ACTUALITATE
5 ani de la moartea lui Titi Ionescu. Remember, meciul de solidaritate din 1977
Pe 6 decembrie 2019, de Sf. Nicolae, Constantin Titi Ionescu, conducător al fotbalului, voleiului masculin şi baschetului feminin târgoviștean cu care a obţinut performanţe notabile timp de peste patru decenii şi jumătate, a încetat din viaţă după o grea suferinţă, la 83 de ani. La cinci ani de la decesul lui, vă propun spre lectură un context inedit, care îl va readuce în memoria cititorilor, alături de alți oameni importanți din fotbalul târgoviștean.
În 1977, înaintea începerii returului fotbalistic, România trecea prin una dintre cele mai mari tragedii. Returul era programat să înceapă sâmbătă, 5 martie, cu un meci în Liga I, F.C. Constanța – Steaua, dar în seara de vineri, 4 martie, la ora 21:24, România a fost zguduită de catastrofa, cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, care a provocat în aproximativ 56 de secunde cel puțin 1570 de morţi, cei mai mulţi dintre ei la Bucureşti, și mari distrugeri. La Târgovişte nu au fost victime şi pagube, dar competiţiile naţionale au fost suspendate și toate cluburile de fotbal au contribuit la ajutarea celor aflați la necaz prin depunerea de sume de ordinul sutelor de mii de lei, fiecare, în „Contul 1977”, deschis la CEC. Duminică, 13 martie 1977, când viața se mai așezase cât de cât, iar vremea era bună, s-au jucat mai multe meciuri amicale. Dinamo s-a deplasat la Târgoviște, Steaua la Ploiești să întâlnească Petrolul, Sportul la Brăila, Rapidul la Chimia Râmnicu Vâlcea. Peste tot stadioanele au fost pline, încasările fiind donate sinistraților.
Prima etapă a returului a fost reprogramată zece zile mai târziu, pe 16 martie, mai puțin partidele Dinamo – Timișoara și Sportul – Corvinul deoarece Bucureștiul fusese cel mai afectat, multe clădiri se dărâmaseră, iar pe gazoanele din Ștefan cel Mare și de pe „Republicii” se instalaseră corturi militare imense, care găzduiau mii de oameni rămași fără locuințe, noroc că vremea era destul de caldă în România.
La Târgoviște, cu sprijinul decisiv al edilului șef al orașului Constantin Motoroiu și secretarului primăriei Florin Rădulescu și al conducerii C.S. Târgoviște, Gheorghe Rădulescu -președinte, Constantin Titi Ionescu – organizator de competiții şi Sebastian Biță Stănescu – secretarul clubului, s-a organizat meciul cu dinamoviștii bucureșteni, lideri ai campionatului diviziei A, destinat încasărilor la fondul de solidaritate pentru victimele cataclismului. Întâlnirea s-a disputat în faţa a peste 15 mii de spectatori, veniți cu cel puțin o oră înainte în tribunele stadionului Municipal. O partidă frumoasă, încheiată 1-1 (0-0), goluri marcate de ex-târgovişteanul Cornel Dinu în min. 64, cu o lovitură de cap de pe la 7-8 metri, plasată pe lângă portarul Gheorghe Ilinca, la centrarea lui Cristian Vrânceanu, respectiv Sandu Rus, în minutul 84, cu un şut năprasnic la centrarea lui Ion Vintilă. Scor echitabil, într-un joc arbitrat foarte bine de târgovişteanul Şerban Necşulescu, o partidă la care a asistat și Nicu Milea, cronicarul sportiv lansat la „Uzina și Ogorul”, devenit colaborator la ziarul Dâmbovița.
C.S. a evoluat fără vedeta Gigi Tătaru, dar cu Mircea Stan – Dumitru Gheorghe, Florea Alexandru, Radu Grancea, Ionel Pitaru -Constantin Tănase, Adrian Furnică, Decebal Puiu Neagu-Cristian Niţă, Ion Vintilă, Nelu Isaia, pe parcurs intrând Gheorghe Ilinca, Alexandru Istrate-Bebiţă, Ion Ene, Constantin Pietroianu, Gheorghe Greaca, Alexandru Rus și doi jucători de la divizionara târgovișteană C Petrolul, Mihai Buciumeanu și Ionel Diaconescu. Primul, fost fotbalist în B al Târgoviștei, urma să devină arbitru cu meciuri la linie în prima divizie, celălalt, ex-junior la C.S., o mare speranță fotbalistică a urbei în acel moment, va juca ulterior la Dunărea C.S.U. Galați și Steaua București. La Dinamo au jucat Eftimescu – Cheran, Ghiţă, Sătmăreanu II, Lucuţă – Dobrău, Cornel Dinu, Custov-Alexandru Moldovan, Dudu Georgescu, Mircea Lucescu, înlocuiți în repriza a doua de portarii Ştefan și Ene, fundaşul Sandu Gabriel, mijlocaşii Ion Moldovan şi Ion Marin şi atacanţii Chitaru, Roznai şi Vrânceanu. Au fost 10 zile de amânare a reluării competițiilor oficiale, iar la sfârșitul acelui retur, C.S. Târgoviște, cu Nicolae Proca antrenor, a promovat în divizia A.
Constantin Titi Ionescu a fost component al echipei Târgoviștei care a jucat pentru prima dată în Divizia A de fotbal în 1961-1962 și a ajuns în sferturile Cupei României în 1962, coleg cu Marin Andrei, Fane Marcu, Răzvan Tomescu, Ion Prandea, Eugen Popescu, Aurel Georgescu, Mihai Niţescu, Nicolae Petrescu, Mircea Cruţiu, Pavel Mureşan, Ion Cazacu, Paul Niculescu, Aurel Iordache, Constantin Chiriţă, Gigi Moisescu, Cornel Prodanciuc, Alexandru Lazăr, Mircea Barac, Nicolae Matei, antrenori Valentin Stănescu-Zimbrul și Marin Alexandru-Țăndărescu. În sferturile Cupei României a poposit Metalul Târgoviște și în 1965, cu Biţă Stănescu, Fane Marcu, Gheorghe Simionescu, Constantin Titi Ionescu, Nae Ionescu-Budulea, Penu, Vasile Dinu, Grigore Bălăceanu, Aurel Georgescu, Mihai Niţescu, Cornel Dinu, celebrul internațional de mai târziu, Constantin Ionescu-Budulea, Haralambie Puiu Becheanu, Cristi Suciu, Ţiţi Dumitriu, Teodor Constantin, Constantin Chiriţă, formație pregătită de Rudy Wetzer, director tehnic și Gheorghe Nuțescu antrenor.
Devenit între timp nea Titi, a fost conducătorul grupării fotbalistice continuatoare a Metalului, C.S. Târgoviște, care a promovat pentru a doua oară în divizia A în 1977 și a fost la un pas de Cupa UEFA în 1979, lot cu Narcis Coman, Dodu Bărbulescu, Nicolae Stancu, Dumitru Gheorghe, Florea Alexandru, Silviu Dumitrescu, Nicolae Enache, Ionel Pitaru, Gheorghe Tătaru, Ion Ștefănescu, Nicolae Kallo, Adrian Furnică, Gheorghe Greaca, Claudius Sava, Nelu Isaia, Petre Marinescu, Florin Grigore, Ilie Niculescu, Traian Miu, Nicolae Martin, pregătit de Nicolae Proca și Gheorghe Becheanu.
A fost cel care l-a adus pe Nicolae Dobrin de la Pitești sub Turnul Chindiei, obținând cu C.S.-ul în 1981 a treia promovare în prima divizie și a fost alături de Micul Ajax în cei doi ani de liga I, între 1996-1998 și de Noua Chindie care, în 2012, putea promova în A. Iubitor și de alte sporturi colective, a contribuit la performanțele Metalului, echipa de volei masculin a UPET și ale baschetbalistelor de la Livas Târgoviște.
Multumiri tuturor celor fără de care sportul dâmbovițean nu ar fi avut identitate și performanțe. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei care nu mai sunt printre noi!
A consemnat,
Gabriel Degeratu
ACTUALITATE
CNAIR: Nu se fac exproprieri pentru DN71, Târgoviște – Sinaia, în baza notificărilor trimise
Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, s-a implicat pentru lămurirea situației cauzată de comunicarea defectuoasă a celor din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu privire la proiectul de modernizare a DN71, tronsonul Târgoviște – Sinaia, și exproprierile care se preconizează.
„De câteva zile le solicităm celor implicați să ne dea explicații pentru adresele seci și imperative, trimise în teritoriu, iar astăzi cei de la CNAIR au venit cu o postare oficială, care are rolul de a liniști cetățenii alarmați de eventuale exproprieri, comunicate brutal și fără explicații de cei de la Direcția Generală Implementare Proiecte.
Tot astăzi am stabilit cu dl secretar de stat Ionuț Săvoiu, să avem un dialog mult mai strâns pe acest subiect, cu scopul clar de a asigura locuitorilor din Pucioasa, și nu numai, acces permanent și în timp real la toate informațiile utile în legătură cu această investiție, pentru că terenurile afectate vor fi mult mai puține decât cele stabilite inițial și fără implicații majore, cel puțin la nivelul orașului nostru”, este mesajul primarului Constantin Ana.
Cât privește anunțul oficial, de astăzi – 20 ianuarie 2025, al CNAIR, la care face referire edilul, îl publicăm integral.
În urma reverificării anexelor Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024 privind expropierile aferente modernizării DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia s-au identificat o serie de aspecte care nu țin cont de realitatea din teren.
În baza prevederilor legale și contractuale, am solicitat antreprenorului și proiectantului urgentarea finalizării Proiectului Tehnic adaptat situației din teren, în vederea modificării documentației de expropiere astfel încât să poată fi elaborat în cel mai scurt timp un nou proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024.
Această revizuire a proiectului va avea ca efect modificarea limitei de expropiere și a anexelor Hotărârii de Guvern nr. 1588/2024. Situația vizează imobile identificate în zona intravilană a Unităților Administrativ – Teritoriale Pucioasa, Moțăieni, Fieni, Buciumeni, Pietroșița și Moroeni, unde există imobile sau arii protejate de legislația din domeniul conservării patrimoniului cultural național.
Ca atare, o serie de imobile din mai multe localități aflate pe traseu nu vor mai fi expropriate, iar proiectantul trebuie să găsească soluții de modernizare a DN71 pe sectorul Târgoviște – Sinaia fără afectarea acestor imobile.
Nu se va interveni asupra imobilelor în cauză, ca urmare a notificărilor transmise în baza HG1588/2024, iar prin noua HG aceste imobile de patrimoniu vor fi excluse de pe lista de exproprieri.
Pentru mai multe amănunte:
SDN Târgoviște
Inginer Topliceanu Georgiana
Tel: 0723.890.660
Email:topliceanu_andreea@yahoo.com
ACTUALITATE
Falși angajați la bancă îi păcălesc pe români! Nu-ți transfera banii în contul indicat ca fiind sigur!
Polițiștii îi avertizează pe români că, în ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri de înșelăciune prin tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor – se precizează într-un comunicat de presă transmis către mass-media.
„În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile. Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.
Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință)”, ne informează polițiștii.
Recomandări pentru protecția cetățenilor:
• Nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
• Verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate.
• Nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte!
• Dacă aveți suspiciuni, contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 4 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ACTUALITATEacum 2 zile
INEDIT ÎN DÂMBOVIȚA. Aleea tematică de la „Stejarul de 1000 de ani”, creație a silvicultorilor de la Ocolul Sturzeni