Connect with us

ACTUALITATE

Președintele Asociației Criminaliștilor din România, generalul de brigadă în rezervă Gheorghe Popa, doctor honoris causa al Universității de Stat din Cahul, Republica Moldova

Publicat

pe

Astăzi – 24 mai, într-un cadru festiv la Facultatea de Drept și Administrație Publică din cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul – Republica Moldova, generalul de brigadă în rezervă prof. univ. dr. Gheorghe Popa a primit titlul „Doctor Honoris Causa”.

Textul de Laudațio în care a fost expusă într-un ritm de cronologie densă, bogată, întreaga carieră profesională dedicată activității de polițist de excepție, de cercetător, cadru universitar, făuritor de cadre, a fost prezentat de profesorul universitar doctor Tudorel Toader.

„Astăzi participăm la un moment deosebit de important, scriem o nouă pagină în istoria Universităţii „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Republica Moldova, prin decernarea titlului de doctor honoris causa Domnului profesor universitar doctor habilitat Gheorghe POPA, teoretician şi practician al Criminalisticii, personalitate care a contribui şi contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea ştiinţelor juridice, la formarea a zeci de generaţii de profesionişti ai dreptului.

Suntem astăzi într-o zi festivă, într-o onorantă ipostază, aceea de a-l omagia pe domnul prof. univ. dr., general de brigadă Gheorghe Popa, personalitate marcantă a lumii juridice, cu prilejul acordării celei mai înalte distincţii onorifice – aceea de Doctor Honoris Causa. Pentru Universitate este un moment de sărbătoare, moment în care reputatul profesor este omagiat pentru realizările ştiinţifice şi didactice, de până în prezent, moment în care domnia sa devine membru al comunităţii noastre academice”, a spus profesorul universitar Tudorel Toader în fața distinsei audiențe.

Generalul de Brigadă în rezervă Gheorghe Popa la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa a ocupat funcţiile de ofiţer criminalist, 1984 – 1990, expert criminalist 1990 – 1993, ofiţer specialist I – Serviciul de combatere a crimei organizate 1993 – 1996, , expert criminalist 1996 -1998, Şef serviciu informaţii 1998 – 1999, Şeful Poliţiei Municipiului Târgovişte 1999 – 2001, Şef detaşament intervenţie rapidă 2001 – 2002, Şef serviciu investigaţii criminale 2002 – 2004.

În perioada 2004- 2005 a fost director al Institutului de Criminalistică, adjunct al Inspectorului general al Poliției Române între 2005-2007 și 2013-2014. A îndeplinit și funcția de inspector general al Poliției Române între 2097-2008.

De asemenea, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor a ocupat funcţiile de Director al Institutului de Studii pentru Ordine Publică, 2009 – 2012, şi a avut două mandate de Rector al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, între anii 2012 – 2013 şi 2014 – 2016.

Domnia sa este autor a unui număr de 7 invenţii/inovaţii în domeniul criminalisticii şi medicinei.

Este autor/coautor/coordonator a unui număr de 19 cărţi (cursuri universitare, monografii, volume de lucrări ştiinţifice), apărute la edituri cu recunoştere naţională sau internaţională şi autor a peste 100 articole, studii şi comunicări ştiinţifice în domeniul criminalisticii, publicate în ţară şi străinătate”, a mai precizat în textul de Laudațio profesorul universitar doctor Tudorel Toader.
Invenţia brevetată a profesorului de criminalistică Gheorghe Popa constă în „Metoda de relevare a urmelor create pe suporturi vegetale” (frunze) – prezentată la Congresul internațional de la Cleveland, OHIO, S.U.A. a fi în premieră internaţională.
Metoda generalul de brigadă în rezervă Gheorghe Popa a fost utilizată de FBI şi a fost prezentată într-o emisiune pe DISCOVERY.
Prin această metodă s-a stabilit pentru prima dată, în practica criminalistică, posibilitatea valorificării amprentelor, create la locul faptei prin acţiune mecanică exercitată supraliminal pe frunzele unor plante verzi, pe baza modificărilor din structura acestora relevate prin stoparea procesului de fotosinteză.
Inovaţiile profesorului universitar doctor Gheorghe Popa, de asemenea au fost apreciate și premiate în cadrul unor saloane internaționale de inventică și tehnologie.
„Poligraf cu sistem integrat de coasistare şi metodă de testare cu ajutorul acestuia prin masurători termografice”, premiată cu 3 medalii de aur si doua de argint la 5 saloane internaţionale de inventica si tehnologie (colectiv);
„Metodă de diagnosticare timpurie a sclerodermiei sistemice cu ajutorul amprentelor digitale”, premieră internaţională (colectiv). Este rezultatul unui studiu de peste doi ani, realizat la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti unde au fost studiate, la perioade diferite de timp, amprentele a 50 persoane sclerodermice, prezentat la un congres internţional de sclerodermie de la Florenţa, Italia. Este pentru prima dată când ştiinţa criminalisticii vine în sprijinul medicine;
„Metodă de determinare a vechimii amprentelor papilare şi apartenenţei la grupa sanguină” – premieră internaţională (colectiv);
„Stabilirea calibrului proiectilului retenţionat în corpul uman prin supraproiecţii de imagini teleradiografiate” constand în teleradiografierea corpului uman pentru a determina poziţia şi caracteristicile dimensionale ale proiectilului (glonţului), apoi teleradiografierea mai multor proiectile de calibre diferite şi în final suprapunerea imaginilor astfel obţinute;
„Relevarea seriilor pilite sau deteriorate de pe piese metalice” folosind metode electrochimice de decelare a modificărilor din structura microcristalină a parţilor metalice unde se aflau seriile de caroserie auto furate, îndepărtate prin manopere mecanice. Prin această metodă s-a reuşit evidenţierea seriilor de caroserie îndepărtate;
„Relevarea urmelor papilare create în substanţă de consistenţă mare cu ajutorul unor fluxuri luminoase interferente”. Prin acesta metodă s-a creat posibilitatea evidenţierii urmelor papilare, create la locul faptei, acoperite cu diverse substanțe.
„Văzând întreaga activitate științifică și profesională a profesorului Gheorghe Popa, făuritor de școală de Criminalistică, discipol și continuator al marilor criminalişti, se poate constata faptul că, prin tot ce a făcut cu abnegație și altruism, a promovat excelența în scrierile sale, dar și celor cu care a colaborat ori pe care i-a coordonat, fiind unanim recunoscut drept unul dintre cei mai mari criminalişti pe care îi are România la acest moment.
Un astfel de om este profesorul Gheorghe POPA, personalitate marcantă a dreptului românesc la a cărui școală s-au format teoreticieni sau practicieni de prestigiu, fiind un model al multor generații de juriști și sursă de cunoaștere pentru toți cei interesați.

În considerarea celor expuse, care reprezintă doar o parte a operei, activității și personalității marelui profesor, suntem convinși că sunt îndeplinite cu prisosință cerinţele acordării titlului de Doctor Honoris Causa Domnului profesor universitar doctor habil Gheorghe Popa, ca o recunoaștere a meritelor sale extraordinare”, a susținut profesorul universitar doctor Tudorel Toader.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Apel de maximă importanță lansat de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița

Publicat

pe

De

Suntem conștienți de faptul că, la momentul acesta, volumul de apă potabilă furnizată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița nu acoperă nevoia solicitată.

De două săptămâni resimțim nevoia de consum mai mult decât dublul față de normal sau față de perioada similară a anului trecut. Aceasta este consecința secetei pronunțate care face ca apa furnizată pentru consum casnic să fie folosită și în alte scopuri (udat gazon, agricultură, industrial etc.), sursele de apă ale cetățenilor scad sau au secat, râul Ialomita nu mai furnizeaza apă pentru agricultură, ceea ce accentuează nevoia de disponibilitate.

Ca atare, pe un termen foarte scurt, avem solicitări de volume peste capacitatea de captare/livrare la: UAT Aninoasa, UAT Șotânga, UAT Doicești, UAT Răzvad sat Valea Voivozilor, UAT Glodeni, UAT Iedera, UAT Produlesti, UAT Lucieni, UAT Raciu, UAT Dragomirești sat Ungureni, UAT Cojasca, UAT Lunguletu, UAT Cândești, UAT Malu cu Flori. Situația este generalizată, pe majoritatea fronturile de captare/furnizare.

În ceea ce privește furnizarea apei potabile către UAT Aninoasa, ca să putem crește debitul și presiunea, vă infomăm că am bugetat la începutul anului și acum suntem în procedură de avizare pentru înlocuirea conductei de aducțiune de la podul Teiș (termen 4 luni), reabilitarea stației de pompare (termen 4 luni), precum și suplimentarea cu încă trei foraje în frontul de captare (termen 1 lună).

Vă asigurăm că toate echipamentele funcționează în regim maxim de captare/furnizare, urmărim continuu parametrii de presiune și debit și facem toate eforturile de optimizare a disponibilității în funcție de momentele din zi.

De asemenea, am procedat la reducerea voluntară a presiunilor peste noapte, ca să acumulăm surplus de apă în bazinele de retenție, acest surplus fiind folosit pe parcursul zilei următoare, astfel, asigurând un debit mai mare decât cel din extragerea de moment.

Vă informăm de Ordinul 88/2017 – Regulamentul cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
Art. 5
(1) Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
(3) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate la alin. (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare.
(5) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi: stropitul străzilor şi al spaţiilor verzi, spălatul pieţelor şi al străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, se va utiliza cu precădere apă industrială.

Ca atare, facem un apel de responsabilitate a consumului pe perioada de secetă și vă rugăm ca folosirea apei să fie în scopul casnic contractual!

CONDUCEREA COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA SA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Situație absurdă la înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă! Primarul Târgoviștei cere schimbarea legislației

Publicat

pe

Sunt ani de zile de când există, și chiar s-a amplificat, fenomenul migrației copiilor către unități de învățământ din alte localități decât cele de domiciliu, în baza unei legislații proaste! Așa s-a ajuns ca unele școli să fie supraaglomerate, iar altele să se închidă. Și cu toate acestea, responsabilii din Ministerul Educației nu au mișcat niciun deget pentru a rezolva o situație despre care putem spune că a scăpat de sub control. De la cazuri punctuale, speciale și mai ales puține, se întâmplă astăzi ca părinții să nu mai „prindă loc” să-și trimită copiii la unitatea de învățământ (școală, grădiniță) de lângă blocul în care locuiesc! Atât de departe s-a mers, profitându-se de o metodologie total anapoda! Obți viză de flotant și, gata, îți duci copilul la școala sau grădinița pe care o crezi tu mai cu… moț!

Astăzi – 12 iunie 2024, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație care i-a fost sesizată de către locuitorii orașului. A anunțat edilul că va începe demersuri pentru modificarea metodologiei, inclusiv prin Asociația Municipiilor din România din conducerea căreia face parte. Speră Daniel Cristian Stan să aibă și susținerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmboviţa și pe cea a directorilor unităților de învățământ. Ținta este ca, din 2025, înscrierea copiilor la școală, grădiniță și creșă să se facă după alte reguli, să aibă prioritate copiii din circumscripția unității de învățământ respective și doar dacă rămân locuri să fie acceptați cei din alte zone. Pentru 2024, a mai spus edilul municipiului Târgoviște, nu se poate obține decât o suplimentare a planului de școlarizare, soluție provizorie și insuficientă.

„Suntem în perioada de înscriere la unitățile de învățământ. Constatăm că foarte mulți copii din Târgoviște nu se pot înscrie la grădinițele și școlile din oraș, pentru că metodologia națională permite înscrierea cu o simplă reședință. Nu am nimic cu copiii din afara municipiului Târgoviște, dar nu este admisibil ca un copil care locuiește în blocul de lângă școală să nu poată să vină la acea unitate de învățământ. Eu nu înțeleg! Vorbim de probleme de trafic, de tot felul de aspecte, dar nu stabilim niște reguli clare prin care copiii care au domiciliul în circumscripția unei școli să aibă prioritate la a se înscrie la școala respectivă.

Avem școli în Târgoviște, la clasa pregătitoare, unde, din primii cinci copii înscriși, patru erau din afara municipiului Târgoviște. Școală nouă, făcută pe fonduri europene. Școlile sunt întreținute din taxele și impozitele plătite de părinții care locuiesc în Târgoviște și care, iată, nu pot să-și înscrie copiii la școală. Nu mai vorbesc că, în acest mod, se distruge învățământul din rural! Sunt unități de învățământ dotate, reabilitate, modernizate, care stau degeaba, pentru că avem o metodologie proastă! O spun cu toată responsabilitatea.

Voi face tot ceea ce depinde de mine, și prin Asociația Municipiilor din România, să schimbăm această metodologie, astfel încât să aibă prioritate copiii care au domiciliul în circumscripția școlii respective. Aceeași problemă o întâmpinăm și la grădinițe și la creșe. Au venit părinți să-mi spună că ies din scara blocului lângă grădiniță și copiii lor nu pot merge la acea grădiniță. Nu se poate așa ceva! Fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să poată să gestioneze această situație.

Repet, nu am nimic cu copiii din alte zone, dar obligația mea ca primar al municipiului Târgoviște este să le asigure condiții bune și o infrastructură copiilor din Târgoviște. Pentru că părinții lor plătesc taxele și impozitele din care ne luam noi salariile, din care plătim gazul, curentul, apa… la școlile, grădinițele și creșele din Târgoviște. Sper să se găsească o soluție la Ministerul Educației.

Trebuie schimbată metodologia și, spre exemplu, în prima săptămână de înscriere, să fie acceptați doar copiii care au domiciliul în circumscripția școlii. Dacă rămân locuri, pot veni și din alte zone. Așa mi se pare corect, normal, legal și în concordanță cu principiul autonomiei locale. Anul acesta, în afară de suplimentare, nu se mai poate face nimic. Sper să avem o nouă metodologie pentru anul viitor. Voi face tot ce depinde de mine ca să modificăm metodologia. Solicit Inspectoratul Școlar Județean și conducerilor unităților de învățământ să ne sprijine în acest demers. Problema este generală, la nivel național”, a declarat primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite