ACTUALITATE
Atenție! A fost confirmată pesta micilor rumegătoare (oi și capre). Recomandări DSVSA Dâmbovița
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dambovița atenționează proprietarii de ovine și caprine de pe raza județului cu privire la contextul epidemiologic european și național privind confirmarea focarelor de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR).
În România primul focar de boală a fost confirmat în data de 19.07.2024, într-o exploatație comercială de pe raza județului Tulcea, ulterior fiind confirmată si într-o exploatație nonprofesională de pe raza județului Constanța.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care NU AFECTEAZĂ OMUL, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele, care se transmite în principal prin contact direct, cu o mortalitate – în cazul animalelelor infectate – care poate ajunge la 70%.
Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie.
Toți operatorii eonomici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare, precum și deținătorii de ovine și caprine, au obligativitatea de a aplica și respecta următoarele măsuri în vederea protejării efectivelor de rumegătoare mici de această boală:
– controlul riguros al mișcărilor de ovine și caprine (animalele vor fi achiziționate doar din zone care nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare, vor fi însoțite de document de circulație eliberat de medicul veterinar împuternicit, vor fi crotaliate și vor fi transportate cu mijloace auto care în prealabil au fost spălate și dezinfectate; pentru transporturile efectuate între județe diferite este obigatoriu solicitarea avizului interjudețean);
– identificarea și înregistrarea animalelor deținute, iar în cazul operatorilor economici care dețin unități tip centre de colectare sau exploatații comerciale, gestionarea eficientă a bazei de date;
– operatorii economici care dețin unități tip centre de colectare sau exploatații comerciale, vor asigura, cu maximă atenție, aplicarea regulilor de biosecuritate (în special al dezinfecțiilor efectuate);
– anunțarea imediată a D.S.V.S.A. Dâmbovița a oricărei suspiciuni de boală, apeland numarul de telefon: 0372737818.
Subliniem faptul că boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.
Director executiv – Dr. Tolea Sandu
ACTUALITATE
Deputat Marian Țachianu: Amnistia fiscală se aplică și fermierilor
Ordonanța de urgență a Guvernului privind amnistia fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede, printre altele, ştergerea a 50% din datoriile persoanelor fizice sub 5.000 de lei, restante la 31 august, și a 25% din cele mai mari de 5.000 de lei, precum şi a accesoriilor, respectiv: dobânzi şi penalităţi, dacă datoria se plăteşte până pe data de 25 noiembrie 2024.
Cât privește persoanele juridice, dacă plătesc „principalul”, vor scăpa de dobânzi şi penalităţi. Există în Ordonanță și o bonificație de 3% din impozit, sub formă de credit fiscal pentru compensarea altor obligații de plată anul viitor, pentru contribuabilii persoane juridice care și-au plătit la timp dările către stat, iar îndeplinirea condițiilor se va constata din oficiu.
În contextul adoptării acestui act normativ (vezi textul integral), deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu, cunoscut fermier, îi informează pe agricultori că amnistia fiscală este și pentru ei. Cu alte cuvinte, le vor fi șterse o parte din datoriile înregistrate la ANAF și la primării. Consideră parlamentarul că măsura este una venită mai ales că anul 2024 a fost unul dintre cei mai grei pentru fermieri, din cauza secetei prelungite.
„Îi îndemn pe toți să profite de această facilitate ca să scape de datorii, pentru că, așa cum a spus ministrul Finanțelor, o nouă amnistie fiscală ar mai putea fi acordată peste 10 ani sau chiar deloc”, a punctat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.
ACTUALITATE
200 de cercetători și experți din întreaga lume s-au reunit la Universitatea „Valahia” din Târgoviște
Universitatea „Valahia” din Târgoviște organizează în această perioadă (10-13 septembrie 2024), în parteneriat cu Institutul EMI din Republica Turcia, cea de-a X-a ediție a Congresului Internațional EMI de Antreprenoriat și Științe Sociale.
Evenimentul reunește peste 200 de cercetători și experți din întreaga lume, oferind un prilej excelent pentru dezbateri, colaborări și schimburi de idei între specialiști din domeniile antreprenoriatului și științelor sociale.
Discuțiile și sesiunile de networking vor aduce în prim-plan tendințele actuale și viitoarele direcții de dezvoltare în educație și cercetare.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Târgoviște: „Cupa Cartierelor” 2024 la fotbal a fost câștigată de echipa zonei de centru
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Zilele Cetății Târgoviște 2024. Programul pentru duminică, 8 septembrie
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Acrobații periculoase pe Platoul Prefecturii Dâmbovița! Sărituri cu bicicleta peste copii întinși pe caldarâm!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Târgoviște: „Meciul Vedetelor” 2024, delectare, sudoare și… consolare!
-
Argeșacum 6 zile
Accident rutier mortal. A intrat cu mașina într-un parapet din beton
-
Giurgiuacum 4 zile
Patru tineri răniți într-un accident rutier între Mârșa și Videle
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Zilele Cetății Târgoviște 2024. Programul pentru sâmbătă, 7 septembrie
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Un mort și doi răniți într-un accident pe DN 71, la intersecția spre Titu – Cornățelu