ACTUALITATE
Comunicat CNAS privind valoarea punctelor înscrise în contractele cu furnizorii de servicii medicale

Având în vedere interesul major al CNAS de a asigura accesul pacienților la servicii medicale în cele mai bune condiții în asistența medicală prespitalicească, urmare a situației generate în spațiul public pe tema semnării actelor adiționale de prelungire a contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate în vederea furnizării de servicii medicale, la data de 1 iulie 2024, CNAS face următoarele precizări:
Până la momentul difuzării acestor precizări au fost semnate 99,5% din actele adiționale cu furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (26.461 față de 26.596 de acte adiționale anterioare datei de 30 iunie 2024).
În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr 687/2024, „pentru semestrul I şi trimestrul III al anului 2024, valorile garantate ale punctelor «per capita» şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023”, astfel:
– În asistența medicală primară:
• Valoarea punctului per capita – 12 lei;
• Valoarea punctului pe serviciu – 8 lei;
– În asistența medicală ambulatorie:
• Valoarea punctului pe serviciu – 4,50 lei.
În asistența medicală dentară se menține valoarea orientativă a plafonului de 6.000 lei/lună.
În aceeași hotărâre de guvern se precizează: „contractele de furnizare de servicii medicale, de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi de dispozitive medicale se încheie până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat contractul”.
CNAS înțelege dificultățile cu care sunt confruntați furnizorii de servicii medicale. În acest sens a depus și depune permanent eforturi considerabile pentru a menține valorile de punct la nivelul actual. În scopul creșterii valorii punctului pentru furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul clinic de specialitate, instituția a întreprins demersuri către autorități, vizând materializarea acestui obiectiv începând cu trimestrul IV al anului 2024.
În vederea informării corecte și transparente a opiniei publice, considerăm că sunt necesare următoarele precizări ale parcursului legislativ:
1. Pe parcursul lunilor februarie – martie 2024 CNAS a inițiat întâlnirile cu grupurile de lucru ale Colegiului Medicilor din România (medicină de familie, asistență medicală de specialitate clinică în ambulatoriu, asistență medicală spitalicească), cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu Colegiul Farmaciştilor din România, cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în sistemul sanitar din România, cu Colegiul Fizioterapeuţilor din România, cu reprezentanți ai furnizorilor de dispozitive medicale, cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical precum și cu asociații de pacienți, astfel încât să existe posibilitatea fiecărui grup de a prezenta problemele cu care se confruntă, precum și de a avea oportunitatea de a găsi soluții aplicabile împreună cu echipa tehnică a CNAS;
2. Începând cu luna aprilie a.c. a fost demarată activitatea de consultări cu organizațiile patronale, sindicale și profesionale reprezentative din domeniul medical, astfel încât să poată fi pregătită etapa următoare de negociere a modificării și completării Contractului-cadru și Normelor tehnice de aplicare a acestuia (24 – 26 aprilie, 8 – 9 mai a.c.);
3. În data de 13 mai 2024 au avut loc negocierile cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România, având ca obiect proiectul Hotărârii de Guvern de modificare și completare a Contractului-cadru, precum și proiectul de Ordin de modificare și completare a Normelor metodologice de aplicare a acestuia;
4. În cursul lunilor mai, respectiv iunie, actele normative menționate au fost transmise Ministerului Sănătății în vederea promovării în ședință de guvern, respectiv aprobării;
5. În luna iunie documentele au fost supuse avizării de către instituțiile abilitate;
6. La data de 21 iunie 2024 a fost aprobată HG nr. 687/2024;
7. Normele de aplicare au fost aprobate în data de 27 iunie 2024, cu publicare în 28 iunie 2024.
Biroul de presă al CNAS
ACTUALITATE
O zi de revelații scenice la Festivalul BABEL – între tradiție, inovație și emoție colectivă

Ziua de joi, 12 iunie 2025, a adus la Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL o efervescență creativă cu adevărat remarcabilă. Artiști și spectatori din întreaga lume s-au întâlnit la Târgoviște pentru a celebra teatrul ca formă de dialog viu, ritual și reflecție profundă asupra condiției umane.
Dimineața a debutat cu deja consacratele „Întâlniri Babel”, desfășurate la Casa de Cultură a Sindicatelor, spațiu de conexiune între idei, estetici și generații. În paralel, regizorul Scott Johnston a susținut workshopul Devising Devices în Studioul „Hugo Wolff”, un laborator teatral în care procesul creativ colectiv a fost explorat în profunzime.
Tot în prima parte a zilei, publicul a fost invitat să descopere universul spectacolelor coreene prin conferința susținută de JeungWoo Son: The Evolution of Korean Performing Arts. Spaces: An Aesthetic Participation and Communication, o analiză rafinată asupra modului în care spațiul de joc influențează expresia artistică.
Ulterior, actorii au revenit în centrul atenției în cadrul celui de-al doilea atelier semnat Scott Johnston – 4:48 Psychosis: Unlocking Non-Narrative Text, dedicat explorării textului fragmentar și a emoției brute din teatrul contemporan.
După-amiaza a fost marcată de spectacole care au pus în lumină opere clasice reinterpretate cu sensibilitate și originalitate. Compania britanică Parrabbola a adus în Sala Studio „Mihai Dimiu” spectacolul Henry V. Man and Monarch, o abordare lucidă asupra complexității regalității și umanității. Iar pe scena mare a Teatrului „Tony Bulandra”, imPerfect Dancers Company (Italia, Belgia, Spania) a oferit o versiune tulburătoare a Othello-ului shakespearian, exprimată prin dans contemporan și o coregrafie intensă, plină de tensiune.
În spațiul urban, Piața „Mihai Viteazul” a devenit scenă pentru performance-ul plin de energie Marcos Masetti Rules, adus din Argentina, și mai târziu pentru intervenția artistică Invitație, realizată de tinerii de la Performing Arts Studio Scotland – un happening care a transformat trecătorii în spectatori activi.
Seara a continuat la Cinema „Independența”, cu proiecția filmului Blue Moon, în regia lui Stefen Harris, eveniment special onorat de prezența actorului Mark Hadlow din Noua Zeelandă.
Punctul culminant al serii a fost, fără îndoială, spectacolul Hamlet’s Clouds, creația legendarului Eugenio Barba și a Odin Teatret (Danemarca). Aflată la granița dintre ritual și meditație teatrală, această producție a oferit publicului o experiență emoțională de excepție – o veghe scenică în care viața, memoria și sacrul s-au împletit într-un dialog profund și tăcut.
În încheiere, spectacolul It’s Show Time! susținut de Oțet Light and Fire a învăluit Piața „Mihai Viteazul” în flăcări simbolice și umor scenic, aducând bucurie și un sentiment de comuniune vizuală, sub cerul de vară al Târgoviștei.
Festivalul BABEL continuă să fie un spațiu al întâlnirii între lumi teatrale diverse, între tradiție și experiment, între cuvânt și tăcere. Ziua de 12 iunie a fost o dovadă vie a puterii artei de a uni, de a transforma și de a trezi conștiința.
Pentru mai multe informații și programul complet al festivalului: www.babelfest.ro

Foto: Natalia Oprea
ACTUALITATE
Festivalul BABEL 2025. Programul pentru vineri, 13 iunie

La Târgoviște, se desfășoară în perioada 7 – 15 iunie 2025, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL – ediția cu numărul 13. Tema de anul acesta este „Spațiul” – teatral, virtual, emoțional, personal, muzical. Publicul poate alege din peste 70 de evenimente, indoor și outdoor, puse în scenă de participanți din 20 de țări.
Programul BABEL pentru ziua de vineri, 13 iunie 2025
11:00
TTBT Foaier – Casa Sindicatelor
Întâlnirile Babel
11:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
Devising Devices
Scott Johnston
Workshop
12:00
TTBT Foaier
Legea copyright în artele performative
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
conferință
12:00
TTBT Studioul „Hugo Wolff”
4:48 Psychosis – Unlocking Non-Narrative text
Scott Johnston
Workshop for actors
13:00
TTBT Foaier
Spațiul gol. 100 de ani de la nașterea lui Peter Brook
Jean-Guy Lecat, Ofițer al Artelor și Literelor
Conferință
17:00
Sala Studio „Mihai Dimiu”
Black Kite – Reimagined 2025
Concept și regie: Emi Hirai & Shinichi Hirai
usaginingen, Japonia
30 min., 6+
18:00
TTBT Sala Mare
Clipe de luciditate
Regia: Florian Oros, Coregrafia: Hugo Wolff
Microbis Dance Company, Sibiu, România
60 min., 12+
18:00
Piața „Mihai Viteazul”
Happening
Django Juggles & Marcos Masetti, Italia & Argentina
45 min.
19:00
TTBT Cinema „Independența”
Horia
Regia Ana Maria Comanescu, România
108 min.
21:30
Piața „Mihai Viteazul”
Skyline
Il Posto, Italia
30 min.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Indemnizația pentru membrii ATOP Dâmbovița a scăzut la 542 de lei de la 4.000 lei lunar!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Trei persoane rănite într-un accident pe DN72A, la Dragomirești
-
ADMINISTRAŢIEacum 10 ore
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 4 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria