Connect with us

ACTUALITATE

Violența stradală a înregistrat o scădere cu 5,36% în județul Dâmbovița

Publicat

pe

Astăzi – 10 februarie 2025, a fost zi de bilanț pentru inspectorul șef al IPJ Dâmbovița, comisar șef Viorel Polexe. Din cele precizate de comandantul Poliției din Dâmbovița, 2024 a fost un an încărcat în activități, având ca principale obiective prevenirea și combaterea criminalității, creșterea siguranței publice, precum și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere. IPJ Dâmbovița a mai urmărit și consolidarea transparenței în relația cu cetățenii. Toate aceste deziderate au fost stabilite împreună cu IGPR. Polițiștii dâmbovițeni au acționat și pentru susținerea unui mediu de afaceri sigur și echitabil. Acest obiectiv s-a materializat prin măsurile privind combaterea evaziunii fiscale, monitorizarea achizițiilor publice, prevenirea contrafacerii și a contrabandei, combaterea corupției și protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

A mai spus șeful IPJ Dâmbovița că o atenție deosebită a fost acordată și asigurării resurselor umane, materiale și financiare necesare pentru menținerea și dezvoltarea capacității operaționale a structurilor instituției. La acest capitol, anul trecut, a fost acoperită 82% din total schemei de personal, fapt ce a condus la îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate, a menținerii unui climat de liniște și siguranță în comunitate.

Pe parcursul anului 2024 poliţiştii din cadrul IPJ Dâmbovița au intervenit la peste 45.000 de evenimente. 20.947 dintre acestea au fost sesizări efectuate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

În ceea ce privește violența stradală, pe parcursul anului trecut s-a înregistrat o scădere cu 5,36% față de anul 2023, în 2024 fiind sesizate 1.025 de astfel de fapte.

„Din totalul sesizărilor stradale, 517 au fost comise în mediul urban, respectiv 50,44%, iar 508 au fost comise în mediul rural – 49,56% din total. Cele mai multe infracțiuni au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, însumând 518 fapte, fiind înregistrată o creștere de 1,18% față de anul 2023. Majoritatea acestor fapte au avut la bază conflicte spontane”, a declarat comisarul șef Viorel Polexe.

A mai fost constatată în analiza realizată că față de 2023, anul trecut a fost evidențiată o scădere în ceea ce privește faptele de amenințare (-17,07%) și a celor de furt (-18,45%).

Polițiștii dâmbovițeni din cadrul structurilor de siguranță școlară prevenirea faptelor de natură contravențională și penală în interiorul sau în preajma instituțiilor de învățământ au demarat anul trecut cercetări în 96 de cazuri infracționale, 45 la unități școlare din mediul urban și 51 în localități rurale. 61 de astfel de asemenea fapte au fost reprezentate de lovire sau alte violențe, 1 de purtare abuzivă, 18 de vătămare corporală din culpă, 4 de furt, 4 de ameninţare şi 4 de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Pentru a preîntâmpina fapte de genul enumerate mai sus, polițistii dâmbovițeni au desfășurat o serie de acțiuni în cadrul „Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”. S-a urmărit prin acest program crearea unui mediu școlar sigur și îmbunătățirea calității relaționării și comunicării între toate persoanele angrenate în actul educațional.

„Polițiștii Biroului Siguranță Şcolară au desfășurat, la peste 4.460 de ore de curs, activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe linie de prevenire a bullying-ului, a consumului de droguri, a infracțiunilor cu violență, a infracțiunilor contra patrimoniulu, a portului fără drept de obiecte periculoase, a traficului de persoane, pentru informarea privind răspunderea penală a minorilor, pe linie de siguranța rutieră, pentru prevenirea delincvenței juvenile, toate acestea având ca beneficiari peste 61.400 de elevi”, a mai spus comisarul șef, Viorel Polexe.

Pe același palier al prevenirii faptelor în care sunt implicați minori, în 2024 au fost elaborate și implementate o serie de proiecte și programe de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, astfel:

  •  „Atenţie! E viaţa ta!” Acest program a fost organizat în parteneriat cu Organizaţia Non-guvernamentală „Salvaţi Copiii” România, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universității Valahia și Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
  • „Dincolo de Aparenţe”, program implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universității Valahia, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, Penitenciarul Găeşti şi Penitenciarul Ploieşti – Târgşorul Nou.
  • Proiectul de prevenire a victimizării minorilor „Învăț să mă protejez!”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Dâmboviţa şi Direcția de Asistență Socială Târgoviște.
  • Proiectul de prevenire a victimizării minorilor „Învățăm și ne bucurăm de ziua poliției române”, implementat în perioada ianuarie-martie 2023, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa.
  • Proiectul de prevenire a victimizării minorilor „Sigur pentru copilul singur”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, proiectele pentru dezvoltarea și îmbunătățirea activităților parentale în vederea asigurării stării de bine a copiilor ,,Școala părinților – Construim împreună!” și „Scoala Părinților – front comun pentru copiii noștri”.
  • Proiectul educațional „Împreună pentru mai multă siguranță”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Grădinița cu program prelungit nr.1 Târgoviște.
  • Proiectul educațional „Și eu am drepturi, dar și obligații”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Grădinița cu program prelungit nr. 14 Târgoviște și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dâmbovița.
  • Proiectul pentru dezvoltarea capacității părinților în educarea și creșterea siguranței propriilor copii și pentru îmbunătățirea activităților parentale în vederea asigurării stării de bine a copiilor „Nu-i ușor să fii părinte! Copilul tău este în siguranță?”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Grădinița cu program prelungit nr. 1 Târgoviște și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Forajul problemă de la Doicești, județul Dâmbovița, după 4 luni. S-a reluat circulația trenurilor de marfă

Publicat

pe

Foto arhivă

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a hotărât, astăzi – 21 martie 2025, reluarea circulației feroviare, însă doar pentru transportul de marfă, pe ruta Târgoviște – Pietroșița, întreruptă în luna noiembrie ca urmare a erupției cauzate de forarea unui puț în zona Soceram Doicești.

Se menține în schimb măsura suspendării trenurilor de persoane până când vor se vor implementa toate măsurile de siguranță dispuse de autorități.

Reamintim faptul că, urmare a unui foraj executat fără toate autorizațiile necesare, în data de 13 noiembrie 2024, apa a refulat la suprafață cu presiune. De asemenea, s-a constatat și emanarea de gaze în atmosferă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Doliu în Poliția Giurgiu. Agent șef principal Elena Ceapă a plecat la ceruri la 46 de ani

Publicat

pe

De

Sursa foto: giurgiuveanul.ro

O polițistă din cadrul IPJ Giurgiu s-a stins din viață, astăzi – 21 martie 2025, răpusă de o boală necruțătoare la doar 46 de ani. Agent șef principal de poliție Elena Ceapă a fost un exemplu de profesionalism, devotament și loialitate – spun cei care i-au fost colegi. De-a lungul carierei sale, și-a îndeplinit misiunea cu onoare și respect. A fost un camarad de încredere, o persoană caldă și altruistă, gata să ofere sprijin și încurajare celor din jur. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Trupul neînsuflețit a fost depus la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, unde cei care au iubit-o și respectat-o îi pot aduce un ultim omagiu. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 23 martie, după care va fi condusă cu onoruri militare pe ultimul drum, la Cimitirul „Smârda”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite