SĂNĂTATE
Tu știi cum verifici simplu și rapid dacă ești asigurat medical?
Românii care suspectează că angajatorii nu le plătesc la timp contribuțiile de sănătate pot verifica, în mai puțin de un minut, dacă sunt sau nu asigurați medical.
Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul Casei Naționale de Sănătate (link aici) și să introduci CNP-ul în platformă, care va genera imediat răspunsul.
Aceasta este cea mai simplă și rapidă metodă de verificare a calității de asigurat, fără deplasări la sediul Casei de Sănătate de care aparți raportat la județul de domiciliu, fără timp pierdut, fără dat telefoane.
ACTUALITATE
CNAS, informare privind vaccinurile pe bază de prescripție medicală
Mai multe categorii de persoane (vezi anexa) beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile – ne informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat de presă.
„Aceste vaccinuri sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate, în secţiunea E1 pentru cele compensate 50% din prețul de referință și în secțiunea E2 pentru cele compensate 100% din prețul de referință.
Prescrierea vaccinurilor se efectuează conform protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, de medici de toate specialităţile aflaţi în contract cu o casă de asigurări de sănătate, în urma consultației sau la externarea din spital, iar prescripția medicală electronică pentru aceste medicamente este valabilă 30 de zile.
Administrarea vaccinurilor din sublista E se efectuează de medicii vaccinatori (medici de familie, epidemiologi, de boli infecţioase, pediatri sau medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie) sau de farmaciștii vaccinatori în cazul vaccinului gripal.
Lista farmaciilor în care poate fi administrat vaccinul gripal este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății, la adresa https://ms.ro/ro/informatii-de-interes-public/pacienti/farmacii-%C8%99i-drogherii/„.
ACTUALITATE
Comunicat. Casa Națională de Asigurări de Sănătate, 25 de ani de activitate
Casa Națională de Asigurări de Sănătate marchează în acest an un sfert de secol de la începerea activității sale instituționale în anul 1999. Momentul respectiv a semnificat și trecerea de la modelul de finanțare centralizată a sectorului de sănătate, la un model de finanțare adecvat economiei de piață, bazat pe relații contractuale între finanțator și furnizorii de servicii medicale/medicamente/ dispozitive medicale, precum și pe plata serviciilor realizate, indiferent de forma de proprietate a furnizorului, în conformitate cu principiul „banii urmează pacientul” – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.
„La 1 ianuarie 1999, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 145/1997 a asigurărilor de sănătate, a început activitatea CNAS și a caselor de asigurări de sănătate din subordine, iar la 1 octombrie 1999 s-au semnat primele contracte dintre casele de asigurări și furnizorii de servicii de sănătate.
Apariția sistemului de asigurări sociale de sănătate a permis în timp creșterea finanțării sectorului de sănătate din România și a numărului de furnizori de servicii medicale pentru persoanele asigurate, facilitând procesul de modernizare a acestui sector. Astfel s-a ajuns ca în anul 2023 să fie furnizat persoanelor asigurate un număr total de 323,8 milioane de servicii de sănătate.
Totodată, sistemul de asigurări sociale de sănătate a facilitat dezvoltarea în timp a gamei de servicii medicale de care beneficiază persoanele asigurate, precum și a gamei de medicamente compensate și gratuite la care au acces pacienții.
Un scurt tabel cu câțiva indicatori principali arată comparativ această evoluție:
„Este un moment de bilanț al istoriei sistemului de asigurări sociale de sănătate. În toată această perioadă echipa CNAS și a caselor de asigurări de sănătate a reușit să răspundă nevoilor de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale ale persoanelor asigurate. Suntem conștienți că încă sunt multe nevoi de sănătate neacoperite, că finanțarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, în pofida eforturilor depuse, este încă departe de a fi cea optimă. Prin urmare, obiectivul nostru rămâne asigurarea echilibrului și stabilității în acordarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la servicii medicale centrate pe nevoile reale ale oamenilor”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.
Scurt istoric al asigurărilor sociale de sănătate:
• 1997 – Apare Legea nr. 145 a asigurărilor sociale de sănătate (care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1999);
• 1998 – Are loc prima ședință a Consiliului de Administrație a CNAS;
• 1999 – Începe activitatea CNAS și a caselor de asigurări de sănătate;
• 1999 – La 1 octombrie, demarează semnarea primelor contracte cu furnizorii de servicii medicale;
• 2002 – Debutează construcția Sistemului Informatic Unic Integrat, care va intra în faza de operare în anul 2008;
• 2002 – Se înființează sistemul de formare profesională al CNAS, după modelul AOK – Germania, unic în administrația publică din România;
• 2006 – CNAS preia de la Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale atribuțiile privind concediile și indemnizațiile medicale;
• 2006 – Intră în vigoare Legea nr. 95 privind reforma în domeniul sănătății, cadru unitar de reglementare a întregului sector de sănătate din România, inclusiv a asigurărilor sociale de sănătate;
• 2007 – CNAS începe să emită cardul european de asigurat, certificatul de înlocuire a cardului şi formulare europene E*** (redenumite ulterior S);
• 2012 – 2014 – Se implementează prescripția electronică (SIPE – 2012), cardul național (CEASS – 2013) și dosarul electronic al pacientului (DES – 2014), care împreună constituie Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate (PIAS);
• 2015 – Începe tratarea hepatitei C și a cirozei hepatice C fără interferon. Se introduc contractele cost-volum și cost-volum-rezultat;
• 2020 – 2021 – Se înfruntă provocările impuse de pandemia de Covid-19;
• 2022 – Începe gestionarea și decontarea serviciilor medicale acordate refugiaților din zona de conflict din Ucraina;
• 2023 – 2024 – Se lucrează la proiectul major de retehnologizare, redimensionare și optimizare a platformei PIAS”.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Conducerea PSD Râul Alb a fost demisă. Vicepreședintele Mihai Istrate preia frâiele organizației
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Malu cu Flori, în ciuda bugetului local precar, merge cu fruntea sus pe drumul dezvoltării
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Eveniment religios important la Biserica Târgului din Târgoviște (Centrul Vechi)
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Baschetbalista de la CSM Târgoviște s-ar fi sinucis din cauza unei decepții în dragoste
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Grav accident rutier la Potlogi. Un bărbat de 28 de ani a fost preluat cu elicopterul SMURD
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Încă un obiectiv de importanță pentru comuna Voinești este aproape la gata!
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Candidații PSD Dâmbovița pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Școala Gimnazială Telești Ludești a marcat „Ziua Educației” împreună cu dascălii pensionari