Connect with us

POLITIC

Posibila candidatură a lui Mircea Geoană la Președinția României nu este agreată de puternicii zilei

Publicat

pe

Suntem în campanie electorală pentru alegerile locale și europarlamentare. Pe acestea din urmă, nu prea le simțim. Pare că nu sunt băgate în seamă și nici mai marii țării nu au motive să ne cultive interesul pentru acest tip de demnitari numiți de partide, care, vrem nu vrem, trebuie să ajungă la Bruxelles. Contează localele. Ele pregătesc adevărata supă a puterii, care urmează să fie servită la următoarele scrutinuri electorale, respectiv la parlamentare și prezidențiale. Nici aici nu simțim prezența candidaților. Îi bănuim doar. Probabil nu s-a încheiat selecția. Unul singur a ieșit din rând, suflă în ceafa posibililor și asta pare că îi neliniștește. Este vorba despre secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană.

Intenția înaltului demnitar european, fost ministru de Externe, fost lider PSD și președinte pentru o noapte al României, după alegerile din 2009 când, în împrejurări încă nelămurite, Traian Băsescu a câștigat, pare a fi aceea de a intra în bătălia electorală pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în statul român. Nu se cunoaște încă dacă Mircea Geoană va fi sprijinit de vreun partid politic, altele decât PNL și PSD. Liderii celor două formațiuni aflate în coaliție și-au arătat până acum adversitatea pentru posibilul candidat la prezidențiale Mircea Geoană. Mai pregnant s-a auzit vocea lui Marcel Ciolacu. Șeful liberalilor a fost mai evaziv în declarații, reținut și cu o tentă de politețe. Probabil are un rol în treaba asta și faptul că Ciucă este general și are dramul de respect pentru șefii Blocului militar NATO. Dar, să știți, nu este interzis să delege pe altcineva care să divagheze împotriva lui Geoană.

Cert este că ura devine mai accentuată, cu cât sondajele arată, momentan, că Mircea Geoană conduce în topul preferințelor românilor pentru funcția de președinte al României. Ieri, de pildă, am aflat și noi pe surse, fiindcă în presă evenimentul nu a fost amintit decât ici-colea, la Miami, în SUA, și la Stockholm, în Suedia, s-a desfășurat „NATO Youth Summit”. Se pare că România ar fi trebuit să se numere printre gazdele acestui important eveniment de relații organizat de Alianța Nord-Atlantică unde Mircea Geoană îndeplinește funcția de secretar general adjunct, dar autoritățile de la București ar fi refuzat să se angreneze în această oportunitate de imagine pentru țara noastră.

Se vorbește prin mediile politice că Guvernul, prin Ministerul de Externe condus de Luminița Odobescu, s-a opus acestui demers. Actualii guvernanți de coaliție s-ar fi temut că evenimentul „NATO Youth Summit”, dacă s-ar fi desfășurat la București, ar fi alimentat popularitatea posibilului candidat la Președinția României, Mircea Geoană. Și, uite așa, s-a pierdut oportunitatea de a organiza summitul, așa cum au vrut inițiatorii, în orașe din trei țări importante pentru NATO, în Miami (SUA), în Stockholm (Suedia) și în București (România).

„Acest eveniment aprofundează cele mai presante probleme globale de interes pentru tineri. Summitul servește drept platformă destinată tinerilor pentru a se angaja, a crea legături, a spori înțelegerea, a face schimb de opinii și a explora modul în care Alianța transatlantică abordează provocările actuale și viitoare”, se menționează pe site-ul de prezentare al „NATO Youth Summit”.

Printre temele dezbătute ieri la Stockholm s-au numărat: „Securitate pentru noii aliați și pentru generațiile viitoare”, „Care este rolul tinerilor în modelarea unui viitor sigur?”, „Asigurarea viitorului: politica ușilor deschise și cel mai nou aliat al NATO”, „Noi tehnologii, securitate și provocări”, „O alianță pregătită pentru provocările de mâine: Inovație, inteligență artificială, tehnologie și securitate”.

Summit-ul a continuat la Miami, cu: „O conversație cu Jakov Milatović, președintele Muntenegrului”, „Rolul femeilor în securitate și tehnologie”, „Reziliență și speranță prin sport”, „Provocări actuale în materie de securitate și priorități NATO”, „Conversație cu adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Kurt Campbell despre prioritățile NATO și perspectivele tinerilor privind apărarea și securitatea”.

Reprezentanții Ministerului de Externe ar fi dat un răspuns privitor la „NATO Youth Summit”, dar s-au ferit să precizeze de ce România nu a acceptat desfășurarea înaltei întâlniri. Au făcut rotiri în brazdă. Atât.

Mircea Geoană, scretarul general adjunct al NATO, într-o intervenție la Digi 24 , înainte de Sfintele Sărbători de Paște, a făcut un comentariu pe marginea acestei situații.

„Cineva de la București s-a speriat de umbra lui Mircea la Cozia. Altă explicație nu văd. Cel puțin din presă așa a reieșit că le este teamă că eu folosesc NATO pentru a face nu știu ce la București. Ar fi fost o ocazie extraordinară pentru liderii români, pentru că, pentru ei era această platformă, și pentru tinerii din România să fie văzuți, așa frumoși cum sunt și așa deștepți cum sunt, să fie văzuți de toți prietenii lor din toată alianța asta uriașă. Dacă au decis să nu o facă, e problema dânșilor. E mare păcat, este o ocazie ratată”, a precizat Mircea Geoană.

Agitația ia amploare pe măsură ce zilele trec și ne apropiem de toamnă. Sunt convins că, după alegerile comasate și perioada de beatitudine generată de câștigarea scrutinului, se va încinge jocul. Rămâne de văzut cum va continua Mircea Geoană, merge înainte, pentru candidatura la Președinția României sau renunță?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

POLITIC

Titus Corlățean s-au întâlnit cu participanții la un curs important de comunicare strategică

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean a avut ieri, 11 iunie 2024, o întâlnire cu participanții la programul de formare profesională intitulat “Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment”, aflați în vizită la Senatul României. De precizat că respectivul programul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

“Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment” se adresează specialiștilor în comunicare din cadrul administrațiilor centrale ale statelor din regiunea Africa Sub-sahariană și celor din instituțiile române cu domenii de activitate relevante pentru tematica cursului.

Președintele Comisiei pentru Politică Externă, Titus Corlățean, în discursul său, a evidențiat necesitatea acordării unei atenții deosebite provocărilor de securitate generate de campaniile de dezinformare și de acțiunile de destabilizare de tip hibrid întreprinse de actori statali și non-statali din afara spațiului euro-atlantic. Parlamentarul a exemplificat cu situația războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Titus Corlățean a mai subliniat rolul comunicării strategice în consolidarea rezilienței instituționale și societale la campaniile de dezinformare, precum și cel al programelor de formare și educație dedicate creșterii gradului de conștientizare a riscurilor provocate de acest fenomen, inclusiv riscurile de subminare a respectului față de drepturile omului și față de sistemul de drept internațional, bazat pe reguli, precum și față de setul de principii și valori pe care este întemeiată orice societate democratică.

„Cursul “Building Resilience to Disinformation in a Changing Communication Environment” se derulează în perioada 11-14 iunie 2024 și face parte din programul de activități de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară. Ediția din acest an a reunit cursanți provenind din Mauritania, Ghana, Mozambic, Kenya, Nigeria, R.D.Congo, Senegal, Tanzania, Africa de Sud, Namibia, Etiopia și Uniunea Africană și ai instituțiilor publice din România”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă, l-a avut ca invitat, la întâlnirea cu cursanții, pe ambasadorul Daniel Fried, fost diplomat american, fost asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA în perioada 2005-2009.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

Titus Corlățean, senator: Performanța politică și administrativă a fost răsplătită prin vot masiv de cetățenii Dâmboviței

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, prim-vicepreședinte al PSD Dâmbovița, a ținut să îi felicite pe toți reprezentanții partidului angrenați în campania electorală, pe primarii și consilierii locali care au dovedit că sunt dedicați comunităților locale, implementării proiectelor de interes, reușind astfel să acumuleze încredere, iar cetățenii i-au răsplătit prin vot masiv la scrutinul desfășurat pe 9 iunie 2024. După scorul politic obținut, PSD Dâmbovița se află pe locul doi, la nivel național, după județul Olt, dar foarte aproape.

„Îmi aduc aminte că, acum două luni, la momentul depunerii de către Corneliu Ștefan a dosarului de candidatură pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean, mi-am îngăduit să fac o afirmație în care spuneam, pe scurt, că la Dâmbovița vom obține un scor istoric la aceste alegeri locale.

Nu a fost niciun fel de aroganță, nu a fost, în termeni creștini, nici măcar un mesaj profetic, a fost o chestiune strict obiectivă, a fost o evaluare obiectivă a performanțelor politice și administrative ale echipei PSD Dâmbovița.

Am spus la acel moment că cetățenii vor aprecia în Dâmbovița performanța politică și administrativă. Astăzi, suntem în fața unui scor istoric pe care l-am obținut prin aleșii noștri locali”, a precizat Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite