Connect with us

ACTUALITATE

Vicepreședinta Bulgariei a participat la sărbătoarea „Pastele Cailor” de la Târgoviște

Publicat

pe

Ieri – 23 martie 2024, la Târgoviște, în cartierul gospodarilor legumicultori – Matei Voievod, situat la ieșire din oraș spre Ulmi, s-a celebrat, ca semn al venirii primăverii și al rodniciei, „Tudoriţa” sau „Paștele Cailor” , obicei străvechi care se pierde în negura timpurilor, dar pe care bulgarii care s-au așezat pe aceste pământuri mănoase din lunca Ialomiței, lângă Cetatea de Scaun a Țării Românești, nu l-au pierdut niciodată.

Anul acesta, la Târgoviște, autoritățile locale, județene și comunitatea bulgară au fost onorate să primească vizita vicepreședintei Bulgariei – Iliana Iitova. Înaltul oaspete al statului bulgar a venit însoțit de Radko Vlaykov – ambasador al Republicii Bulgaria în România, preotul Kiril Sinev – reprezentant al Bisericii Ortodoxe Bulgare în România și preot al comunității bulgare din București și de Milena DimitrovaHristova – expert șef la Cabinetul vicepreședintei Bulgariei.

Primirea înalților oaspeți a fost făcută de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan și de prefectul județului, Claudia Gilia. După o rundă de discuții purtate la sediul Primăriei Târgoviște, oaspeții bulgari au fost invitați să participe la Sărbătoarea „Tudoriţa”.

Așa cum este obiceiul, vicepreședinta Bulgariei a fost întâmpinată cu pâine și sare de către reprezentanții comunității bulgare, a dialogat liber cu oamenii, despre viață și problemele existențiale curente, după care au urmărit cu toții, pas cu pas, desfășurarea frumoasei tradiții a „Tudoriței” sau „Paștele Cailor”.

Venirea de la biserică a gospodinelor îmbrăcate în straie tradiționale, cu coșurile încărcate cu koncetta sfințită cu care au hrănit, simbolic, caii, acești bidivii prieteni, tovarăși și sprijin în activitățile prestate. A urmat o paradă a cailor și carelor gospodarilor bulgari, de fapt, o competiție a frumuseții, eleganției și comuniunii dintre om și cal. Oaspeții au fost invitați să urmărească și un spectacol folcloric pus în scenă de mai multe formații artistice din județ.

„Tudoriţa este sărbătoarea tuturor oamenilor harnici din cartierul „Matei Voievod”. Bulgarii târgovișteni au reușit să-și ducă tradițiile mai departe, iar noi suntem mândri că fac parte din marea familie a judeţului Dâmbovița. Avem o frumoasă istorie care ne leagă și împreună am învățat cât de importante sunt înțelegerea și respectul reciproc. Mulțumesc Excelenței Sale, doamna Iliana Iotova, vicepreședintă a Republicii Bulgaria, și domnului Radko VLAYKOV, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, pentru că ne-au onorat cu prezența la acest eveniment deosebit. Le urez un an bogat, rodnic și plin de sănătate”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

1 IUNIE 2024: Nu rata activitățile organizate de Camera de Comerț Dâmboviţa pentru copii!

Publicat

pe

Camera de Comerț, industrie și Agricultură Dâmbovița a pregătit și anul acesta activități interesante pentru copii, cu prilejul zilei de 1 iunie.

Prin urmare, sâmbătă – 1 iunie 2024, între orele 10:00 și 13:00, se vor organiza, la sediul Camerei de Comerț Dâmboviţa – Calea Câmpulung , Nr. 6A, Târgoviște, următoarele activități:
– Ateliere de creație: lego, puzzle, desen
– Club de robotică Code School Clubs Targoviste
– Puctură pe față DINI LAND
– Karaoke și Mini Disco
– Festivalul Culorilor. Crează-ți propriul univers cu creta!
– Copiii în acțiune: Întâlnire cu Poliția – Siguranță și distracție
– Multe alte surprize.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Va fi mare sărbătoare pe 26 mai 2024 la Ghimpați (oraș Răcari). Detalii aici

Publicat

pe

Duminică – 26 mai 2024, Primăria și Consiliul Local Răcari, județul Dâmbovița, organizează, în colaborare cu Asociația Ghimpați 2008, o serie de manifestări cultural-sportive, artistice și religioase prilejuite de împlinirea a 452 de ani de la prima atestare documentară a localității Ghimpați.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite