Connect with us

ACTUALITATE

Târgoviște. Resfințirea Bisericii Albe, cu mulțime de credincioși și oficialități

Publicat

pe

În ciuda vremii caniculare, o mulțime de credincioși au participat, astăzi – 23 iunie 2024, cu prilejul sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt, la ceremonia de sfințire a bisericii Parohiei Alba din Târgoviște, așezământ cu hramurile “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și “Sf. Trei Ierarhi”.

Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii.

Preotul dr. Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial, a citit „Actul de sfințire” al bisericii, după care preotul Marius Traian Stan, protopop al Protoieriei Târgoviște Sud, a rostit cuvântul de bun venit adresat Părintelui Mitropolit. La rândul său, preotul paroh Nicolae Pană a mulțumit înaltului ierarh, precum și tuturor celor implicați în reabilitarea bisericii.

ÎPS Nifon, în cuvântul său, și-a arătat bucuria de a sfinți una dintre bisericile istorice, restaurată recent, din fosta Cetate de Scaun munteană, una dintre nestematele culturii, spiritualității și națiunii române.

Lăcașul de închinăciune datează din anul 1632 și a fost ctitorită în timpul Voievodului Matei Basarab, cel care a creat cultură, a zidit numeroase biserici, a inițiat tipărirea de multă carte și a ajutat Ortodoxia în vremuri de restriște.

IPS Nifon a spus că fiecare sfințire de biserică este, de fapt, „o adevărată Cincizecime”, o Pogorâre a Duhului Sfânt asupra locașului de cult și asupra comunității căruia acesta îi aparține. A mai arătat că această sărbătoare reprezintă o ”Cincizecime specială” la Târgoviște. Toți preoții din Târgoviște, alături de credincioșii lor, au venit la acest eveniment, mărturisind credința în Hristos, așa cum au făcut moșii și strămoșii noștri.

Înaltul Ierarh a evidențiat că Biserica este ”graiul lui Dumnezeu” pentru a propovădui ceea ce este bine, minunat și drept în această lume, fiindcă spațiul sacru al bisericii este o întâlnire a cerului cu pământul, a veșniciei cu prezentul, dar și o mărturie de solidaritate și de comuniune a generațiilor care se succed în istorie. Astfel, sfințirea unei biserici este liantul de unitate spirituală și culturală pentru o comunitate și pentru întreaga națiune – se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Înaltpreasfinția Sa a acordat rangul de „iconom stavrofor” preotul paroh Nicolae Pană și preotului Florin Antoniu Dincă.

„Diplomă mitropolitană de recunoștință” au primit Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Cristian Stan – primarul municipiului Târgoviște, Ion Folescu, Mihai Stoicescu și pictorul-restaurator Constantin Ichim.

Au mai fost prezenți la slujba de resfințire deputații Radu Popa și Marian Țachianu, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița – Antonel Jîjîie, viceprimarul nunicipiului Târgoviște – Cătălin Rădulescu, subprefectul județului Dâmbovița – Marian Tănase și conf. univ. dr. Corneliu Sălișteanu – rectorul Universității ”Valahia” din Târgoviște.

Bserica Albă a fost restaurată între anii 2021-2024, la inițiativa Părintelui Mitropolit Nifon, prin străduința preotului paroh Nicolae Pană și a preotului Florin Antoniu Dincă, cu fonduri oferite de Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local al Municipiului Târgoviște, precum și de alți donatori.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

BNS: Portofoliul atribuit României în viitoarea Comisie Europeană, o vulnerabilitate!

Publicat

pe

Blocul Național Sindical (BNS) spune că atribuirea către România a portofoliului Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană este mai degrabă o vulnerabilitate, un compromis politic, având în vedere că țara noastră este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cel mai puțin performante la aceste capitole.

„Din 2007 și până în prezent, România n-a fost în stare să rezolve probleme fundamentale ale pieței muncii, ale drepturilor sociale, ale educației sau demografiei. Oare ce valoare adăugată va putea să aducă România la masa Comisiei Europene în aceste domenii de maximă importanță în politica europeană?

Declarația plină de optimism a președintei Comisiei Europene face trimitere la responsabilitățile noului comisar european care vizează „o Uniune a competențelor” și Pilonul European al Drepturilor Sociale. Ambele teme sunt abordate la un nivel extrem de scăzut ca performanțe și indicatori în politicile publice ale României.

Ne exprimăm îngrijorarea pentru această decizie politică. În opinia noastră, doamna Roxana Mînzatu ar fi fost un comisar mult mai bun, de exemplu, în gestionarea portofoliului Coeziune și reforme”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către BNS.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

16 octombrie, termen important pentru fermieri. Încep plățile!

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că APIA va demara, în data de 16 octombrie 2024, plata avansurilor către fermieri. În acest sens, a fost alocat un buget de aproximativ 1 miliard de euro.

„Am solicitat și obținut această derogare de la Comisia Europeană, astfel că venim, și în acest an, în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care se confruntă și acordăm avansurile plăților directe în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, a precizat ministrul PSD al Agriculturii – Florin Barbu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite