Connect with us

POLITIC

Întrevedere oficială între senatorul Titus Corlățean și ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina

Publicat

pe

Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, a avut miercuri, 5 iunie 2024, o întrevedere cu Elmedin Konaković – ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina.

Discuțiile dintre cei doi demnitari au vizat subiecte privind relația bilaterală, procesul de integrare euro-atlantică a Bosniei și Herțegovina și evoluțiile socio-politice din Balcanii de Vest.

Senatorul Titus Corlățean a vorbit despre sprijinul constant al României pentru procesul de aderare a Bosniei și Herțegovina la UE și la NATO. A mai arătat Titus Corlățean și faptul că țara noastră sprijină rezoluția ONU privind desemnarea zilei de 11 iulie drept „Ziua internațională pentru reflectarea și comemorarea Genocidului de la Srebrenica din 1995”, poziție pentru care oficialul din Bosnia și Herțegovina a exprimat apreciere.

Totodată, senatorul Titus Corlățean a reliefat importanța continuării procesului de reconciliere națională și de consolidare a stabilității interne care, alături de implementarea legislației UE, vor aduce o accelerare a avansării parcursului european al Bosniei și Herțegovina.

Ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina a mulțumit pentru susținerea constantă pe care România o acordă pentru parcursul european și euroatlantic al Balcanilor de Vest, precum și pentru contribuția la asigurarea securității și stabilității regiunii, prin prezența militarilor români în cadrul Misiunii EUFOR Althea din Bosniei și Herțegovina.

Cei doi oficiali au convenit asupra necesității intensificării dialogului politic, inclusiv la nivel parlamentar, la nivelul comisiilor de politică externă din legislativele celor două țări, dar și asupra importanței intensificării contactelor pe zona non-guvernamentală în vederea valorificării potențialului de creștere a schimburilor comerciale. În context, a fost evocat un exemplu recent de bună cooperare realizată prin Memorandumul de înțelegere între Portul Constanța și Portul Brčko din Bosnia și Herțegovina, semnat la 10 mai 2023.

La discuții au participat și însărcinatul cu afaceri a.i. al Bosniei și Herțegovina la București – Asim Karahasanović și ambasadorul României la Sarajevo – Anton Păcurețu.

Despre această întâlnire diplomatică la nivel înalt senatorul Titus Corlățean a spus că a fost o reușită și foarte amicală discuție.

„Ministrul Konaković vorbește o frumoasă limbă română, iubește România. A fost campion național de baschet în România în 2000 cu West Petrom Arad. L-am simțit tare nostalgic după vremurile de altădată și după căldura publicului arădean. Mi-a spus că speră să se reîntâlnească cu unii din colegii săi de echipă de la acel moment. Îi urez și eu bun venit în România domnului ministru de externe al Bosniei- Herțegovina!”, a precizat Titus Corlăţean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Dâmboviţa

Deputat Radu Popa: Rețelele digitale sunt esențiale pentru integrarea eficientă a surselor regenerabile de energie

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa, de foarte multă vreme, atrage atenția asupra lucrurilor urâte care se întâmpla pe piața energiei, în procesul de retehnologizare a unor capacități de producție, de punere în valoare a unor rezerve de gaze naturale etc. Iată că acum ne aflăm într-o situație limită, generată de faptul că, după investițiile masive ale unor companii în unități de producere a energiei verzi, Electrica Distribuție nu ar fi capabilă să preia energia produsă de parcurile fotovoltaice. Lipsesc multe. Și, cum se obișnuiește la noi, mai marii companiilor controlate de stat constată aceste inconveniente tocmai acum.

Radu Popa, vicepreședinte al PSD Dâmbovița, consideră că, fără realizarea de investiții în digitalizarea rețelelor de transport a energiei electrice, România e condamnată să abandoneze sau cel puțin să limiteze sever accesul pe piața regenerabilelor.

„Aici ar trebui să fie rolul statului, să direcționeze strategic investițiile și să participe la planul de investiții pentru că, până la urmă, rețelele sunt ale Transelectrica, nu ale operatorilor. Digitalizarea rețelelor de transport a energiei electrice are un impact semnificativ asupra prețului energiei. Acest impact poate fi analizat prin prisma mai multor factori, inclusiv eficiența operațională, costurile de întreținere, fiabilitatea rețelei și integrarea surselor regenerabile.

Digitalizarea permite monitorizarea și controlul în timp real al rețelelor de transport, optimizând fluxurile de energie și reducând pierderile tehnice. Tehnologiile avansate, precum rețelele inteligente (smart grids) și Internet of Things (IoT), permit o gestionare mai eficientă a resurselor, conducând la costuri operaționale mai mici. Aceste economii se pot reflecta în prețuri mai scăzute pentru consumatori.

Tehnologiile digitale facilitează întreținerea predictivă și preventivă, reducând necesitatea intervențiilor de urgență și minimizând perioadele de întrerupere. Acest lucru contribuie la scăderea costurilor de întreținere și la creșterea duratei de viață a infrastructurii, aspecte care pot duce la stabilizarea sau chiar reducerea prețului energiei.

Prin digitalizare, rețelele de transport devin mai reziliente la perturbări și mai capabile să răspundă rapid la schimbările din cerere și ofertă. Fiabilitatea crescută a rețelei reduce riscul de întreruperi și asigură un flux constant de energie, ceea ce poate stabiliza prețurile pe termen lung.

Rețelele digitale sunt esențiale pentru integrarea eficientă a surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solară și eoliană, care au un caracter variabil și intermitent. Managementul eficient al acestor surse, facilită de digitalizare, poate duce la o creștere a proporției de energie regenerabilă în mixul energetic și, în consecință, la costuri mai mici de producție pe termen lung datorită scăderii costurilor de combustibil.

Digitalizarea contribuie la o mai mare transparență a pieței energiei, permițând consumatorilor să-și ajusteze consumul în funcție de prețurile dinamice și să participe la programe de răspuns la cerere. Aceasta poate conduce la o distribuție mai echitabilă a costurilor și la prețuri mai competitive.

În concluzie, digitalizarea rețelelor de transport a energiei electrice poate duce la o reducere a costurilor și, implicit, la prețuri mai scăzute pentru consumatori. Cu toate acestea, implementarea acestor tehnologii implică investiții inițiale semnificative, care pot influența prețurile pe termen scurt.

Aici este rolul ANRE să se asigure ca jocul e în favoarea economiei și a industriei. Pe termen lung, beneficiile economice și operaționale aduse de digitalizare pot compensa aceste costuri și pot contribui la stabilizarea sau scăderea prețurilor energiei”, a precizat deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

POLITIC

Liderii europeni ai Internaționalei Socialiste s-au întâlnit la București

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean a participat, săptămâna trecută, alături de președintele Marcel Ciolacu și de alți lideri naționali ai PSD, la reuniunea liderilor europeni din Internaționala Socialistă. Întâlnirea a avut loc la Palatul Parlamentului.

„Pedro Sanchez, premierul Socialist al Spaniei și lider al Internaționalei Socialiste, a fost prezent, cu un mesaj puternic de susținere, alături de ceilalți lideri social-democrați europeni, pentru PSD, în perspectiva competițiilor electorale prezidențiale și parlamentare care urmează în România.

Am discutat direct cu Pedro Sanchez cât de important este să fie finalizate rapid negocierile între guvernele social-democrate român și spaniol pentru recunoașterea dublei cetățenii românești și spaniole pentru comunitatea românească de peste un milion de oameni din Spania!

Românii care trăiesc în această țară nu vor mai fi obligați să renunțe la cetățenia română, dacă vor, în același timp, să dobândească și cetățenia spaniolă! Acest lucru va fi realizat de cele două guverne social-democrate până la sfârșitul acestui an”, a precizat Titus Corlățean.

Senatorul social-democrat a condus, alături de Chantal Kambiwa – coordonatorul general al Internaționalei Socialiste, reuniunea noului Comitet Europa al Internaționalei Socialiste, înființat la București.

„Au fost discuții foarte bune și o Declarație de la București adoptată cu această ocazie pentru susținerea extinderii UE cu statele din Balcani și respectiv Ucraina și Republica Moldova. La reuniunea organizată de PSD și IS la București au stat la aceeași masa și lideri greci ai PASOK, și respectiv turci ai CHP, și lideri social-democrați sârbi și respectiv din Albania și Kosovo. Lucrul ăsta spune multe despre capacitatea noastră de a genera dialog, cooperare și înțelegere între actori politici și națiuni cu relații adesea dificile din Balcani”, a mai spus președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite