Connect with us

POLITIC

Președintele Comisiei de Politică Externă, senatorul Titus Corlățean, apreciază angajamentul Albaniei față de securitatea regională a Mării Negre

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, a avut miercuri, 5 iunie 2024, o întâlnire cu Igli Hasani – ministrul pentru Europa și afaceri externe din Republica Albania, aflat în vizită oficială la București.

Cei doi demnitari au discutat în cadrul întrevederii aspecte ale relației bilaterale și ale cooperării în plan regional și multilateral, în formate de securitate și cooperare economică, precum și în calitate de aliați NATO, în special în contextul provocărilor multiple generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a apreciat angajamentul Albaniei față de securitatea regională a Mării Negre și pentru consolidarea poziției colective în regiune.

Titus Corlățean a evidențiat că extinderea UE rămâne o investiție geostrategică într-o Europă puternică, stabilă și unită, bazată pe valori comune, reiterând sprijinul României pentru un proces de extindere clar, transparent și riguros, pe ambele dimensiuni geografice – regiunea Balcanilor de Vest și vecinii estici ai UE.

Senatorul a mai subliniat că România a fost un susținător real al aspirațiilor euro-atlantice ale Albaniei, sprijinind în trecut aderarea la NATO, și susținând în prezent eforturile de avansare a parcursului european al Republicii Albania, prin lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.

Oficialul român a reafirmat importanța pe care România o acordă menținerii identității etnice, culturale și lingvistice a minorităţii naționale aromâne din Albania. De asemenea, a reliefat aşteptarea autorităților române ca procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând.

Ministrul Afacerilor Externe Igli Hasani a informat că, în prezent, statul albanez întreprinde demersuri pentru recuperarea proprietății și retrocedarea acesteia către statul român.

La întrevederea oficială au mai participat și E.S Enkeleda Mërkuri – ambasadorul Republicii Albania în România și E.S. Octavian Șerban – ambasadorul României în Republica Albania.

„L-am primit la Senat pe Igli Hasani, ministrul pentru Europa și afaceri externe din Republica Albania. O discuție foarte bună, pentru că relația bilaterală dintre țările noastre este una specială, cu un trecut istoric deosebit, dacă ar fi să menționez doar faptul că grupul de revoluționari albanezi, care au generat independenta Albaniei în 1913, au avut o perioadă reședința la București – Hotelul Continental și au beneficiat de sprijinul statului român la acel moment. Or, să amintesc rolul istoric al lui Nicolae Iorga în documentarea delegației albaneze la Conferința de la Londra din 1913, pentru argumentarea și obținerea recunoașterii internaționale a independenței statului lor.

Pe lângă subiectele de actualitate discutate, am ridicat, în mod firesc, necesitatea că statul albanez să realizeze procesul istoric de retrocedare a Casei Iorga și terenului aferent de la Saranda către Statul Român, proprietate confiscată în perioada regimului comunist al lui Enver Hodja. Ministrul Igli Hasani m-a informat că în prezent guvernul albanez face demersuri pentru redobândirea acestei proprietăți și retrocedarea ei României. Au trecut anii, am avut de-a lungul timpului astfel de promisiuni din partea liderilor politici albanezi, sper ca de data aceasta promisiunea actualului ministru de externe albanez, un diplomat rafinat și bine pregătit, sa fie onorată”, a precizat senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Dâmboviţa

Deputat Radu Popa: Rețelele digitale sunt esențiale pentru integrarea eficientă a surselor regenerabile de energie

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa, de foarte multă vreme, atrage atenția asupra lucrurilor urâte care se întâmpla pe piața energiei, în procesul de retehnologizare a unor capacități de producție, de punere în valoare a unor rezerve de gaze naturale etc. Iată că acum ne aflăm într-o situație limită, generată de faptul că, după investițiile masive ale unor companii în unități de producere a energiei verzi, Electrica Distribuție nu ar fi capabilă să preia energia produsă de parcurile fotovoltaice. Lipsesc multe. Și, cum se obișnuiește la noi, mai marii companiilor controlate de stat constată aceste inconveniente tocmai acum.

Radu Popa, vicepreședinte al PSD Dâmbovița, consideră că, fără realizarea de investiții în digitalizarea rețelelor de transport a energiei electrice, România e condamnată să abandoneze sau cel puțin să limiteze sever accesul pe piața regenerabilelor.

„Aici ar trebui să fie rolul statului, să direcționeze strategic investițiile și să participe la planul de investiții pentru că, până la urmă, rețelele sunt ale Transelectrica, nu ale operatorilor. Digitalizarea rețelelor de transport a energiei electrice are un impact semnificativ asupra prețului energiei. Acest impact poate fi analizat prin prisma mai multor factori, inclusiv eficiența operațională, costurile de întreținere, fiabilitatea rețelei și integrarea surselor regenerabile.

Digitalizarea permite monitorizarea și controlul în timp real al rețelelor de transport, optimizând fluxurile de energie și reducând pierderile tehnice. Tehnologiile avansate, precum rețelele inteligente (smart grids) și Internet of Things (IoT), permit o gestionare mai eficientă a resurselor, conducând la costuri operaționale mai mici. Aceste economii se pot reflecta în prețuri mai scăzute pentru consumatori.

Tehnologiile digitale facilitează întreținerea predictivă și preventivă, reducând necesitatea intervențiilor de urgență și minimizând perioadele de întrerupere. Acest lucru contribuie la scăderea costurilor de întreținere și la creșterea duratei de viață a infrastructurii, aspecte care pot duce la stabilizarea sau chiar reducerea prețului energiei.

Prin digitalizare, rețelele de transport devin mai reziliente la perturbări și mai capabile să răspundă rapid la schimbările din cerere și ofertă. Fiabilitatea crescută a rețelei reduce riscul de întreruperi și asigură un flux constant de energie, ceea ce poate stabiliza prețurile pe termen lung.

Rețelele digitale sunt esențiale pentru integrarea eficientă a surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solară și eoliană, care au un caracter variabil și intermitent. Managementul eficient al acestor surse, facilită de digitalizare, poate duce la o creștere a proporției de energie regenerabilă în mixul energetic și, în consecință, la costuri mai mici de producție pe termen lung datorită scăderii costurilor de combustibil.

Digitalizarea contribuie la o mai mare transparență a pieței energiei, permițând consumatorilor să-și ajusteze consumul în funcție de prețurile dinamice și să participe la programe de răspuns la cerere. Aceasta poate conduce la o distribuție mai echitabilă a costurilor și la prețuri mai competitive.

În concluzie, digitalizarea rețelelor de transport a energiei electrice poate duce la o reducere a costurilor și, implicit, la prețuri mai scăzute pentru consumatori. Cu toate acestea, implementarea acestor tehnologii implică investiții inițiale semnificative, care pot influența prețurile pe termen scurt.

Aici este rolul ANRE să se asigure ca jocul e în favoarea economiei și a industriei. Pe termen lung, beneficiile economice și operaționale aduse de digitalizare pot compensa aceste costuri și pot contribui la stabilizarea sau scăderea prețurilor energiei”, a precizat deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

POLITIC

Liderii europeni ai Internaționalei Socialiste s-au întâlnit la București

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean a participat, săptămâna trecută, alături de președintele Marcel Ciolacu și de alți lideri naționali ai PSD, la reuniunea liderilor europeni din Internaționala Socialistă. Întâlnirea a avut loc la Palatul Parlamentului.

„Pedro Sanchez, premierul Socialist al Spaniei și lider al Internaționalei Socialiste, a fost prezent, cu un mesaj puternic de susținere, alături de ceilalți lideri social-democrați europeni, pentru PSD, în perspectiva competițiilor electorale prezidențiale și parlamentare care urmează în România.

Am discutat direct cu Pedro Sanchez cât de important este să fie finalizate rapid negocierile între guvernele social-democrate român și spaniol pentru recunoașterea dublei cetățenii românești și spaniole pentru comunitatea românească de peste un milion de oameni din Spania!

Românii care trăiesc în această țară nu vor mai fi obligați să renunțe la cetățenia română, dacă vor, în același timp, să dobândească și cetățenia spaniolă! Acest lucru va fi realizat de cele două guverne social-democrate până la sfârșitul acestui an”, a precizat Titus Corlățean.

Senatorul social-democrat a condus, alături de Chantal Kambiwa – coordonatorul general al Internaționalei Socialiste, reuniunea noului Comitet Europa al Internaționalei Socialiste, înființat la București.

„Au fost discuții foarte bune și o Declarație de la București adoptată cu această ocazie pentru susținerea extinderii UE cu statele din Balcani și respectiv Ucraina și Republica Moldova. La reuniunea organizată de PSD și IS la București au stat la aceeași masa și lideri greci ai PASOK, și respectiv turci ai CHP, și lideri social-democrați sârbi și respectiv din Albania și Kosovo. Lucrul ăsta spune multe despre capacitatea noastră de a genera dialog, cooperare și înțelegere între actori politici și națiuni cu relații adesea dificile din Balcani”, a mai spus președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite