Connect with us

ACTUALITATE

Coaliția Natura 2000 România: O opinie împotriva unor grupuri de interese nu poate fi considerată vină!

Publicat

pe

Coaliția Natura 2000 România precizează, într-un comunicat transmis către mass-media, că vinovații pentru tragedia petrecută pe o cărare turistică din Munții Bucegi ar trebui căutați în altă parte, nu în ograda organizatiilor neguvernamentale. Se amintește, de asemenea, că, în ultimii ani, legislația de protecția mediului, cea silvică și cea legată de vânătoare au suferit modificări subtile, care au limitat capacitatea ONG-urilor de a activa concret în teren. Totodată, s-a punctat faptul că „o opinie împotriva unor grupuri de interese, care nu promovează interesul public, nu poate fi considerată vină”.

„Tragica moarte a tinerei atacate de urs pe traseul montan din Bucegi a stârnit, în mod firesc, stupoare, frică și furie. Și, tot în mod firesc, au fost căutați vinovați pentru ce s-a întâmplat. Însă, spre deosebire de alte evenimente din trecut, vinovații nu sunt atât de ușor de identificat, fiind vorba, acum, de atacul unui animal sălbatic, pe un traseu montan. Pe cine tragi la răspundere, când nu poți învinovăți o persoană pentru atacul unui urs în pădure, pentru mușcătura unei vipere, pentru o avalanșă sau pentru un trăsnet? De altfel, chiar dacă s-ar reduce la jumătate populația de urs, probabilitatea de a interacționa cu un urs în calitate de turist sau fermier rămâne ridicată.

Totuși, oamenii au nevoie de un țap ispășitor și din nou, ca, de altfel, în nenumărate alte situații de criză, ONG-urile au primit acest rol. Nu vreuna dintre instituțiile care ar fi avut abilități sau atribuții legale în managementul speciei, în instruirea populației și, mai ales, a turiștilor, cu privire la comportamentul recomandat pe munte, sau la gradul de risc al activității. Nu vreo entitate care, în baza cotelor de prevenție, putea să ceară extragerea ursului problemă, de care, aparent, se știa. Cadrul legal a existat, doar că motivația de a menține sănătatea și integritatea oamenilor nu a fost suficientă din partea celor care gestionează în mod activ populația de urși. Nu.

Organizațiile nonprofit de protecția mediului au fost considerate, și de data aceasta, responsabile de atacul ursului. De ce? Pentru că nu sunt de acord cu vânătoarea la trofeu a exemplarelor din creierii munților, pentru că au cerut stabilirea unor criterii clare în selectarea exemplarelor de urs vânate în vederea realizării cotei de prevenție stabilite de Ministerul Mediului, pentru că au cerut o procedură de intervenție de urgență transparentă și eficientă”, se precizează în comunicatul transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

BNS: Portofoliul atribuit României în viitoarea Comisie Europeană, o vulnerabilitate!

Publicat

pe

Blocul Național Sindical (BNS) spune că atribuirea către România a portofoliului Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană este mai degrabă o vulnerabilitate, un compromis politic, având în vedere că țara noastră este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cel mai puțin performante la aceste capitole.

„Din 2007 și până în prezent, România n-a fost în stare să rezolve probleme fundamentale ale pieței muncii, ale drepturilor sociale, ale educației sau demografiei. Oare ce valoare adăugată va putea să aducă România la masa Comisiei Europene în aceste domenii de maximă importanță în politica europeană?

Declarația plină de optimism a președintei Comisiei Europene face trimitere la responsabilitățile noului comisar european care vizează „o Uniune a competențelor” și Pilonul European al Drepturilor Sociale. Ambele teme sunt abordate la un nivel extrem de scăzut ca performanțe și indicatori în politicile publice ale României.

Ne exprimăm îngrijorarea pentru această decizie politică. În opinia noastră, doamna Roxana Mînzatu ar fi fost un comisar mult mai bun, de exemplu, în gestionarea portofoliului Coeziune și reforme”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către BNS.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

16 octombrie, termen important pentru fermieri. Încep plățile!

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că APIA va demara, în data de 16 octombrie 2024, plata avansurilor către fermieri. În acest sens, a fost alocat un buget de aproximativ 1 miliard de euro.

„Am solicitat și obținut această derogare de la Comisia Europeană, astfel că venim, și în acest an, în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care se confruntă și acordăm avansurile plăților directe în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, a precizat ministrul PSD al Agriculturii – Florin Barbu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite