ADMINISTRAŢIE
Locuitorii din Gura Șuții au avut mână bună când l-au ales primar pe tânărul Marian Dinu

Primarul de la Gura Șuții, Marian Dinu, provine din rândul oamenilor de afaceri. De asemenea, a îndeplinit și funcția de consilier județean pe care a onorat-o cu cinste. Cunoaște administrația prin implicare directă, dar a și învățat de la tatăl său – Constantin Dinu, fostul primar al comunei, unul dintre cei mai performanți edili din județul Dâmbovița. Ne-a mărturisit Marian Dinu că decizia de a candida a venit așa, pe ultima sută de metri. S-a gândit că poate să continue programul de dezvoltare pornit de părintele său. Nu a făcut-o pentru a ocupa o poziție bună în administrație, ci pentru oameni, pentru comunitate. Cetățenii l-au vrut și le-a îndeplinit solicitarea. Dovadă sunt rezultatele strălucite pe care le-a obținut la alegerile locale de anul trecut.
„Am venit la Primărie cu gândul clar de a continua dezvoltare acestei comune, de a continua proiectele începute de fosta administrație și, evident, de a porni altele noi, prin care să sporim confortul și civilizația în localitatea noastră, să le apropiem de cele din oraș, să le aducem la ceea ce înseamnă standardele europene. Acesta este dezideratul meu în calitate de edil al comunei Gura Șuții. Nu mi-a fost ușor, dar am găsit în Primărie o echipă bună, educată, profesionistă, pot să spun, o adevărată familie”, ne-a spus primarul Marian Dinu.
Parc fotovoltaic la ieșire din Speriețeni spre Siliștea
Proiectele depuse la finanțare, schițate sau aflate în diferite faze de implementare sunt multe, la fel și gândurile la altele noi. Gura Șuții va beneficia în următorii ani de un parc fotovoltaic propriu. Proiectul va primi finanțare prin Ministerul Energiei. Documentația a fost realizată și urmează să fie depusă în vederea obținerii fondurilor necesare. Parcul fotovoltaic de la Gura Șuții va fi amenajat pe o suprafață de 4.307 mp, la ieșire din satul Speriețeni spre Siliștea, comuna Raciu. Ne-a spus primarul Marian Dinu că vor fi montate 364 de panouri fotovoltaice. În acest complex, se vor produce 200 kw. Energia electrică obținută va fi folosită pentru alimentarea instituțiilor publice de pe teritoriul comunei și pentru a asigura funcționarea iluminatului public stradal. Evident, se va realiza o economie importantă la bugetul local, putându-se astfel asigura cofinanțarea pentru alte proiecte utile comunității.
Se va construi o sală de sport cu 102 locuri pe strada Oborului, în satul Gura Șuții
„Prin Campania Națională de Investiții, intenționăm să construim o sală de sport modernă. Deja a fost predată documentația și a fost desemnat câștigătorul. Sala va avea o capacitate de 102 locuri și va dispune de absolut tot ceea ce este necesar pentru practicarea diferitelor discipline sportive. În zona unde o vom edifica, pe strada Oborului, mai avem o bază sportivă pe care vrem să o reamenajăm.Vom realiza acolo și un parc recreativ destinat copiilor, dar și persoanelor vârstnice”, ne-a precizat primarul comunei Gura Șuții – Marian Dinu.
Continuă proiectul de amenajare șanțuri, trotuare și podețe
Edilul ne-a mai spus că va continua și proiectele de înfrumusețare a localității, de realizare a unor elemente de infrastructură utile comunității. Are în plan realizarea de șanțuri betonate, trotuare și podețe de acces în gospodării pe DC57, spre Nucet. Proiectul va porni din zona Primăriei și va continua până la ultima gospodărie din sat, pe ambele sensuri. Vorbim de 3,9 km. Valoarea acestei investiții este de circa 3,5 milioane de lei și va fi realizată prin Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL).
„Un proiect asemănător avem și în satul Speriețeni, pe strada Principală. Tot cu trotuare, șanțuri, podețe de acces în gospodării și iluminat stradal. Lucrările vor porni de la intrare în sat până în perimetrul dispensarului uman”, a adăugat Marian Dinu.
De asemenea, pe drumul Găeștiului, respectiv pe DJ 721A, au fost executate deja podețele și o parte din trotuare, mai sunt de realizat câteva porțiuni și va fi încheiat și acest proiect început de fosta administrație.
Se vor construi piste de biciclete între Gura Șuții și Speriețeni
Primarul Marian Dinu intenționează să promoveze un proiect privind execuția de piste pentru biciclicliști de-a lungul drumului dintre satele Gura Șuții și Speriețeni, pe o lungime de 2,2 km. Procedurile au fost deja începute. Edilul a mers la Autoritatea Fondului de Mediu și la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a căuta oportunități de finanțare pentru acest proiect. În afară de pistele propriu-zise, în proiect vor fi incluse și zone de odihnă și recreere, cu băncuțe. De asemenea, întreg traseul va beneficia de iluminat public.
Ne-a spus primarul că există ceva probleme cu proprietățile învecinate, cu limitele acestora. Dacă nu va putea depăși aceste obstacole, primarul va construi, cu finanțare de la bugetul local sau prin PJDL, un trotuar care va dispune de aceleași elemente.
Primăria Gura Șuții administrează pe cont propriu rețelele de apă și canalizare
Gura Șuții este printre puținele comune din județul Dâmbovița care încă de la realizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, în 2004, prin Programul SAPARD, administrează, cu succes, în regie proprie, aceste obiective importante pentru comunitatea locală. Stația de pompare și epurare este deservită de trei angajați. Tot aceștia se ocupă și de avariile care apar pe traseul rețelelor. Cetățenii își achită contravaloarea apei consumate și pentru serviciul de canalizare la ghișeul din cadrul Primăriei. Administrația publică locală intenționează să refacă sistemele de pompare și epurare, să schimbe pompele și celorlalte instalații aferente.
„Stăm bine și la încasările taxelor și impozitelor locale. La acest rezultat a contribuit și hotărârea de Consiliu Local prin care am redus cuantumul taxelor și amenzilor, cu mai multe procente, în conformitate cu reglementările legale, ba am aplicat și noi o scutire, în limita normelor legale în vigoare. Oamenii au aflat, sunt mulțumiți și au încercat să se conformeze, să profite de aceste oportunități. Încasările bune au reprezentat o bulă de oxigen pentru administrația locală care nu prea stătea bine cu bugetul”, ne-a informat primarul comunei Gura Șuții.
Grădiniță cu program prelungit lângă Centrul Medical Gura Șuții
În momentul de față se execută lucrări de demolare a imobilului în care a funcționat fostul dispensar medical uman. Pe terenul astfel eliberat va fi construită o grădiniță cu program prelungit. Ne-a spus primarul Marian Dinu că este nevoie de o astfel de instituție în localitate, în contextul în care foarte multe familii tinere au locuri de muncă în Târgoviște sau pe platformele industriale de la Titu și Găești.
„Ne vom implica total pentru acest proiect. Vrem să obținem finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Am mers la Ministerul Fondurilor Europene unde am angajat discuții despre oportunitățile de finanțare. Așteptăm deschiderea unor apelurilor de selecție pentru a putea merge mai departe cu acest proiect”.
La Gura Șuții funcționează și unul dintre cele mai căutate târguri săptămânale care se organizează la nivelul județului. Vin aici pentru a-și vinde produsele comercianți și meșteșugari din Dâmbovița, dar și din alte zone ale țării. Există amenajări specifice, standuri și hale acoperite.
Căminul Cultural din Gura Șuții. Modern, superdotat și deschis în permanență pentru copiii și tinerii cu talent și har artistic.
Școala din comună a beneficiat de avantajele proiectului de dotare cu calculatoare, aparatură didactică și mobilier inițiat la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița, de președintele Corneliu Ștefan. Deja au sosit echipamentele digitate și urmează să fie livrat și mobilierul.
Marian Dinu: Rolul meu ca primar este de a răspunde cu promptitudine la nevoile cetățenilor
Într-o comunitate, totul trebuie să fie pus la punct, să răspundă nevoilor și solicitărilor cetățenilor. Prin urmare, în atenția administrației locale de la Gura Șuții se află în permanență și instituțiile de cult, indiferent de confesiunea practicată. Primarul Marian Dinu ne-a spus că, în măsura posibilităților și a cererilor primite, se implică pentru realizarea unor lucrări de reabilitare, modernizare și dotare corespunzătoare.
Demn de reținut! Cimitirul din Gura Șuții se află în administrarea Primăriei, iar cetățenii primesc locuri de veci în regim de gratuitate. De întreținerea acestui perimetru se ocupă angajații administrației publice locale. În cimitir există iluminat public și sistem de supravegherea video. Primarul intenționează să monteze și câteva puncte de racordare la rețeaua de energie electrică, astfel încât cetățenii care desfășoară lucrări de construcție a unui cavou sau de îmbunătățire a locurilor de veci să poată folosi aparatura și utilajele necesare. Prin bunăvoința unui localnic care a donat peste 600 de mp, cimitirul a fost extins.
„Rolul meu ca primar, al echipei pe care o coordonez în cadrul Primăriei Gura Șuții, este acela de a fi în permanență în serviciul cetățenilor, de a răspunde cu promptitudine tuturor nevoilor acestora, de a crea în comunitate un mediu civilizat, de a asigura funcționalitatea tuturor componentelor care contribuie la confortul locuitorilor comunei noastre. Până la urmă, de aceea m-au ales oamenii, pentru a le reprezenta interesele. Sunt obligat dar îmi face și cinste să răspund pozitiv încrederii acordate”, ne-a mărturisit primarul Marian Dinu.
ADMINISTRAŢIE
Primarul orașului Găești a pierdut procesul pentru incompatibilitate. Își va pierde mandatul

Vuiește Găeștiul. Actualul primar al orașului, Grigore Gheorghe, a pierdut procesul în care era acuzat de incombatibilitate de către Agenția Națională de Integritate (Nota redacției: a făcut parte din Consiliul de Administrație al unei unități de învățământ în timp ce era viceprimar). Cauza s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat o decizie nefavorabilă edilului de la Găești.
Această situație este recunoscută de Grigore Gheorghe care, ieri, pe o rețea de socializare, a postat o declarație video în care recunoaște pierderea bătăliei și vorbește de faptul că lupta nu s-a încheiat totuși. Conform deciziei date de Înalta Curte de Casație și Justiție, Grigore Gheorghe își va pierde mandatul de primar. Vom reveni.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște: Grădinița cu program prelungit Nr. 2 a fost redată copiilor complet schimbată

Încă un moment important din cronologia succeselor investiționale în infrastructura educațională din municipiul Târgoviște s-a consumat astăzi, 17 martie 2025. În prezența primarului Cristian Daniel Stan, a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, a inspectorului școlar general Valentin Stancu, a viceprimarilor Cătălin Rădulescu și Constantin Cosma și a administratorului public Gabriel Boriga, a fost repusă în funcțiune, după ample lucrări de reabilitare și modernizare, Grădinița cu program prelungit Nr. 2 din Târgoviște. Gazdă a fost directorul instituției de ocrotire și învățământ preșcolar, Loredana Ștefan.
Lucrările de reabilitare și modernizare au fost realizate printr-un proiect derulat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția s-a ridicat la circa 7 milioane de lei. După cum a precizat primarul Cristian Daniel Stan, grădinița și-a schimbat radical imaginea. Totul este nou, modern. Lucrările au scos în evidență, elegant, în conformitate cu normele europene, toate spațiile destinate educației și petrecerii timpului liber de către copii. Sălile sunt largi, spațioase, luminoase, mobilate cu gust, cu elemente adecvate, în ton cu educația preșcolarilor.
Primarul municipiului Târgoviște a ținut să mulțumească președintelui Consiliul Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, pentru sprijinul necondiționat pe care îl acordă componentei educație de la nivelul întregului județ. La rândul său, Corneliu Ștefan a spus că educația și sănătatea sunt componente prioritate în demersul investițional demarat de administrația județeană.
Proiectul de la Grădinița cu program prelungit Nr. 2 Târgoviște este o dovadă că dezvoltarea infrastructurii educaționale și a celei de sănătate sunt deosebit de importante pentru toți dâmbovițenii. A mai precizat președintele CJD că, la nivelul întregului județ, se află în cursul de implementare unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii educaționale din România. Vorbim de investiții de 65 milioane de lei în aparatură performantă, calculatoare, table interactive și mobilier de care vor beneficia elevii din 63 de unități școlare din 52 de localități din județ.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, prof. Valentin Stancu, apreciază implicarea autorităților locale și a celor județene în procesul de modernizare și dotare a unităților de învățământ din județul Dâmbovița, pornind de la creșe, grădinițe și până la școli gimnaziale, licee și colegii.
În cadrul conferinței de presă, primarul municipiului Târgoviște a amintit și celelalte obiective educaționale care sunt incluse în ample proiecte de reabilitare și modernizare. Vorbim de Colegiul Național Ion Ghica, de Școlile „Tudor Vladimirescu”, „Grigore Alexandrescu”, Școala Gimnazială „Vasile Cârlova”, proiectul de la Școala Constantin Brâncoveanu și grădinițele nr. 3 și 14. De asemenea, se pregătește documentația pentru Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”. Este vorba de 400 de milioane de lei pentru tot ceea ce înseamnă reabilitare și modernizare a infrastructurii educaționale în municipiul Târgoviște.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum o zi
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
Giurgiuacum 2 zile
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 7 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!