Connect with us

ACTUALITATE

Folclorul, rege la „Ziua comunei Tătărani”. Petrecerea a ținut până târziu în noapte

Publicat

pe

Ieri, de Sfânta Marie Mare, cum numesc românii sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului, când se petrece cu bucurie și cu evlavie trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor, cu trupul și sufletul, în mai multe localități din județul Dâmbovița s-au organizat târguri și spectacole muzical-artistice sub egida „Ziua comunei”. Dintre toate evenimentele de acest tip, parcă la Tătărani, în Lunca Dâmboviței, sub susur lin de apă și adiere răcoroasă dinspre munte, s-a simțit cel mai mult sâmburele tradițiilor populare, verva omului muncit care profită de răgazul dat de marea sărbătoare pentru a oferi puțină tihnă sufletului și trupului ostenit de muncă. S-au ocupat de toate cele de trebuință derulării în condiții excelente a manifestării cultural-artistice și câmpenești primarul Constantin Pătru și viceprimărița Gina Ivașcu.

Un perimetru vast de lângă baza sportivă Tătărani a fost gătit de sărbătoare. Precupeții și-au întins tarabele cu tot soiul de mărunțișuri, dulciuri și obiecte de uz casnic. Cârciumarii și-au înjghebat terasele provizorii parcă mai dichisite ca în alți ani și purtând în decorarea lor elemente mai calde, mai atrăgătoarea, ale tradiției populare românești. Asta am văzut la Tătărani. Mai la câmpie se merge încă pe soiul acela de improvizație grăbită. Nu au lipsit din târgul de la Tătărani vata de zahăr albă și colorată și limonada. Căldura a făcut chiar să se formeze coadă de această delicatesă răcoroasă.

Și, așa cum îi stă bine unui astfel de eveniment, regina manifestării a fost scena, locul pe care au evoluat dansatori veniți din mai multe localități ale județului și soliștii de muzică populară invitați de autorități să concerteze la Tătărani, așa, după sufletul și dorințelor oamenilor. De apreciat faptul că, în această localitate, se merge pe folclorul autentic românesc. Manelele nu prea au pătruns pe Vale. Și este bine că se întâmplă așa!

Au urcat pe scenă, pentru a-i încânta pe cei peste o mie de iubitori de folclor prezenți la „Ziua comunei Tătărani”, interpreții Crinu Spătaru, Diana Călinescu Raisa Tudorică și binecunoscuții soliști Cristina Turcu Preda și Constantin Enceanu.

Cum bine spunea primarul Constantin Pătru, trebuie să revigorăm tradițiile, obiceiurile noastre transmise din moși strămoși și cum o putem face cel mai bine dacă nu promovând folclorul autentic, pe cei care mai poartă în suflet și în glas această făclie.

Cum se obișnuiește de vreo douăzeci de ani, pe la târgurile prilejuite de zilele localităților organizate cu ocazia diferitelor sărbători religioase, în semn de respect față de comunitate dar și pentru a-și ține mereu proaspătă imaginea publică, pentru a demonstra interesul pentru comunitate, pentru dezvoltarea și problemele ei, trec și conducătorii. Pentru președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, ziua de Sfânta Marie Mare nu a fost tocmai ușoară. Șeful administrației publice județene și lider al PSD Dâmbovița a onorat toate invitațiile și a treacut, chiar dacă rapid, prin mai multe comune pentru a-i saluta și felicita pe oameni. La Tătărani a ajuns pe la ora 18:00, cu puțin timp înainte de demararea cavalcadei folclorice. Corneliu Ștefan a fost însoțit de vicepreședinta CJ Luciana Cristea, de prefectul Claudia Gilia, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean și Radu Popa. De asemenea, au mai fost prezenți secretarul de stat Ionuț Săvoiu și consilierul județean Mihai Istrate, lider de zonă al PSD Dâmbovița. Primarul Constantin Pătru i-a primit așa cum se cuvine, dar fără pâine și sare, și, cum este obiceiul, i-a invitat pe scenă pentru a adresa un salut localnicilor prezenți la sărbătoare.

Tonul scurtelor discursuri l-a dat chiar edilul, care, în stilul caracteristic, parcă mereu pus pe șotii și cu talent de a emite vorbe cu tâlc, i-a prezentat pe cei de față publicului adunat în fața scenei și celor prinși sub umbrare pe lângă paharele cu bere aburindă și micii fierbinți. După fiecare strigare de nume și funcție dinspre mulțime se pornirea un șuier de aplauze. Gest reflex, de politețe. Dar este și aici un dichis. La unii, aplauzele erau mai pregnante, mai apăsate, însoțite și de urări, la alții mai domoale. Ei, chestii de simpatie și recunoaștere! Elemente de care, de obicei, sociologii fini, de la țară, țin seama.

Primarul, fiindcă a mai obținut un mandat și încă cu un vot istoric, peste 80%, ceea ce denotă apreciere din partea comunității, le-a mulțumit concetățenilor săi pentru încrederea acordată la alegerile din data 9 iunie 2024.

Președintele Consiliului Județean le-a urat celor care poartă numele de Maria și Marin un sincer la mulți ani. A mai spus Corneliu Ștefan că Tătărani este o comună mare, frumoasă, care a fost și va fi sprijinită de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița pentru realizarea tuturor obiectivelor de interes public comunitar.

Deputatul Radu Popa i-a felicitat pe edili pentru reușita acestei manifestări tradiționale. Localnicilor le-a mai spus că a venit întotdeauna la Tătărani cu bucurie. A mai vorbit Radu Popa despre semnificația religioasă a zilei de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi sărbători religioase a Bisericii Creștine.

A mai menționat parlamentarul că trebuie să ne păstrăm tradițiile, obiceiurile străbune, fiindcă prin ele ne identificăm într-o Europă din ce în ce mai globalizată și într-o vreme în care unii vor să ne învețe că nu mai există mamă și tată. Familia, a spus Radu Popa, trebuie să fie formată din bărbat și femeie și că tradițiile trebuie să reziste, nu fiindcă așa a dorit Dumnezeu, ci pentru că familia reprezintă baza pe care societatea poate continua să existe, normal, nealterată.

Senatorul Titus Corlățean a spus celor de față că este bine că respectăm și cinstim astfel de sărbători, dovedind cu adevărat că noi, românii, suntem creștini. Trebuie să luptăm pentru credința și tradițiile noastre, mai ales acum când ceea ce se întâmplă în lume este complicat. Trebuie să ne păstrăm identitatea și valorile. Titus Corlățean le-a mulțumit edililor de la Tătărani pentru invitația făcută la acest eveniment.

A mărturisit parlamentarul celor de față că primarul Constantin Pătru este unul dintre cei mai apreciați edili din județ, fapt dovedit și prin votul masiv pe care cetățenii i l-au acordat. Senatorul PSD a întărit cele afirmate de președintele Corneliu Ștefan, că autoritățile județului și parlamentarii PSD vor fi alături de comunitate și o vor sprijini în continuare în vederea materializării proiectelor propuse.

Încheierea acestui moment de alocuțiuni de sărbătore i-a aparținut primarului Constantin Pătru, care a avut o remarcă cu iz comic la adresa celor care, folosindu-se de după conturi de Facebook false, denigrează și critică nemeritat administrația publică locală.

A urmat apoi spectacolul folcloric care, bine sprijinit de răcoarea serii, s-a întins până târziu în noapte.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

4 octombrie 2024. Vizitează GRATUIT Grădina Zoologică din Târgoviște!

Publicat

pe

Vineți – 4 octombrie 2024, de Ziua Mondială a Animalelor, Grădina Zoologică din Târgoviște, unitate aflată în subordinea Primăriei, va putea fi vizitată gratuit. Aceasta este deschisă între orele 09:00 și 16:00

Zoo Târgoviște se întinde pe 4 hectare și deține în colecția sa specii de păsări si animale de pe toate continentele: Europa, Asia, Australia, America de Nord, America de Sud, Africa. Unele din aceste specii fiind pe cale de dispariție, sunt cuprinse în programe speciale de protecție și conservare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Nu rata târgul de cariere și dezvoltare profesională, organizat de Camera de Comerț Dâmboviţa!

Publicat

pe

Camera de Comerț Dâmbovița organizează în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2024, în parteneriat cu Universitatea „Valahia” din Târgoviște, prima ediție a „Târgului de cariere și dezvoltare profesională”. Evenimentul este locul ideal pentru studenți și absolvenți de a se conecta cu profesioniști din diverse domenii și de a explora o varietate de opțiuni de carieră într-un singur loc.

Program:
– 31 octombrie, între orele 11:00 și 16:00
– 1 noiembrie, între orele 10:00 și 14:00

Locație: Campusul Universității Valahia din Târgoviște, Aleea Sinaia Nr. 13, Corpul B, parter.

Companiile participante vor avea standuri pentru prezentarea oportunităților de angajare și/sau oferte de internship.

Totodată, se vor organiza sesiuni de mentorat pe teme relevante pentru studenți și tineri profesioniști.

Detalii suplimentare se obțin la numărul de telefon 0751.153.708 sau la adresa de email info@cciadb.ro. nu rata șansa de a-ți găsi drumul profesional potrivit!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite