ACTUALITATE
10 ani de la doborârea avionului de pasageri MH 17 de către separatiștii pro-ruși în spațiul aerian al Ucrainei
Senatorul Titus Corlățean s-a aflat zilele acestea la Haga, unde a participat la ceremoniile de comemorare a 10 ani de la crima comisă de separatiștii pro-ruși în estul ocupat al Ucrainei, în 17 iulie 2014. Atunci, un avion de linie al l companiei Malaysia Airlines, care transporta 298 de pasageri și membri ai echipajului, a fost doborât cu un sistem de rachete rusesc BUK.
„Guvernul olandez nu a uitat. Alături de Asociația familiilor olandeze ale victimelor nevinovate ucise de oamenii lui Putin, MAE olandez m-a onorat cu invitația de participare la aceste ceremonii, la Monumentul special ridicat în memoria victimelor (părinți, copii, bunici) ucise de oamenii Moscovei, care invadaseră Ucraina. De ce? Pentru că am avut onoarea și dificila responsabilitate de a fi raportorul european, în numele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care să stabilească „Asigurarea răspunderii pentru doborârea zborului MH 17”. La 23 iunie 2022, după misiuni oficiale de investigare pe care le-am efectuat în 2022 în Ucraina și Olanda, contacte oficiale cu autoritățile naționale competente, serviciile de securitate, de control aerian, structurile competente de procurori etc însărcinate cu anchetele penale, am prezentat plenului Adunării Parlamentare de la Strasbourg raportul și proiectul de Rezoluție.
Toate acestea, în prezența regelui Olandei, Willem Alexander, venit special în Hemiciclul Consiliului Europei pentru a audia raportul meu, dar și a familiilor olandeze ale victimelor crimei comise de separatiștii ruși.
Adunarea a votat în unanimitate Rezoluția 2452 (2022), așa cum am redactat-o, prin care identificam cei 4 responsabili ruși pentru coordonarea, comanda și doborârea efectivă a avionului de pasageri MH 17 (Kharchenko, Dubinskiy, Girkin și Pulatov), ofițeri superiori GRU și FSB, dar și responsabilitatea Federației Ruse ca stat, pentru crima abominabilă comisă.
Ulterior, atât Curtea districtuală de la Haga, care s-a pronunțat definitiv prin condamnări penale stabilite pentru responsabilii ruși, cât și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în decizia de admisibilitate pronunțată în 2023, au preluat concluziile esențiale din raportul meu.
Nu am realizat decât astăzi, la Haga, că această zi coincide cu Ziua Justiției Penale Internaționale, stabilită pentru a marca data la care, în 1998, a fost semnat Statutul Curții Penale Internaționale de la Roma.
O zi istorică, rezultatul unui efort de aproape un secol al umanității, de a înființa o Curte de Justiție internațională care să sancționeze crimele grave comise împotriva umanității, crimele de război, cea de genocid și, nu în ultimul rând, crima de agresiune.
Ceea ce nu știu, din păcate, cei mai mulți dintre români, este faptul că precursorul Dreptului Penal Internațional și al ideii de înființare a unei Curți de Justiție Penale Internaționale a fost un român, în perioada interbelică: profesorul de Drept penal și diplomatul Vespasian V. Pella, fondator și ulterior Președinte al Asociației Internaționale de Drept Penal, Președinte al Comitetului chestiunilor juridice și constituționale al Ligii Națiunilor, membru corespondent al Academiei Române și al Societății Americane de Drept Internațional.
Emoțional, astăzi nu va fi o zi chiar simplă pentru mine. Nu pentru că la ceremonii vor participa membrii Casei Regale a Olandei, Primul ministru al acestei țări, Procurorul general al Australiei sau o serie de alți demnitari și ambasadori olandezi sau străini. Ci pentru că mă voi reîntâlni cu oameni, mulți dintre ei cu părul grizonat, pe care i-am întâlnit în 2022 la Haga sau Strasbourg și care fac parte din familiile celor nevinovați, uciși de rușii lui Putin în 2014. Și în special cu un domn de asemenea cu părul argintat, care mi-a spus atunci, cu multă demnitate, dar cu o uriașă durere interioară, următoarele: „Știți…a trebuit să merg atunci în zona adiacentă, controlată de ucraineni, unde au fost transferate rămășițele avionului și rămășițele umane ale pasagerilor. A trebuit să recunosc și eu rămășițele alor mei. Și știți ce este cel mai dureros pentru mine? Am avut-o în avion pe fiica mea, pe soțul ei și pe cei doi băieței ai lor, nepoții mei. Iar eu încă trăiesc…” . Mărturisesc acum că a fost cel mai dificil moment pentru mine de gestionat emoțional pe tot parcursul procesului de investigații și redactare a raportului, dar care m-a decis să fac tot ceea ce era omenește posibil și cât se poate de obiectiv (paradoxal poate pentru unii), alături de echipa juridică a Consiliului Europei, pentru prezentarea adevărului, pentru ca într-o zi justiția penală internațională să identifice și să pronunțe condamnări ale responsabililor politici și militari, la nivel de lideri, dar și cu privire la responsabilitatea statului ai cărui agenți au comis această îngrozitoare crimă.
Ar fi bine să nu uităm toate lucrurile acestea. Și ar fi bine ca actualul guvern al României să introducă mai rapid în dreptul penal intern infracțiunea „crimă de agresiune”, așa cum de exemplu a fost ea redefinită în Dreptul international în 2010. Sper ca MAE și Ministerul Justiției să se decidă odată”, a scris, pe pagina sa de Facebook, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României – Titus Corlățean.
ACTUALITATE
Nicolae Dragodănescu și-a hrănit sufletul rezolvând greutăților oamenilor… Condoleanțe familiei!
Vestea morții liderului de sindicat Nicolae Dragodănescu (54 de ani), considerat a fi ultimul mare luptător de pe frontul mereu deschis al respectării drepturilor angajaților, a bulversat întreaga opinie publică dâmbovițeană. Mulți nu își explică cum un om plin de energie, de vitalitate, capabil să mai facă încă mult timp lucruri bune a dispărut fulgerător. Dar cine știe suferința umană? Ce ascundem fiecare în sufletul nostru, ce umbre ne urmăresc?
Nicolae Dragodănescu, am aflat pe surse, a fost măcinat de o boală cu o evoluție galopantă. Aproape că nici nu a știut ce se întâmplă cu el. S-a risipit ca un fum. Ca toți oamenii buni și cu rost din lumea asta… Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Mesajul de condoleanțe transmis de un prieten și tovarăș, Costi Tănase
Am rămas fără cel mai bun prieten – NICU DRAGODANESCU. Cu siguranță, că toți care l-au cunoscut l-au apreciat pentru tot ce făcea. Dar când stai zi de zi timp de peste 20 de ani în preajma unui astfel de om, nu poți să te consideri decât un om norocos. Pentru el, rezolvarea greutăților oamenilor a fost modul lui de a-și hrăni sufletul. Se bucura enorm când reușea să ajute… și reușea întotdeauna. S-a dedat total acestui scop… neglijându-se pe el și uneori familia. A ars pentru fiecare cauză… până s-a stins. S-au stins odată cu el și multe speranțe de mai bine ale multor oameni. Nu mai există în țară un alt lider de sindicat cu înțelepciunea și cunoașterea lui, cu capacitatea lui de a înțelege și rezolva nevoile celor pe care i-a reprezentat. Spun asta, din perspectiva unuia care cunoaște viața sindicală din zonă dar și din țară, de destul timp. Pentru mine, NICU rămâne emblema omului onest, curajos și modest. Dumnezeu să-l odihnească!
Mesajul de condoleanțe al prefectului județului Dâmbovița – Claudia Gilia
Cu profundă tristețe, am aflat despre trecerea în neființă a domnului Nicolae Dragodănescu, liderul Sindicatului „Valahia” Târgoviște, o personalitate marcantă a mișcării sindicale dâmbovițene.
Prin devotamentul și perseverența sa, domnul Dragodănescu a fost un apărător neostenit al drepturilor celor pe care i-a reprezentat, contribuind cu toată energia sa la construirea unui dialog social autentic și echitabil.
Mișcarea sindicală a pierdut un lider dedicat, dar mai presus de toate, un om deosebit, mereu gata să lupte pentru binele celor din jur.
În aceste momente de mare durere, suntem alături de familia îndoliată și de toți cei care i-au fost apropiați. Să ne aducem aminte cu recunoștință de tot ceea ce a realizat și să păstrăm vie amintirea sa prin continuarea eforturilor pentru o societate mai dreaptă și solidară! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
ACTUALITATE
Info util – Camera de Comerț Dâmboviţa: Calendar apeluri de proiecte PRSM 2021-2027
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița ne informează că, astăzi – 19 septembrie 2024, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia a publicat noul calendar al apelurilor de proiecte din cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
Click pe linkul următor pentru a descărca varianta actualizată a calendarului: https://2021-2027.adrmuntenia.ro/download_file/document/694/Calendarul-apelurilor_septembrie.2024.xlsx
Reamintim faptul că puteți apela la consultanții CCIA Dâmbovița pentru scrierea de proiecte în vederea obținerii de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unei afaceri.
Camera de Comerț Dâmbovița este partener strategic asociat al ADR Sud Muntenia în cadrul Proiectului Danube4Seecosystem: „Consolidarea dezvoltării Economiei Sociale prin implicarea Autorităților Publice Locale în ecosistemul de sprijin al întreprinderilor sociale pentru o piață a muncii mai incluzivă în regiunea Dunării”, finanțat prin Programul pentru Regiunea Dunării.
-
ACTUALITATEacum 7 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
Dâmboviţaacum o zi
A murit într-un autobuz în Târgoviște, după ce șoferul a pus frână brusc
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Drumul dintre Runcu și Râul Alb, un traseu mirific prin „Apusenii” Dâmboviței. FOTO
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Bărbulețu, o comună unde vechiul și noul crează o simbioză plăcută. Primarul Marian Alexe a implementat proiecte importante
-
ACTUALITATEacum 4 zile
21-22 septembrie 2024. Hai la sărbătoarea pastorală „Răvășitul oilor” în comuna Runcu!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar