Connect with us

ACTUALITATE

Potlogi: „Poarta Brâncovenească”, conexiune între trecut, prezent și viitor

Publicat

pe

A nins astăzi la Potlogi și a fost frig. Semn de iarnă. Dar, rosturile naturii, firești până la urmă, nu au pus în dificultate ceremonialul de sfințire a monumentului ridicat de Primărie pe „Drumul Brâncovenilor”, în inima unei intersecții. Edificiul care a început deja să radieze istorie este opera cunoscutului sculptor dâmbovițean Olimpiu Eli Petre.

Monumentul cuprinde elemente din arhitectura brâncovenească. O poartă trainică din zid care are în față un obelisc, o coloană, iar undeva sus, ca efigie, un vultur. O intrare a trecutului spre viitor. O îngemânare a istoriei tumultoase a acestor locuri cu vremurile de acum. Un gen de poartă simplă, dar trainică a aducerii aminte, a memoriei. „Poarta brâncovenească” a fost un monument dorit de primarul Viorel Drăghici de la Potlogi nu pentru cei de acum, ci pentru generațiile care urmează. La finanțarea „Porții Brâncovenești” au contribuit Primăria Potlogi și Consiliul județean Dâmbovița.

„Am ridicat acest monument ca semn de respect și prețuire, pentru a păstra mereu vie amintirea înaintașilor noștri, a Sfinților Martiri Brâncoveni. „Poarta Brâncovenească”, așa cum a fost denumit acest monument, reprezintă un simbol al intrării în Potlogi a domnitorului Constantin Brâncoveanu, în anul 1683, când construiește o biserică la Potlogi, iar după 5 ani, când devine domnitor al Țării Românești, cumpără o moșie pe care construiește un Palat pentru unul din fiii săi și ca loc de popas pe drumurile sale spre Curtea Domnească de la Târgoviște”, a spus primarul Viorel Drăghici.

Edilul a făcut cunoscută audienței și încheierea lucrărilor de reabilitare și modernizare a 2,9 km din DJ 711D. Proiectul, realizat printr-o asociere între Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Potlogi, cu o valoare de 3,4 milioane de lei, a presupus turnarea unui strat de covor asfaltic pe respectivul segment de drum, execuția de șanțuri dalate, podețe de acces în gospodării, trotuare și plantarea a circa 750 de pomi decorativi din speciile cireș japonez și zarzăr roșu.

În alocuțiunea sa, președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan a marșat pe ideea promovării istoriei acestor meleaguri și a întregului teritoriu al județului Dâmbovița.

„Este de datoria noastră să ducem istoria județului mai departe. Să ne mândrim cu localitatea Potlogi. Îi mulțumesc primarului Viorel Drăghici pentru tot ceea ce face pentru această comună. Vă asigur de tot sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, pentru toate proiectele pe care le aveți în derulare, pe care le-am gândit împreună”, a spus președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan.

Senatorul PSD Titus Corlățean a apreciat faptul că la Potlogi se petrec lucruri frumoase. Și totul nu se produce din întâmplare, ci ca urmare a unor proiecte clare, a unei bune colaborări dintre autoritățile locale și cele județene.

„Îl felicit pe primarul comunei Potlogi pentru tot ceea ce face. Apreciez deschiderea președintelui Consiliului Județean pentru astfel de proiecte. O poartă brâncovenească reprezintă un reper important pentru istoria extraordinară a acestor locuri. Pentru un traseu turistic național și nu numai, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, împreună cu Casa Memorială Nicolae Grigorescu și aceasta Poarta brâncovenească reprezintă lucruri extrem de atractive. Trebuie să facem o promovare puternică acestor obiective, în special în rândurile generației tinere. Avem o istorie extraordinară, avem oameni mari, este bine să îi știm și să îi onoram pe acești înaintași, pentru ca cei care vin să ducă țara mai departe așa cum se cuvine”, a spus senatorul Titus Corlățean.

Sculptorul Olimpiu Eli Petre, prezent la această dezvelire a monumentului pe care l-a lucrat cu osârdie și multă pasiune, a făcut o scurtă incursiune prin istorie, dezvăluind celor de față epopeea monumentelor pe care le-a realizat, închinate domnitorul martir Constantin Brâncoveanu. Aceste lucrări, a precizat artistul, sunt pentru generațiile care vin. Dovezi ale trecutului neamului nostru românesc. Dăm posibilitatea celor care vin să cunoască evenimentele care au marcat istoria noastră, să afle despre viața și tragedia familiei Brâncoveanu.

„Noi, cei de acum, trăim acest moment, pentru cei care vin, noi creăm istorie. Mulțumesc celui care a dorit acestea lucrare, primarul comunei Potlogi, Viorel Drăghici. O fac cu bucurie dar și cu tristețe fiindcă aceste momente sunt din ce în ce mai rare”, a precizat Olimpiu Eli Petre – autorul „Porții Brâncovenești” de la Potlogi.

La finalul discursului său, artistul i-a rugat pe toți cei de față să păstreze un moment de reculegere în memoria regretatul primar Nicolae Catrina. A dezvăluit Olimpiu Eli Petre că, anul viitor, la Potlogi, va fi dezvelită o placă memorială Nicolae Catrina.

Inaugurarea „Porții Brâncovenești” s-a încheiat cu un mic montaj de versuri în interpretarea unui grup de elevi de la Școala Gimnazială din Potlogi.

La evenimentul de la Potlogi au mai fost prezenți: deputatul Carmen Holban, vicepreședinții CJD Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște – Claudia Gilia, președintele Administrației Fondului de Mediu – Laurențiu Neculaescu, primari din zona de sud a județului, consilieri locali și județeni și numeroși localnici.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au fost desemnați câștigătorii Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția 2024

Publicat

pe

Juriul ediției 2024 a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu” a hotărât să premieze 6 lucrări, după cum urmează:

Secțiunea GRAFICĂ:

  • Georgiana STĂNESCU-AFEMEI, Pulsul din adâncuri, acuarelă și pastel pe carton, 2023
  • Ana OPRIȘOREANU, Oracol, acuarelă și tuș pe hârtie, 2024
  • Ioanna DIMOSTHENOUS, Dor, cărbune, creion, acrilic, guașă și tuș pe hârtie, 2024

Secțiunea PICTURĂ

  • Oana-Miriam OLTEANU, Putere, impasto acrilic pe pânză, 2022
  • Mihaela CIUȘTEA, Reconstruction of a memory – Silence, tehnică mixtă pe pânză, 2023
  • Diana Loredana PANTEA, Selene, ulei pe pânză, 2022

Conform regulamentului de participare, premiile se constituie în preț de achiziție. În concurs au fost înscrise anul acesta 162 de lucrări: 136 la secțiunea Pictură și 26 la secțiunea Grafică.

Festivitatea de premiere va avea loc, marți – 10 decembrie 2024, de la ora 13:00, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (din ultimul an și masteranzilor) şi absolvenţilor Academiilor de Artă din România și Republica Moldova, care au putut participa cu cel mult două lucrări per persoană.

„Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din anul 1923 până în 1943, când s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt care i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura) și care, în perioada petrecută la Târgoviște – de altfel cea mai fertilă perioadă din punct de vedere al creației sale – a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au făcut ca meritele artistice să-i fie recunoscute de către Academia Română care, pe 1 iunie 1936, îl alege membru, Gheorghe Petrașcu fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Titu: Antreprenorii își pot rezerva standuri la evenimentul „Magia Crăciunului”. Detalii aici!

Publicat

pe

Primăria Titu organizează, în perioada 19-21 decembrie, evenimentul „Magia Crăciunului”. În acest sens, antreprenorii din domeniul alimentar și non-alimentar (persoane fizice sau juridice) care doresc să participe cu standuri de produse trebuie să depună cerere de înscriere până în data de 6 decembrie 2024, inclusiv. Comercianții selectați vor fi anunțați în data de 9 decembrie, aceștia urmând să achite taxa de rezervare în zilele de 10 și 11 decembrie.

🔷 Formularul de înscriere poate fi completat la Primăria Orașului Titu sau poate fi descărcat accesând următorul link: https://storage.asista.ro/anunturi/operator/DB1037366733/Formular_inscriere_eveniment-4-1732634354.pdf

🔷 Documentele se pot depune la Prim ăria Orașului Titu sau online pe adresa de mail primariatitu@yahoo.com

🔷 Documente necesare:
– Certificat de înregistrare fiscală
– Copie CI
– Certificat constatator (ONRC, din care să rezulte obiectul de activitate autorizat)
– 5 fotografii reprezentative cu produsele pe care doresc să le comercializeze
– Avize: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (produse alimentare)
– Certificat de conformitate, de garanție și / sau calitate ale produselor expuse și comercializate.

🔷 Activități acceptate
Produse nealimentare:
– obiecte decorative
– articole de vestimentație ( handmade / croșetate)
– bijuterii
– produse naturiste sau de îngrijire
– papetărie
– lumânări handmade

Produse alimentare:
– fast food, dulciuri
– mezeluri tradiționale ( cârnați, brânză, șuncă)
– siropuri, ceaiuri, miere
– băuturi calde ( ceai, vin fiert, ciocolată caldă)
– gogoși, clătite, popcorn, kürtos, hoț dog, turtă dulce

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite