentru a face coridorul direct cu Transnistria, dincolo de anexări, proclamări, hârtii, voturi politice, atunci nu există altă alternativă decât de a urma modelul german, cu o bună discuție, sper, care a avut loc cu statele partenere și aliate. Nu există alternativă”, a spus Titus Corlăţean – președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Desfășurare masivă a forțelor de ordine la meciul Chindia – Steaua

Publicat

pe

Târgoviște. 20 aprilie 2024, ora 10:00. Strada Justiției, plină ochi de jandarmi și poliție. Echipaje înarmate până-n dinți. Câini polițiști. Mascați. Trupe antitero. Nu am mai văzut așa ceva de la mitingul lui Liviu Dragnea, când întreg orașul era blocat și nu mai puteai intra decât pe bază de parolă. Ce vremuri și oameni ciudați! Pe sus. Pe funcții.

Azi nu a fost miting electoral. Nici grevă sau vreun alt tip de protest. A fost meci. Pe „Eugen Popescu”. Chindia a jucat cu Steaua București. Aha! Acum ați priceput care a fost treaba cu desfășurarea de forțe. Au venit ultrașii. Galeria Stelei. Una dintre cele mai organizate, unite, dar și violente structuri de suporteri din România. Nu au venit prea mulți la Târgoviște. Vreo 450. Au ocupat tribuna rezervată galeriei oaspeților. O mare de tricouri negre. Trupă compactă. Nervoasă. Nu pe meci și pe echipe, cât pe altele. Vorbim mai târziu. Spectatori, vreo mie.

La tribuna oficială, după sticlă, lume putință. L-am remarcat pe președintele clubului, Gabriel Boriga, la un moment dat, pe primarul Cristian Daniel Stan. Crainicul, ușor timid, prezintă echipele. Pronunță numele antrenorului de la Chindia. Diego Longo. Dinspre galeria târgovișteană, micuță, dar jucăușă, se aude lung, drept răspuns: Huoooo!!!

Partida a pornit la viteza a doua. Pase de relaș, de așezare în teren. Acomodare. Cu gazonul, cu mingea, cu spectatorii. Două bannere cât casa, în zona suporterilor de la Steaua. „Liber să fii ultra” și „Fapte, nu vorbe”.

Se mai încinge un pic jocul. Fără tehnică. Emoții. Steliștii stau mai mult în jumătatea noastră de teren. Câteva faze de gol. Nu tari. Acolo, să fie. Aplauze. Domoale.

Suporterii Stelei au câteva momente de spectacol. Scandează la unison partituri ce par a fi departe de arena sportivă. „Muie PSD”. Am auzit și ceva despre Ciolacu, parcă și Federația Română de Fotbal a fost cântată. Șlagărul zilei al galeriei a fost „Faceți ceva pentru Steaua, altfel de noi nu veți scăpa”.

Minutul ’29. Ocazie mare a Chindiei. Pierdută. Și au mai fost! Am remarcat la jucători nehotărâre, neatenție, debusolare, lipsa tehnicii. Șuturi la poartă slabe, imprecise. Parcă nu voiau să dea gol! Jucătorii de la Chindia au avut mai multe ocazii. Ratate, din păcate. Meciul s-a încheiat 0-0.

Nu au fost incidente. Partidă fără dat la gioale. Un singur cartonaș galben luat de un jucător de la Steaua pentru simularea unui fault. Prelungiri – 4 minute, dar nu s-au întâmplat minuni…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Corneliu Ștefan: Județul Dâmbovița a reușit să se sincronizeze cu ritmul Europei!

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a participat zilele trecute la cea de-a 60-a sesiune a Comitetului European al Regiunilor desfășurată la Bruxelles.

„Dâmbovița a reușit să se sincronizeze cu ritmul Europei în ultimii ani! Există investiții și programe în derulare în județul nostru, care acoperă majoritatea subiectelor dezbătute în cadrul sesiunii Comitetului European al Regiunilor.

În prezent, în Dâmbovița, se desfășoară numeroase proiecte în domenii precum sănătate publică și mobilitate. Consiliul Județean Dâmbovița, prin modernizarea a 60 de km de drumuri județene cu fonduri europene, investiții de 64.200.000 de euro, contribuie activ la optimizarea transportului la nivel județean, precum și la creșterea eficienței livrărilor de mărfuri.

În urma discuțiilor cu colegii din țară și cu reprezentanții forurilor europene, referitoare la bunele practici în atragerea și utilizarea fondurilor europene, se confirmă că investițiile semnificative ale Consiliului Județean Dâmbovița în Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt un indiciu clar că ne facem treaba și suntem capabili să accesăm programe europene importante pentru comunitățile noastre”, a precizat Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite