Connect with us

ACTUALITATE

Casa de Sănătate Dâmbovița nu îi iartă pe furnizorii de servicii medicale care nu se achită de obligații

Publicat

pe

Încă o întâlnire între reprezentantul Guvernului în județul Dâmbovița, prefectul Claudia Gilia, și membrii Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice s-a consumat astăzi, 23 mai 2024, la Târgoviște. Ca de obicei, înainte de sosirea prefectului și a celorlalți șefi de instituții invitați să lămurească unele aspecte și să răspundă unor întrebări formulate de pensionari, președintele acestei asociații, Gheorghe Popa, a făcut o scurtă „încălzire” a celor prezenți, vorbindu-le despre temele ce vor fi abordate și dezvăluindu-le anumite puncte de vedere despre situația pensionarilor, pe fondul actualei guvernări și a modificărilor substanțiale care au intervenit în Legea Pensiilor. Le-a spus Gheorghe Popa, privitor la ceea ce se întâmplă în aplicarea noului act normativ, că lucrurile nu sunt pe deplin lămurite, că în unele județe nici până acum nu au ajuns softurile necesare în aplicarea noii legi. Sunt destui oameni care nu știu cum să mai procedeze, cui să se mai adreseze pentru a le rezolva problemele. A mai observat liderul Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Dâmbovița ceva ciudat, care nu imprimă optimism și încredere. Președintele Casei Naționale de Pensii, când iese public pentru a vorbi despre noul sistem, ia ca reper numai persoanele care au ieșit la pensie după 2001, de parcă ceilalți nu ar mai conta, nu ar mai interesa pe nimeni situația lor.

A mai amintit Gheorghe Popa despre comportamentul unor angajați ai unor entități care se ocupă de eliberarea documentelor necesare pensionarilor în procesul de recalculare. Distanți. Reci. Neimplicați. Plictisiți.

La discuțiile libere de astăzi, alături de prefectul Claudia Gilia, subprefectul Marian Tănase și președintele Gheorghe Popa, s-au aflat, pentru a oferi informații reprezentanților pensionarilor dâmbovițeni, Cristina Sima – directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Lucian Pistrițu – șef serviciu la Casa de Pensii Dâmboviţa, Bogdan Iancu – directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială și, de acum obișnuit al unor astfel de întâlniri, consilierul județean Mihai Istrate.

Problematica a fost atacată frontal, președintele Gheorghe Popa vorbind cu tristețe despre faptul că bătrânii cu probleme de sănătate se confruntă cu o mulțime de neajunsuri generate de pensiile mici, de prețurile la produsele de strictă necesitate care urcă parcă de la zi la zi, inclusiv la medicamente.

Lucian Pistrițu a făcut o prezentare sintetică a modului cum se desfășoară la Casa de Pensii Dâmbovița procesul de recalculare. Județul nostru, le-a mărturisit Pistrițu celor de față, stă bine la acest capitol. Cu toate că instituția se află într-o perioadă de deranj, fiind mutată cu totul într-o locație provizorie, sediul intrând în lucrări de reabilitare, Casa de Pensii Dâmbovița ar fi pe locul 7 la nivel național la rezolvarea dosarelor de recalculare în conformitate cu reglementările din noua lege. În lunile următoare, va începe distribuirea deciziilor de pensii.

După epuizarea timpului acordat acestui subiect despre care s-ar fi putut cere lămuriri la nesfârșit, s-a trecut la o altă temă. Sănătatea. Nu era trecut în programul ședinței de dialog social această problematică, dar pensionarii au vrut să profite de prezența directorului general al CJAS Dâmbovița – Cristina Sima, venită să ofere informații despre activitatea instituției pe care o coordonează și să lămurească unele aspecte privind furnizorii de servicii, obligațiile acestora și controalele pe care le efectuează specialiștii Casei.

Cristina Sima le-a comunicat membrilor Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice că, la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, funcționează unul dintre cele mai redutabile birouri de control. În această structură cum puține ființează la nivel național, lucrează șase oameni, buni profesioniști, dedicați meseriei, care efectuează zilnic controale la furnizorii de servicii medicale, tematice sau în baza unor reclamații ale pacienților asigurați.

„La nivelul CJAS, am avut în desfășurare foarte multe acțiuni de control și le efectuăm în continuare. La acest moment, avem în derulare un control la cele patru spitale din județ. Am mai efectuat 65 de controale la nivelul medicilor de familie. În perioada imediat următoare, se vor desfășura controale pe segmentul de paraclinice, clinice și îngrijiri la domiciliu”, a precizat Cristian Sima – director general CJAS Dâmbovița.

Le-a mai explicat Cristina Sima reprezentanților pensionarilor din județ că echipele de control ale Casei merg la sediile furnizorilor de servicii pentru a vedea cum se achită de sarcini, de obligațiile contractuale, de acordarea actului medical.

„Beneficiarul nostru, asiguratul, știe că dacă nu i se acordă un serviciu așa cum trebuie se poate adresa la CJAS cu reclamație și noi trecem rapid la verificarea furnizorului respectiv. O altă verificare a serviciilor medicale prestate o desfășoară și Direcția de relații contractuale, prin monitorizarea serviciilor medicale contractate. Toate sesizările primite le-am rezolvat”, a spus directoarea CJAS Dâmbovița.

Napoleon Dobra, reprezentantul pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, ca întotdeauna, corect, fără ocolișuri, a prezentat realitatea din teren, ceea ce se întâmplă în fapt, situațiile cu care se confruntă cetățenii în ceea ce privește serviciile medicale acordate de medici de familie, dotarea unităților sanitare din mediul rural. A vorbit Napoleon Dobra despre cabinetul medicului de familie din Pietrari care, în opinia sa, nu arată deloc așa cum ar trebui. Respectivul cabinet nu ar fi racordat la rețeaua de apă curentă. Se cară apă cu găleata! Napoleon Dobra consideră că autoritățile ar trebui să se implice, să sprijine financiar dotarea cabinetelor, racordarea la utilități. Răspunsul a fost că medicii de familie sunt liber profesioniști, ei se află într-o relație contractuală cu CJAS, colaborează cu alte instituții, dar trebuie să se gospodărească singur, să își administreze cabinetul.

Consilierul județean Mihai Istrate, în același context, a vorbit despre investițiile în sănătate realizate de Consiliul Județean Dâmbovița la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, unde a fost extinsă Secția de Cardiologie cu un corp de clădire dotat ca la carte, unde a fost montat un aparat de investigații cardiologice angiograf achiziționat de CJ Dâmbovița. A amintit Mihai Istrate și de proiectele medicale din alte localități ale județului unde, cu sprijinul Consiliului Județean, nu s-au construit doar dispensare, ci adevărate centre medicale.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Apel de maximă importanță lansat de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița

Publicat

pe

De

Suntem conștienți de faptul că, la momentul acesta, volumul de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița nu acoperă nevoia solicitată.

De două săptămâni resimțim nevoia de consum mai mult decât dublul față de normal sau față de perioada similară a anului trecut. Aceasta este consecința secetei pronunțate care face ca apa furnizată pentru consum casnic să fie folosită și în alte scopuri (udat gazon, agricultură, industrial etc.), sursele de apă ale cetățenilor scad sau au secat, râul Ialomita nu mai furnizeaza apă pentru agricultură, ceea ce accentuează nevoia de disponibilitate.

Ca atare, pe un termen foarte scurt, avem solicitări de volume peste capacitatea de captare/livrare la: UAT Aninoasa, UAT Șotânga, UAT Doicești, UAT Răzvad sat Valea Voivozilor, UAT Glodeni, UAT Iedera, UAT Produlesti, UAT Lucieni, UAT Raciu, UAT Dragomirești sat Ungureni, UAT Cojasca, UAT Lunguletu, UAT Cândești, UAT Malu cu Flori. Situația este generalizată, pe majoritatea fronturile de captare/furnizare.

În ceea ce privește furnizarea apei potabile către UAT Aninoasa, ca să putem crește debitul și presiunea, vă infomăm că am bugetat la începutul anului și acum suntem în procedură de avizare pentru înlocuirea conductei de aducțiune de la podul Teiș (termen 4 luni), reabilitarea stației de pompare (termen 4 luni), precum și suplimentarea cu încă trei foraje în frontul de captare (termen 1 lună).

Vă asigurăm că toate echipamentele funcționează în regim maxim de captare/furnizare, urmărim continuu parametrii de presiune și debit și facem toate eforturile de optimizare a disponibilității în funcție de momentele din zi.

De asemenea, am procedat la reducerea voluntară a presiunilor peste noapte, ca să acumulăm surplus de apă în bazinele de retenție, acest surplus fiind folosit pe parcursul zilei următoare, astfel, asigurând un debit mai mare decât cel din extragerea de moment.

Vă informăm de Ordinul 88/2017 – Regulamentul cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
Art. 5
(1) Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
(3) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate la alin. (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare.
(5) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi: stropitul străzilor şi al spaţiilor verzi, spălatul pieţelor şi al străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, se va utiliza cu precădere apă industrială.

Ca atare, facem un apel de responsabilitate a consumului pe perioada de secetă și vă rugăm ca folosirea apei să fie în scopul casnic contractual!

CONDUCEREA COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA SA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Situație absurdă la înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă! Primarul Târgoviștei cere schimbarea legislației

Publicat

pe

Sunt ani de zile de când există, și chiar s-a amplificat, fenomenul migrației copiilor către unități de învățământ din alte localități decât cele de domiciliu, în baza unei legislații proaste! Așa s-a ajuns ca unele școli să fie supraaglomerate, iar altele să se închidă. Și cu toate acestea, responsabilii din Ministerul Educației nu au mișcat niciun deget pentru a rezolva o situație despre care putem spune că a scăpat de sub control. De la cazuri punctuale, speciale și mai ales puține, se întâmplă astăzi ca părinții să nu mai „prindă loc” să-și trimită copiii la unitatea de învățământ (școală, grădiniță) de lângă blocul în care locuiesc! Atât de departe s-a mers, profitându-se de o metodologie total anapoda! Obți viză de flotant și, gata, îți duci copilul la școala sau grădinița pe care o crezi tu mai cu… moț!

Astăzi – 12 iunie 2024, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație care i-a fost sesizată de către locuitorii orașului. A anunțat edilul că va începe demersuri pentru modificarea metodologiei, inclusiv prin Asociația Municipiilor din România din conducerea căreia face parte. Speră Daniel Cristian Stan să aibă și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmboviţa și pe cea a directorilor unităților de învățământ. Ținta este ca, din 2025, înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă să se facă după alte reguli, să aibă prioritate copiii din circumscripția unității de învățământ respective și doar dacă rămân locuri să fie acceptați cei din alte zone. Pentru 2024, a mai spus edilul municipiului Târgoviște, nu se poate obține decât o suplimentare a planului de școlarizare, soluție provizorie și insuficientă.

„Suntem în perioada de înscriere la unitățile de învățământ. Constatăm că foarte mulți copii din Târgoviște nu se pot înscrie la grădinițele și școlile din oraș, pentru că metodologia națională permite înscrierea cu o simplă reședință. Nu am nimic cu copiii din afara municipiului Târgoviște, dar nu este admisibil ca un copil care locuiește în blocul de lângă școală să nu poată să vină la acea unitate de învățământ. Eu nu înțeleg! Vorbim de probleme de trafic, de tot felul de aspecte, dar nu stabilim niște reguli clare prin care copiii care au domiciliul în circumscripția unei școli să aibă prioritate la a se înscrie la școala respectivă.

Avem școli în Târgoviște, la clasa pregătitoare, unde, din primii cinci copii înscriși, patru erau din afara municipiului Târgoviște. Școală nouă, făcută pe fonduri europene. Școlile sunt întreținute din taxele și impozitele plătite de părinții care locuiesc în Târgoviște și care, iată, nu pot să-și înscrie copiii la școală. Nu mai vorbesc că, în acest mod, se distruge învățământul din rural! Sunt unități de învățământ dotate, reabilitate, modernizate, care stau degeaba, pentru că avem o metodologie proastă! O spun cu toată responsabilitatea.

Voi face tot ceea ce depinde de mine, și prin Asociația Municipiilor din România, să schimbăm această metodologie, astfel încât să aibă prioritate copiii care au domiciliul în circumscripția școlii respective. Aceeași problemă o întâmpinăm și la grădinițe și la creșe. Au venit părinți să-mi spună că ies din scara blocului lângă grădiniță și copiii lor nu pot merge la acea grădiniță. Nu se poate așa ceva! Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să poată să gestioneze această situație.

Repet, nu am nimic cu copiii din alte zone, dar obligația mea ca primar al municipiului Târgoviște este să le asigure condiții bune și o infrastructură copiilor din Târgoviște. Pentru că părinții lor plătesc taxele și impozitele din care ne luam noi salariile, din care plătim gazul, curentul, apa… la școlile, grădinițele și creșele din Târgoviște. Sper să se găsească o soluție la Ministerul Educației.

Trebuie schimbată metodologia și, spre exemplu, în prima săptămână de înscriere, să fie acceptați doar copiii care au domiciliul în circumscripția școlii. Dacă rămân locuri, pot veni și din alte zone. Așa mi se pare corect, normal, legal și în concordanță cu principiul autonomiei locale. Anul acesta, în afară de suplimentare, nu se mai poate face nimic. Sper să avem o nouă metodologie pentru anul viitor. Voi face tot ce depinde de mine ca să modificăm metodologia. Solicit Inspectoratul Școlar Județean și conducerilor unităților de învățământ să ne sprijine în acest demers. Problema este generală, la nivel național”, a declarat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite