Connect with us

ACTUALITATE

Direcția Silvică Dâmbovița înființează la Cojasca o pădure în suprafață de 20 de hectare

Publicat

pe

Suntem în tradiționala „Lună a Pădurii” sau „Luna Plantării Arborilor”, manifestare lucrativ-civică organizată de Regia Națională a Pădurilor Romsilva la nivelul tuturor Direcțiilor Silvice din România.

În acest context, elevi, studenți, jandarmi, reprezentanți ai diferitelor instituții de stat, asociații și fundații participă, alături de slujitorii aurului verde, la acțiuni de împădurire, de creare a unor plantații de diferite specii de arbori.

Luna Pădurii, care se desfășoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, așa cum a precizat directorul Direcției Silvice, inginer Petre Marin, este o manifestare de promovare a imaginii pădurii, a importanței fondului forestier, de stimulare și conștientizare a plantării de arbori, dar la Direcția Silvică Dâmbovița lucrările de plantaj au început încă din februarie, o continuare a procesului demarat în toamnă.

Astăzi, de pildă, acțiunea de împădurire s-a desfășurat în sudul județului Dâmbovița, pe o suprafață de teren din zona localității Cojasca, unde silvicultorii urmează să înființeze o plantație pe 20 de hectare având ca bază stejarul. La această activitate lucrativă în aer liber, reprezentanții Direcției Silvice Dâmbovița, cei ai Ocolului Silvic Răcari, au avut ca sprijin elevi de la Liceul Teoretic „Ion Ghica” Răcari, militari jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmbovița și angajați de la Garda de Mediu Dâmboviţa. Parteneri la această acțiune au fost Primăriile Răcari și Cojasca.

Alături de directorul Petre Marin și de șeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Mușat, s-au aflat subprefectul județului Adrian Chițescu și comisarul șef al Gărzii de Mediu Dâmbovița – Vlad Drugă.

Ing. Petre Marin a făcut o prezentare sintetică a Direcției Silvice Dâmbovița, a fondului forestier pe care îl administrează, respectiv 53 de mii de hectare pădure de stat, plus 17 mii hectare fond privat, a trecut în revistă lucrările de sezon, după care a vorbit despre șantierul de împădurire de la Cojasca. Am aflat de la directorul unității silvice că cele 20 de hectare care vor fi plantate cu diferite specii de arbori provin de la o societate comercială drept compensație pentru o suprafață de 6,6 hectare de fond forestier, scoasă din circuit în zona Ploiești, ca urmare a amenajării unei structuri economice.

Puieții care vor fi plantați pe fondul de la Cojasca provin de la Pepiniera Centrală Găești. În această primăvară, pe terenul aflat acum în gestiunea Ocolului Silvic Răcari se va planta o suprafață de 1 hectar, urmând ca la toamnă să fie completat și restul de 19 hectare.

Șeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Mușat, ne-a precizat că întreaga suprafață, pentru a fi protejat plantajul, va fi împrejmuită cu plasă de sârmă.

Inginerul silvic Adina Prodan a prezentat elevilor, celor care au participat la lucrările de plantaj, tehnologia specifică și a vorbit și despre speciile de arboret care vor intra în structura viitoarei păduri.

De la Cojasca, am mers în Pădurea Bolovani, unde Direcția Silvică Dâmbovița a înființat un complex rezervație de vânătoare de cerb lopătari. Inițiativa a pornit în urmă cu trei ani, când la Bolovani au fost aduse primele exemplare de cerb, respectiv 15 femele și 4 masculi.

În pădurile de la Bolovani, până atunci, a ființat o rezervație de mistreți. Întrega populație, peste 200 de exemplare, a fost decimată de epidemia de pestă porcină africană. Ne-a mărturisit inginerul Cătălin Mușat, șeful Ocolului Silvic Răcari, că intenția ar fi să recreeze rezervația de mistreți, dar trebuie urmărit cu atenție fenomenul, deoarece există riscul reapariției bolii.

Deocamdată, țarcul de la Bolovani este populat cu cerbi lopătari. S-a ajuns acum la 30 de exemplare din această specie. Cele 60 de hectare puse la dispoziția cornutelor au fost împrejmuite cu gard, iar silvicultorii se ocupă pentru a asigura animalelor toate condițiile necesare dezvoltării și perpetuării speciei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite